Великобритания - тема {89} Лятно-Морска-Не локдаунска

• 45 858
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
Предменопаузата е състояние, а не диагноза.
Не знам защо очаквате лекар "да я лекува".

# 676
Е, едва ли през няколкото години, през които ще сме в пременопауза, ще сме все в кондиция и без проблеми и ще изплуваме от нея все едно, че не я е имало. Малко са такива жени-щастливки. Не очаквам да ме лекуват от пременопауза - тя както и бременността, не е болест, но проблеми може да създаде и тогава може и да е необходима помощта на лекар. Това е повече от очевидно. Защо все жените трябва да страдат и да им се насажда, че видите ли, това било нормално, онова било нормално за нас, и да мълчим и да търпим. А че кървиш сериозно със седмици, например, ами нормално, нали си жена, или пък - нормално за възрастта ти, не се притеснявай! За мен такова отношение не е нормално, от който и да е - лекар или просто друга жена.

# 677
Явно си зависи от болницата и града.

Точно така е. Има райони, в които още преди ковид се чакаше по 3 седмици само да се доредиш до ЛЛ.

Ужасно е това за онкоболните. Реално не знам друг сектор да пострада така както този. А точно при тях навременната намеса и поддръжка е решаваща😔

Бг не ми е критерий за здравеопазване. Там за една бистра хрема се изписват шепа хапове и добавки. И с ковид лечението всичко им е на обратно на световната медицина.

Майка ми имаше много тежка менопауза. В предходния период единствено ѝ изписаха лекарства за ускоряване на овулациите да изчиства последните останали яйцеклетки,за да не се влачи с години. Мисля че и на спиралите това е целта - да поддържа цикъла докато има още такъв. После вече като настъпи самата менопауза ѝ пускаха изследвания и пи добвки да намали неразположенията, но при нея наистина беше много тежко. Не типичните вълни и напълняване в областта на ханша.
milada, дано стигнеш до лекар скоро!

# 678
Pampers, аз вече намерих лекар за моя проблем. Вчера бях 6 часа и половина в болницата, че беше под пълна упойка интервенцията. Brumm спомена, че я мотаят и моят съвет е да си плати за частен преглед, ако й е опция това, поне съвет някакъв може да дадат лице в лице, а не по телефона да я ‘преглеждат’ за гинекологичен проблем. От това тръгна разговора за пременопауза и се отплеснахме. На много от дамите тук това сигурно не им е интересно, че са много по-младички от мен.

# 679
Радва се. Леко преминаване през този етап! (доколкото може)
Значи на brumm пожелавам скорошен час за лекар! Омотала съм кой какво при прочита. Извинявам се!

# 680
  • Манчестър
Какви пре-менопаузи и т.н..говорите? Аз нищо не съм разбрала...влязла ли съм, не съм ли, излязла ли съм без да разбера...Simple Smile

# 681
Аз съм с принудителна менопауза - премахнати са ми яйчниците, за да избегна продължителна употреба на хормони за подтискането им. В началото бяха доста тежки "ефектите", но като разбрах колко пък са страничните реакции от хапчетата, които ги "успокояват" - сама се отказах. А бяха предложени точно лекарства /не билки и добавки/ от лекар.....
Много се надявах, че бях 50+ да си вляза в "естествена" менопауза - ама не ме огря....

# 682
Ladybird_, съжалявам, че така са се стекли при теб нещата и че се налага продължително медикаментозно лечение 💐. Аз споменах, че много от жените в България си самоназначават разни добавки, билки, лекарства без реално да знаят дали наистина са за тях. Дали е от това, че нямат достъп до лекар? Едва ли. Докато тук гледат на пременопаузата като естествен етап от живота на жената и много-много лекарите не се напъват да я разберат и да помогнат. Едва в последните една-две години тук по медиите се заговори за нея. Напълно съм убедена, че ако мъжете преминаваха през менопауза, щяха навсякъде да ни заливат с информация 🤣. От една страна, не е хубаво веднага и на всички да се изписват по подразбиране лекарства, щом са стигнали определена възраст, и всичко да се отдава на нея; от друга страна, трябва малко по-сериозно да погледнат лекарите когато жената отива с притеснения, оплаквания и проблем и търси помощ, а не да й казват, че това е неизбежно и трябва да го изтърпи няколко години.

Ave, радвам се за теб. Няма да питам на колко си години 😉, дано си преминала безпроблемно. Само ще ти кажа, че ако си сигурна, че си в менопауза и за себе си искаш напълно да го потвърдиш, можеш и сама да си купиш тест за хормона на менопаузата, повечето са надеждни.

# 683
milada - това е изключително тежък, преломен момент за всяка една жена , като е свързан с всички органи и с-ми в тялото ѝ, вкл. с психиката. Определено не се "лекува" с билки.
Всяка жена трябва да разбере, че вече тялото ѝ се нуждае от различен режим на хранене, активности и почивка.
Не можеш да ходиш с/у природата!
Лекарствата, билките, добавките от една страна и да помагат, то от другата развалят.
Няма по света универсално, безобидно "хапче" което да запази тялото каквото е било.
Може и да е изненада, но промяна в храненето, увеличаване на активностите и строг режим на почивка и сън помагат много повече в този период от лекарства......
Иначе да - много по-лесно е да искаме нищо да не променяме, а да глътнем хапче и да си решим проблемите....

# 684
Наскоро бях шокирана да прочета, че тук вече щели да препоръчват прогестерон вагинално при кървене в начална бременност и при предистория със спонтанни аборти. Наистина ли не го правеха досега? Вярно ли всичко е оставено на естествения подбор? Ето я статията https://www.bbc.co.uk/news/health-59385621

Акцента в думите на Милада го разбирам като търсене на оптимален вариант за всяка жена, след преценка на състоянието ѝ и риска, който ХЗТ носи. А пък тази преценка става след преглед, кръвни изследвания, скан... все неща не за по телефона. Дори и да е нормален етап от живота ни, при някои протича много по-тежко. А приказки от типа, че е състояние, а не болест, те карат да се чувстваш виновна и лигла.

# 685
  • Bristol
Малко дълго ще стане, но по BBC гледах това интересно предаване за менопаузата. Както Ladybird е написала, там заключиха, промени в начина ни на живот помагат, но ако сме от тези с по-силни странични ефекти, потене и крехка костна система, примерно, няма много избор какво да се направи и съответно това се и предлага по NHS.
Иначе какво ще ти предложат по NHS първоначално за обилно кървене, според мен, е обосновано на риск асестмънт на база статистиката им. Силно кървене и кръвоизливи в предменопауза се контролират отлично с хормоналната спирала и е рядкост, ако си правила цитонамазка и резултата е ок, да не помогне. Голям проблем ми беше да хвана точен ден за цитонамазка, защото аз от един период минавах в друг, 4 седмици кървя, една почивам и пак 🤪 Някакъв ужас беше. За кръвоизливите в тези периоди нямаше нещо, което да поеме изхвърленото количество. Максимален размер тампон, дамски превръзки, гащи, клин, панталон и буквално подгизваха всичките слоеве... Беше ме страх да излизам от вкъщи. Това е голяма промяна за мен, защото съм доста активна, уикенда все съм навън с колелото, работя освен в офиса и по жп линиите на открито с мъже колеги. За да не канселирам поети ангажименти, ми се наложи открито да си кажа на тима какъв ми е проблема и да се планира работата с периодичен достъп до тоалетни с течаща вода и сапун. Оранжевите ми работни гащи са непромокаеми, това помогна много. Мечка срам, мен не срам 😁 Не съм предполагала, че такава тема ще повдигна пред чужди мъже, но пък като типични англичани, не показаха шок и се съобразиха с мен. Аз бях много песимистично настроена към спиралата, но реших, че ще й дам 6 месеца шанс, за да свикне тялото ми. Ако не беше помогнала, пак щях да се юрна по лекари сигурно, но да чукна на дърво, свърши си работата. Все още не съм й фен и с нетърпение чакам да вляза в менопаузата и да нямам нужда от нея вече!

# 686
Ето линк да си проверите състоянието на местния NHS https://www.bbc.co.uk/news/health-59592551. При нас 2 от 3 почти не са повлияни от ковид. 😁

Не само тук се разчита на естествения подбор. В Канада е същото. Аз съм ЗА. Така се предотвратява част от увредените ембриони да стигнат късна и проблемна бременност, да се родят преждевременно или с увреждания, и ако има проблеми в майката се коригира проблема преди/при следваща бременност.

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 15:45 от Pampers

# 687
  • Bristol
Блу, и мен това с прогестерона ме изненада. Преди твърдяха май, че има само плацебо ефект. Сега май ще го предписват, ако си имал няколко спонтанни аборта подред.

# 688
А приказки от типа, че е състояние, а не болест, те карат да се чувстваш виновна и лигла.

Няма нищо лошо в това да си лигла и да не искаш "страничните" ефекти от менопаузата.
Лошо е, когато очакваш "вълшебно" хапче.
На никой няма да откажат час със сестра за дискутиране на проблема, а тя ще ви даде насоки.
Казах само, че лл няма да изпише нищо, ако симптомите не са достатъчно медицински сериозни.

# 689
Увреден ембрион и после плод могат да се видят при пренатална диагностика и да се направи нужното и етичното. Не става въпрос за вървене срещу природата, но в 21 век, при развити медицина и технологии, в развити държави, просто не върви и да се оставим на естествения подбор.

Общи условия

Активация на акаунт