Отговори
# 270
Какъв е срокът на валидност на кадастралната скица, че нещо не си спомням?
И ако случайно, след даване на стоп капаро и истинско капаро, се окаже, че имотът не е правилно заснет, какво прави горкият купувач? Седи и чака сума ти време да се оправи скицата...
Всъщност това със скицата е най-малкият проблем, който може да възникне с един имот.

# 271
скицата е с валидност 6 месеца, а данъчната оценка важи до края на годината в която е извадена...

# 272
отдавна отпадна валидността от 6 месеца
https://www.cadastre.bg/faq/imat-li-srok-skicite-shemite-i-ima-li-prezaverka

Скрит текст:

# 273
има пунктуални нотариуси, които държат на това, кога е издадена скицата... И дали е актуална, дори ако няма промяна, се прави проверка и презаверка. Което е нормално, става дума за доста средства...

# 274
За мен е задължително, когато някой е тръгнал да продава имот, да си е подготвил документите. Особено в София. Не може да продаваш нещо за 150 хиляди евро и да не похарчиш 50-100 лв да си извадиш скица и данъчна оценка.
Една от последните ми провалени сделки беше точно такава - извадили някаква скица, на която 1/2 реквизити са - няма данни, няма данъчна оценка, а разминаването между нотариален акт, скица, архитектурни чертежи, действително положение на имота и трите, невписани съдебни дела по повод на имота, бяха достойни за казус на изпит за нотариус.

# 275
Нотариусите имат достъп до кадастъра, така че ако нещо ги притеснява, могат да си проверят и разпечатат отново. В допълнение към скицата, издадена от кадастъра на продавача. Моята сделка мина повече от 6 м. след издаването на скицата и не е имало проблеми. Но оправянето на бакиите на кадастъра (умишлени, според мен) ми струваше около 150 лв. (таксата за кадастъра отделно) и месец и половина чакане. Но става дума за жилище в блок без парцел, при парцелите мазалота е пълно. За София говоря. Ако всичко ти е нанесено коректно в кадастъра, трябва да почерпиш.

Данъчна оценка се вади и за 1 ден, максимумът е седмица. Някаква мижава сума е, така че там драма няма. Освен ако не си си плащал данъците за предходни години и трябва първо да ги платиш, за да извадиш скица. Удостоверенията от ЕСГРАОН-а също се вадят на момента, както и удостоверението от НАП за липса на задължения (то даже е безплатно).

Ако не си бях извадила предварително скицата от кадастъра, а имах купувач, щях да забавя сделката. И купувачът щеше да се притеснява какво не е наред. То всичко си беше наред, но (умишлено, пак казвам, според мен) номерацията на етажите беше променена. Ет. 2 по н.а. (първи над партер) беше станал ет. 1 над партер (жилищен) по кадастър. И ето ти 50-ина лева за вадене на копие от строителната документация, плюс 100 лв. за геодезическа фирма да даде тапия за идентичност. И 2-3 седмици допълнително чакане, след повторно внасяне на тези документи в кадастъра. Цялата работа да не останат без работа (и пари) въпросните геодезически фирми. Не бях единствената с такива проблеми на опашката в кадастъра, сигурно над 50% от чакащите бяха в същото положение. Казват им - има проблем, следва шаш и паника. Какво да направим - ами ще отидете при такава и такава фирма, те знаят. Навързани като свински черва са.

# 276
Че са навързани, навързани са..спор няма.

Не е ли декларация за липса на публ.задължения? По ДОПК, продавачът сам си я пише, а нотариуса заверява подписа само? Не е удостоверение имам предвид, от НАП...

# 277
Съвсем удостоверение си е, вади се на момента от НАП, разпечатват от компютъра, удрят подпис и печат и си готов/а. И пари не искат. Laughing
И декларациите (много и разни), които се попълват от продавач и купувач при нотариуса, не се заверяват от него. Помощниците ти дават формулярите, попълваш, подписваш и прилагат в досието. Подпис пред самия нотариус - само в н.а.

# 278
Те са две само декларациите..за семейно положение и за липса на публ.задържения...това продавача ги попълва. Други няма.

# 279
Именно, толкова много документални неуредици могат да възникнат, че за мен е несериозно продавачът да не се е заел с вадене на документи, след като е взел сериозно решение да продава.

# 280
  • Sofia
Ама то точно така се прави. Обаче масово бъркате предварителен договор с аванс 10% от цената и стопкапаро с 1% от цената или по-малко. Първото си е документ, който може да се обяви и за окончателен, ако продавачът се дърпа.  И неустойките са реципрочни. А второто е някаква измислица за да се защити интересът на силната страна.
10% давате за предварителен договор с частно лице, за обект с АКТ 16?
Ако ще давам 10% ще е само за нещо на "зелено", съответно свързано с покупка от инвеститор. Обаче, когато говорим за "зелено" изготвянето и одобряването на предварителния договор минава минимум седмица-две и напред-назад договора с мой адвокад.

Абсурд е да подпиша предварителен договор и да дам 10% за нещо, което след това 99% няма да е в моя полза и да ме устройва. Задатък подразбиране в тези договори често няма - трябва сам да се сетиш да си поискаш. Не знам кои са тези прекрасни инвеститори, които мислят за твоето здраве.

Съответно този договор за покупко-продажба (двустранен депозит) има смисъл само за апартаменти с АКТ 16, където няма какво да се договаряш и може спокойно да отидеш направо при нотариус.

# 281
Те са две само декларациите..за семейно положение и за липса на публ.задържения...това продавача ги попълва. Други няма.

Не са само 2. И купувачите попълват. Явно скоро не си изповядвала.

# 282
Потвърждавам като купувач от миналата година - Есграон и НАП декларации, и двете са валидни около месец.

# 283
За това казах че държа с продавача да се договоря! Не с посредник.
Да де, ама гадните брокери може иначе да не ти намерят каквото искаш, ама полагат всички усилия да не те допуснат до собственика преди да им подпишеш и платиш.

Парите ги имам. Мога и предвар.договор направо да подхиша, но за два дена...не знам ...и стоп капарото върши работа.
Два дена..защото чакам продавача да извади док.за сделка. Аз парите съм ги извадила.
За два дена не може да извади документите. Сега по ваканционно време може и месец да не стигне.

10% давате за предварителен договор с частно лице, за обект с АКТ 16?
Ако ще давам 10% ще е само за нещо на "зелено", съответно свързано с покупка от инвеститор. Обаче, когато говорим за "зелено" изготвянето и одобряването на предварителния договор минава минимум седмица-две и напред-назад договора с мой адвокад.

Абсурд е да подпиша предварителен договор и да дам 10% за нещо, което след това 99% няма да е в моя полза и да ме устройва. Задатък подразбиране в тези договори често няма - трябва сам да се сетиш да си поискаш. Не знам кои са тези прекрасни инвеститори, които мислят за твоето здраве.

Съответно този договор за покупко-продажба (двустранен депозит) има смисъл само за апартаменти с АКТ 16, където няма какво да се договаряш и може спокойно да отидеш направо при нотариус.

Не виждам защо да има разлика между "на зелено" със строител и частно лице с А16??? Даже второто е потенциално с по-малко рискове. И в двата случая договорът не се подписва на коляно, а се обмисля, преговаря се, консултирате се с адвокат и прочее. Как реши, че 99% договорът няма да е в твоя полза не знам...
За апартамент с А16 може и направо при нотариус, ама рядко се прави, защото купувачът иска да си направи проверки, понякога иска допълнителни документи освен стандартните и ваденето им отнема време, нотариусът също не дава час от днес за утре, а иска да мус е дадат всички документи, да ги провери, да изготви НА, после и двете страни си казват забележките, преговаря се за поправки... Всичко това отнема време от поне 2 седмици. А през това време продавачът реже другите купувачи без никаква гаранция, че ще купите? Ми не става. И аз да съм продавач няма да се съглася.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 20:33 от Черна станция

# 284
Аз купувах миналата година, не съм вадила такива неща:

Потвърждавам като купувач от миналата година - Есграон и НАП декларации, и двете са валидни около месец.

ЧС, точно така стана..брокерът имаше пълномощно, не ме допусна изобщо до продавачите /исках лично с тях да говора/...
И ако се разсърди, брокера, и чао сделка...

При мен мина добре всичко де. Късмет вероятна. Документите ги извадиха за 10 дена.

Общи условия

Активация на акаунт