Отговори
# 525
Нали се разбрахме, че не всяка оферта минава през брокер. Откъде го изкопа този брокер, който изскача и от тоалетната чиния?

Ми ей на, поне 90% са през брокер, налазват всичко някак си. Само дето първата грижа на брокера не е да продаде и да свърши работата, за която му се плаща, а да си подсигури и втора комисионна.

# 526
Нали се разбрахме, че не всяка оферта минава през брокер. Откъде го изкопа този брокер, който изскача и от тоалетната чиния?

Ми ей на, поне 90% са през брокер, налазват всичко някак си. Само дето първата грижа на брокера не е да продаде и да свърши работата, за която му се плаща, а да си подсигури и втора комисионна.
Това означава, че 90% от продавачите решават да работят чрез брокер. Е защо тогава се получава този абсурд?
Отделно, дори да е вярна тази статистика 90/10 в полза на брокери, пак остава една десета част от сделките която е свободна за договаряне между продавач и купувач т.е. има възможност който не иска да работи с брокер да търси своята сделка на пазара.

# 527
Има, ама много ограничена. И няма лошо, че продавачите искат брокер (не, че и тях не ги налазват без да са го поискали), но защо брокерът на продавача се натрапва и на купувача? Това е въпросът.

# 528
Има, ама много ограничена. И няма лошо, че продавачите искат брокер (не, че и тях не ги налазват без да са го поискали), но защо брокерът на продавача се натрапва и на купувача? Това е въпросът.
Тук вече е интересна психологията на продавача. Дали повечето не искат да губят време и нерви и затова се договарят с брокери или поради друга причина. Аз имам познати и с двата варианта/със и без брокер: първият както писах преди време е за ползата от брокер с моя позната. Вторият случай беше със съпругата ми, която преди година реши да продава наследствена къща с парцел и след като публикува обявата беше налазена както от частни купувачи, така и от брокери. Тя реши деликатно да отсвири брокерите и след няколко месеца успя да се договори с частен купувач и реализираха сделката.

# 529
Тя реши деликатно да отсвири брокерите ...

E това за "деликатно"-то просто не мога да го повярвам - от личен опит говоря. Колкото по-рязко и по-директно, толкова по-добре. И често следва репертоар, стигащ до "Без нас никога няма да продадете жилището/никога няма да продадете на тази цена!". Заявяваш, че не желаеш да разговаряш с тях и не желаеш да работиш с тях, искат обяснение - защо. Затваряш телефона, звънят отново, от друг номер и казват - Не може да ми затваряте телефона! Трябва да ми обясните защо не искате да работите с нас!

Водят уж "клиент", ама на друга агенция, въпреки че аз съм частно лице и сама съм пуснала обявата. Т.е. тази, която ми се обажда, просто е прегледала обявите в имот-бе-ге-то, а другата, с купувача, не е. Но не ми казват това - а само "Имам клиент, може ли да организираме оглед?". А тя няма клиент, клиент има колежката ѝ от друга агенция. И ми бута да подпиша листче, протокол за оглед било (така и не го погледнах), да се отчетяла пред началниците си... Друга ми заявява деликатно, че няма начин да продам на повече от Х минус 5К. И какво щеше да стане, ако се бях доверила на преценката ѝ - щях да загубя 3К (на минус 2К продадох), поне, защото тя щеше да го рекламира на минус 5К, а след това и купувачът щеше да иска някаква сума да свали...Затова и искреност на въпрос "Колко можете да свалите?" не давам, отговарям уклончиво, че мога да преговарям при сериозен интерес. Колко ще сваля  - ще видим.
Същата агенция, от големите - оферираха на купувача на минималната цена, а той после ни каза, че е бил готов да даде и плюс 10К на тази цена. Да им имам професионализма, че разбирали от пазара. Дори и от съсед, който се интересуваше и говори с нас директно, му искаха комисионна. Не, не са го намерили те като купувач, само ние като продавач имахме договор с агенцията, която не е направила ама никакво усилие (не е положила никакъв труд) да го намери него като потенциален клиент.

Последна редакция: нд, 29 авг 2021, 17:16 от man_darin_ka

# 530
Здравейте съфорумци, според вас момента добър ли е за продажба на недвижими имоти? Имам апартамент в центъра на София (стара сграда до Лъвов мост) и се чудя много - от една страна района не ми допада вече и искам да го продам и да инвестирам другаде, от друга страна не съм крайно наясно с имотните цикли и не мога да преценя дали моментът е добър за продажба. Бих си платила и за консултация по въпроса, но не съм сигурна към кого да се обърна (може би финансист?). Ще се радвам да чуя и вашето мнение

# 531
Да инвестираш другаде, какво имаш предвид, да купиш жилище в друг квартал или да инвестираш в друго нещо, ако е така пиши в какво, за да те посъветват добре.
Ако ще правиш само смяна на квартала, на ниски цени, според мен, по-лесно се правят замени. При по-високи цени и на продаденото, и на бъдещото купено, може да се окаже голяма разлика за доплащане. Според мен тенденцията е към още по-високи цени, така, че на твое място ще продам сега и ще купя по най-бързия начин другото.
Но, ако ще продавам, защото ще ми трябват пари, например, ще изчзкам още по-високи цени, ще го продам малко преди 'най-високата цена', ако знам кога е Simple Smile

# 532
И като си платиш какво? После ако се окаже, че онзи не е познал, да не би да ти плати неустойка?
Като цяло се очаква цените още да растат. Да де, ама се очаква и вълна мигранти, а те всички се набиват около Лъвов мост и не се знае дали там цените няма да паднат даже. То и сега в района се продава трудно.

Но за мен най-важното е, че ти не искаш да кешираш, а да продадеш и с парите да купиш друг имот. Това не те ли навежда на мисълта, че няма значение кога ще продадеш, защото и да вземеш 10% повече за твоя дом, след това ще трябва да дадеш 10% повече и за да купиш. Тоест в твоята ситуация циклите на пазара нямат значение. Виж бежанците имат и на твое място би продала на мига (ако мога).

# 533
Имах предвид, че ще инвестирам в нещо извън имотния пазар - трябваше да уточня това. Не съм по рентиерството и не ми се занимава с наематели; за тази част задължително вече ще потърся препоръки за опитен финансист. Разбира се, че няма гаранция че консутлацията със специалист (и по двата въпроса) ще доведат до най-доброто решение, но все пак са някаква отправна точка.

Благодаря за бързите отговори, особено по въпроса с мигрантите - накара ме да се замисля, че централната локация на апартамента в този случай отстъпва място на проблемите в зоната.

# 534
Даже и да инвестираш в акции, следващите няколко години се очаква "инфлационен растеж" и той се очаква до доведе до ръст на акциите, веднъж за да наваксат на инфлацията и втори път за да отразят ръста на икономиката от налетите средства.

# 535
  • София
Знаете ли как се разделя гараж към апартамент от самият него в нотариален акт? Изобщо възможно ли е и каква е процедурата? Онзи ден бяхме на оглед и се оказа, че съм задължена да си купя гаража, който се оказва неизползваем и на всичкото отгоре беше 20 хил.евро. Според собственичката понеже всичко в нотариалният акт е заедно тя не може да го продаде отделно...

# 536
Интересен въпрос. Ако гаража не върви в комплект с къщата,после много трудно ще бъде продаден.

# 537
  • София
Не съм съгласна. После много лесно се продават. Проблема при нас е, че е на такова място, че можеш да вкараш малка количка, но комби не можеш, примерно. Та 20к за неизползваем гараж ми идва в повече Simple Smile затова попитах дали има начин.

Според жената е, защото бил в нотариалният акт и не бил разделен от него. Сега аз не съм наясно с тези неща затова питам.

# 538
Гараж може да върви отделно и да се продава отделно. Паркомясто не може. Гаражът си има свой идентификатор (вижда се в НА) и си е отделен обект. Можеш да не го купиш, но щом не става е ясно защо продавачът иска да го шитне.

# 539
Ако гаражът е самостоятелен обект, т.е. има отделен идентификационен номер, може да се продаде (или да не се) поотделно. Ако няма отделен номер, евентуално може да получи, но не знам как...

Добавка: а ако проблемът е само, че не става за вашата кола, но иначе си е ОК, евентуално може да го купите и давате под наем. Според зависи локацията може да е добра инвестиция.

Общи условия

Активация на акаунт