Отговори
# 345
Съгласна съм, но с едно уточнение - договорът, който се подписва между клиент и брокер, не е с правна насоченост, тоест не е за юридическо обслужване. По-скоро е с техническа насоченост - да осигури необходими документи, да направи справки - такива, чисто как да кажа, технически действия. Не правни.

Разбира се, в някои агенции може и да работят юристи, и това да е включено в договора - тоест агенцията да извършва и правни услуги като консултации, но ми се струва че това са редки случаи.
Еле пък в моя град, където агенцията често е от една или две лели..

Сега се сещам, че последно като търсих, и влизам в една такава агенция с две лели. Щяха да заспят на бюрата. Аз питам, те отговарят едва едва...никаква заинтересованост, ама никаква. Зачудих се тогава от какво печелят, стигат ли им парите, че не се втурнаха малко поне, да ме спечелят за клиент..много странно ми беше.... такава индиферентност не бях срещала...все едно им развалих рахата, влизайки в офиса. Не знам...

# 346
А, ЧС, тези агенции с ексклузивните договори (поне най-големите и агресивните) и представа си нямаш как заплашват клиентите - да не се опитват да ги заобиколят, че и представа си нямат как ще ги осъдят и т.н., и т.н.

# 347
  • Sofia
А все пак нещо за цените коментира ли се тук? Дввустайна тухла в София до 70к да сте виждали?

# 348
  • София, Bulgaria
Томева, изразяването на друго мнение не означава да "мразиш" някого (hate, hated, hatred - мразя, омразен, омраза). Съвсем различни неща са. Но в съвременния дигитален технологичен "умен" свят опростяването до ниво "черно и бяло" е много силна тенденция.

Ти кажи - как се оправяш с агенции, които искат двойна комисионна, ако това е мечтаният апартамент на твоите купувачи? Изръшкали сте всички останали обяви, гледали сте - ами не стават. Какво правиш - казваш на клиентите да чакат неизвестно колко, за да се появи евентуално друга читава обява? А ако тя пак е от агенция само за "директни клиенти"? Затваряш ли си очите, ако агенцията на продавача вдигне цената на офертата с още една комисионна, за да стане сделка? За сметка на интересите на твоя клиент-купувач?
Пламенно защищаваш ексклузивните договори - но какво правим в горната хипотеза, твоят купувач е "вързан" с теб, а агенцията на продавача не работи с колеги? Гледаш твоя интерес или интереса на купувача, примерно прекратяваш ексклузивния договор с купувача, за да може той да си купи мечтания имот от другата агенция?
Неколкократно си заявявала, че да представляваш и двете страни не е добре, ти така не работиш, но ето, появи се директен купувач на твоя оферта продава, та какво правиш в този случай - пращаш купувача да си намери брокер, за да не си в конфликт на интереси?
И като има толкова много "некоректни" агенции и брокери, не смяташ ли, че това вреди директно на твоя бизнес - примерно не можеш да се разрастнеш и разшириш бизнеса, предоставяйки (по-)качествена услуга от некоректните, защото тези некоректни са завладели голяма част от пазара и си бранят тяхната територия? Т.е. задоволяваш се с едно постигнато бизнес ниво на развитие и гледаш да го задържиш, примиряваш се, че няма да увеличиш оборот и печалби?

Обявите "само за частни лица" са най-голямата черна точка в бизнеса. Какво правя ли? Ами въпреки всичко ги звъня и проверявам в голям % се отзовават и ги работят с мен, но има и такива, които отказват. Ако отказват, купувачът ми се обажда: Вариантите са два: А/ офертата все пак се оказва фалшива, основната причина да е само за ч.л. ; Б/ има оглед и отиваме двамата.
При вариант Б/ не съм имала случай да стигна до сделка. Но имах случай и то скоро, където се моята купувачка плати комисионата на брокера на продавача, за да се случат нещата и защото наистина имотът беше много добър. Всеки брокер, които има ум в главата, ще разбере, че така се прави бизнес. Да, тогава не взех 3000 евро, макар че естествено, аз ѝ направих сделката, тя си плати само за юридическо становище, но от тази клиентка следващите месеци от препоръките, които ми даде, изкарах 5 пъти по токова. 
Продължавам да твърдя, че есклузивния договор е много добър вариант. Разбира се има значениe, с кой, с коя агенция си го сключил. Тук пак се връщаме до това да се избират и да се търсят препоръки за брокер.
Аз като продавам имот, т.е. брокер на продавача съм/ сега съм в такава сделка/, купувачът си решава, какво да прави. Като иска си наема адвокат, като иска брокер/ това не ми се случвало/, за мен няма никакво значение. С всеки адвокат мога да работя, каквото поиска стига да съществува ще му бъде предоставено. Само че и адвокат не си наемат, да има кой да им разяснява сделката и процеса, да си задават въпросите и т.н. Това разбира се натоварва мен, за това и друг път съм казвала, предпочитам купувач с брокер или адвокат, за да има кой да си го обгрижва.  Аз договори с мои клиенти отдавана не подписвам, не ми трябва някаква хартия да ми държи клиента вързан. Нямам клиент, които да е оспорвал комисионна или да не платил и без договор.
100% съм сигурна, че клиентите прескачат, не плащат само и единствено, ако не са видели  ползата, добавената стойност в работата на брокера си, не са доволни... не са имали чувството, че брокерът наистина е заставал на 100 % зад тях.
Разбира се, че некоректните брокери, агенции вредят на пазара. Но коректните и добрите брокери са повече и все повече стават. За съжаление купувачът, които сам е излязъл на пазара се сблъсква първо с некоректните, това си е хазарт. Интернет не е безопасно място. С нищо не се примирявам, дали да развивам бизнеса си, да отварям нови офиси, да развивам бранда няма общо с това. Този бизнес има бъдеще и все повече ще има. Ако помислиш, ще се съгласиш, че е много по-лесно да успееш в една по-слабо конкурентна среда.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 10:26 от tomeva

# 349
Ако помислиш, ще се съгласиш, че е много по-лесно да успееш в една по-слабо конкурентна среда.

Няма какво да го мисля - икономистите (и юристите) още от времето на Акта Шърман са установили, че в слабоконкурентна среда успяват само големите. Слабоконкурентна среда има при един (монополен пазар) или 2-3 големи играчи (олигополен пазар). В първия случай няма други конкуренти, а във втория - "цацата" няма шанс срещу тези 2-3 акули, които могат да оставят малко "цаца", само защото са малко и не си струват усилията да ги "изядат".

Да намериш читав адвокат е толкова трудно (лесно), като да намериш читав брокер.

За 2-стаен НЕпанелен до 70К -това означава тухлен или ЕПК, само ако е на практика извън града, в силно непрестижен квартал (Модерно предградие коментирахме мисля в този смисъл) или е много условно 2-стаен, примерно е преустроена гарсониера-ЕПК с площ от около 45 квадрата. За тотален ремонт или на шпакловка/замазка.

# 350
  • Sofia
А кое вдигна толкова цените тази година? Преди 2-3 години това щеше да е постижима цена. А наемите падат и скъп имот за инвестиция губи смисъл.
На зелено също ли няма?

# 351
Последните 2-3 години точно това нищим постоянно в имотните теми - кое вдига цените и ще паднат ли (скоро).

И на зелено няма вече под 1000 евро на квадрат, май. В Модерно предградие май бяха (имаше) до или под 1000 евро на квадрат ново строителство, ама локацията не е ОК.

# 352
Вие все го нищите, аз все ви казвам, ама не вярвате и търсите свръхестествена причина за тия цени. Огромното търсене и скромното предлагане обуславя високите цени. Тва е.

# 353
На мен строител наскоро ми каза, че всички материали си били вдигнали цените, та оттам (освен и поради големия интерес). Само дето разбирам, че цените на материалите започват да се нормализират, ще видим дали това ще доведе и да нормализиране на цените на жилищата.

ПП в Овча Купел има 2-стайна тухла под 70 000 евро.

# 354
Купуването на каквото и да е вдига цените.
От почти година търсим две спални поне 12 кв, отделна кухня и хол, или холокухня поне 30 кв, с паркомясто. Квадратурата посочвам измерена отвътре, без стени.Единственото, което се доближи до желанията ни и е под 200 хиляди евро, беше един апартамент 95 кв с терасите на ул. Дойран. Да, ама собствениците се отказаха да продават, след като заявихме, че го искаме.

# 355
И моите наблюдения са такива. Читавите имоти са рядкост и изчезват бързо. Предлагането е малко, а често продавачите се отказват, като видят какво могат да купят с парите.

# 356
Моите наблюдения са обратни - един куп приятели накупиха всевъзможни имоти, спални 9-10 кв, в които няма място за гардероб и се налага леглото да е с повдигащ механизъм, холокухни по 17 кв и тн, само и само да има нещо.

# 357
Имаме различни разбирания за читав имот явно.

# 358
Ема, чета с едно око Joy
Вместо това, което си написала :продавачите се отказват, съм си въобразила - купувачите се отказват Joy

# 359
  • София
Вие все го нищите, аз все ви казвам, ама не вярвате и търсите свръхестествена причина за тия цени. Огромното търсене и скромното предлагане обуславя високите цени. Тва е.
Не съм съгласна,в момента има бум на строителството. Няма квартал, в който да не се започват поне 3 нови блока,а в някой квартали и повече.
Страха за изгаряне на спестявания предизвика тяхното насочване към имущество, даже медийните атаки -" Цените се увеличават,няма имотен балон,няма да се спука скоро,цените ще растат още увеличава изкуствено търсенето. Наблюдавам и много млади семейства,които търсят "спешно,веднага", купуват без много мислене и после се ядосват. Само в нашия блок за година два апартамента бяха бързо продадени от наследниците и новите собственици като теглиха чертата се оказа,че до точка обзавеждане са надхвърлили с по 20хил. Е цената за ново строителство при равни чисти квадратури и се ядосват,че са се "прецакали".
Нов строеж,по незнайни за мен причини със забавено стартиране 1 г, има скок на цени на зелено с по 25хил Е. От 9 дола вода ще донесат да обяснят този голям скок,но всички обяснения са ала бала и трудно ще стигнат истинко тагова увеличение.
За брокери,продаващи,всичко е добре дошло,но е изкуствено пренадуто.

Общи условия

Активация на акаунт