Отговори
# 540
  • София
Ами да ама както казах за какво ми е гараж като не мога да го ползвам? Питам, за да знам за друг път ясно ми е, че сградата си имаше някакъв проблем и има пропадане та се отказахме на време. Просто се чудя дали щеше да ни завлече още повече и все пак и да знам как да подходя при подобна ситуация Simple Smile

# 541
  • София
Това че е в 1 НА няма нищо общо.
Има нотариални актове с по 100 обекта. После се продават поотделно.

# 542
  • София
Яснооо, благодаря за отговорите Simple Smile

# 543
Абсолютно е така. Важното е да се провери дали според кадастъра е отделен самостоятелен обект,  а не просто ид.ч. от общи части, примерно двор/подземен етаж (паркомясто). Хубаво е да се провери в кадастъра при СС как са им отбелязани гаражите,  макар че такива гаражи има по-малко, но все пак има и такива кооперации, като гаражите по правило са надземни.

# 544
  • Sofia
Зравейте, тъй като обсъждате кадастъра ...не зная дали реално имаме проблем. Блока в който живеем си е отбелязан, но етажите започват от -1 и след това 1 като реално 1 не е първи жилищен, а магазини. Номера на апартамента съвпада с квадратура и разположение, но реално ако в нотариания акт пише, че сме на етаж 4 в кадастъра сме на 5 етаж. Това дали е проблем?

# 545
Минах по този път, за абсолютно същото, писах поне 2 пъти в темите. Отне ми месец и половина (вярно, че хванах и част от августовските отпуски на началниците в кадастъра).
Подаваш заявление за схема на самостоятелен обект в кадастъра - ако ти издадат, си ОК. Ако ти откажат - хубаво е да си следиш сроковете, че аз така и не получих на адрес писмото за отказ, а отидох на място да си го взема. Четеш си писмото подробно, но основното е да си избереш фирма от списъка в кадастъра, която да ти направи Удостоверение за идентичност (мисля, че се казваше така, те фирмите си знаят). Става бързо - звъниш им, уговаряш се с тях как да изпратиш н.а. (примерно сканирано), уговаряте се за ден и час да дойдат да заснемат (да не си помислиш, че "заснемат" с уреди, не, с телефон щракат 2-3 снимки на фасадата, по 1 снимка на всяко помещение, казват ти кога ще е готово - за ден-два става, плащаш им 100 лв. (повечето ми дадоха тази цена) и си получаваш листчето. Отделно, от Сердика 5 (ако сградата е над 5 етажа) отиваш, носиш си копие на н.а. и искаш документацията на кооперацията. Вадят я от архива, разлистваш си папката и намираш тези чертежи, които ще ти свършат работа - не знам как се казват, ама чертеж на цялата фасада и чертеж на твоя етаж, всички апартаменти. Казваш да ти направят заверено копие от тези чертежи, плащаш на касата и след 10-ина минути си получаваш чертежите. Цена - за 2 големи чертежа, заверени, към 30-40 лв. Аз, излизайки от Сердика 5, отидох в Мания принт, които са точно зад Сердика 5, залепени за МТСП, и си направих по едно копие на всеки чертеж, плюс ми изпратиха и сканираните чертежи по мейл. Да ги имам.
Като събереш тези 2 неща - чертежите и удостоверението, отиваш отново в кадастъра, подаваш ги (същият вх. № на първата молба), не плащаш отново, ако се вместиш в срока в писмото - не помня вече 10 дни или 14 дни беше.  И пак чакаш вече да ти дадат удостоверението.

Но ако в схемата от кадастъра (удостоверението) пише, че имаш недвижим имот с идентификатор цифри-цифри-цифри, не те бърка разликата в етажите. На мен първоначално ми отговориха, че нямат данни за такъв самостоятелен обект на този адрес Angry Angry Angry

# 546
Това че е в 1 НА няма нищо общо.
Има нотариални актове с по 100 обекта. После се продават поотделно.

Абсолютно точно.
От юридическа гледна точка няма проблем да се продаде част от собствеността.
Кякто няма проблем и да продадеш половината от жилището си - то нали пак е в един нотариален акт, но ти продаваш само 1/2 идеална част от него. Доводът на купувачът за пръв път го чувам, вероятно нещо друго се крие зад него.
А от техническа гл.т. - гаражът си е отделен обект, той не е вързан за апартамента, както са вързани общите части на сградата,  и които, отделно от апартамента, не могат да се отчуждят, по силата на Закона за собствеността.

# 547
  • София
Явно се крият доста неща щом жената натърти, че 3 апартамента е продала до сега за месец, а този не можела... Случайно видяхме от снимки и, че е пропаднала сградата. Вероятно бърза да се отърве не само заради тези неща, но вече новите собственици да му мислят. Иначе на пръв поглед апартамента е кукла...

# 548
Имаше една платформа,която оценяваше имоти на база селекция от критерии. Така за мое търсене ми даде,че имотът трябва да струва 50 000 евро и ми предложи няколко подобни имота (на картинка,в строеж) за цена от 65000+ евро. Та е важно като се дават такива статистики да има проверени предположения, че наистина такива цени има. За мен средна цена значи,че има достатъчно на брой по-евтини имоти от нея на пазара.

# 549
Интересно как се промотира нещо без да му се каже името... Simple Smile но предполагам така трябва да е според правилата на форума.

Има ли данни и за цени на кв.м. или примерно по сегмент (базовз/среден/лукс или ново/старо строителство)? Това с 1-стайни, 2-стайни е силно условно, айде при 1-стайните е долу-горе ясно, но например при 3-стайните вариацията в квадратурата е огромна - от под 70 до над 150 кв.м. Като освен на площ тези жилища са и тотално различни като концепция, изпълнение, локация и т.н.

# 550
Едит: поправих се по-напред, вероятно става дума за студия.

Последна редакция: пн, 30 авг 2021, 15:56 от mokka

# 551
Защо да е объркано с евро? Искате да кажете, че едностаен в Младост в момента е 120 000 евро?? Scream

# 552
  • София
Да, зависи в кой район търсите Simple Smile

# 553
Е как бе, в доста райони съм виждала  двустайни за тези пари, леле мале. Хубаво, че не търся в Младост тогава Grinning

# 554
  • София
Ето заповядайте Simple Smile : https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a16267178771829 … k=72ms0b&f1=1

Не казвам, че е нормално! Казвам, че ги има.

Общи условия

Активация на акаунт