ОКТОМВРИ не е толкова далече, скоро ще се гушнем с малкото човече! - тема 12

• 49 575
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
  • омъжена
да си кажа мнението за еспумизана лекарката го изписа на малката и взех бебешкия на капки,после и за деца- възрастни така ни боляха коремите от него.Детето на 6год ревеше и се превиваше от спазми не знам при бебетата как е може да помага. И го спрях изобщо не я слушах личната и болките спряха и си я излекувах с пробиотици.

# 211
И аз с дъщеря ми открих гръцките капки за колики и бях много доволна, но сега не мога да се сетя как се казваха. Ще чакам да пишеш.
Похвалиха ми за кърма чай или сок на дм , така че мисля да си взема от него.

# 212
  • София
По темата за храненето на кърмачката все още върлуват някои малко остарели и грешни схващания. След първото раждане се видях с Хедра. Тя също потвърди, че не съществува храна, която да не мога да ям ако ми се яде. (Освен отровни гъби, както е лафа)

Ето малко повече инфо. (Не знам как да го сложа в скрит текст от телефона, та... Сори за чаршафа Grinning ).

Via Dr.Jack Newman
Чудесно разяснение на любимия д-р Джак Нюман за храненето на кърмачката.

" Изображението по-долу е перфектен пример за заблужаваща "информация", относно кърменето. Схващането, че не може да приемате определени храни, докато кърмите, не се основава на научни данни. Нека разгледаме част от информацията.

Първо, нека да разгледаме храните, които са "приемливи" за кърмещи майки. Всъщност няма нищо лошо в това, което казват, освен че не е нужно да приемате калций, за да осигурявате майчино мляко с калций. Истинският проблем обаче е, че това е диета за хора, които са сравнително заможни. Много майки не биха могли да си позволят да се хранят по този начин и това може да подтикне към хранене с формула (адаптирано мляко), което, трябва да подчертая, всъщност е по-скъпо от споменатите тук храни. Това е стратегия, използвана от компаниите за млека, заместващи майчина кърма. Превъзходен пример преди няколко години беше кампанията на една компания за бебешки млека в Бразилия, подкрепена от бразилското педиатрично общество, която изтъкваше, че вашето кърмено бебе яде това, което консумирате вие. Разпространени бяха плакати, на които се вижда кърмене от гърда, която прилича на поничка или на хамбургер.

А сега за храните, които трябва"да се избягват".

1. Захарни храни. Снимката ви казва да избягвате мазни и солени храни, както и захарни храни. Всички ние трябва да се опитваме да консумираме разумно захар, сол и мазнини. Но да се внушава, че ако ядете много захар, вашето бебе има повишен риск от затлъстяване, е грешно. Кърмата, всъщност, не се променя много в отговор на това, което ядете. Променя се от сутрин до вечер, от ден на ден, от 1 месец до 6 месец и по-късно, но не заради храната ви. Ако ядете много захар, кърмата ви ще съдържа същото количество захар, както и ако изобщо не бяхте хапвали сладко.

2. "Може да забележите, че съвсем малко количество черен пипер е достатъчно, за да направи бебето ви раздразнително и плачливо за часове". Това е чиста фантазия. Няма доказателства това да е вярно. И е малко вероятно нещо в пипера или други подправки да попадне в млякото в количества, които биха притеснили бебето.

3. Цитрусови плодове? Изказва се предположение, че "някои вещества" дразнят червата на бебето. О, моля ви! Ако тези „определени вещества" попадат в млякото, нямаше ли да дразнят гърдата или зърното?

4. Кофеин? Бебетата наистина не отделят кофеина толкова бързо, колкото възрастните, но в кърмата има толкова малко, че една или две чаши кафе няма да се отразят на кърмачето . Кофеинът се дава на недоносени деца като лечение и никой не се притеснява как биха го преработили и отделили. Не е редно да лишаваме кърмещите майки от кафе и чай (в разумни количества). И без това плакат елиминира голяма част от това, което майките обичат да консумират.

5. Преработени храни? Не са чудесен избор за никого, а не специфично за кърмещите майки. Но точно както и в по-горните примери, консервантите няма да влязат в кърмата в значителни количества.

6. Чесън? Луди ли са? Чесънът не притеснява бебетата. Това е предрасъдък и за хората, които ядат чесън. По-голямата част от света обича чесън и мното майки го ядат, докато кърмят, без това да навреди на никого.

7. Без мента, копър, магданоз или лайка? Няма доказателства за това, че начинът, по който хората обикновено ги консумират, може да достигне терапевтични нива (има се предвид да повлияят на лактацията или бебето).

8. Алкохол- никакво количество алкохол в млякото не е безопасно за кърменото бебе? Само, че почти никакъв алкохол не попада в млякото. Вижте тази статия http://ibconline.ca/maternal-medications/ . Алкохолът се обсъжда в края ѝ, но си струва да я прочетете цялата.

Този плакат е ужасяващ опит да се сплашат жените не само от кърменето, но и от удоволствието да консумират храните, които обичат да ядат. Тези ограничения са развенчани още преди десетилетия. Нека насърчаваме доброто хранене за всички и да спрем да тласкаме кърмещите майки към спиране на кърменето, като ги тревожим за храненето им.

Можете да намерите повече за това как да предотвратите проблеми с кърменето, включително предотвратяване на раздразнителност, "колики", "рефлукс" "алергия към нещо в майчиното мляко" и много повече в моята електронна книга Breastfeeding: Empowering Parents (Кърмене: Овластяване на родителите): www.ibconline.ca/ebook "
Оригиналния пост може да видите тук: https://www.facebook.com/DrJackNewman/photos/a.159771164173938/1 … mPage=1&ifg=1

# 213
Относно темата за кърменето, просто прочетете книгата на Хедра.
Защото какви ли не неща срещам по групите и чак се стряскам, как жени имат пълна вяра на майките из групите и се пишат разни абсурди.

# 214
Относно темата за кърменето, просто прочетете книгата на Хедра.
Защото какви ли не неща срещам по групите и чак се стряскам, как жени имат пълна вяра на майките из групите и се пишат разни абсурди.

Абсолютно съгласна! В днешно време стига човек да има желание може да си набави нужната информация много лесно. От тази книга научих много,но аз съм и от хората, които не вярват на всяко чуто нещо от Интернет , съседката и т.н.  Права сте,че по групите има абсурдни писания и лошото е че има кой да им вярва. Книгата е около 20 лв и пълна с чудесна и полезна информация.

# 215
  • София
Аз й казвам "Библията на кърмачката". Joy

# 216
И аз имам книгата на Хедра, дори я препоръчвам. Но съм забелязала при баткото, че имаше повече колики след като съм яла бобови или кисело зеле. Не при всяко дете е така. Това си е проба-грешка и всяка трябва да опита и да пробва кое е добре за нея и бебето. То и тогава ми се ядоха много малко храни, дори по-малко от бременноста. Наблягах на месото, сигурно защото преди да родя ми се гадене от него.
Пак ще напиша, ме много добри лекции за кърменето имат Ася Демирева и Елена Василева (училище Ма-ма). На мен ми бяха много полезни. Сега пак ще трябва да изгледам лекцията за бебешка хигиена, че предния път не слушах за момичетата.

# 217
Не знам за Вас, но аз не бих се водила по книга какво и как да ям, всеки организъм е строго индивуален към всякакъв вид храни, така че в книгата може и да пише примерно консумирай мляко, ама аз да не обичам, ма пък да тръгна да се тъпча с него, щото така пише.
Пък и бебетата сами си показват кое обичат да хапват и кое не, и от кое получават колики и тн.

Най-доброто което бих направила ако живот и здраве имам кърма, е да ям чиста и здравословна храна, а не пакетирани и най-разни замразени храни от големите хранителни вериги.
Има много видеа в ютуб, където обясняват как в миналато дори не са чували за “диабет” или “високо кръвно”, а сега дори храната дето хвърляш в коша, даже и животните не ходят да я ядът…
Това е лично за мен, всички сме различни, ма едно време и без да четат книги, са ни захранвали доста по-добре, отколкото в днешно време…..защото повечето храна която консумираме е химикали , за съжаление..

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 19:30 от Sunshine202

# 218
И аз съм попадала на големи бисери, както за кърменето и особено много за захранването. Масово по втората тема майките са плашещо некомпетентни и незаинтересовани, а най-любимо ми е когато се започнат коментари от рода на: "Мен са ме захранили на 2м. със сок от ябълка/морков и до ден днешен нищо ми няма" и прочие бисери. Недоумявам също как всячески се подкрепят една друга и се опитват да оправдаят пушенето си през периода на кърмене, но това е друга тема.
Каката беше на 4 м. горе-долу, когато й поставиха диагноза АБКМ и трябваше да мина на диета, която в интерес на истината помогна, затова понякога наистина се налага.

# 219
В книгата точно е казано, че може да се храним с всичко, което пожелаем, но това се коментира единствено, когато си я прочел.Аз предпочитам да прочета книга на доказан консултант, отколкото да слушам небивалиците на повечето майки, дори и акушерки. Навремето са ни захранвали много хубаво, със сокче на 2 месеца, но това е друг въпрос. 😃

# 220
Всеки има право на избор по какво да се води. Важно е най-вече да сме спокойни, за да са спокойни и бебчетата. Те по удивителен начин усещат нашето настроение. Моят опит с две деца и две кърмения е, че трябва да се водим по детето си. Няма правила. При едното помага едно, при другото друго. Едното не искаше да суче много, а искаше да се лее от шише. И до ден днешен е мързелив и си тика в устата огромни хапки, а другото не искаше нищо друго освен кърма. Даже плачеше като предложа друго и търсеше да си докаже, че няма да свърши млякото 😂 Едното го захраних с пюре и после изяде тонове, а другото не обича никакво пюре, крем, каша и всичко деконструирано 😂 и до ден днешен. От кърма мина на млечна кухня 🤣🤣🤣 Кое е по-правилно не знам, знам само, че децата си избират какво да ядат. Всяка майка прави всичко с идея, че е най-добро за детето й. Нито една от нас не тръгва с идея, че ще му навреди. Аз съм се допитвала най-вече до Педиатърката ни, на която имам огромно доверие, защото тя е неонатолог и се бори за живота на 500 грамови бебета, което е адски трудно и достойно за уважение. Но с риск да се повторя пак да кажа, особено на маите с първо детенце-водете се най-вече по тях, вие ще разберете кое им харесва и кое не. Когато са спокойни и не плачат, значи нищо не им трябва 😊 И е много важно вие да сте спокойни, за да сте здрави и тогава сте полезни за децата се. Ако се вглъбим в теории и спорове кое е правилно и кое не, само ще се изнервим и няма да сме полезни нито за нас, нито за децата ❤️

# 221
Да, за сокчето на 2 месеца и биберона с мед всички сме чували, но се надявам, че всички сме наясно с безумието им.
А като сме на тема кърмене Какво мислите за донорската кърма? Бихте ли дали на детето си и бихте ли участвали като дарител?

# 222
Аз за донорската кърмата съм не! Това си е мое мнение и не го натрапвам на никой! Може би има плюсове, но аз си имам своите съображения, които съм си обасновала за себе си и съм си съставила мнението.

# 223
Момичета, тотално извън темата, но имам нужда от препоръка от момичетата от Пловдив.
Препоръчайте студио за масажи или някакъв салон, от който мога да закупя ваучер за някаква хубава процедура..

# 224
Момичета, тотално извън темата, но имам нужда от препоръка от момичетата от Пловдив.
Препоръчайте студио за масажи или някакъв салон, от който мога да закупя ваучер за някаква хубава процедура..
Пиша ти на лични, за да не спамя тук 😊

Общи условия

Активация на акаунт