Отговори
# 315
липсата на морал е базово изискване да си брокер
пак ще ме изтрият, ама все тая

# 316
Така е, те казват, че всъщност тяхната работа е само да ти намерят жилище, а не да ти осигуряват правна помощ. Но често се случва клиентът сам да си го намери, а те само да лапнат комисиона Wink
Като е така, да искат пари на предложена оферта - примерно по 10 лв. на предложение, което отговаря на критериите на купувача, и да речем 100 лв. за контакти на отсрещната страна. (Цифрите си ги измислям, нямам идея кое е реалистично.) Оттам насетне двете страни да си се оправят. Стане, не стане сделка - това агенцията не я касае, тя си е взела парите.

Такъв вариант на брокер съм склонен да приема - един вид платен имот.бг.
Ама хем да се бутат в процеса на сделка, да спират достъп до документи, да обещават уж правни консултации, които обаче защитават техния интерес (на агенцията), а не на купувача, нито на продавача. И хем накрая като си вземат комисионата - ама то вече не е наша работа. Е до преди малко как беше ваша?

# 317
Накои брокери се ровят и обследват имота, вадят документи. Чувала съм от познати.

Моите ги помолих един документ да ми извадят, не можаха. Намерих си го аз, с връзки. Не ми пречи, знам къде и как, снабдих се. Но не е там въпроса.

После за тяхната комисионна имах да додавам към стоп капарото. И им казах, че няма да дам пълния размер на комисионната, защото не са си свършили цялата работа по обследването на имота.
Полвинчата работа - половинчато заплащане. Не е ли така?

Не им стана приятно, но мисля бяха наясно, че съм права донякъде.

За мен, ако купувач ги помоли за документ по имота, слева да го направят , да проверят. То и без да ги молиш кледва да са обследвали имота, за да са сигурни че предлагат имот без проблемации. Така мисля. Другото е мърлява работа.

# 318
Архивът на Агенцията по вписванията е публичен, всеки може да си извади НЕзаверено (ксеро)копие от н.а. на когото пожелае, само трябва да знае номера. Аз лично имам цяла папка с (ксеро)копия на половината родА и техните наследодатели, най-старият акт е от началото на 20 век. Покрай ровенето в старата архива видях вписвания на княгиня Евдокия, на Иван Евст. Гешов и т.н., нямаше никакъв проблем да си поискам копие.
а един собственик (княгиня Евдокия) може ли да попита Агенцията по вписвания кой е получил ксерокопие на документа му? Ще му дадат ли тази информация?

# 319
Вчера видях как един пич беше публикувал обява в група за имоти без посредник с уточнението, че ако идват на оглед брокери, дължат 20 лв. За частни лица е безплатно.
Беше изключително доволен от тази своя инициатива и като мотив беше посочил, че му е писнало брокерите да рекламират апартамента му като нещо, което не е и да губят както неговото време, така и на потенциалните клиенти.
Никога не съм можела да разбера защо масата от брокерите правят описание на имота, което няма общо с действителността...
Вчера харесах една къща. Оказа се, че се предлага от Адрес и Ера. Добре, че познах интериора и се сетих, че става дума за един и същ имот. В описанията на двете агенции имаше минимални съвпадения...
За още едно безумие се сетих. Мъжът ми отива да гледа мезонет, нови строителство, на Ш/З. Развежда го брокера - един етаж. Къде е вторият? Показва му се дупка в тавана. Инвеститорът продал всичко в сградата и нямал желание да прави стълба към второто ниво. Това бил ангажимент на купувача. Който очевидно купува котка в чувал.

# 320
Хахаххахаха "мезонетът на Шрьодингер" 😂

# 321
Инвеститорът искал, ама нямал желание...

# 322
а един собственик (княгиня Евдокия) може ли да попита Агенцията по вписвания кой е получил ксерокопие на документа му? Ще му дадат ли тази информация?

При електронните заявки мисля, че не е проблемно да се направи справка. Ако е на място, с хартиена молба, също е възможно, но вероятно ще отнеме половин ден работно време (поне) на един служител да рови в хартиените заявки. Вместо да си върши този служител другата, основната работа.

Това е смисълът на регистъра да е публичен, всеки да може да направи справка. С Търговския регистър е същото, публичен е и всеки може да направи справка. Примерно, за да е сигурен, че няма някакъв проблем в историята на имота, ако купува. Или да може да си извади цялата история на имота, ако е наследник и не разполага с документите (имаше такива теми за липсващи документи за собственост, хич не е рядкост). Колко хора, сами или с техни адвокати, роднини и т.н. така успяха да си намерят документите за собственост за реституцията. С НЕзавереното копие на документа за собственост само по себе си не можеш да продадеш имот. За нотариалната сделка се изисква заверено копие (от архива на АВ), плюс куп още документи. А за заверено копие трябва да представиш в АВ удостоверение за наследници/договор за дарение/завещание (и т.н.), не удрят подпис и печат на всеки.

А брокерите, ако искат 3,6% (с ДДС) комисионна само за връзка между продавач и купувач (и за разходите за реклама на имота), без ангажимент за правно обслужване на сделката, нещо ми се вижда множко. А и самите те твърдят много убедително, че имат най-прекрасните юристи, които всичко ще проверят и ще гарантират. Ако юридическата проверка на собствеността и юридическото осигуряване на сделката не са част от задълженията на брокерите, значи купувачът (а и продавачът също) трябва да платят 3,6% на агенцията, 3,6% на адвокат и отделно 2-3% на нотариуса на практика за едно и също нещо. Като само нотариусът носи известна отговорност за действията си, за които е получил заплащане. 

И ако брокерите нямат ангажимент към проверка на собствеността на продавача, тогава могат да предложат чужда собственост за продажба с чиста съвест. Срещу въпросните 3,6% от цената на сделката.

# 323
Мандаринке, брокер и съвест - къде отиваш ти...

Аз да попитам друго, как стигна до 3,6% за адвокат? За брокер ясно, за нотариус таксата също, но за адвокат откъде имаш това число?

# 324
Е, и минималните адвокатски хонорари (абсолютно незаконни, между другото) също са в % от материалния интерес. Аз бих се притеснила, ако адвокат ми поиска 50-100 лв. за консултация по документи за сделка. Малко ми се струва.

Дори да не е в % от материалния интерес, т.е. цената на сделката, пак се получава натрупване - хем брокер, хем адвокат, хем нотариус. Ако брокерите само рекламират недвижимия имот и свързват продавач с купувач, значи би трябвало да са рекламни агенти, а не агенции за недвижими имоти. Аз си представям така нещата в такъв случай - ако те правят професионални снимки и качват на някакъв сайт с регистрация, тогава, да речем едни 50-ина лева за снимките и по 10-15 лв. максимум за координатите на продавача. И нямат повече грижи. За София за 1 агенция един да снима, един да качва снимките и да дава координатите, а предоставянето на координатите би могло да става и автоматизирано от софтуера на платформата. Нататък, ако се върви към сделка, продавач и купувач с адвокат/и срещу хонорар.

# 325
  • София, Bulgaria
Хубаво де, знаете, че бранша няма регулации, а и да има ... чудеса не очаквам. Морал, съвест и т.н. с регулации не се вкарват. Колко професии, където е трудно да влезеш без нужното образование, ценз, сертификати  са бъкани с хора без морал, съвест и т.н.
Но да говорим за бранша с недвижими имоти, както виждам на всички е ясно, какво е положението. Ясно е, че в 99% купувачът, като звъни на обяви в интернет ще плати на брокера пуснал обявата. Правилно, неправилно... честно, нечестно ... това е положението и не, не е български патент. И да, вероятността да попаднете на брокер, който го мързи да гледа и за него вие сте само едни пари и нищо друго. Гледа ви като банкомат, че и на всичкото отгоре му досаждате с въпроси и претенции, не е за подценяване.  Въпросът, които всеки купувач или продавач е добре да си зададе е: Как да се справя по-най добрия начин за мен в този ситуация?
Та и аз питам, според вас, какво е решението днес? Не питам за бъдещи закони, регулации и правила... Въпросът ми е за днес.

# 326
Ех, Томева, с реторичните си въпроси какво искаш да кажеш - затваряш очи и прежалваш едни не малко пари, така ли?

Положителното в поста ти, което виждам, е констатацията, че:
1) регулациите, включително фиксираните минимални възнаграждения на разни всякакви регулирани професии, не гарантират по никакъв начин качество на предоставяната услуга;
2) признание, че (някаква неизвестно каква част от бранша на брокерите) не вършат никаква полезна работа за клиента.

Да, не са малко агенциите, особено големите, които не работят с други агенции, искат двойна комисионна. Ако все пак работят с други агенции, трупват си двойната комисионна в цената на апартамента, та всяка от двете агенции да си вземе това, което си е наумила.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 08:45 от man_darin_ka

# 327
  • Sofia
Според мен да си намерите доверен брокер, на който пак ще платите, но да си имате договор и да има задължението за проверка на документи и т.н
Естествено тук рискът е да загубите имоти, по които брокерите не работят с други агенции (не знам при продажбите дали има често такива).

# 328
  • София, Bulgaria
Ех, Томева, с реторичните си въпроси какво искаш да кажеш - затваряш очи и прежалваш едни не малко пари, така ли?

Ех... Мандаринка, ти си умна жена, какви прежалвания и на какви пари точно ... Ако искаме да сме си полезни, няма нужда да хетйтваме нон стоп, всички знаем, какво е положението. Нека поговорим за конкретни решения, ако някои има идея за такива. Аз моите отдавана съм си ги намерила и знам, как да оцелявам в тази джунгла, всеки ден съм в нея.

# 329
  • София
Мандаринке, не бих могла да съм съгласна повече!

3,6 % за да публикувам обява и да нося ключовете е прекалено.
Това ще е оправдана цена на услугата, ако включва всичко от-до. Проверка и събиране на документи, проверка на имота, наследници, бивши съпрузи, съдебни дела и т.н., изготвяне на НА, подготовка на всичко за пред нотариуса.
Иначе е абсурдно. То нали всеки си гледа от собствената камбанария, но все пак да си кажа, като жена на адвокат, че в почти всички случаи, ММ свършва цялата работа и получава по-малко от брокера, който (пак в почти всички случаи), просто е публикувал обявата и е отключил за оглед.
О, забравих, освен това всеки път някой му е осигурявал транспорт до имота и иска да си прибере процента още на предварителен договор, а страните по сделката (и евентуално адвокатите) да се оправят.

Ми не е оправдано. Понякога няма нужда от адвокат. Понякога имотът е чист, собствеността е ясна, всичко е идеално. Но в този случай никой и не търси правна помощ. Когато тя е нужна обаче, обикновено са някакви невероятни бакии, времеемко и изискващо внимание. И понякога струва повече от тия 3,6.

Томева, на мен ми се струваш от малкото изключения в бранша (защото има и такива, без съмнение, и ние сме попадали и сме оставали приятно изненадани). Но сама знаеш, че негодуванието на хората не е случайно.

Какво да правим ли? Ами няколко варианта. Харесали бяхме един апартамент, който не купихме, защото брокерът започна да се тръшка още по телефона като чу, че искам документи, за да ги погледне ММ, защото е адвокат. Каза ми, ох, да знаете, сделка няма да стане, като чуя адвокат и се изприщвам. Няма да ви дам документи. Така ли, казвам, ами ние ще си ги намерим, защото няма да купим имот, без да сме го проучили. А той: Заплашвате ли ме? 😅
Сделка наистина не стана, защото както подизираше ММ нямаха никакво разрешение за втория вход към вътрешен двор, който си бяха отворили самоволно, а ние не рискуваме разправии със съседите.

В друг случай, много харесахме един имот, рекламиран обаче от "любимата" ни агенция Олимп ЮВ. Ами издирихме собственика и прескочихме агенцията.

В трети случаи обаче, преценяваме, че брокерът си заслужава хонорара, въпреки че ММ си прави лично проучванията и подготвя сделката.

Така че, според конкретния случай, човек следва да прецени, дали да плати или да прескочи некачествена услуга. Лошото е, че има нужда от такъв бранш, но за съжаление същият си е изградил ужасен имидж с годините.

Общи условия

Активация на акаунт