Априлски бебчета 2022

  • 39 989
  • 732
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 283
Буболина аз ще ходя при д-р Даскалов.
Но в Пловдив известни имена са Троянчев, Стоилов, Кръшков, Георги Амалиев, Борислав Иванов.

И мен ме насочиха към Даскалов и в Понеделник ще звъня за час

# 526
  • Мнения: 1 136
Момичета, малко встрани от БХС темата… на морето сме от около седмица и за тези дни доста си похапнах тарама хайвер. Сега чета, че не можело да се яде, защото не е минавал термична обработка и съответно се притесних. То е ясно, че няма да се яде повече, но толковя ми беше вкусно (за пръв път да имам апетит за нещо откакто съч забременяла) и то да се окаже забранено. Сега ест се притесних 😬😬😬😬 някоя от вас знае ли какви точно са рисковете?

# 527
  • София
  • Мнения: 916
Момичета, малко встрани от БХС темата… на морето сме от около седмица и за тези дни доста си похапнах тарама хайвер. Сега чета, че не можело да се яде, защото не е минавал термична обработка и съответно се притесних. То е ясно, че няма да се яде повече, но толковя ми беше вкусно (за пръв път да имам апетит за нещо откакто съч забременяла) и то да се окаже забранено. Сега ест се притесних 😬😬😬😬 някоя от вас знае ли какви точно са рисковете?

Не знам точно какви са последствията, след като видях твоя коментар проверих онлайн и ако четеш , не трябва да ядеш почти нищо 😂
Днес хапнах цяла опаковка пастет с маслини и сега видях, че трябва да се избягва. До колкото знам всички сурови сирена , меса , пържено и като цяло тежки храни както и такива които не са минали термична обработка , както и люто - всичко това трябва са се избягва. Не мисля че веднъж консумирано е голям проблем , по-скоро е ако ядеш всеки ден по няколко пъти хах Не съм лекар , само предполагам в понеделник съм при АГ и ще я разпитам за храните подробно .

В коя седмица си ?

# 528
  • Мнения: 135
Момичета, малко встрани от БХС темата… на морето сме от около седмица и за тези дни доста си похапнах тарама хайвер. Сега чета, че не можело да се яде, защото не е минавал термична обработка и съответно се притесних. То е ясно, че няма да се яде повече, но толковя ми беше вкусно (за пръв път да имам апетит за нещо откакто съч забременяла) и то да се окаже забранено. Сега ест се притесних 😬😬😬😬 някоя от вас знае ли какви точно са рисковете?
Проблема не е в самото месо (месо е препоръчително да се яде). Проблема е в термичната обработка. Такъв тип храни е възможно да съдържат бактерии, които се унищожават само и единствено чрез термична обработка. Тези бактерии могат да се окажат опасни за плода. Затова не е от значение колко като количество сте хапнали, а дали е било "чисто" месото. Заразяването не зависи от количеството, а от наличието/липсата на патогенния микроорганизъм.

# 529
  • Мнения: 1 136
Добре, а тези бактерии като цяло не са ли опасни и за нас? Защото аз като не съм бременна ям и суши, и морски дарове, и меки сирена и общо взето всичко от “забранения” списък и досега никога нищо не ми е ставало. Сега ест ги избягвам, ама с тоя тарама хайвер не се усетих. Така или иначе е късно вече - изяден е 😀 просто не знам какво да очаквам. Може би за да е опасен за бебето този хайвер би следвало и аз да имам някакви симптоми от него 🤷🏼♀ Ще питам АГ в понеделник, че ме е сеам да звъня през уикенда за нещо такова

# 530
  • Мнения: 135
Добре, а тези бактерии като цяло не са ли опасни и за нас? Защото аз като не съм бременна ям и суши, и морски дарове, и меки сирена и общо взето всичко от “забранения” списък и досега никога нищо не ми е ставало. Сега ест ги избягвам, ама с тоя тарама хайвер не се усетих. Така или иначе е късно вече - изяден е 😀 просто не знам какво да очаквам. Може би за да е опасен за бебето този хайвер би следвало и аз да имам някакви симптоми от него 🤷🏼♀ Ще питам АГ в понеделник, че ме е сеам да звъня през уикенда за нещо такова
Зависи много от това с какъв бактерии е контаминирано месото. Всеки патогенен микроорганизъм има различна вреда върху плода, вредят естествено и на организма на човека без значение дали има бременност. Ако не сте бременна и се установи съответния бактерии се изписва лекарство и се лекувате. За съжаление при бременност може да се увреди плода и да се наложи аборт по медицински причини, затова трябва да се избягват. Например от говежда или свинска тения може да се зарази всеки човек без значение мъж или жена който яде недобре обработено термично месо..
Според мен не се тревожете, споделете с лекаря си и повече не консумирайте такива храни. Риск има и за съжаление никой не носи отговорност ако се заразите, а последствията са доста неприятни!

# 531
  • Мнения: 1 195
Само да кажа за меките сирена ако са приготвени от пастьоризирано мляко, няма никакъв проблем. Моцарела може да се яде. Фета, Рикота, Маскарпоне също. Но трябва да се чете опаковката. Бри, Горгонзола, Камамбер не може.

Иначе твърдите сирена и кашкавали, дори да са приготвени от непастьоризирано мляко няма проблем, листерия в тях не се съдържа.
Люто също може да се яде, безопасно е за бременността. Ако имате проблеми със стомаха, тогава не е окей.
Според последните изследвания морски дарове може, дори са полезни. Разбира се да са добре сготвени. Според мен обаче не трябва да се прекалява, защото в САЩ си имат строг контрол къде са хванати рибите и колко са замърсени водите. И им разрешават да ядат морски дарове. Тук по нашите магазини не се знае. Трябва да се избягват риби, в които се знае че има живак, (редактирам се, защото бях написала английското наименование на живак) като акула, риба тон, риба меч.

Пушени риби не може. Суши също не, ако е само със зеленчуци може.
И разбира се месото трябва да е добре сготвено.

Последна редакция: сб, 18 сеп 2021, 15:02 от waterviolet

# 532
  • Мнения: 1 136
Да, тоест тези сушени колбаси като луканки, филе елена и прошуто също не са ок да се хапват. А снощи покрай тозитарама хайвер се замислих и за майонезата. Не знам как я приготвят тази магазинската, но домашната нали се прави със сурови яйца.

Тези като мен, които са “съгрешили” да се надяваме, че нищо няма да има.

# 533
  • Sofia
  • Мнения: 7 597
През първата бременност не издържах (от всичко ми се гадеше) и в пети месец се натъпках със суши. Слава богу всичко беше наред.
През втората бременност бях много стриктна в това отношение - никакво суши, никакви сушени колбаси, без сирена с мъх, без люто и алергени (тип фъстъци и ягоди), без мед... за всеки случай.
Сега пак не издържах и си похапнах доволно от един свински сушен колбас  (защото заради холестерола от години не съм яла подобни неща). Знаех, че не е ОК, но просто не издържах на фона на постоянното гадене да откажа и малкото, което ми се яде. Сега се надявам да няма проблеми.

# 534
  • Мнения: 1 610
Моя списък със забранени храни от Док включва и ананас, грейпфрут и джинджифил освен всичко изброено от вас.
Онзи ден бяхме на гости и имаше домашна руска салата, така ми се дояде, но точно защото е с домашна майонеза хапнах точно 1/4 лъжичка, но много ми се ядеше, в крайна сметна на фона на гаденето се надявам, че няма да е такъв проблем…

# 535
  • Мнения: 1 195
О и аз вече съгреших. Не издържах на напрежението и си хапнах пушена сьомга 🙈Толкова ми се ядеше, че лигите ми потекоха. Сега да не видя.
Иначе от джинджифил си правя чай. Препоръчват го при гадене (тук из форума също четох, че доста момичета го използват с такава цел) и ми е добре от него.

# 536
  • Мнения: 293
Здравейте Simple Smile Искам да ви попитам дали някоя от вас има бодежи ниско долу? До преди седмица си бяха на лице крампите и след като започнах да пия магнезий доста намаляха. Но от днес започнаха въпросните бодежи не са постоянни, реално са с подобна честота на спазмите, просто е  бодеж. Благодаря!

# 537
  • Мнения: 259
Здравейте Simple Smile Искам да ви попитам дали някоя от вас има бодежи ниско долу? До преди седмица си бяха на лице крампите и след като започнах да пия магнезий доста намаляха. Но от днес започнаха въпросните бодежи не са постоянни, реално са с подобна честота на спазмите, просто е  бодеж. Благодаря!

На мен ми казаха, че е заради разширяването на матката.

# 538
  • Мнения: 214
Да, матката се уголемява и избутва останалите органи, както и сухожилията се разтягат, което води до въпросните болежки.
Момичета, сега и мен ме притеснихте. С предната бременност не съм яла нищо забранено. Бях много стриктна. Сега обаче имахме на гости едни приятели от чужбина и на центъра си поръчахме домашна лимонада от малини. Изпих сигурно три чаши и сега се самонавивам да не би да не са били измити и да си навредя и аз....

# 539
  • Мнения: 135
Да, матката се уголемява и избутва останалите органи, както и сухожилията се разтягат, което води до въпросните болежки.
Момичета, сега и мен ме притеснихте. С предната бременност не съм яла нищо забранено. Бях много стриктна. Сега обаче имахме на гости едни приятели от чужбина и на центъра си поръчахме домашна лимонада от малини. Изпих сигурно три чаши и сега се самонавивам да не би да не са били измити и да си навредя и аз....
Не се притеснявайте толкова, само ще си навредите така. Според мен трябва човек да е добре информиран за да може да взема правилни решения. Аз като мед. лице съм наясно, че няма как да се ограничим напълно. Въпроса е да знаем кое крие голям риск. Например не е еднакъв риска да се закупи домашно мляко от село или домашно приготвени колбаси... От това да ги закупил от магазин. Риска е по-малък ако са от магазин (уж там се проверява месото), но риск има. За да се презастраховам аз лично такива меса ги минавам през термична обработка. Например си правя сандвич на фурна. Всички останали меса без значение от къде са закупени се готвят до пълна обработка на месото. Никога не съм харесвала алангле, но мисля, че и да харесвате, може да се въздържите толкова... От сушито избирам си с пържено пилешко. А плодове и зеленчуци си ги мия и това е. Колкото и да се пазим в нашата държава риска си е голям защото няма контрол в нищо. Не само в храната... Съпругът ми е готвач и доста мога да пиша за липсата на хигиена и контрол, но няма смисъл, просто внимавайте една идея повече със суровите неща...

Общи условия

Активация на акаунт