Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 990
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
Някой ползвал оценител за имот и до колко може да му се има вяра? Евентуално и колко е струвала услугата?

# 106
  • София
Някой ползвал оценител за имот и до колко може да му се има вяра? Евентуално и колко е струвала услугата?
Услугата струва около 150 лева без ДДС за апартамент в София. За земя, къща или други градове цената ще е различна.
Ами защо да нямам вяра? Какъв интерес биха имали да ви дадат завишена и занижена сума? Все пак говорим само за оценка - не сте ангажирани с друго със съответната фирма.
Виждал съм и поне два сайта, които предлагат тази услуга безплатно, но не знам къде е уловката. Искат задължително телефонен номер. Може да ви звънят с въпроси и ако не ги устроят отговорите, въобще да не ви дадат оценка. Знам ли ...

# 107
150 лв. съм плащала, за ок. 3 работни дни е готова оценката, доволна бях.

# 108
Ето модел договор за наем, изкарай го на хартиен, отдолу има и
ПРИЕМО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ, в него пишеш интериора и в какво състояние са в смисъл че са здрави или работещи за ел уредите

https://bgnaemodatel.com/docs/dogovor.pdf

Последна редакция: пн, 30 авг 2021, 00:17 от queenn

# 109
  • Варна
Ето модел договор за наем, изкарай го на хартиен, отдолу има и
ПРИЕМО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ, в него пишеш интериора и в какво състояние са в смисъл че са здрави или работещи за ел уредите

https://bgnaemodatel.com/docs/dogovor.pdf

Благодаря, точно този съм взела за основа и внесох малко промени. За протокола една съфорумка ми показа нейния - попълнен с кратко описание и снимки - по отделно описани помещенията. Ще използвам нейния вариант за оформление.

Вчера беше първият ми оглед. Симпатични млади гаджета. Харесах ги. Те май също харесаха апартамента, питаха за договор. Казаха че имат още огледи тая седмица и ще преценяват. Аз малко се притесих и забравих да кажа половината неща, които исках. Grinning Те пък забравиха да погледнат терасата. Май трябва да си запиша всичко за казване на един лист.

# 110
Успех с намирането на наематели.

# 111
Успех, Диди! Ако някой твърди, че е сериозен, е редно да остави капаро. Защото стандартните реплики са "много ни хареса, запазете го, имаме още няколко огледа". Запазва се срещу капаро. Simple Smile

# 112
  • Варна
А, не са искали да го запазвам. Просто казаха, че ще гледат и други апартаменти и ако изберат моя, ще ми пишат до края на седмицата. Аз също им казах, че не мога да го запазя и ще водя и други хора на огледи.

# 113
Септември е на прага. Обикновено е най-силно време за отдаване под наем. Ако има интерес, бих насрочила огледите един след друг - на 15-20 минути да речем. Много често като видиш конкурент, спираш да се колебаеш и бързо взимаш решение за конкретен имот.

# 114
  • Варна
Моят апартамент не е в близост до университет и студентите не са ми основна целева група. Предпочитам семейство / двойка.
Иначе това ми беше първия оглед. Ако имам няколко за един ден, естествено, че ще ги насроча за през 15 минути. Няма да се разкарвам по 5 пъти на ден за едно и също. Също не ми е цел да притискам кандидат наемателите да вземат прибързани решения. Нека си гледат и мислят на спокойствое и да го наеме някой, който наистина го хареса. Аз не бързам за никъде.

# 115
Здравейте !
Не знам дали тук е темата ( моля да ме насочите в правилната тема ако е необходимо) но ще попитам.
Търсим едностаен апартамент в близост до НБУ за моята дъщеря . Ще живее самичка и за това сме се насочили към кв.Овча купел за да е близко до НБУ.
Моля ако някоя мама отдава апартамент да ми пише .
Извинявам се предварително ако пиша в не правилната тема .
Предварително благодаря !

# 116
  • Варна
Сетих се да питам още нещо. Договорът само с един от наемателите ли го подписвате? Един вид титулярът. Има ли някакъв смисъл да се искат данни на всички ползватели или е излишно усложняване?

# 117
Договор с един (титуляр), но в договора се вписва колко (може и кои) ще живеят. Иначе може да ти превърнат апартамента в Аврамов дом или тип хостел.
Не съм ти чела проекта на договор, но задължително е да има забрана за преотдаване.

# 118
  • Варна
Забраната за преотдаване - ясна. Задължително. Това изключва възможността да се използва като хостел с финансови облаги. Иначе да си канят гости с преспиване, не ме бърка. Тяхно право си е.
Ако съм вписала двамата, пък се разделят и само нетитулярът остане в квартирата, нов договор ли?

# 119
Забраната за преотдаване - ясна. Задължително. Това изключва възможността да се използва като хостел с финансови облаги. Иначе да си канят гости с преспиване, не ме бърка. Тяхно право си е.
Ако съм вписала двамата, пък се разделят и само нетитулярът остане в квартирата, нов договор ли?
Не. По-важно е да се впише някой нов, за да знаеш кой живее в имота ти.

Общи условия

Активация на акаунт