Отговори
# 90
@Gogo1979
Здрасти,
Първо съм мъж, по никнеймът ми си личи

Второ - да, аз се занимавах и не ми беше готино.

Надявам се с мнението си да дам светлина на други хора които в момента са в положението, в което бях аз преди половин година. Вече вие си взимате решението дали да се захващате с въпросната агенция или не.

# 91
Еми, занимавал се е, опарил се е, препоръчва другите да не се занимават. Кое е странното не виждам.  

На мен ми изниква друг въпрос обаче - вие, пред да се включите в този търг, не прочетохте ли малко коментари за въпросната агенция? Аз 1-2 К депозит само за участие в търг никога няма да дам, та дори и на читава агенция. Документ дадоха ли ви за тия пари, или просто разчитахте, че ще ги получите на добра воля след това?

# 92
@mokka

В кредитният център с който работихме ни споделиха слухове за такава практика от страна на хоум2ю, но все пак нещата се случиха много бързо (за една вечер трябваше да се вземе решение) плюс липса на опит и други фактори и за това внесохме депозита.

Да, имат документ за депозита, четох го много внимателно и задавах много въпроси - в това отношение са коректни (ако можеш да наречеш това коректност на фона на другите проблеми Simple Smile )

# 93
Разбирам, но пак ми е много филм. Аз ходих на един оглед с ХоумТуЮ, беше много възпитан и коректен брокера, добре облечен (те са известни с това, че наблягат на имиджа), не ме е притискал за договори и протоколи за оглед, а дори бях без моя брокер тогава. Но пак тая врътка с комисионните е доста гадна, плюс всички останали неща, за които им се носи слава.

# 94
Благодаря за мненията. Очевидно и мен ще ме работят по същия начин. Огледа е в сряда от 5 до 6.Цената е под пазарната стойност. Аз говорих днес с тях отново. Казаха ми 3% за тях плюс 4,5% (3% към общината +1,5% нотариални такси). Ако ми хареса имота да си приготвя стоп капаро, което аз не мисля да дам и да нося обаче.

# 95
Аз пък това с "търговете" го знам от House Hunters Grinning и там по този начин се действа.

# 96
Благодаря за мненията. Очевидно и мен ще ме работят по същия начин. Огледа е в сряда от 5 до 6.Цената е под пазарната стойност. Аз говорих днес с тях отново. Казаха ми 3% за тях плюс 4,5% (3% към общината +1,5% нотариални такси). Ако ми хареса имота да си приготвя стоп капаро, което аз не мисля да дам и да нося обаче.

Всички казват 3% комисионна, но това е БЕЗ ДДС.  3.6% е това което ще платиш.

Щом огледът ти е от 5 до 6 в сряда намирисва на ситуацията, която описах.

Също така при мен ми казаха, че по този начин се процедира с имоти, които са в много популярни квартали, според мен има и общо с рекламите, които пускат нон-стоп с обещания, че ще продадат имота за 30 дена.

@mokka  - и моят брокер беше "добре облечен" и "възпитан" докато си говоря с него. Банкерката, която отговаряше за отпускането ми на банков кредит, каза че редовно я тормози по телефона, беше се изнервил когато от банката искаха още документи от продавача и т.н.

# 97
Не, не са всички. На повечето агенции комисионната е твърдо 3%.

Това със стоп капарото обаче е всеобща практика.

# 98
Като физическо лице не бих платила 3.6%, при положение, че договорката е за 3%.
Ако купувам имот на фирма и съм регистрирано лице по ЗДДС, тогава е ОК.

# 99

Не вижда смисъл в този инат. Ако ти хареса имотът решавай на място, но бъди подготвена. Ако цената е под пазарната не виждам защо се цупиш. Не е важно колко процента ти слагат отгоре, а колко плащаш цялостно. А онези 4,5% са неизбежни независимо как купуваш, тоест не се броят. Тези 3% също са традиция, а и стоп капарото.
Та според мен носи си пари и ако ти хареса купувай, иначе само си губиш времето. Няма да им накривиш шапката ако се запънеш, друг ще вземе, а ти може да изпуснеш добра сделка.

# 100
Е, и други хора са гледали, че на Запад правят търг с наддаване по оферти. Ама там едва ли брокерът ще тръгне да води фалшиви клиенти на оглед (правят го и други агенции, не само тази), за да накара купувачът да вдигне цената. И да рискува купувачът да се откаже, въпреки че по този начин се ощетява продавачът. В тази процедура, в нашата родна действителност, вероятността за "игрички" на брокерите е много голяма.
Между другото, една от другите големи агенции, с които имахме ексклузивен договор, бяха написали, че се задължават да продадат имота за не по-малко от Х лева. На обсъжданата в темата агенция се носи славата, че дава занижени оценки на продавачите, та ако и в техните ексклузивни договори с продавачите е записана тази минимална сума, която е подпазарна, не е ясно кой взима горницата.

# 101
Аз наистина не мога да разбера, защо след като знаете, че агенциите имат комисионни и се оплаквате от това, все пак им звъните. Просто си намирате друг начин да си избирате имоти и готово.

# 102
Аз наистина не мога да разбера, защо след като знаете, че агенциите имат комисионни и се оплаквате от това, все пак им звъните. Просто си намирате друг начин да си избирате имоти и готово.

Търсил/а ли си имот скоро? Трудничко е да намериш обяви от частно лице. "Избор" е силно казано, на 20 обяви 1 ще е от частник.

# 103
  • София
Почти всичко е през брокери вече.  Другият вариант е да обикаляш кварталите и да звъниш директно на фирмите...

# 104
Имам опит с друга уж голяма агенция, която по същия начин искаше по 2к евро от всеки кандидат купувач, за да му бъде разгледана офертата от продавача. Нито видяхме продавача обаче (бил в чужбина), апартаментът беше ипотекиран, нито копие на нот.акт, нито ексклузивен договор с агенцията и ние решихме да не участваме в този търг. Не заради търга сам по себе си (имотът беше със занижена цена), а понеже не ни беше комфортно да даваме толкова пари само за да ни прегледат офертата. Ние бяхме без ипотечен кредит и имахме готовност да заплатим каквото искат, но просто нищо не ни вдъхна доверие. След нас имаше наши познати на оглед - те им отказаха още по-категорично да играят тоя мач. Не казвам дали е редна тази практика, но на нас не ни допадна.

Общи условия

Активация на акаунт