Отговори
# 405
Aз съм писала, че купихме апартамент преди 2 г. без брокер - случайно видяна обява в имот бг. от собственик. Продавачите бяха млади, интелигентни , почтени . Документите бяха изрядни, въпреки, че апартаментът беше старо строителство и  сменял наследници , собственици. Провери ни ги нотариусът, с който бяхме правили и други сделки и му имахме доверие. Продавачите бяха с адвокат. Всичко мина за един месец .Те си извадиха документите за сделката, които не са толкова много и не са трудни за набавяне, нотариусът ни ги провери и воала.
  Ама наистина нищо сложно няма . Всеки средноинтелигентен човек може да се оправи. Били сме и продавачи - ходих тогава с брокера да вадим скици, данъчни оценки и пр. Тоест дори, когато ползваш брокер, той не те отменя в разкарването , не ти пести време. И при избора - ходиш пак с тях и гледаш . То и при този избор на пазара - вероятността е да ходиш предимно залудо , но няма как. После ти се сърдят , че си турист. Сякаш е голямо удоволствие да си губиш времето.
  И както някой по-горе писа - има брокерската професия повече резон при  наемане, отдаване по наем. Комисионната тогава  съответства на работата. Но при покупко-продажбите е безумие - особено в момента и особено за това, което чета. Всъщност и скоро си имах работа с някои от тях , ами нивото съвсем се е сринало. Хора от кол и въже са навлезли в занаята - неумели и неугледни.

# 406
  • София, Bulgaria
Slashy, ти си мечтаеш цяла една световна индустрия да изчезне... знам ли, може и това да стане някои ден. Но нали си говорим за днес.
За много неща си прав, за други за прекалено обобщаващи.........Аз, какво и да кажа, със сигурност ще се приеме, че съм предубедена и пропагандирам ползата от брокер. Ето, анализирахме пазара, знаем какъв е, знаем всички бъгове в системата. Знаем, че като звъниш по оферти на брокери в интернет пак плащаш комисиона. Знаем, че по-този начин може да попаднеш и на много добър и отговорен брокер, а може и на такъв дето не стига, че ти идва да го удушиш, че и на всичкото отгоре  му плащаш. Ами, човек наеми си личен брокер, с него може да купиш всеки един имот на пазара, ако е реален и наистина съществува. Поразпитай приятели познати да ти препоръчат, направи среща с няколко брокера, прецени ги. Да си наемеш брокер, е все едно наемаш някой на работа при теб...няма да наемеш първия срещнат, нали. Ще искаш препоръки, ще искаш да се убедиш в неговите качества.
Или пък не си наемай и си търси частни лица... не знам, какво да кажа.
Относно комисионите, тук вече няма как да не съм пристрастна и ще излъжа, ако кажа друго, но според мен проблемът е, че и калпавата услуга струва 3% и супер професионалната с много добавена стойност, коректна и изцяло и само в интерес на клиента пак струва 3%.

Цитат
Като сме дошли до тука, да те питам Томева, защо това не е подходящ вариант за вас брокерите? Да вземем лично тебе, какво ти пречи да кажеш - от утре спирам да съм брокер, ставам консултант. Ако някой иска да купува или продава, ще го съветвам кое как да направи, от какво да се пази, и до там. Дали ще купи, дали не, от кого, как... си е негова работа. На купувачите ще обяснявам как (евентуално) биха могли да смъкнат цената, и дали си струва, а  на продавачите ще обяснявам как биха могли да вдигнат цената. Правя го, защото моите пари не зависят от цената на сделката, нито дали ще има сделка изобщо.

Slashy, всеки ден правя консултации. Много хора ми звънят, на никой не отказвам и пари не вземам. Споделям знания и опит и на познати и на непознати. Не всичко е пари или като обичам да казвам "парите са следствие" и вярвам 100% в това. А защо не правя само това? Ами, защото едно е да знаеш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш. Всяка година имам поне по 2-3 случая, където го играя страничен консултант. Ами не става, говориш, съветваш, обясняваш кое, как се прави, за какво да се внимава, как да се подходи, как се потушават възникнали конфликти и противоречия, какво да отстъпиш, за да получиш това, което искаш повече... и т.н. И на края винаги се стига до: Я ми дай телефона на другата страна, да се разбера с тях...
И няма нищо общо с интелигентността на хората.
А ще спра да съм брокер, когато хората спрат да имат нужда от мен. И не въобще не съм перфектна, не винаги се справям, особено с купувачи последната година, понякога не успявам да намеря това, което търсят, но със сигурност не купуват скапан, проблемен имот, не влизат в рискови схеми.

# 407
Беше ми попаднала една статия наскоро, че наистина брокерската професия била заплашена заради развитието на информационните технологии, ама не се зачетох много. Но то коя професия не е.

# 408
Просто в даден момент в бг ще стъпи някоя голяма платформа като zillow, ще излипи всякакви локални сайтове и ще монополизира пазара. При тях процента е много по-малък и реално брокерите ще им станат служители на заплата. Но улесняването на процеса чрез технологии от гледна точка на намиране, оглед, история на имота, долументи, сделка може да догитализира брокерската услуга и ниждата от хора бролери да намалее и чли да не е толкова критична. Със сигурност ще намалее броя на брокерите и ще изчисти копърките. И въпреки това не мисля че ще изчезне професията брокер на ни, а тази дигитализация може да стане и след 10-20г.

# 409
А, аз за чужбина четох, не за БГ Simple Smile тук може би след 20-30 години.

# 410
Цитат
Хора от кол и въже са навлезли в занаята - неумели и неугледни.
Като написах подобно мнение мин.год.ме изтриха.Някои ''брокери'' дори не са и навлезли,но ми рецитират наизустени глупости.Натресоха ми се две момчета от различни агенции на 20 и 21год.,дошли наскоро от родните си мета.Единият от Ст.Загора,другият от Панагюрище.Говорих с всеки по 30-40мин. и си тръгнаха омърлушени.Това,че криво,ляво знаят какъв е пазара в момента,не означава,че са компетентни.Освен това в напредналите държави се изкарват курсове за брокер и получават лиценз.Не е като тук ''обучение'' в офис от колеги.Да не говорим пак,че агенциите взимат луди пари,доволни са,че в момента има много сделки или поне търсене на имоти,а в същото време си живуркат в сивата икономика.Масово брокерите са на граждански договор.Е,каква почтенност може да се очаква от такива хора?

# 411
Освен това търсят млади момичета и момчета с цел презентиране на имотите понеже това продава, а заплатите им са базови. Обещават големи заплати но на база резултати. По-големите агенции си имат направо учебник. Отваряш, четеш и прилагаш без мислене. Даже имат инструктажи, как точно се действа, като в пилотската кабина. И като свърши бума (защото той все някога ще свърши) всички тези новоизлюпени и опиянени младежи ще идат в кофата. А ако има някои кадърни ще се опитат да заграбят пазарен дял. Но както казах, единствения начин да се спре наглостта на брокерите е чрез технологии. За съжаление имот.бг явно не им стигат силите и желанията и са решили да си останат прост сайт за обяви, но някой ден ще гризнат дръвцето и те.

# 412
 Младите момчета и момичета по-рано поне се обличаха подходящо и умееха да говорят,  стараеха се  . Сега дойдоха едни с анцузи , за дар слово да не говорим.

# 413
3% при покупко-продажба без таван на сумата обаче, може да е наистина незаслужена цифра. Ами 3% при сделка за 200к са почти 12 000 лева! ССБългарин работи за толкова една година. Брокерът получава тези пари, без да поема риск, без да носи отговорност. В почти всички случаи, това е неоправдано голямо възнаграждение.
но брокерът не прави всеки ден сделка, може цял месец да ходи по огледи насам-натам и да не успее. Той няма сигурността на работещите на заплата. На него тия 12000 лева може да са му парите за няколко месеца.
Купувачът пък, не купува всеки месец, за да не може да заплати 3%, той купува веднъж, два пъти в живота си. 
Държавата няма какво да се меси. Това са пазарни отношения.

# 414
На брокера, като му е несигурна работата, да си намери сигурна. Клиентите нямат задължението да осигуряват прехраната на някого, още по-малко пък да му гарантират определен стандарт на живот.

# 415
Кой да ги назначи брокерите на сигурна работа? Защо не направиш една такава фирма и да им плащаш да седят, направили или не направили сделка?
Ако не ти, може би държавата искаш да ги назначи?

Просто има хора, които не искат да седят на бюрото, обичат предизвикателства, обичат движението, контакти с хора и са съгласни на неравномерни доходи, но са си господари на времето, ако иска днес няма да прави огледи. Ако изкара много пари един месец, може да иде на Канарските острови следващия месец да разпусне.

Ако не са клиентите, тези хора, брокерите, няма да ги има. Но фактите показват, че те са потребни.
Когато продавах жилище, бях дала обява като частно лице, и само един клиент дойде сам, без брокер! Трябваше да го черпя за смелостта, а пък и да си призная, изпитах страх, че ще влиза без брокер в мойто жилище. Някак си бях 'свикнала' някой да ги води купувачите.

# 416
  • София
Аз съм от най-големите поддръжници на саморегулиращ се пазар по принцип. Обаче, когато в някоя сфера нещата излязат извън контрол, и гражданското общество не се справи само (обикновено, защото го няма), не виждам как иначе да се справим със ситуацията.

Да не говорим, че ако всички започнем масово да прескачаме брокерите, те сами ще опищят всичко за регулации, лицензи и т.н.

3% от огромни суми за неквалифициран труд? Извинявайте, ама брокерската професия е занаят, за който не се искат кой знае колко познания или обучение. Малко проучване на пазара, малко психология, малко маркетинг и малко медиация. Всеки, завършил гимназист с малко амбиция, може да се справи.
И пак повтарям, не носи никаква отговорност!
И на частния зъболекар не му е сигурна работата, и на адвоката, нито на майстора, дето ви прави плочките в банята, нито на ел.техника, който ви прави инсталацията. Но отговорността е друга, напрежението и съразмерността на възнаграждението също!

Никой не им е длъжен на брокерите, нито да им осигурява работа, нито да ги наема, за да ходят на Канарите.

И защо купувачът да е длъжен да изработи и възнаграждението на някой, който в повечето случаи просто се е намъкнал между него и продавача?

Не фактите показват, че са потребни брокерите, а наложилото се с годините положение, както и наглостта на огромен процент от гилдията. Фактите показват, че успешни сделки стават и без тях. Просто хората са свикнали да минават през брокер.

# 417

Просто има хора, които не искат да седят на бюрото, обичат предизвикателства, обичат движението, контакти с хора и са съгласни на неравномерни доходи, но са си господари на времето, ако иска днес няма да прави огледи. Ако изкара много пари един месец, може да иде на Канарските острови следващия месец да разпусне.

Е, щом са такива свободомислещи персони, тогава си поемат риска от неравномерни доходи. И вместо да ходи на Канарите да разпусне, защото е направил безпроблемна сделка за много пари, ще си скъта част от тях за друг месец, когато няма да направи нито една сделка.

Аз също искам да си изкарам месец в Сардиния, ама брокерът няма да ми намали комисионната, за да си изпълня желанието. Нито пък очаквам електрото, топлото и водото да ме освободят от плащане на сметките, защото си имам детска мечта, която струва пари.

# 418
Точно тази част от професия брокер може да привлича някаква незначителна част от тях, истината обаче е, че повечето млади лъвчета от село Сусурлево примерно всеячески искат да станат брокерчета с тесни ризки и мокасинки с чорап не защото ще имат много свободно време, предизвикателства и контакти с различни хора, а защото мечтаят да изкарат няколко хиляди без особени усилия като посредничат в продажбата на якия апартамент чуек, НА центъра на долен лозенец и да си купи новото/старо БМВ.

Понеже една г-жа ме цитира нагоре как и в автомобилния пазар имало посредници и помагачи. Но това не е така.

Едно е да си несигурен каква ламарина ще купиш и как ще я регистрираш и някой да ти помогне с целия процес за което да вземе някаква сума. Но той нито задържа обяви, нито притеснява продавачите, нито пуска фалшиви обяви, нито пуска обяви за коли които не са негови.

Друго е някой умишлено да саботира пазара. Аз искам да купя апартамент от продавача или от строителя и искам да контактувам директно с тях. Ако не разбирам от документите и се притеснявам, просто ще се посъветвам с нотариус или адвокат на които с удоволствие ще заплатя. Както и правя, имам адвокат и при сделки просто му плащам хонорар.

# 419
Аз съм от най-големите поддръжници на саморегулиращ се пазар по принцип. Обаче, когато в някоя сфера нещата излязат извън контрол, и гражданското общество не се справи само (обикновено, защото го няма), не виждам как иначе да се справим със ситуацията.

Да не говорим, че ако всички започнем масово да прескачаме брокерите, те сами ще опищят всичко за регулации, лицензи и т.н.

3% от огромни суми за неквалифициран труд? Извинявайте, ама брокерската професия е занаят, за който не се искат кой знае колко познания или обучение. Малко проучване на пазара, малко психология, малко маркетинг и малко медиация. Всеки, завършил гимназист с малко амбиция, може да се справи.
И пак повтарям, не носи никаква отговорност!
И на частния зъболекар не му е сигурна работата, и на адвоката, нито на майстора, дето ви прави плочките в банята, нито на ел.техника, който ви прави инсталацията. Но отговорността е друга, напрежението и съразмерността на възнаграждението също!

Никой не им е длъжен на брокерите, нито да им осигурява работа, нито да ги наема, за да ходят на Канарите.

И защо купувачът да е длъжен да изработи и възнаграждението на някой, който в повечето случаи просто се е намъкнал между него и продавача?

Не фактите показват, че са потребни брокерите, а наложилото се с годините положение, както и наглостта на огромен процент от гилдията. Фактите показват, че успешни сделки стават и без тях. Просто хората са свикнали да минават през брокер.
нещата не са вън  излезли от контрол, комисионната е 3%, има страни с много по-високи цени и с още по-висок % комисионни.
Ако масово започнат да се прескачат брокерите, може и да се намали този %, но май повечето сделки са с поне един брокер. Вярно, че може и да има такива, където и Продавач, и Купувач са без брокер, но според мен са доста малко. Но нищо чудно, утре пазарът в този му вид да се промени и да няма брокери.
Не можем да сравняваме професиите, дори не трябва да имат еднакво заплащане, не сме в социализма, че всички да получават сравнително еднакви заплати и да имат сравнително еднакви разходи и стандарт на живот.
Същото е за възнаграждението на адвоката, ако ти се вижда скъпо, не ходиш на адвокат. Много хора реват и срещу възнагражденията на адвоката, и зъболекаря.  Ако ти е скъпо с брокер, можеш  и без брокер.  Колко често ходиш на зъболекар, майстор, адвокат  и колко често ти трябва брокер за  целия ти живот? Естеството на труда е различно.
Е, няма висше образование брокер, агент - недвижими имоти. Ако имаше, може би тези хора, щяха да са го завършили. А може и да не е необходимо да има.
Както адвоката, така и брокера, живеят от клиентите си  и ако на някой му е неприятно да ги издържа, да не ползва услугите им. Но ако тези професии не могат да си осигурят един минимум стандарт за живеене, ще затворят офисите, канторите. Сега са на път да изчезнат ресторанти - след Ковид изпълненията.

Общи условия

Активация на акаунт