Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 39

• 30 129
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
И аз си мисле, че като се нахраниш е нормално да ти се доспи, защото нали там се съсредоточавала енергията в храносмилането бла-бла. Като ям месо и яйца, не ми се доспива, колкото и храна да изям. Очевидно не хрносмилам Laughing

# 76
  • в сърцата на децата <3
Че аз щастливо си живея цял живот с хемоглобин 80-90 (като 90 е в добрите ми периоди). Енергия бол, особено на режима. Не съм убедена по какъв точно начин, но с жълтъци ми се подобрява ЗНАЧИТЕЛНО (под значително имам предвид над 10 единици за месец). Ходих да ме оперират с първото бебе с хемоглобин 73-4, добре, че лекарката ми знаеше, че съм с таласемия. Не са ми преливали кръв.

# 77
Когато човек е цял живот с 80-90 може би се свиква, а и симптомите при всеки може да са различни 🤔 Аз не съм с таласемия. Хематоложката се чудеше и маеше как е възможно да имам такива ниски стойности- млада жена без кръвоизливи...При мен и желязото беше доста ниско- 3,9 при референтни 8-26, феритинът също ми беше поднормен и косата ми капеше...Но преди да разбера за ниския хемоглобин си мислех, че просто ми пада кръвното...или пък, че е от жегата...от недоспиване- такива неща. При таласемия всъщност не се ли натрупваше желязо, въпреки по-ниския хемоглобин? 🤔 Ниският феритин всъщност ми беше по-големият проблем- защото обикновено чак като се поизчерпи той започва да пада значително и желязото...
Ям значителен брой яйца с жълтъците, отделно режим и 300 мг желязо дневно и хемоглобинът ми си стои горе-долу еднакъв. Иначе пада...

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 21:20 от dolce miele

# 78
При анемия, освен другите опасности, организма старее по-бързо. Ето например при по-тежки форми как седят нещата:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335498/
...
The cumulative survival rate was calculated as 0.92, 0.83, 0.74, and 0.51 by ages 25, 35, 45, and 55, respectively. The hazard ratio of death was 4.22 (p<0.05) for beta-thalassemia major and 0.77 for beta-thalassemia intermedia (p=0.70). It was calculated as 1.45 for men patients and as 3.82 for single patients.
...

# 79
Аз, с изключение на онзи път, не съм имала нисък хемогболин никога, но майка ми с кръвоизливите беше с много ниско желязо. Не можеше да ходи с нормална скорост от безсилие. Не знам стойности, но беше наистина много зле.

# 80
Най-големият "смях" беше, че когато през 2017 г започнах да приемам желязо и очаквах хемоглобинът ми от 76 да се е повишил поне малко...той беше паднал на 72 🤪
Миоки, аз се изморявах много при по-бързо ходене (особено в топло време), изкачване на стълби, започвах да се потя от зор, да се задъхвам и да си поемам по-трудно въздух...Примерно при вървене под наклон, дори и лек, ми беше в пъти по-трудно от ходене по равно...
Миро, гледам за таласемиите си дал линк. При мен беше желязодефицитна със сигурност. И Б 12 нисък. Старее се по-бързо от дефицит на желязо, но и от излишък също. За щастие, като ген не съм от визуално бързо остаряващите. Но виж, капенето на гъстата ми коса никак не ме кефеше...

# 81
  • пак там
Що бе, и тук, в темата, преди две години имаше двама... ммм, как да кажа... случайно пребиваващи, които ме убеждаваха, че се самозалъгвам и ям по три кила манджа на хранене... Simple Smile щото съм дебела, нали, и няма начин да съм дебела, ако не се тъпча...

Мани, че се ядосвам пак, като се сетя...

# 82
  • в сърцата на децата <3
Каквото и да пишат - нито визуално изглеждам над годините си (даже напротив), нито боледувам от сезонни неща. Даже желязото ми има наглостта да е в норма Joy А специфично при таласемията е, че приеманото като добавки желязо се отлага по органите, а не се изхвърля. Но си го знам и не пия.

П.п. от смърт се умира и никой няма да живее вечно. Дори с идеалната храна (без значение с месо в менюто или без) и в перфектно здраве може да ни блъсне камион и... Толкоз. Така че - животът не е само ядене. Усмихвайте се с всичките си зъби докато ги имате.

# 83
Snow Angel, мисълта ми беше, че може би щом желязото ти е в норма, няма чак такова значение за енергията ти, че хемоглобинът ти е такъв, какъвто е. 🙂 Моя приятелка с таласемия също беше доста енергична, от нея знам, че ограничаваше някои храни съдържащи желязо, за да не се натрупва (не ги беше изключително напълно, естествено, само не прекаляваше с тях). Но при мен се бяха натрупали дефицити- желязо, Б 12, вит. Д...Към средата на 2019 г съм изследвала вит. Д (след 4-5 месеца прием и то не по 1-2 капки) и тогава беше 36...😄

# 84
  • в сърцата на децата <3
Долче, коментарът, знаеш, не беше към теб Wink Д не съм изследвала, но започнах да пия по 5-10 капки когато се сетя, взимам вече с тях и К2. Няма да навреди Simple Smile

# 85
Да, и аз започнах тогава да пия вит. Д с К2, защото пиех по повече капки. Но бях сигурна, че имам дефицит, дълго кърмене, дълго време излизане в часове в които едва ли съм получавала оптимални количества, а имах и периоди в които нямах много излизания по принцип. Но жалко, че не изследвах и преди капките, за да имам някаква база за сравнение преди-след 🙂

# 86
  • в сърцата на децата <3
Нали все пак Д се синтезира само в определени часове и то при излагане на слънце на торса, не на крайниците. Аз реално само по 2-3 седмици плаж имам годишно, през другото време слънце виждат само ръце и крака. Дори лицето си почти не пека заради едни тъмни петна от втората бременност. Няма как да ми е в норма, няма от къде. Б12 на мъжа ми беше адски висок когато преди година и половина направи бърнаут. Така и не стана ясно лабораторна грешка ли е било или някакво медицинско чудо (резултатът показваше над максимума, който мери машината). Моят не съм го изследвала, като цяло не обичам да давам пари за изследвания Joy Но за добавки/витамини - нямам такива скруполи. Даже сега ме е яд, че астаксантина, за който питах преди време, не смея да го пия, защото е супер полезно нещо и имам цяла кутия - от 180 капсули съм изпила сигурно няма и 30. Но не смея като не знам дали не правя от него алергичните кризи (да, пише навсякъде, че е на границата на невъзможното, но направих страшно тежка криза докато го пиех и откакто съм го спряла и туширах с кортикостероиди пристъпите, вече не са се появявали).

# 87
Е, аз поне седмица плаж имам на година...но със слънцезащита 30 или 50 през първите дни и евентуално 20 след това (макар и да не я подновявам повече от 2-3 пъти за деня). А през топлия сезон макс от глезените надолу каквото види слънце, ръце, лице... 😅
На Б 12 имам измерване от 180-190 и на около 240 или 280 (тези дали бяха 2 или едно не съм сигурна вече). После не ми се даваха пари и за това...😄
Snow Angel, а кортикостероидите как ти се отразиха (то е ясно, че се е наложило да ги пиеш и е било по-малкото зло)?
Скрит текст:
Детето на приятелка направи алергична реакция, уж принципно не е алергичен (добре, че са се появили сърбящи обриви, че до последно са се чудели какво му е и диагнозите са били коя от коя "по-прекрасни") и с някаква инжекция с КС се е оправил почти веднага...Така и не разбраха от какво е било...

# 88
  • в сърцата на децата <3
Кортикостероида действа буквално за минути. Започнах с локално приложение върху кожата, но не беше достатъчно - след 10 дневен курс няколко дена след прекратяването се появяваше пак. Затова минах на инжекции Флостерон - точно две игли през около 2 месеца. Втората я сложих през Май и след нея вече не се е налагало. Правя уточнение, че работя дърводелец и това ще рече, че съм всеки ден в силно запрашена среда, бои, лакове, в прахта има от лепилата за дърво... Но пък и преди, и след въпросната криза, все това си работя и нямам проблеми, затова го отдавам на астаксантина... Докато разбера какво се случва вече изглеждах ето така:

Отделно по цялото тяло обриви и отоци. Никога не съм имала алергия към нищо по принцип, а за последните 4-5 години това ми е втори такъв случай. Първия беше след спагети с елда, като тогава реакцията беше моментална и стигнах до урбазон в спешното, но пък след една доза всичко утихна. Това сега беше доста по-бавно, но упорито. Някакви последици от КС не усещам, но може и да трябва повече време да мине.

# 89
Здравейте на всички в този хубав ден!  Ако някой има имен ден, пожелавам му многооо здравее!!! Благодаря за прекрасната тема, чета ви всеки ден!
От дълго време се чудя и искам да ви попитам как можем да разберем, че сме подобрили ИР. Например аз за 7 седмици съм свалила 12 килограма, със хранителен режим. Започнах и упражнения, но имам пъпна херния(не голяма), но започна да ме боли и спрях. 5 седмици бях на хранителеният режим на Карнивор,но понеже не мога да ям масло и много мазно(не мога просто да ям само масло, не ми е вкусно) реших да мина на Вм НВХ. Позволявам си да ям сирене, от време на време и резенче кашкавал.  Плодове почти не ям, от време на време някоя и друга ябълка. И се чудех, как мога да разбера дали се движа в правилната посока. Може ли някой, който  знае да ми каже, освен вероятно със следенето на глюкозата в кръвта на гладно и инсулина. Но не мога да изследва инсулин всяка седмица предполагам. Отделно трябва да си купя такава машинка за мерене то на глюкозата нали?! Моят доктор ми каза, че ще видим стойностите декември месец живи и здрави, но аз как да знам, че съм  в правилната посока. Това, че съм свалила доста килограми добре ли е. Благодаря ви предварително!!!

Общи условия

Активация на акаунт