За бебета и деца от 0+ месеца - Бързи въпроси, отговори и съвети 95

• 25 962
  • 767
  •   1
Отговори
# 660
  • Седмото небе
Момичета, понеже виждам че коментирате ясли и ДГ да питам за насока по повода. Може ли линк/ове на активни теми от форума, където се обсъжда/коментира приема за тези заведения. За София става въпрос, ако има значение. На нас ни е още много рано, но искам да се информирам и ориентирам в обстановката като цяло.
Предварително благодаря!

# 661
Момичета, понеже виждам че коментирате ясли и ДГ да питам за насока по повода. Може ли линк/ове на активни теми от форума, където се обсъжда/коментира приема за тези заведения. За София става въпрос, ако има значение. На нас ни е още много рано, но искам да се информирам и ориентирам в обстановката като цяло.
Предварително благодаря!
Тук за София.

# 662
Нашето момче в сряда е бил в близост дете, което в петък се изрива и е болно от варицела... Та имам 2 въпроса - в този случай контактен ли е и има ли смисъл във вторник да му сложим ваксината за варицела?

# 663
  • Бургас
Не знам в каква близост и от един контакт дали ще се зарази. Но инкубационния период на варицелата мисля, че беше 14 дни. При малкия ми син пъпките избиха 13 дни след батко му. Тъкмо мислех, че е прескочил трапа и цъфна. Най-добре го обсъди с лекарят на детето.

# 664
Бих го обсъдила с педиатърката и бих ограничила контактите на детето с други деца.

# 665
Органичаването ясно. Просто се чудех дали ако му сложим ваксина ще му се размине. Четох някъде, че се слагала до 5 ден след контакта , а при него ще е на 7

# 666
Аз за първи път чувам, че има ваксина за варицела...

# 667
Ваксината за варицела не е от задължителните.

# 668
Има от 10ина години. Тя е препоръчителна

# 669
Струва 100 лв ,ще говоря с педиатърката ни.Също искам да я сложим

# 670
  • София
Аз бих говорила с педиатърката и да се отложи по-скоро. Може и да не се е заразил, но може и да се е, а за каквато и ваксина да става въпрос, човек трябва да е здрав.

# 671
  • Германия
Варицелата се предава по въздушнокапков път и е доста заразна, та е много възможно да се я прихванали. И аз бих говорила с педиатъра, не знам дали има смисъл сега да слагате ваксината.

Нашия случай беше такъв - синът ми се разболя един месец преди да можем да сложим ваксината. Сложихме МПР 28-30 дни след като завяхнаха всичките пъпки ( на този ден щяхме да сложим комбинирания препарат, който включва и варицела, но след разговор с педиатъра сложихме само МПР). Сега на втория прием МПР ще сложим и варицелата, защото според педиатъра не е сигурно дали е изградил достатъчно антитела и за всеки случай да си я има.

# 672
И навън на открито ли е толкова заразна?  Не сме били на затворено с това детенце

# 673
Доста е заразна варицелата. Аз се заразих в гимназията без реален контакт с болен - учехме на 2 смени, от другата смяна имаше болен, но в класа ми - не. Тоест да са пипали едни и същи играчки е достатъчно.

# 674
Мъжът ми не я е хванал така да се каже.Бил е няколко пъти като дете контактен, но не.Колега негов бе го изкарал преди 2г, пак не.
Иначе ваксина няма да слагам.

Общи условия

Активация на акаунт