Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 35 014
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
Да,това имам предвид,че ''там'' всички искат.Това със сигурност ще накара да се замислят повечето наематели,дали ще оставят кончини след себе си.Иначе знам,че тук няма да се случи никога,да има такива изисквания.Мисля,че тепърва наемателите ще бъдат все по-изпаднали хора.Например София,никога няма да стане като Виена и интереса тук ще е предимно от тип гастърбайтери.По оправните ще си купуват собствени жилища.Затова от 2-3год. съм споделяла мнението си,че да се купува имот с цел инвестиция за отдаване под наем,няма да е толкова печеливш ход.

# 91
  • In the land of Never Never
Абе да не дава Господ, но през 2014 една наемателка, едвам я изгоних, не плати 6 месеца наем, парното за цяла година, водата също, и най-интересното, 6 месечна сметка за ток. За режийните за входа да не говорим. По какъв начин го е уредила да не плаща тока обаче, нямам представа. Бях в чужбина, нямах време да следя какво се плаща по интернет, а и не очаквах наистина такова нещо. Топлофикация беше тръгнала мен да ме дава под съд като собственик.
Осъдих я, общата сума беше 11 хиляди, и нищо не съм получила. Не живее на адресната си регистрация, няма собственост, имаше една кола БМВ, но нищо не направиха да я вземат. Не работи, или ако работи, то вероятно е в чужбина. Всеки две години трябва да ходя при съдия изпълнител да подновявам интереса си към делото, иначе се покрива по давност. Сумата е нараснала сигурно два пъти оттогава, с лихвите, и нямам представа, ако нещо даже взема, каква част ще отиде при съдебния изпълнител. Те също скубят яко.
На два пъти се обаждаше неин адвокат, да иска да уредим въпроса за 2-3 хиляди лева, отказах. Разходите за адвокат само ми бяха 1700 лева.
Надявам се, че поне няма как да може да почне законна работа в България, защото ще и наложат запор на голяма част от заплатата. Ако и това не си го уреди, както очевидно беше уредила с някой чиновник на ЧЕЗ да не плаща без да й спират тока.
Ако не друго, поне ще я тормозя, няма да работи, няма да може и да купи никога недвижима собственост, ако има пари. Ще продължавам всеки две години да си заявявам интереса към делото.
Тук никога не може да си сигурен, че ще получиш справедливост. Даже и съда да реши в твоя полза. Цялата система е корумпирана. Единственото е да не стигаш до там, и сега се старая да се презастраховам, с нотариалната заверка на договора, следя плащането на сметките в интернет.

# 92
  • пустинята Гоби
Аз познавам хора, които от 15 години живеят под наем, работещи, вече с дете. Сигурна съм, че са перфектни наематели, просто не са хора, които дават една камара пари с лекота, пък и ги нямат. Вярно, че апартамента им е в един от най-хубавите и скъпи квартали на София, а наема приличен, но мисълта ми е че има съвестни, работещи хора, които с години живеят под наем. Аз самата бях такава допреди 15 години и голяма част от приятелите ми са минали по този път, преди да си купят жилище.

Но от друга страна, който има за продаване сега е момента. В нашия блок се продава апартамент на цена със 100 хил. евро повече от тази, която платихме ние преди година и половина за подобен (малко по-малък). Народа е изтрещял тотално!

# 93
Цитат
Ако не друго, поне ще я тормозя, няма да работи, няма да може и да купи никога недвижима собственост, ако има пари. Ще продължавам всеки две години да си заявявам интереса към делото.
Правилно!Жалко,че масово наемодателите не предприемат нищо и затова наемателите си позволяват различни волности.Все пак и тя е дала някой лев за адвокат,ако изобщо обадилият се е адвокат,а не приятел.При всички положения и е припарило на главата.

# 94
  • Варна
Идвам да се отчета. След многократно отлаган и протакван във времето ремонт, апартаментът ми най-накрая е готов за отдаване. Ще се дава за първи път. Днес го наснимах за обява. Довечера ще го пусна във фейсбук група. Сега си подготвям договора. Харесах си един примерен от нета, като ще добавя малко неща и ще махна някои.
Главното ми питане е относно приемо-предавателния протокол. Какво се пише вътре, как точно да опиша с думи състоянието на имота? Не е ли по-добре да се използва снимков материал? Мога ли документално да оформя снимките като протокол?
Имам 8 - 9 годишен опит с наемите, но от другата страна - като наемател, като цяло не мисля, че ще имам проблеми. Но не бих отказала съвети все пак.

# 95
Опиши с думи прости - има печка еди каква си- модел еди какъв си, два стола, езна маса..., прясно боядисани стени и таван в стаите...и така, все едно на мен го описваш. И прилагаш снимките като част от описа на състоянието.

# 96
Снимки, цветно принтирани. Аз така давам

# 97
в Протокола съм си изписала имуществото по стаи, държа си го в компютъра, отвреме навреме правя редакции, някоя нова мебел, на електроуредите пиша и каква марка са. Пиша колко ключове давам, и показанията на изм. уреди - вода, ток, радиатори.
Винаги имам 3 празни реда, имала съм случаи, наемателите да искат нещо да се добави ...

# 98
Диди, много пъти сме писали в темата. Депозитът, ако се договорите, нека да е в размер на два месечни наема. Ако има ТЕЦ, пишете, че депозитът се връща след излизане на окончателната изравнителна сметка от Топлофикация.

# 99
  • Варна
ТЕЦ няма. Двоен депозит съм решила да искам при наличие на домашен любимец, иначе един е ок, апартаментът не е лукс. А и във Варна май почти не се практикува това.

# 100
Това, че няма ТЕЦ в случая е добре. А депозитът може да е и в размер на 1,5 месечни наема Simple Smile. Малко застраховка. А в договора обикновено се включва клауза, че депозитът НЕ МОЖЕ да бъде ползван като последен наем.

# 101
  • Варна
А при напускането подписва ли не нещо?

# 102
Приемо-предавателен протокол. Какво е платено, какво не е, дали всичкото обзавеждане е налично и в какво състояние е.

# 103
А при напускането подписва ли не нещо?

Да. Приемо-предавателният протокол от наемането на имота съдържа празни места за данните на отчетните уреди при напускането, под които се подписват двете страни. Като изчислим сумата за връщане, наемателят подписва разписка, че е получил въпросната сума от мен.

Последна редакция: нд, 29 авг 2021, 18:27 от :::

# 104
  • София
Диди, ако искаш ще ти пратя на лични как изглежда нашия протокол, който го подготви брокерката ни. Има някои кусури, но като цяло е достатъчно подробен и с цветни снимки.

Общи условия

Активация на акаунт