Отговори
# 480
Пепина, ти брокер ли си? Много здраво се хвърляш на амбразурата да ги защитаваш. Никой безпристрастен не би го правил като теб.
Е, това за Пепина го усетих преди 3 страници още, щях и аз да питам дали е брокер, ама викам сигурно е известен факт във форума, пък аз нали съм нов, явно съм назад с материала.

Пепина, не си права по много неща, и всъщност повечето ги написах вчера в поста до Томева, но явно е много дълъг и малко хора го четат...

Права си, че брокерът не защитава интереса нито на купувач, нито на продавач, а само своя, и това е един от основните проблеми, който води след себе си серия други. Една услуга има смисъл, когато създава някаква полза за някой различен от този, който я предлага. Само тогава този някой ще е склонен да плати пари за тази услуга. На адвоката плащам, за да ме консултира в мой интерес, и той носи отговорност ако ме съветва в чужд интерес, без значение дали в свой собствен или на контрагента ми. За какъв чеп им е и на продавач, и на купувач да имат брокер, ако той ще работи само за своя полза, а не за тяхна, и на всичко отгоре да му дават и пари.

После, казваш агенцията се "задължавала" да предостави юридическа помощ по сделката - помощ, ама в чия полза? В една сделка има противоположни интереси, и е от ключово значение "помощта" накъде дърпа нещата. Е, както сама каза, юридическия екип на агенцията работи в полза на агенцията (което е и негово задължение, защото агенцията му плаща, а не купувач и продавач), и нейния интерес е единствено да има сделка. Няма значение дали купувача купува боклук с проблеми, няма значение дали продавача може да вземе 30% отгоре на цената - сделка сега и тук е единственото, което гони агенцията. Интересите на купувач и продавач могат да бъдат защитени само от техен личен адвокат.

Казваш не налагате на никого вашите услуги, ама де факто е точно така - "рекламирате" се (по-скоро оправдавате съществуването си) с това, че предлагате услуга и съдействие, и после сама казваш, че това "съдействие" е единствено във ваш интерес, обаче искате друг да плати, за да бъде защитен вашия интерес. Що за абсурд?

# 481
Неймар не е брокер и не разполага с вътрешна информация, така че няма нищо неморално да купи подценен апартамент. Виж, ако брокерът на продавача е наясно, че исканата цена е подпазарна, ако е добросъвестен, би трябвало да посъветва клиента си да вдигне цената поне до пазарната. По възможност, и над пазарната, пък при преговори със сериозен купувач да си вземе решението.

да, и аз това казвам, продавачът и купувачът решават дали да има сделка по някаква цена, иначе търсенето продължава.

Много хора не знаят как да преговарят...

Ако и това не е работа на брокерите - да посъветват клиента си за разумната цена на сделката, както и да участват в преговорите (защото нали са много опитни), то тогава наистина са само служители в кол-център, но срещу необосновано висока цена за тази услуга.

Майтапа на страна, аз толкова се бях изнервил от комуникациите ми с два различни брокера миналата година, че седнах и минах цялата материя за лиценз за брокер. В един момент ще взема изпита и сам ще си пиша офертите като правя сделка. Става въпрос за щатите.

# 482
Пепина, ти брокер ли си? Много здраво се хвърляш на амбразурата да ги защитаваш. Никой безпристрастен не би го правил като теб.
не, не съм брокер, мислех да стана, даже и курс имам по темата, но видях колко е трудно, и ... неблагодарна работа.

Пиша тези неща, защото искам хората да се замислят малко  и за отсрещната гледна точка. Тук масово се говори зле за тази професия. Допринасям българинът да се научи да плаща, а не винаги да търси далаверката, тогава животът ще му стане много по-лесен.

# 483
  • София
Едно си баба знае, едно си баба бае...

Плаща се за нещо, което друг ще свърши по-добре от теб. За нещо с добавена стойност.

В масовия случай, брокерската услуга не е такова нещо. В масовия случай, брокерската услуга е непоискана, натрапена, изнудваща.

# 484
Допринасям българинът да се научи да плаща, а не винаги да търси далаверката, тогава животът ще му стане много по-лесен.

О, аз обичам да си плащам, но:
- за неща, които аз съм поискала и договорила;
- за свършена работа и принадена стойност.
А брокерите са нещо като мутрите, които изнудват хората да плащат за да си опънат хавлията на плажа - с нищо не допринасят за почивката им, само изнудват за пари.

Разбира се има и свестни брокери, винаги има лъжичка мед в бурето с катран Grinning

# 485
Допринасям българинът да се научи да плаща, а не винаги да търси далаверката...
Тези, които търсят далаверката, в случая са именно брокерите. Те предлагат минимална или никаква услуга, срещу несъразмерно висока цена - което е дефиниция за далавера.

Българинът освен да се научи да плаща (което не отричам, че е проблем, но на друго място - тука не говорим за това), трябва да се научи и да работи, и то съвестно и качествено, и да създава нещо с труда си. А не само много да му знае устата и да има големите претенции без нищо насреща, което е основната "квалификация" на брокерите.

# 486

Една услуга има смисъл, когато създава някаква полза за някой различен от този, който я предлага.  На адвоката плащам, за да ме консултира в мой интерес...

После, казваш агенцията се "задължавала" да предостави юридическа помощ по сделката - помощ, ама в чия полза? В една сделка има противоположни интереси, и е от ключово значение "помощта" накъде дърпа нещата.
 Няма значение дали купувача купува боклук с проблеми, няма значение дали продавача може да вземе 30% отгоре на цената - сделка сега и тук е единственото, което гони агенцията. Интересите на купувач и продавач могат да бъдат защитени само от техен личен адвокат.

Казваш не налагате на никого вашите услуги, ама де факто е точно така - "рекламирате" се (по-скоро оправдавате съществуването си) с това, че предлагате услуга и съдействие, и после сама казваш, че това "съдействие" е единствено във ваш интерес, обаче искате друг да плати, за да бъде защитен вашия интерес. Що за абсурд?
На адвоката работата е именно да защитава клиента си. Правилно.
А брокерът  също предлага услуга - най-важното е, че има информация за някакъв имот и я продава. Намиране на подходящ имот, водене на оглед, чакане на резултати от огледа, дискутиране на видяното, ако трябва. При оферта, комуникация с отсрещната страна, счита се, че двете страни си нямат телефоните. Преговори между двамата и брокера, ако трябва се срещат да си обсъдят нещата как ще станат. Преговори с банка, ако има ипотеки.  Брокерската фирма е на ход, юристът подготвя Предварителен договор според конкретния случай (а те са различни), или направо се отива на Нотариалния договор, проверки на историята на жилището, ако  тряба. Проверки за платени сметки. Данъчна оценка, ако продавачът няма. Разни там декларации трябват, пълномощни в някои случаи. Целта на Брокерската фирма е да предостави качествена юридическа помощ, няма кого да защитават, ами двете страни се договарят с тяхна помощ в  конкретния техен  случай и помагат на споразумяването. Ако някой се чувства беззащитен, винаги може да си доведе и адвокат. Най-важното съгласие - цената, ако го има, останалите неща по-лесно ще се договорят. Фирмата залага името си, и ако има недоволни след сделката, тя ще загуби клиенти.
Ето, вече хората вярват на Нотариусите, имам усещането, но на фирмите, не.  Клиентът трябва да излезе доволен от помощта, да каже "Добре, че бяха тези, да купя жилището".

Брокерът се труди, той има много навъртяни километри, приключили без никакво заплащане, нито за времето, нито транспортни разходи. Не знам как си представяш, какво прави той през деня? Търси в сайтовете, публикува нови обяви, търси снимки, звъни по телефони. После много, много телефонни разговори и разтакавания, докато организира оглед. Пък някой път му отменят и огледа, хей така за идеята.  След това, чака разни закъснели клиенти, които не мислят, че му нарушават следващите огледи и той трябва да се извинява, да прозвънява...За това с какви хора се среща, няма да отварям дума, защото сам си е избрал.

Ако смятате, че всичко това не струва пари...
Кажете ми, ако искате да ви кажа къде има златно съкровище, ще ми платите ли за информацията? И после сами си го взмете. Колко струва такъв род информация?

# 487
Pepina, идеална си за брокер! Определено не е трябвало да се отказваш от тази професия!

В Пирин голф продават апартаменти между 190 и 230 евро квадрата.

# 488
Да, ама някой твърдеше, че не е работа на агенцията да се занимава с юридическото обезпечаване на сделката, за това си имало адвокати, страните да си наемат. А сега излиза друго последните 2-3 страници.
Единствената декларация, която ми дадоха от агенцията, е съгласие за обработка на лични данни. Всички други декларации за сделката ги дава нотариусът, т.е. неговите помощници.

Сега брокерите чакали закъсняващи клиенти. Ми то и клиентите чакат закъсняващи брокери, дори неявяващи се такива, дори такива, които смятат, че не е нужно дори да се обадят да кажат, че огледът се отменя (поради някакви причини).

Въртели по телефони, координирали - това си е част от работата, като не им харесва - да си търсят друга. То и аз изчитам 50-60-100 страници специфични текстове, за да сътворя след това 1-2-3 страници нещо си. Не ми плащат на прочетена страница обаче. Ако ми плащаха на прочетена страница, лофтът от съседната тема щеше да е мой. Но това е положението - мога да се жалвам колко ми е недооценен труда, но ако не ми харесва, си търся друга работа.

# 489
Пепина, не се съмнявам, че си има работа и търчане и навъртяни километри, но ключовият момент е, че никой не ви го е искал. И аз мога да се хвана да преместя едни камъни от една купчина на друга, и после обратно, и накрая да кажа "дай ся някви пари, да не мислиш, че е лесно - найш ква е хамалогия". Да, хамалогия е, ама кой ме е карал?

Що се отнася до "информацията" къде какво се продава - тая информация е била ценна в едно друго време, преди 30-40-50 години. В днешно време никой няма нужда от агенция или от какъвто и да е посредник, за да има достъп до пазара. И ако има оферти, които не се срещат по онлайн платформите, това е защото вие брокерите всячески се опитвате да има максимален брой недостъпни оферти. Затова казах по-рано, че предлагате решение на проблем, който вие изкуствено създавате, за да има на кого да си продавате решението.

# 490
Аз й попрескочих малко последния пост че много дълъг и позицията й е фундаментално грешна, ама за всички дейности които е изброила и 3% комисион е достатъчен. Аз последно като продавах, за 1.5% комисион, брокерката дойде с интериорен дизайнер. Тя къщата изглеждаше добре и нямаше много нужда от дизайнера ама сложи 2-3 картини и някакви вази и свещи. Отделно тя плати за професионален фотограф да направи снимки и видео. Отделно имаше малко закучване точно преди финала и тя плати да се смени един прозорец. Ако мебелите ми не изглеждаха добре щеше да вдигне малко комисионната ама щеше да донесе по- добре изглеждащи мебели. В бг. си падам от смях като гледам някакви снимки с пепелници с цигари на масата и полупразни чаши, отделно на някои снимки собствениците стоят на дивана, сигурно мога да изпиша цяла страница с куриози.

# 491
  • София, Bulgaria
Аз й попрескочих малко последния пост че много дълъг и позицията й е фундаментално грешна, ама за всички дейности които е изброила и 3% комисион е достатъчен. Аз последно като продавах, за 1.5% комисион, брокерката дойде с интериорен дизайнер. Тя къщата изглеждаше добре и нямаше много нужда от дизайнера ама сложи 2-3 картини и някакви вази и свещи. Отделно тя плати за професионален фотограф да направи снимки и видео. Отделно имаше малко закучване точно преди финала и тя плати да се смени един прозорец. Ако мебелите ми не изглеждаха добре щеше да вдигне малко комисионната ама щеше да донесе по- добре изглеждащи мебели. В бг. си падам от смях като гледам някакви снимки с пепелници с цигари на масата и полупразни чаши, отделно на някои снимки собствениците стоят на дивана, сигурно мога да изпиша цяла страница с куриози.
Еднакви ли са комисионите във всички щати?
Аз знам, че е 6% и плаща само продавача. Ако купувачът е с брокер, двамата брокери си разпределят комисионата, като може по-голямата част да е за брокерът на продавача. Ходила съм два пъти на семенар на Майк Фери в Италия.  И винаги фокусът е бил продавача. Смятат, че брокерът сключил договор с подавач заслужава по-голямата част от комисионата.

# 492
Комисионната не зависи от щата ами се договаря между продавача и неговия агент. Продавача определя каква ще е комисионната за агента на купувача и това е изрично написано в листинга. Обикновено комисионната за агента на купувача е между 2 и 3% в зависимост от пазара. За агента на продавача е между 1 и 3%.

# 493
Не е твърда комисионната, договаря се, различна е, може да варира в зависимост от пазара, в зависимост от ситуацията, в зависимост от имота, предполагам.

Винаги могат да се хванат 2-3-4 държави, където е по-скъпо от нас или е като при нас, и да се каже - Ето така е по света!, за да си докажем тезата. И не се споменават примери от други държави, където НЕ е така.

Колкото по-висока и по-твърда е комисионната, толкова тя  е повече в полза на агенциите. Вариращата и договорната комисионна е в полза на клиентите. Балансът между интересите на двете страни е много важен - ако клиентите дават ниска комисионна, брокерите няма да се навият да правят този бизнес. Ако комисионната е висока и твърда, определено има силно недоволство от клиентите, това поражда и желанието да "прескочиш" брокера, особено ако % не отговаря на качеството и обема на предоставяната услуга.

# 494
Пепина, не се съмнявам, че си има работа и търчане и навъртяни километри, но ключовият момент е, че никой не ви го е искал. И аз мога да се хвана да преместя едни камъни от една купчина на друга, и после обратно, и накрая да кажа "дай ся някви пари, да не мислиш, че е лесно - найш ква е хамалогия". Да, хамалогия е, ама кой ме е карал?

Що се отнася до "информацията" къде какво се продава - тая информация е била ценна в едно друго време, преди 30-40-50 години. В днешно време никой няма нужда от агенция или от какъвто и да е посредник, за да има достъп до пазара. И ако има оферти, които не се срещат по онлайн платформите, това е защото вие брокерите всячески се опитвате да има максимален брой недостъпни оферти. Затова казах по-рано, че предлагате решение на проблем, който вие изкуствено създавате, за да има на кого да си продавате решението.

Ключовият момент е, че ТИ не си го искал.
Не ме слагай под общ знаменател със себе си, ако обичаш!

И аз работя с хора, знам колко е времеемко да отсяваш информация, за да я сервираш на някого във вид, годен за предъвкване. Иска се време, акъл, познаване на специфична материя, търпение, умение за общуване с клиенти, контрагенти, даже - навлеци.

И защо така се заклеймяват брокерите, не знам. Ма били такива, ма били онакива. Ма не ги ползвай, но и не ги плюй. То тва хора без работа, които си дрънкат по клавиатурите.

Я се осъзнай малко! Това, което го работиш, и за което ти плащат - що не вземеш да го вършиш без пари? А чакаш на другите да вършат за теб работа без пари🌞 малко наивно ми се вижда, да ти кажа.

Аз уважавам брокерите, или поне тия, с които съм работила. Намират ми наематели, вършат услуги, водят клиенти, договарят по-ниска цена. Правят каквото е нужно, за да стане сделката. Защото за момента може и да ми се струва скъпо, но...като минат 6 месеца и оценявам факта, че са "натиснали", за да стане сделката.

Чак пък да са такова неблагодарно, измамно, манипулативно, незаинтересовано племе, каквото ги изкарваш - не мисля, че и ти сам си вярваш?

Общи условия

Активация на акаунт