Отговори
# 75
А как стоят нещата с покупка на жилище от тях. Аз съм се загледала в един апартамент, който предлагат, даже в сряда ще ходим на оглед

Ако сте готови да им платите 3,6% комисионна, че е обявена 3%, ама то после било без ДДС...

# 76
На тея цени 30% надценка никал не е малко. Купувачите трябва хептен да са изтрещели, за да се вържат. Със сигурно ще свалят и преговарят.

# 77
На тея цени 30% надценка никал не е малко. Купувачите трябва хептен да са изтрещели, за да се вържат. Със сигурно ще свалят и преговарят.

Ако ме чете внимателно, не съм споменавала 30% надценка. Споменах, че като купуват предлагат 30% надолу от пазарната цена, за да продадат после на нея. С 30% надценка над пазарната ще се застои та се не види колко.

# 78
  • София
А как стоят нещата с покупка на жилище от тях. Аз съм се загледала в един апартамент, който предлагат, даже в сряда ще ходим на оглед
Гледайте много внимателно документите на имота, мен се опитаха да ме подведат да купя неизряден имот. Не бих им вярвала на приказките, ползвайте ваш брокер или адвокат.

# 79
Да и аз това мислех, да помоля моя брокер да се заеме,ако въобще ми хареса апартамента. Но те играят нечестно още в началото. Позвъниха да ми кажат, че собственикът е свалил 3 хиляди от обявената в сайта цена, но защо не я свалят в сайта вече трети ден. Възможен оглед в сряда. Ако отида с мой брокер заради 3 %, които ще вземе друг, дали няма да ми го предложат на цената от сайта, а не намалената. Не  знам каква игра играят.

# 80

Гледайте много внимателно документите на имота, мен се опитаха да ме подведат да купя неизряден имот. Не бих им вярвала на приказките, ползвайте ваш брокер или адвокат.
като прочетох,че са опитали да ви продадат неизряден имот,се замислих,колко полезна може да е една дискусия от типа:"как се опитаха да ви подхлъзнат в сделката ви с имот',моят малък опит е,как една брокерска ме убеждаваше,че канализация през една улица и Ел табло на 100 метра са много ок при придобиването на парцел накрая на селото.

# 81
Имаше цяла тема с повече от 5 страници, започната от потребителка, продавала (по спомен) с тях, ама не мога да я намеря. Бяха ѝ водили фиктивни клиенти, докато не свали още от и без това занижената цена. Накрая брокер от агенцията купил, по спомен.
Много агресивни по телефона, звънят на обяви от собственици, категорично ги отрязваш, затваряш им - пак звънят.
Работят с ексклузивни договори, и да можеш да се откачиш, ще е по-скоро изключение някой да тръгне да се занимава с адвокат, защото сам едва ли ще се справиш. В края на първа страница на раздела има поредната тема за тях.

# 82
  • София, Bulgaria
Спомням си преди 8-10 години, какво предизвикателство беше да продадеш имот. Как съм се притеснявала, ще успея ли да го продам, какво още мога да направя. И какво ли не сме правили, за да достигне имотът до повече потенциални купувачи. Как казвахме за някой имоти: " Това няма продаване" .
Спомням си как в темите тук пишеха много  продавачи и съветите и дискусиите бяха около това: как да си продадат имота, защо няма интерес, цената висока ли е ... ниска ли е... Една потребителка дори беше направила нещо като наръчник за продажба, който включваше освен почистване и декорация на имота и прясно опечени канелени сладки, за да подчертаят домашния уют...
Общото от преди 10 г. и днес е, че двата основни фактора за успешна продажба и днес и тогава са неизменни:  Цена и маркетинг.
Грешната цена води до загуби. Както и ако е занижена, така и ако е завишена. А целта на Маркетинга е да намериш този купувач, за който точно този имот е най-ценен.
Разликата е, че тогава 90% от продаваните имоти, бяха вторичен пазар, а сега е точно обратното. В който и квартал да отворите ще видите, че всичко е проекти... Какво се продава всъщност ... Обещания на един човек да направи нещо за друг човек, срещу определена сума.
Днес предизвикателството е пред купувача. Реално да оцени обстановката, възможностите си и наистина реално да прецени, какво може да постигне. Колкото по-рано свали розовите очила, толкова по-верни за него решения ще вземе. В противен случай си причинява едно постоянно негодуване, недоволство... търсене на доказателства за собствена си  гледна точка и чакане на големия късмет.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 09:47 от tomeva

# 83
Томева сподели как беше 2006-2009. Тогава канелени сладки ли раздаваха или имаше обещания, продажби на чертежи и розови очила?

# 84
  • София, Bulgaria
Томева сподели как беше 2006-2009. Тогава канелени сладки ли раздаваха или имаше обещания, продажби на чертежи и розови очила?

Тогава не съм била активно в бизнеса или поне не в София. Но колеги в София ми разказваха, че 2008..2009 е имало един период 7-8 месеца, през които наистина всичко е било замръзнало. После е почнало лека полека да се отмразява и макар и не в същия размер, но да се случват сделки.  В провинцията това продължи години, а някъде така и не се отпуши.
За розовите очила имам предвид, че е важно да се гледа реално днес, какво може да постигне купувачът, а не какво му се иска, какво е било или какво ще бъде, особено в бъдеще нищо не се знае...

# 85
Не съм купувала с Хоум 2ю, но моят брокер им е звънял за оглед преди около 3 месеца. Казаха, че около седмица ще правят огледи само с частни лица и ако имотът не се продаде, тогава можем да го видим. Ние имахме избор да отидем като частни лица, т.е. техни клиенти, но не пожелахме. Имотът беше в Борово, не беше скъп, даже под средната цена за района. Обявата изчезна за 3 дни. Не твърдя, че е имало проблем с имота, няма как да знам, но факт е, че цената беше ниска - защо, не знам.

# 86

Здравей,
Регистрирах си акаунт за да споделя как мина моята покупка на имот през Хоум2Ю

В началото на тази година си харесах обява в имот.бг и се обадих на посочения номер - оказаха се от Хоум2Ю.
Казаха ми, че се правят огледи само в един ден от 17:30 до към 20-21 часа. 15 мин на оглед.
Отидохме в посочения час, огледахме набързо с 4-5 човека постоянно говорещи на главите ни.
После брокерът каза, че ако искаме апартамента трябва до обяд на следващия ден да внесем 1-2к лева депозит (не помня точно) и да дадем нашата оферта за цена на имота, като ни каза, че този имот според него е много под пазарната стойност и ако ще искаме намаляване на цената или ще дадем оферта ПО-НИСКА от посочената цена ПЛЮС 5000 евро отгоре само ще си загубим времето. Всички които искат апартамента могат да дадат оферти (тайно наддаване) и споменатия депозит, после от агенцията се обаждат на "спечелелия" (критерият дали си спечелил се решава от продавача и е най-често на финансов принцип, т.е. най-високата оферта печели), а на всички други които са дали оферти им се връщат депозитите.
По онова време това ни беше 2ри оглед и нямахме много опит, беше доста стресиращо да измислим дали да участваме в този "търг", но най-накрая се реших и на следващия ден отидох в офиса им и дадох оферта продажната цена плюс 5000 евро отгоре. Брокерът ми каза "абе дай още 100 евро отгоре на тази оферта, щото ако има още едни хора които са дали 5000 евро отгоре, ти поне да имаш 100 евро оферта над тяхната". Така и направих, на следващият ден ми се обадиха, че моята оферта е "спечелила".

Нито знам дали е имало други хора на огледа (видяхме едни хора, но може и да са поставени лица), нито знам дали е имало други оферти и съответно каква цена са предложили за апартамента.

След като вече се знаеше, че аз съм купувача процесът с оправянето на документите мина що-годе ОК, но през цялото време проверявах всичко казано ми от брокера с мой приятел - брокер, но от провинцията, защото след този "търг" хич не вярвах на брокера си. В крайна сметка хоум 2 ю си прибраха 3.6% от сделката, което са супер много пари.

Когато дадох депозит и в края на сделката, когато искаха да им пиша коментари във фейсбук и т.н. им казах, че това с тайното наддаване тип търг е много лошо преживяване за купувача и че няма да им дам положителна обратна връзка.

Вие си преценете дали да се занимавате с тях! Аз не препоръчвам!

# 87
Това с наддаването и офертите не е ли западна практика, в една книга съм чела нещо подобно. Действието се развиваше в Швеция.

# 88
В ГПК процедурата е същата...за публична продан на имот.

# 89
Значи ти си се занимавала пък другите да не се занимават? Другите може да са оче по-отчаяни и неориентирани. Ти на практика си им дала 5к + 3.6% отгоре, което веротно е още 5к. Грубо 10к евро са те натоварили уж с примамлива оферта.  Пазарае абсолютно нерегулиран. Ако се поразровя да не взема да открия че брокери нямат право да организират тайни търгове.

Има огромен конфликт на интереси защото хоум2ю се явява организатор на търг, продавач и брокер на двете страни. Акато нищо да има и фиктивни кандидат купувачи които негласно го представляват. Това си е чиста измама.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 16:06 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт