Неапол (Кампания) и Бари (Пуля) – Красивата Южна Италия - 4

• 44 717
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
Какво ще правиш в Салерно?. Аз лично ходих и го писах загубен ден….Спокойно можеш да го пропуснеш. Също и нощувките в Неапол, освен, ако не са свързани с ранен или късен полет са безсмислени. Или разглеждаш Неапол и нищо друго, или Соренто, Капри и изобщо Амалфийското крайбрежие. Нощувки в Соренто като отправна точка е идеално.
Казах вече - нито Салерно ме вълнува, нито Соренто. Те са отправни точки към Амалфийското крайбрежие, защото няма директен автобус от Неапол. Трябва да отидем с влак или до Салерно, или до Соренто, и вече да тръгваме надолу/нагоре.
Нощувките в Неапол са ни задължителни по 2 причини - причина 1 - Уиз Еър. С тях ми се е случвало да ми променят часа на полета буквално ден по-рано. И ако променят кацане/излитане късно вечер или рано сутрин - ще се чудя с какво да се придвижвам до Неапол посред нощите.
И причина 2 - не искам да обикаляме с всичкия багаж на гърба.
Така че нощувките в Неапол си остават. Разграфила съм всеки ден.
Ден 1 - пристигане и кратка разходка из Неапол - площад Плебисито общо взето. Хотелът ни е точно над замъка Нуово, съвсем близо до фериботите.
Ден 2 - Капри
Ден 3 - Амалфийско крайбрежие - конкретно Позитано, Амалфи и Равело. Друго не ни вълнува.
Ден 4 - Помпей и ако не сме много изморени - Везувий, но според мен ще си останем само с Помпей
Ден 5 - отново кратка разходка в Неапол, колкото и да ме плаши Испанският квартал, май все пак ще се прежаля да го видим, основно заради духа на Марадона в него, и полет обратно

Не сме от хората, които обичат да прекарват часове наред в зяпане на определена гледка, или да се наслаждаваме на кафе по 1-2 часа. Спокойствието не ни е в кръвта, ние си обикаляме, за да видим колкото се може повече, а не да стоим и да гледаме някоя статуя до вечерта Simple Smile Като пътуваме някъде, винаги ставаме рано, за да видим колкото се може повече. И никога не се връщаме два пъти на едно и също място. Различни хора - различни интереси. Като писах преди 1-2 седмици, имаше много коментари как това било препускане. Ами ОК - това ни вълнува, това ни харесва, това е нашият начин. Аз, примерно, наистина не мога да разбера как може да си на екскурзия и да спиш до късно, после да пиеш кафе до обяд, после да обикаляш музеи и да минаваш един град за 2-3 дни. Но повечето хора правят така. Значи им харесва. Както на нас ни харесва да минаваме колкото се може повече километри дневно и да не спим до обяд. Предпочитам да видим 2-3 големи забележителности в 3 града, отколкото да видим всички забележителности в 1 град Simple Smile

# 541
Мисля че писах вече, че не виждам причина да стигате до Салерно

# 542
Мисля че писах вече, че не виждам причина да стигате до Салерно

Да, писахте. Идеята е да не се връщаме назад - ако тръгнем от Соренто, като стигнем до Равело трябва да се върнем надолу чак до Соренто за да схванем влака за Неапол. Можем просто да продължим нагоре към Салерно и да се върнем от там, за да избегнем отново тарапаната около Амалфи и Позитано. От такава гледна точка. Не че държа на Салерно изобщо. Не сме били там и наистина ми е трудно да се ориентирам кой е оптималният вариант.

# 543
Аз примерно бих стигнала Салерно, за да съм минала цялото крайбрежие.
Змимка,
Проблемът е качването на автобуса в Позитано за Соренто, защото доста хора стигат само до Позитано и се връщат обратно. Освен това цената на корабчето е умножена по няколко и навалицата е на автобуса.
Ти винаги можеш да се качиш на корабче, ако не искаш да се връщаш по същия път.

Не знам защо, все се пропуска Археологическия музей в Неапол, а там реално са нещата, намерени в Помпей и Ерколан, цели стаи са пренесени.

# 544
Освен това след май от Амалфи за Салерно може да се хване корабче. А и влаковете Салерно-Неапол са по-чести и бързи. Така че такава еднопосочна обиколка има логика. Вместо да се бутат с тълпите по спирките обратно за Соренто, да се дрънкат час с автобуса, а после още час и нещо с раздрънкания влак Соренто-Неапол.

# 545
  • Манчестър
Освен това след май от Амалфи за Салерно може да се хване корабче. А и влаковете Салерно-Неапол са по-чести и бързи. Така че такава еднопосочна обиколка има логика. Вместо да се бутат с тълпите по спирките обратно за Соренто, да се дрънкат час с автобуса, а после още час и нещо с раздрънкания влак Соренто-Неапол.

Може и само с лодки, но е скъп този транспорт……Пътя от Позитано до Амалфи е няколко км , но се изминава поне за час….Гледката е впечатляваща, но ако ви става лошо , хич не го помисляйте.

# 546
При варианта от Салерно надолу към Соренто съм заложила пеша от Равело до Амалфи, пътят е много хубав и е около 3 км, които за нас са нищо. Но щом е този голям проблем от Позитано към Соренто, може би ще направим Соренто - Салерно, т.е. от долу нагоре.

# 547
Страхотен е пътя по Амалфийското крайбрежие, струва си тръпката.

Някой може ли да сподели има ли увеличение на цените в Италия?  Как е по ресторантите примерно?

# 548
  • Plovdiv, Bulgaria
Страхотен е пътя по Амалфийското крайбрежие, струва си тръпката.

Някой може ли да сподели има ли увеличение на цените в Италия?  Как е по ресторантите примерно?
Ние обикаляме Пулия в момента.  Навсякъде, където хапвахме бяхме с резезвации от Бг и добре, че бяхме направили, защото много се чудих заради Великден.  Навсякъде беше пълно, а храната няма я коментирам-божествуна за нашите вкусове и семейство. Ние сме 4-ма. С 2 момчета на 22 и почти 15г. Хапвахме доста + по 1 бутилка просеко или местно розе, Аперол ,  плата със сирена и месо. Средно по 80-100 Евро .

# 549
Ние обикаляме Пулия в момента.  Навсякъде, където хапвахме бяхме с резезвации от Бг и добре, че бяхме направили, защото много се чудих заради Великден.  Навсякъде беше пълно, а храната няма я коментирам-божествуна за нашите вкусове и семейство. Ние сме 4-ма. С 2 момчета на 22 и почти 15г. Хапвахме доста + по 1 бутилка просеко или местно розе, Аперол ,  плата със сирена и месо. Средно по 80-100 Евро .
шушито, дали може да споделите места за хапване в Бари, Матера и Остуни, които сте посетили последните дни? Аз разглеждах мнения в трипадвайзър, но актуално мнение ще ми бъде много полезно.
Нашата програма се промени, наложи се да скъсим пътуването по други причини и вместо 10тина дни ще бъдем само от неделя сутринта до сряда вечерта. По тази причина се ограничихме с градовете, които ще посетим. Живот и здраве, ще има следващ път.

# 550
FFP2 маски да купувани ли за Италия?

# 551
Единствено на летището ни искаха такива за да ни качат в самолета, едно момиче нямаше и я накараха да си купи от аптеката. По добре си вземете за всеки случай

# 552
На нас ни искаха и в автобуса за Алберобело.

# 553
Надявам се последен въпрос - PLF се попълва за всеки член от семейството или само пълнолетните пътуващи попълват?

# 554
Надявам се последен въпрос - PLF се попълва за всеки член от семейството или само пълнолетните пътуващи попълват?
За всички се попълва.

Общи условия

Активация на акаунт