Неапол (Кампания) и Бари (Пуля) – Красивата Южна Италия - 4

• 44 797
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
Не е в стария град адреса на настаняването.
За Матера последно автобусите тръгваха отстрани на самата гара, но това беше 2015, може да е променено.

# 421
Някой посещавал ли е зоопарка на Неапол?

# 422
andala, аз бях намерила разписание на 16 от Бари до летището. Не го снимах, но съм си записала часовете на първите рейсове: 5,20 и 5,40 от пл. Алдо Моро - при гарата. Ние мислим да се ориентираме към този в 5,20. Бях чела, че билети не се продават в самия автобус, така че може би трябва да се снабдим с билети предварително, още като пристигнем, (че толкова рано може да е проблем).
Питаш за тестове преди самолета за връщане. Това е, защото сте без сертификати, предполагам. Или се видяла информация, че тестът е задължителен за всички? Това ме притесни...

# 423
  • Sofia
andala, аз бях намерила разписание на 16 от Бари до летището. Не го снимах, но съм си записала часовете на първите рейсове: 5,20 и 5,40 от пл. Алдо Моро - при гарата. Ние мислим да се ориентираме към този в 5,20. Бях чела, че билети не се продават в самия автобус, така че може би трябва да се снабдим с билети предварително, още като пристигнем, (че толкова рано може да е проблем).
Питаш за тестове преди самолета за връщане. Това е, защото сте без сертификати, предполагам. Или се видяла информация, че тестът е задължителен за всички? Това ме притесни...

Ли,
Информацията за автобус 16 ми е много полезна, разбира се там на място ще проверя разписанието отново и е много добра идея да си купим предварително билетите за него. И аз мисля този в 5.20 да се хваща... ако се налага и такси ще си вземем, но ме притеснява как бих го поръчала...
Нямаме ваксини и не сме боледували и мисля, че ще ни трябва отрицателен тест. Ще следя какво пише на https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/italy, но в момента там са описани изискванията до 31.03.
В темата за Милано regina е превела какви ще са правилата от 01.04 и от 01.05, но за завръщането в БГ не ми става съвсем ясно искат ли отрицателен тест или сертификат за качване на борда на самолета.
В темата за Рим regina е отговорила на подобен въпрос за момиче на 17г. без ваксинация- и да трябва сертификат или отрицателен тест.
Допълвам, че jul на предната страница също е написала, че ще ни трябва отрицателен тест... замаяна съм от четене и това явно не съм го запомнила...

m@ria, трябва да проверя за багажа, но предполагам няма да може в апартамента, евентуално на гарата... и в такъв случай 1-я ден може да сме до Матера, а втория да оставя за Бари и евентуално Полиняно а маре

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 23:58 от angala

# 424
Аз също планирам пътуване до Бари в края на април. Ще сме с две деца на 6 и 13 години и заради тях все още се колебая каква точно да е програмата.
Автомобилите под наем са на доста високи цени в действителност. Според вас ще успеем ли да се придвижим от Бари до Алберобело и Матера с автобус/влак и деца? Кацаме в петък и излитаме към България в понеделник. Ето защо планирам в неделя да не залагам пътуване с обществен транспорт, ако се спрем на този вариант.
Освен колите, нощувките в Бари и околностите също ми се струват на доста завишени цени спрямо Рим, Милано, та дори и няколко градчета в Сицилия, в които сме нощували.
Та в тази връзка може ли да препоръчате място за настаняване в Бари, от което сте останали доволни. Изчетох последните няколко теми и освен локация и евентуално адрес, не се споменават конкретни хотели, къщи, апартаменти за настаняване.

Навсякъде пише, че за вечвря в Алберобело и Матера  е необходимо да имаме резервация? Как правите резервациите и може ли препоръка за добри заведения с вкусна храна?

Има ли нещо, което задължително да посетим в Матера?

# 425
^desika^, ние също ще сме с две деца, долу горе на същата възраст.
Мисля първия ден да хванем автобуса от летището до Матера. Намерих в нета място за оставяне на багаж, много близо до гарата в Матера. Дано да работи! Ако някой има скорощни отзиви, ще се радвам да сподели.
https://www.selfbags.it/dove-siamo/?lang=en
След това следобед ще се придвижим към Бари. Там съм запазила всички нощувки (апартамент в центъра, долу горе на 10 мин от гарата и на толкова от стария град).
Вторият ден ще е за разходка до Алберобело. За третия не съм сигурна, може и само в Бари да го прекараме.
Направила съм програма минимум, пък каквото дойде. Набелязала съм си (от отзиви в google и tripadvisor) места за хапване, сладоледи и така.

# 426
  • Пловдив
За въпросното място за багаж имам скорошни лични отзиви, даже писах няколко поста назад. Като препоръка - пригответе необходимата сума в монети /при нас с карти и банкноти не сработи/. Плаща се при получаване.
При толкова ранен полет според мен е по-добрият избор да се хване директно автобуса за Матера от летището. Обаче без нощувка в Матера не съвсем. На нея си ѝ трябва поне ден, ден и половина.

^desika^ ние спахме в този апартамент и препоръчвам - https://www.booking.com/hotel/it/brigida-5.bg.html?aid=2127365;s … p;type=total& . Само че трудно ще свърши работа на някой друг, защото е голям, не е хотел с много стаи да се разчита на свободна за конкретен период....
Препоръките за резервация бяха за хранене, не само за вечеря. В Матера и Алберобело повечето тратории работят от 12/13-15 и после след 19ч., почти всичко е резервирано предварително. За резервация вариант е още с пристигането си харесвате място и искате да ви резервират, а също в гугъл мапс има опция да се резервира.
По утъпканите маршрути Бари-Матера-Бари-Алберобело не ви трябва кола. Цената е не само за наемането, но и за паркинг, пътища..... Не знам дали сте шофирали в Италия. За някои маршрути ние взимаме кола под наем, но не бих си го причинила, ако може да се избегне.
Бари -Матера е влак, при това не е пълен.
Бари -Алберобело директен автобус - тук номерът е, че може да се изпусне единия, защото не продават точен час и места на билетите. Всъщност по-големия проблем би бил, ако се изпусне последния за връщането, защото после трябва с влак с прекачване да се прибирате.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 09:01 от jul

# 427
Когато ние ходихме миналото лято в Алберобело, на билетите беше написан точен час и в автобуса го проверяваха. Има директни автобуси и други с прекачване, но в сайта всичко си пише.

# 428
Jul, благодаря за информацията.
Шофирали сме в Италия, почти навсякъде ползвахме рент-а-кар, като последният път беше в Сицилия за 10 дни.
Притеснява ме, това че сме с деца и съответно с багаж, но имам още време да го помисля.
Свалих картата, която някой беше постнал с маркираните гари, така че би трябвало да се справим ако решим да сме с обществен транспорт.
Сега чакам да видя какви ще са препоръките в Италия след 1-ви и кое от децата ще подлежи на тестване.
Ние с мъжа ми сме с ваксини, но неговата втора игла е преди 7 месеца, така че и той ще трябва да се тества, по всяка вероятност.

# 429
  • Milano
Не разбрах разписанието на автобус н.16 от гарата или от летището търсите. Ето и двете (щом местоположението ви (BG)е добавенo в черния списък и не го виждате):

# 430
Eх, на 2 и 3 април, според прогнозата, 60-70% шанс за валежи в Матера и Алберобело...

# 431
И аз съм сред пътуващите в началото на април.
Кога според вас ще знаем кой попълва PLF и по-важното - за тийнове с две ваксини преди повече от 9мес как се процедира? Защото ваксинационният цикъл за тях според бг законодателството е завършен

# 432
Здравейте, група,

Моля за малко съвети ще кацаме в Бари с деца на 11 и 6 години. 11 годишния ще  е рожденик там. Искаме да им е интересно и забавно, и не много уморително и мрънкащо.
Ще имаме четири нощувки, но три дни, защото е с късно кацане и рано тръгване, които мисля да спим в Бари. Няма да наемаме Рента кар.
Моля, за съвети:

1.   В самото Бари нещо извън масовите туристически обекти има ли, което ще е забавно за децата?
2.   Децата до каква възраст се возят безплатно в обеществен транспорт – градски автобус, влак?
3.   Един ден ще отделим на Алберобело

Изобщо ще съм благодарна за всякакви съвети и идеи:)

Благодаря предварително!

# 433
  • Plovdiv, Bulgaria
Привет и от мен! Ние сме горе долу с програма на angala и също пътуваме с Wizz.
Ден 1-ви  Матера и нощувка в Бари.
Ден 2-ри  Остуни и Алберобело, Мартина франка ,
 Ден 3-ти  Полиняно а маре и отново нощувка в Бари.
Ден 4-ти рано отпътуване

Пътуваме цялото фемили с децата - на 14г. и 22 г., а аз при пристигането съм юбилярка.  Stuck Out Tongue Домакинът ми предложи 5-6 различни типични итал. ресторантчета в Бари, но ми се искаше да чуя и мнението на хора от тук. 
- La Uascezze,  La Tana del Polpo, La Cecchina  и - 98rto,  Mavì Bistrot  това са част от предложенията.

Другото е ,че сме точно на техния Великден и се радвам , защото ще е много тържествено, но дали ще работят заведенията, турист. обекти и други?

# 434
  • Sofia
Eх, на 2 и 3 април, според прогнозата, 60-70% шанс за валежи в Матера и Алберобело...
Аз мисля да вземем по един дъждобран от тънките, ако дъжда е лек да можем да си обикаляме...
Да попитам някой от вас прави ли си допълнителни застаховки - здравни, отмяна пътуване...има ли застраховка, която да покрива разходите за престой при (+)тест и карантина от Covid19?
Извадила съм си ЕЗК, които ни дават право на неотложна здравна помощ и до този момент при всички пътувания в Европа съм разчитала само на нея, но сега се чудя дали да не направя и допълнителна застаховка.
И моля ако може някой да сподели списъка с аптеки в Италия, които правят антигенни тестове и резултата от теста се признава за качване в самолета.

Общи условия

Активация на акаунт