Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 966
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Да де - нов договор с останалия наемател, който до момента не е бил титуляр?

# 121
Да, нов договор или анекс към стария, ама нов договор, дори да е същия, само името да е различно, е по-чисто.
Този, с когото имаш договор, той/тя плаща, него/нея търсиш.
Забраната за преотдаване не означава, че ще се спазва. Едни такива наематели имахме преди време - младежи. Всяка вечер по 4-5 различни са се намъквали. Наемателите са преотдавали/пуснали са го на дребно за 1-2-3 нощувки. Бързо го разбрахме това (съседите сигнализираха) и поставихме въпроса ребром - да се изнесат още същия ден. Дигнаха си бързо чукалата.

# 122
  • Варна
Е то по тая логика и да впиша, че ще живеят само двама, не е гаранция, че ще се спазва...
Наистина все ми е тая колко и какви хора си канят, стига да не рушат и да си плащат всичко навреме.
Апартаментът е с две стаи и отделна кухня. Едната стая е по като хол, но спокойно може да се ползва като втора спалня. Не бих имала против даже да си намерят още една двойка за там и да си делят наема, примерно ако в някакъв момент имат затруднения с плащането. По-добре така, от колкото да ми бавят парите. Нито ще изисквам по-висок наем за повече хора, нито ще ми изтъркат осезаемо повече апартамента.

Но ако го обърнат на хостел и да речем попадна на тяхна обява за нощувки, това автоматично ще го тълкувам като преотдаване и са аут до 10 дни, без връщане на депозит. Брр. Страхотийка си е. Добре, че не съм в център и вероятността това да се случи е нищожна.

# 123
То като не им върнеш депозита, голям праз! Така или иначе ще те свътрят със сметките, за щети да не говорим. За двустайно жилище млада двойка ме попита дали може да си го поделят с друга двойка. Категорично отказах. Не само амортизацията, а и режийните са кажи-речи двойно. Жилището ми не е общежитие.

# 124
  • Варна
Е, моят е по-скоро тристаен. Кухнята не е бокс, има си маса и столове.  Живяли сме 5 човека там. Топъл е и сметките не са високи. Колкото и ток да навъртят, бих могла да го покрия с депозита. Вече ако има щети... работата става съвсем дебела, но то това на всеки може да се случи, дори в студио само с един живущ.
Единственото, което не би ми харесало, ако си вкарат още една двойка, е, че като има две "семейства" и две домакини под един покрив, е много вероятно да се изпокарат и да освободят преждевременно. Лично аз съм го играла тоя филм като наемател.
По същата причина предпочитам семейство/двойка пред съквартиранти приятели. Смятам, че първите е по-вероятно да останат повече време. В студентските си години се нагледах на колеги, които всеки семестър бяха в нова квартира, комбинираха се с кого ли не и все някакви драми. Едвам изтрайваха до края на семестъра, за да се преместят другаде. Не ми се преотдава през 5 месеца. Представям си поне година и нещо да останат.

# 125
Е, сега като минеш от другата страна на барикадата, ще видиш как е - и медът, и жилото. Желая ти, разбира се, безпроблемни наематели.
При нас съседите ни сигнализираха за влизане/излизане на различни субекти по всяко време на денонощието. Всички се познават във входа, това няма как да го скриеш.

# 126
Е, сега като минеш от другата страна на барикадата, ще видиш как е - и медът, и жилото. Желая ти, разбира се, безпроблемни наематели.
При нас съседите ни сигнализираха за влизане/излизане на различни субекти по всяко време на денонощието. Всички се познават във входа, това няма как да го скриеш.

И какво се оказа, man_darin_ka?

# 127
Точно това се оказа - даваха на приятели/познати/тайфа за нощувки срещу пари, естествно. По няколко човека - по легла, земя и т.н.

# 128
И да разведра темата - ами ако са тройка?

# 129
Забраната за преотдаване - ясна. Задължително. Това изключва възможността да се използва като хостел с финансови облаги. Иначе да си канят гости с преспиване, не ме бърка. Тяхно право си е.
Ако съм вписала двамата, пък се разделят и само нетитулярът остане в квартирата, нов договор ли?
Ако титулярът си замине, трябва да му приключиш договора на него с подходящи документи - връщаш ли му депозит, платил ли си е, върнал ли е ключа и т н.
След това трябва да сключиш  нов договор, с този който остава да живее.

# 130
  • Варна
И да разведра темата - ами ако са тройка?
Joy  Леглото ще им е малко. Иначе трима = повече доходи и по-лесно плащане на наем и сметки. Laughing

Ако титулярът си замине, трябва да му приключиш договора на него с подходящи документи - връщаш ли му депозит, платил ли си е, върнал ли е ключа и т н.
....
Ако нямой има образци на такива документи за напускане, ще се радвам да ми ги покаже, може и на лс.

# 131
Задължително солидарна отговорност включете ако са повече от един.

# 132
Въпросните документи са приемо-предавателния протокол и един елементарен документ, в който се казва примерно: Днес, ...., Х и У прекратиха наемния договор, сключен на .... дата. Наемателят е изплатил (не е изплатил) разходите за (наем, консумативи). При напускането наемателят предаде 1-2-3 чифта ключове (апартамент, мазе, входна врата, чипове). Наемателят предава апартамента с обзавеждането и в състоянието съгласно приемо-предавателния протокол. Съгласно показанията на уредите (тези и онези) наемателят дължи Х пари, които ще заплати/които се приспадат от дадения депозит. Или разходите за консумативи ще бъдат приспаднати от дадения депозит след излизане на сметките. След еди-си-коя дата (излизането на най-късната сметка) и заплащането на консумативите, хазяинът ще върне депозита/ще върне оставащата част от депозита. С това сметките между наемател и наемодател се считат за уредени и страните нямат претенции една към друга.
Не мисля, че се изисква адвокат или юрист, за да се напише подобен текст. Важното е да се включат всички важни точки - плащанията, показанията на уредите, изчисляване на дължими суми и остатък от депозита, връщане на ключове и състояние на апартамента (ако ще се удържа от депозита за някакви повреди).

При солидарна отговорност, ако се прецакат нещата, ще има едно прехвърляне от единия към другия. Мое мнение, всеки трябва да е в състояние сам да прецени. Аз предпочитам да е ясно с кого имам договор и кой ми дължи парите/отговаря за повреди и т.н.

# 133
А как процедирате, ако на огледите хората/човека, не ви допаднат?

# 134
А как процедирате, ако на огледите хората/човека, не ви допаднат?

Разбира се и това се случва. Ако някой, който не ми допада, иска веднага да подпишем договор и да вземе имота /два пъти ми се е случвало/ казвам: "Имам насрочени още няколко огледа. Като минат всичките, ще взема решение на кого да го дам и, ако това сте Вие, ще Ви позвъня." Не е нужно да влизате в други обяснения.

Последна редакция: пн, 30 авг 2021, 20:15 от :::

Общи условия

Активация на акаунт