Отговори
# 330
Според мен търсим съвестен брокер. До човек е според мен. И се надяваме той да предлага имот, който сме харесали.

Ако сме харесали пък имот, но брокера е от немърливите, зависи колко искаме имота. Ако е на всяка цена, плащаме на брокера, ние си обследваме имота, тоест вършим работата на посредника, и така..

Ние купихме от такъв, с екслузивни правомощия както му казвате. Само той предлагаше имота. Та платихме му, въпреки забележките по работата му, тъй като искахме имота.

# 331
  • Sofia
Тези с ексклузивни права работят ли с други агенции? Ако му се обади ваш брокер имам предвид.

# 332
Нямам представа.

Но какъв е смисълът от втори брокер?

# 333
  • София
Ексклузивните права май означават, че само той може да продава.
А ако не приемат да работят с брокер на купувача, му викат "за директни клиенти на агенцията". Така взимат и 3% от продавача, и 3% от купувача, общо 6. Rolling Eyes

# 334
  • Sofia
Това, което казвате горе е смисълът. Намирате си читав брокер, който да търси с вас. Освен, че ще оглежда обявите вместо вас, ще има ангажимента наистина да провери имота, документите и т.н. Така комисионната пак е същата, тя явно е неизбежна, но поне получавате пълна и качествена услуга във ваша защита, вместо да рискувате да попаднете на небрежен брокер, предлагаш имота, който няма да провери нищо и няма да гони вашите интереси, понеже взима пари и от вас, и от продавача.

# 335
Томева, изразяването на друго мнение не означава да "мразиш" някого (hate, hated, hatred - мразя, омразен, омраза). Съвсем различни неща са. Но в съвременния дигитален технологичен "умен" свят опростяването до ниво "черно и бяло" е много силна тенденция.

Ти кажи - как се оправяш с агенции, които искат двойна комисионна, ако това е мечтаният апартамент на твоите купувачи? Изръшкали сте всички останали обяви, гледали сте - ами не стават. Какво правиш - казваш на клиентите да чакат неизвестно колко, за да се появи евентуално друга читава обява? А ако тя пак е от агенция само за "директни клиенти"? Затваряш ли си очите, ако агенцията на продавача вдигне цената на офертата с още една комисионна, за да стане сделка? За сметка на интересите на твоя клиент-купувач?
Пламенно защищаваш ексклузивните договори - но какво правим в горната хипотеза, твоят купувач е "вързан" с теб, а агенцията на продавача не работи с колеги? Гледаш твоя интерес или интереса на купувача, примерно прекратяваш ексклузивния договор с купувача, за да може той да си купи мечтания имот от другата агенция?
Неколкократно си заявявала, че да представляваш и двете страни не е добре, ти така не работиш, но ето, появи се директен купувач на твоя оферта продава, та какво правиш в този случай - пращаш купувача да си намери брокер, за да не си в конфликт на интереси?
И като има толкова много "некоректни" агенции и брокери, не смяташ ли, че това вреди директно на твоя бизнес - примерно не можеш да се разрастнеш и разшириш бизнеса, предоставяйки (по-)качествена услуга от некоректните, защото тези некоректни са завладели голяма част от пазара и си бранят тяхната територия? Т.е. задоволяваш се с едно постигнато бизнес ниво на развитие и гледаш да го задържиш, примиряваш се, че няма да увеличиш оборот и печалби?

# 336
Е, и минималните адвокатски хонорари (абсолютно незаконни, между другото) също са в % от материалния интерес. Аз бих се притеснила, ако адвокат ми поиска 50-100 лв. за консултация по документи за сделка. Малко ми се струва.
Ам точно това ми е въпросът, има ли такива минимални хонорари за адвокати? Щото мене не ми е известно...
И моя като изрично го питах дали за консултация по имотна сделка цената зависи от материалния интерес (не е задължително да е процент, може да е просто прогресивно растяща сума да речем), каза че не зависи. Иска си нормалната тарифа, без значение цената на имота. Което тогава реших, че е по-добре за мене Simple Smile ама пък накрая може и друго да се окаже, знае ли човек...

# 337
За адвокатска консултация за имот тарифата не е спрямо цената му, а както се договорят страните.

# 338
Има наредба за МИНИМАЛНИТЕ размери на адвокатските възнаграждения. Под минимума не мо же да падне, виж нагоре - може колкото си иска и колкото е склонен да плати човек от среща.

В наредбата си пише за кое колко минимум може да вземе като хонорар.

Материалния интерес при тях е при воденето на дела, най-общо казано.
За консулт - зависи от обема на работата. Но не е на база процент от цената на вашата бъдеща сделка.

# 339
Да, той си има рейт на час, и досега винаги ме е таксувал по него, вече за няколко (неимотни) казуса му ползвам услугите. Очаквах при обработка на сделки да е с материален интерес, подобно на нотариусите, но той каза, че не е. Та затова се учудих от 3,6-те % на Мандаринка.

# 340
Teta75, добре ми е известна тарифата, но се стремя да пиша на популярен език.

# 341
На Слаши отговарях. Припознала си се, незнайно защо, в поста ми.

# 342
А брокерите, ако искат 3,6% (с ДДС) комисионна само за връзка между продавач и купувач (и за разходите за реклама на имота), без ангажимент за правно обслужване на сделката, нещо ми се вижда множко. Ами множко е, всички сме съгласни и никой не иска да ги плаща, ама те са се впили здраво в процеса. А и самите те твърдят много убедително, че имат най-прекрасните юристи, които всичко ще проверят и ще гарантират. Ако юридическата проверка на собствеността и юридическото осигуряване на сделката не са част от задълженията на брокерите, значи купувачът (а и продавачът също) трябва да платят 3,6% на агенцията, 3,6% на адвокат и отделно 2-3% на нотариуса на практика за едно и също нещо. Като само нотариусът носи известна отговорност за действията си, за които е получил заплащане.  Е, адвокатът е много по-евтин от брокера и не взема 3,6%, а да кажем 600 кинта. Цифрата е точна, от една скорошна сделка. От там знам, че има минимална такса, но не е процент от сделката. Иначе ни взеха минимума като на познати.  Нотариусът пък има други задължения - основно да провери доброволният характер на сделката и осъзнават ли страните какво правят.  Иначе и той, и адвокатът носят някаква отговорност (по-голяма от брокера все пак), но пак не е 100%.

И ако брокерите нямат ангажимент към проверка на собствеността на продавача, тогава могат да предложат чужда собственост за продажба с чиста съвест. Срещу въпросните 3,6% от цената на сделката. Официално нямат ангажимент, но иначе много го правят и много помагат, но не са задължени. Задължени са да намерят имот, ама поне това да правеха като хората...

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 10:22 от Черна станция

# 343
Добре, приемам, че съм сбъркала за адвокатския хонорар на % за консултация. Което не прави Тарифата за минималните възнаграждения на адвокатите по-малко незаконна.
Както и не прави комисионната на брокерите приемлива като размер, ако нямат никакви задължения по юридическото обслужване на сделката.

# 344
Добре, приемам, че съм сбъркала за адвокатския хонорар на % за консултация. Което не прави Тарифата за минималните възнаграждения на адвокатите по-малко незаконна.
Както и не прави комисионната на брокерите приемлива като размер, ако нямат никакви задължения по юридическото обслужване на сделката.

Така е. И затова ако успееш да заобиколиш брокер никой няма да те упрекне и можеш да го направиш с чиста съвест. Но ако не успееш, тогава вече си решаваш кое да прежалиш - имота или комисиона.

Общи условия

Активация на акаунт