Отговори
# 645
Точно в момента е много по удачно да се живее под наем.

И така до кога? От много години се казва същото, пък колко хора вече са с изплатени ипотеки. Да не говорим за хора, купили с готови пари.

# 646
Баш така си е. Дори в момента да смяташ, че ти е по-изгодно да си под наем, защото наемите са ниски.
Стига да не се изхвърляш с кредита, за първо жилище или за жилище за живеене е по-добре да се действа. Годините си минават, животът си минава. Ако трябва да изчакаш цял цикъл от 10-ина години за срив на цените, но пък и с високи лихви, за успокояване на цените и т.н., това си е много. Ако си взел разумно решение за кредита, с дори с цената на определено затягане на колана, ще преживееш тези моменти. Плащанията ще си вървят.

# 647
Здравейте. Дали в момента е удачно закупуването на първо жилище ?
Винаги отговорите ще са 50/50. А "момента" е когато имате финансова възможност и желание. Щом се интересувате дали сега е момента, значи имате желание. Предполагам и финансова възможност имате, така че не очаквайте да падне тавана на лятното кино (цените да паднат, балона да се спука и т.н.), а действайте защото годините си минават, младостта също, ще ставате все по-остарели, повече ще ви влече инерцията и все по-трудно ще вземате решения.
Търсете, избирайте и ще намерете и "вашето" жилище!

# 648
  • SF
Следя цените горе долу от 6 месеца ( не много дълъг период), но определено са с тенденцията покачване. Понеже търсим 3-стаен апартамент в последните 6 месеца се нагледах на 3 стайни за по 70кв... Положението става все по абсурдно.

Какъв тристаен търсиш и в кой град?

# 649
И аз се интересувам от закупуване на жилище, но ме притесняват два въпроса. Първият е, че съм голям лаик по подобни теми и има ли човек, с когото да се консултирам за кредит и който няма да ме прецака? Също ако 2024 въведат еврото как биха могли да се променят нещата и преди това ли е по-добре да се тегли кредит? Извинявам се ако са ми глупави въпросите.

# 650
И аз се интересувам от закупуване на жилище, но ме притесняват два въпроса. Първият е, че съм голям лаик по подобни теми и има ли човек, с когото да се консултирам за кредит и който няма да ме прецака? Също ако 2024 въведат еврото как биха могли да се променят нещата и преди това ли е по-добре да се тегли кредит? Извинявам се ако са ми глупави въпросите.
Има много сайтове на фирми за кредитни консултации.  Можеш и сама да обикаляш и търсиш оферти от банките, но се губи време.
А еврото няма как да го въведат през 2024 г. защото не става само с желание от наша страна, а трябва да се покрият редица критерии.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 20:42 от etr

# 651
има ли човек, с когото да се консултирам за кредит и който няма да ме прецака? Също ако 2024 въведат еврото как биха могли да се променят нещата и преди това ли е по-добре да се тегли кредит?
Иди в няколко банки и питай, после сравни офертите и си направи изводи. Иначе всеки работи за себе си и си гледа своите интереси, така най-добре ще видиш какво се предлага в широк смисъл, не само един човек да ти разтяга локуми. Еврото ако го въведат ще има инфлация, от което печелиш ако вече имаш заем, така че определено преди това е най-добре да се тегли кредит Wink

# 652
има ли човек, с когото да се консултирам за кредит и който няма да ме прецака? Също ако 2024 въведат еврото как биха могли да се променят нещата и преди това ли е по-добре да се тегли кредит?
Еврото ако го въведат ще има инфлация
А то сега няма инфлация.

# 653
Сега има инфлация по целия свят, в следствие от налетите пари заради Ковид. Ако има инфлация заради еврото ще е върху онази. Но не вярвам да има, ние дефакто сме с евро в момента, никой друга държава не е била като нас.

# 654
  • София, Bulgaria
Иди в няколко банки и питай, после сравни офертите и си направи изводи. Иначе всеки работи за себе си и си гледа своите интереси, така най-добре ще видиш какво се предлага в широк смисъл, не само един човек да ти разтяга локуми. Еврото ако го въведат ще има инфлация, от което печелиш ако вече имаш заем, така че определено преди това е най-добре да се тегли кредит Wink
Дааа...щото..в Банката пък въобще няма да разтяга локуми и няма да свалят звезди, докато не ги "щракнат" и после...ама...това..ама онова...

# 655
В крайна сметка банките не дават чаааааак толкова различни оферти, освен ако не си дългогодишен клиент и имаш умения да ги изнудиш за отчетливо ниска лихва, ама това единици го могат.
Основната разлика за мен е кой финансира на акт 14, 15 и 16. Евентуално и процента финансиране, но всички знаем как се процедира с оценките на имотите.

Аз ползвах кредитен консултант, предложен ми от брокерката и не съжалявам, свърши си работата.

# 656
Дона, не знам какво наричаш "чааак толкова различни" оферти, но при мен имаше разлика от 1% (по-прецизно: 1 процентен пункт) в предложената лихва между най-добрата и най-лошата оферта, която получих, което както и да го гледаш са си няколко хилядарки на година, и това за много години напред. Отделно различия при такси поддържка, предсрочно погасяване, и така нататък.

За кредитен консултант не знам дали си заслужава, според мен един средно грамотен човек може сам да прецени коя оферта от коя е по-добра. И няма нужда да обикаля 15 банки, а само тези, на които той лично има доверие. Аз поне не бих взел кредит от банка Горно нанадолнище, дори като показатели да имат най-добрата оферта. Набелязах си 5-6 банки, разгледах им сайтовете, няколко отпаднаха още на тази фаза, защото бяха безнадеждно по-зле от другите. Останалите 3-4 ги посетих лично, поисках оферта и накрая избрах. Не е кой знае какво, цялото нещо се случи за 1 седмица, като съм отделил не повече от 2-3 часа на ден.

# 657
Дааа...щото..в Банката пък въобще няма да разтяга локуми и няма да свалят звезди, докато не ги "щракнат" и после...ама...това..ама онова...
Обаче при кредитния консултант не знаеш дали ти препоръчва нещо, защото е най-доброто или защото е на баджанака. Докато банката може да ти препоръча само себе си, като идеш при няколко банки на практика всички имат равен старт.

# 658
Обаче при кредитния консултант не знаеш дали ти препоръчва нещо, защото е най-доброто или защото е на баджанака.
Това и аз исках да кажа, ама като гледам съм пропуснал.
Разните "консултанти" са малко като брокерите - "съветват" те единствено в своя собствена полза, не в тази на клиента. Обикновено консултантите са и посредници, т.е. вземат комисион при сключен договор, така че логично съветват в полза на онази банка, която дава най-висок комисион (или по друг начин е изгодна за посредника). И лошото е, че тези детайли клиентът не ги знае и съответно няма как да прецени доколко мнението на консултанта за банка Х е неутрално или повлияно.

Докато ако отидеш директно при банка Х е ясно, че тя ще рекламира себе си, съответно вземаш всичко, което ти кажат с нужната доза скептицизъм. Пак ще те баламосват, но поне се знае кой за кого играе.

# 659
  • София, Bulgaria
Бая баджанаци трябва да има този кредитен консултант.  
И да сравняваш оферти от банки, без опит, познаване на детайлите, коя банка, какво включва в офертата и кое не включва,  но го има в общите условия и в договора, само си мислиш,
че нещо сравняваш. И аз преди години си мислих,  че гледаш и сравняваш просто таблиците и какво връщаш на финала, да, ама не...
Комисионните, които плащат Банките на кредитните консултанти са почти еднакви. Никой няма за 5 лв. да подвежда клиенти.  Всеки работи за пари и за премии, банковият служител също.  Това не ги прави непрофесионалисти. Ако сам си движиш финансирането и ти трябват оферти от 5 банки, значи ти трябват и 5 препоръчани банкови служителя. За никой не е тайна, че в Банките има голямо текучество. Или търсиш 1 препоръчан кредитен консултант, който знае, как се анализират оферти и ти изважда всички параметри, за да ги сравни, дори и тези, които не са в таблицата,  но ги има. Също така работи с проверени банкови служители, а не на случаен принцип, дето после само препращат имейли и дигат рамена..."Банката така не дава...Банката иска и това...Банката не харесва фирмата, в която работите, защото сте само 2-ма служителя/сякаш преди месец още, не си предоставил документи за работодателя/"
10 г. правих кредити за нашите си клиенти. Правих силно казано, просто използвах контактите си в Банките и работихме със служители, които знаят, какво правят и как да защитят клиента и да договорят изключения и най-добри условия за него. Едва преди 3г. станахме партньори на фирма за Кредитно консултиране. След обучения,  след няколко кредита с менторство от тяхна страна се научих, как се сравняват оферти.  И че, ако наистина искаш много детайлно да вникнеш, както и трябва, се искат и много детайлно познаване на всяка Банка.
Днес всички казват: няма проблем Банките дават пари...дават, дават...ама не на всеки и не лесно.
Само в някакъв идеален случай, като добър профил на кредитополучател, добра месторабота, високи доходи, голямо самоучастие и не на последно място по-голям кредит, като сума...всички банки ще се надпреварват да финансират. В масовия случай обаче, от многото Банки 1 или 2 ще са подходящи за клиента и сделката. Или както казваме: Тази сделка, може да стане само в тази Банка. А тази Банка, въобще може да не е с най-добрите финансови показатели в офертата.  И тогава решаваш или правиш сделката с тази Банка или дерзаеш да си оправиш профила, за да имаш избор. А може и след 1г. като си оправиш профила да рефинансираш в друга Банка. Много често Банките пускат "промоции" за рефинансиране, като например да ти поемат нотариалните такси, за вписване на новата ипотека до 1500 лв.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 16:32 от tomeva

Общи условия

Активация на акаунт