МОН - промените продължават (5)

• 90 105
  • 767
  •   1
Отговори
# 345
На когото му е драма да му се знае резултатът от олимпиада или състезание е с номер и никой не го чете. То пък голямата работа, че един път не си се справил, а друг път си се справил на състезание. Без "провал" няма как да минеш и ако не можеш да приемеш, че не винаги си "върха" много лошо.
Аз също като Слънчевата си мисля, че няма кой знае какъв проблем да имат текуща оценка от нво по измислена от учителя скала, въпреки че не е редно. Но пък да е определяща за срочна е абсолютно тъпо, в крайна сметка всичко се случва: да се разболееш, да не понасяш такъв тип стрес, да закъснееш по независими от теб причини...

# 346
  • София
Според мен не е правилно една и съща оценка да се нанася два пъти в дипломата. Ако учител иска да мотивира децата, пише им шестица. Мотивирането с по-ниска оценка е злоба и само злоба.
Не мога да си представя, че ученик ще отиде на национален кръг на олимпиада, ще изкара 50% от точките и учителят ще му забие двойка. Лошо няма. Направил си е човекът скала и решил да оцени някой си критерий. Ама нищо че това дете е на пето място в държавата, нищо че е доказан състезател.
Ето и при НВО. Оценяват се знания от три години. Ама понеже така се оценяват и учителите колко са стока, защо да не им го върнем на децата? Даже ги предупреждаваме в началото на годината. Така дори ще принудим родителите да ги пращат на уроци при колеги, да плащат, да натискат децата да учат. А учителят може и нищо да не прави, защото е кръгла нула. Но си позволява да заплашва, да изнудва, да е некомпетентен и очевадно корумпиран.

# 347
До резултатите трябва да имат достъп хората, които отговарят за вписването им в съответния документ за завършен етап или степен на образование. И да направят точно това, да ги впишат там по начина, указан в наредбата.

# 348
  • Майничка
Допреди 5 години НВО по език в 8 клас се нанасяха като текуща оценка по езика, независимо че материалите се изготвяха на национално ниво.
За оценките от олимпиадите съм съгласна, че би следвало да са мотивиращи и при добро представяне, а не само за присъствие. А за анонимността - ако родителят е пожелал такава - ок, но не си представям мой ученик да се яви и аз да не разбера - обикновено после коментираме тема, ниво на трудност, атмосфера и т.н. Особено на национален кръг, където от явяването зависи финансирането на училището по нац.програма.

# 349
  • Там, където мечтите се сбъдват
На когото му е драма да му се знае резултатът от олимпиада или състезание е с номер и никой не го чете. То пък голямата работа, че един път не си се справил, а друг път си се справил на състезание. Без "провал" няма как да минеш и ако не можеш да приемеш, че не винаги си "върха" много лошо.

Вече уточних, че става въпрос за деца в начален курс, а от мненията по-горе става ясно, че със или без подписано съгласие, учителите знаят резултатите. Вече кой как процедира с тях е оставено отново в ръцете на учителя.

Но да се върнем на темата, децата са в правото си да избират дали да се явят на НВО в 4 и в 10 клас. И без това за мен тези НВОта са напълно излишни. Едни пари се наливат в подготовка, комисии, проверка и прочие, и накрая какъв е резултатът, какво се променя в учебно съдържание, в учебна програма? Излизат едни класации на "най-елитни", "по-елитни", "неелитни" училища и в дългосрочен план как това влияе на образованието на децата ни? Децата в 10 клас, както се видя, търсят и ще намерят начин да си защитят правата. Трън в очите ми е натискът върху децата в 4ти клас. И не не отричам нуждата от знания, просто не разбирам посланието "работете за да се справите добре на НВО", все едно преди като е нямало НВО и не са учили децата, не са полагали усилия, не са се развивали.

# 350
  • София
Всички тези драми и дрязги може да бъдат избегнати, ако резултатите от НВО излизат след годишното оформяне на успеха.

# 351
  • Ямбол
Те почти тогава излизат. Аз не ги вземам предвид, но приблизително знам кой колко ще изкара.
Нямаше да се впечатляват учителите толкова, ако не ни държаха сметка за резултатите.
Миналата година село Скалица в област Ямбол беше на първо място по някое от НВО забравих кое. Преди МГ и други елитни гимназии. Ама от РУО мелят по нашите глави, изобщо не ги интересува, че външното проведено с пет циганина е направено не от тях.

# 352
Хвърлих един бърз поглед. На нито едно НВО не са били първи в областта. Разбира се, може и да греша.

# 353
  • Ямбол
Да, сгрешила съм, но карах по памет. Изрових си презентацията от експерта ни, Елхово са били, после Сградостроителната гимназия, трети са Стралджа, четвърти Болярово, едва на пето място са МГ на НВО по математика. И може би тези няколко села, където съм 100% сигурна, че са им решили задачите барабар със Сградото, са ни вдигнали областта да е на второ място в страната. РУО и МОН нищо не казват по въпроса за страннта класация при нас.

# 354
Ако някой пилот на граждански самолет е получавал отлични оценки в училището за пилоти,но после катастрофира самолета,който управлява по негова си вина,какво значение има че е получавал шестици в училището?

# 355
  • European Union
Лиляна, не са им решили задачите. Понеже квесторите са от други училища, никой не смее да го прави чак така явно. Но незнайно защо работите се предават на директора в отворен плик. За НВО 10 клас говоря. След като квесторите си тръгнат, работите се вадят и се попълват верните отговори. Според мен съзнателно е направено така, иначе резултатите ще са отчайващи. И се оказва, че училищата с честни (глупави) ръководства не учат учениците на нищо... изводите всеки може да си ги направи сам.

# 356
  • Ямбол
В нашата област квесторите си бяха от съответните училища. Ние си пазехме нашите ученици.

# 357
  • София
Лиляна, "Елховото", но не е някакво случайно училище, а ако са се явили само определени деца, се получава такива резултати (за протокола, че Елхово го знам, до толкова къде се намира на картата и имам "далечна" позната от там)

# 358
  • Ямбол
НВО математика в десети клас се държи от всички, не от определени само. Да, сравнително голямо е училището там, но е едно и е доста над други гимназии, не само в Ямбол. Откъдето и да се погледне, е странно, убедена съм, че не са си решавали сами задачите.

# 359
  • София
Под определени имах предвид, че са се явили деца, които ще се справят. Може и да са се готвили специални за този изпит.

Общи условия

Активация на акаунт