Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 24 700
  • 911
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!
Темата е провокирана от случая с 13-годишната ученичка и преподавателят по физкултура. Изумена и отвратена съм от обществените реакции, които защитават педофила и обвиняват детето. Дете е, защото на 13 години колкото и едно тяло да е развито, психиката не е и в този случай съм абсолютно убедена, че от страната на учителя е имало манипулация, за да се стигне до тук.
Самата аз съм майка на тринайсетгодишна и в същото време съм и учител. Както и да се извърта ситуацията , не мога да кажа, че момичето е виновно.
Първо. Той е учител, тя е ученичка. Дори и пълнолетна да беше, опирайки се на този факт, случилото се е гнусно и неморално.
Второ. Той е на 31, следователно е възрастният и дори и да е имало иницииране от страната на момичето, пак той е този, чиито морал, задръжки, здрав разум или каквото щете би трябвало да се задействат и моментално да прекрати това. Дори ако трябва да напусне работа!
Трето. Семеен, с малко дете. Щом е на 31, едва ли жена му е престаряла, но и така да е, никой насила не го е карал да се жени.

Надявам се поне тук да няма нападки към детето. А обществото ни определено има нужда от промяна на мисленето, на ценностите, на начина, по който гледаме на живота.

# 1
13 годишно дете не може да бъде виновно в тази ситуация. Единствено педофил би участвал в такава връзка (роднините на изрода твърдят, че тя го е провокирала, нали така беше?). Педофилите нямат място в обществото - имам мнение как трябва да се постъпва с такива, но не мога да го напиша в публичен форум.

# 2
  • София
Не са виновни, но в България е на мода жертвите да са виновни за всичко. Щом настоящи политици, някога министър-председатели, също мятат вина върху жертви на инциденти, то не знам защо се изумяваме, когато някои го правят и при открита педофилия. Тотален морален разпад.

# 3
Това е заради либерализма, ако следите новините, знаете какво се случва в момента в Англия и някои други западни държави.

# 4
Пълен гнус!
В статия имаше и имената му и физиономията му, твърдеше се, че е имал “дългосрочна връзка със седмокласничка”.
В потрес съм, дано го вкарат в затвора и да му се “порадват” на него.

# 5
  • София
31 училище? Мама мия! И къде са зяпали всички елитни учители в това елитно училище, та не са видяли какво се случва? Или са знаели? Гнус!

# 6
Виновни са родителите и на двамата. На момичето, че не са му обяснили кое поведение е неприемливо, как следва да се държи едно момиче, как да се облича, че, ако някой проявява интерес към него трябва да каже у дома, за възрастовата бариера от 14 години... Виновни са и неговите, нищо, че е на 31, че не са му втълпили, че децата са неприкосновени, кое е морално и кое не е.
Неговата вина е безспорна. Дори и тя да го е сваляла, то той като пълнолетен е трябвало да реагира подобаващо. Ако не знае как да се беше обърнал към адвокат, психолог или ръководството на училището как да излезе от ситуацията без да навреди на момичето или на репутацията си.
И последно. Да не си заравяме главата в пясъка - доста момичета са достатъчно развити на 13 години и поведението, начина им на обличане, маниерите подхождат на 16-18 годишни. Още в пети клас започват да се гаджосват, пък било то и с връстници. Ние в пети клас скачахме на ластик и играехме на народна топка, че и куклите не бяха съвсем захвърлени. Ние влизахме в пубертета на 13-14 години, сега влезат на 11-12, дори има случаи на 9-10. Хормоните бушуват в телата на малки момиченца, чиято психика не е готова за този ранен пубертет.
Момичетата и момчетата трябва да бъдат разделени в часовете по ФВС и на момичетата да преподава жена, на момичетата - мъж.

# 7
  • София
Не са виновни. А да се обвинява дете за поведението на възрастен е жалко, грозно, елементарно... Не ми се пише що за двукраки същества обвиняват детето.

# 8
Виновна ли е мишката, че котката я е хванала?

# 9
  • София
В тази история има един виновен и той е педофил. Точка.
Нищо друго няма значение, кой как се обличал и гримирал, на кой какво му казали родителите, пък съученици, пък учители...
Има педофил и жертва, има закон, надявам се да се приложи с пълна сила.
А обществото ни за пореден път се показа каква помийна яма е. Деца са виновни, че ги насилват, жени са виновни, че ги убиват... Щото се гримират.

# 10
  • Пловдив
Почти не съм срещнала мнения, обвиняващи наистина момичето, само възмутени от това, как всички обвинявали момичето и какво скапано ни било обществото, държавата и народът.

____
Цитат
Да не си заравяме главата в пясъка - доста момичета са достатъчно развити на 13 години и поведението, начина им на обличане, маниерите подхождат на 16-18 годишни.
Съгласна съм. Това ли се брои за обвиняване?

# 11
Това момиче е трябвало да съобщи веднага на родителите си, не да ходи с учител по мотелите. Трябва да учим децата си да ни споделят и да знаят кое е редно и кое не.
Някъде писаха, не знам до колко е вярно, че в училището и родителите знаели. Сигналът е подаден от училището.
Гнусна история. Не е първият учител физкултурник, който проявява интерес към момиченцата. Нашият на времето в основното училище влизаше в съблекалнята докато момичетата се преобличат да им каже нещо много важно и опипваше като скачаха на коза. Уж да ги хване при скока. Беше над 50 годишен сигурно. Но имаше някаква протекция и не можеха да го уволнят. Затова да ги делят на момичета и момчета по физическо и да имат жена и мъж учител.

# 12
  • София
И за мен не е редно мъж учител на момичета. В нашето училище имаме много учители по физическо и това се спазва.

# 13
  • София
Вместо да ги делят по-скоро да се спазват законите и да се наказват педофилите.

# 14
Аз не схващам идеята на темата  в конкретиката на този точно случай. Не знам някой да е казал, че момичето е виновно. Има си закон, който предвижда  минималната възраст за секс по взаимно съгласие да е 14 години. И това е малко, но то е друга тема. Та тук както и да се извъртат нещата вината е ясна. И не знам някой да е на друго мнение.
Иначе юридически за никое насилие жертвата няма вина. Вече може да  е създала предпоставки с безотговорно и рисково поведение, но за това вина няма. Нито е смекчаващо обстоятелство за вината на насилника.

Общи условия

Активация на акаунт