Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 854
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
Привет. Имаме апартаменти в затворен комплекс в Широк център/ ако има такова понятие/.. Комплекса не е нищо особено, освен затворен и с детска площадка. Таксата за двустайните с паркомясто средно е 60-70лв. Дадох ги за един ден и двата на сами момичета. Като над обявената цена за наем  се разбрахме да плащат половината такси. Може би е и до ситуация. Без това са сами, няемите вече са доста високи и тези 35лв, които ще дам няма да са ми в тежест.. на фона да сменям наематели всяка година или да е кочина в апартамента.
Аз останах с впечатлението, че жилището е налично и се търси съвет само за таксата поддръжка как да се оформи.

Не, все още не е налично. Още умуваме дали да се включим, сградата е в строеж. Искаме го с цел инвестиция, знам, че точно сега не е момента, но продадохме един апартамент, искаме веднага да вложим в друг/.
За таксата-около 70 лв/месечно, за двустаен.
Знам, че таксата или по-голямата част от нея ще бъде за сметка на наемателя. Идеята ми беше за споделяне на опит от наемодатели на жилища в затворени комплекси. По-трудно ли си намират наематели?
Благодаря на всички за отговорите 🤗

# 616
  • In the land of Never Never
Чудим се какво да правим с двустаен апартамент, 61 кв. в Разсадника, етаж 5 от 9, строен 1987 г. Собственици сме двамата с брат ми. До скоро живяха наши близки. Мебелите са в окаяно състояние, за боклука са, стените са с тапети. Има в двете стаи сложена ПВЦ дограма, и ламинат на пода.
Банята само изглежда горе-долу прилично, правена е преди около 15 години. Кухнята е малка, с остъклен балкон с дървена дограма, където са изнесени хладилника и печката, и е от построяването на блока, т.е. трябва изцяло да се проектира, оформи и обзаведе.
Не знам дали си струва изобщо да се хвърлят усилия за да се прави за под наем, защото явно ще трябва много работа и пари, и да се чака възвращаемост, ще отнеме доста години, като се има предвид, че кварталът не е престижен.
Може би просто трябва да изхвърлим старите мебели, може би да го боядисаме, и да го обявим за продажба? Как бихте постъпили в този случай?

# 617
Бих го изпразнила и почистила, и пуснала под наем като необзаведен.
Даже сега бих пуснала обява за отдаване, да видя как ще потръгне.

# 618
Почистете хубаво, изхвърлете най-демодираните и очукани мебели и пуснете под наем. Или пък изхвърлете мебелите, свалете тапетите и боядисайте в бяло и пуснете за продажба.
Може би зависи къде в Разсадника, но не мисля, че НЕ е търсен квартал, дори напротив.

П.С. На лични мога да дам хамалска фирма за изхвърляне и извозване, от която съм доволна.

# 619
  • София
Бих го поразчистила и под наем с наличната стара кухня.
И бих го пуснала за по-нисък наем, но строг кастинг на наемателите.
Да не са поне видимо мизерници.

# 620
Glikoza
разделете се с брат си, орташката работа не е хубава. Най-добре е единият да изплати на другия половината.
В случай, че не можете да го изкупи никой, тогава го продайте. И вложете парите пак в някакъв имот, било то с малко кредит или купете нещо по -малко, примерно магазинче, ателие, гараж.

# 621
Продавайте много ясно.

# 622
Чудим се какво да правим с двустаен апартамент, 61 кв. в Разсадника, етаж 5 от 9, строен 1987 г. Собственици сме двамата с брат ми. До скоро живяха наши близки. Мебелите са в окаяно състояние, за боклука са, стените са с тапети. Има в двете стаи сложена ПВЦ дограма, и ламинат на пода.
Банята само изглежда горе-долу прилично, правена е преди около 15 години. Кухнята е малка, с остъклен балкон с дървена дограма, където са изнесени хладилника и печката, и е от построяването на блока, т.е. трябва изцяло да се проектира, оформи и обзаведе.
Не знам дали си струва изобщо да се хвърлят усилия за да се прави за под наем, защото явно ще трябва много работа и пари, и да се чака възвращаемост, ще отнеме доста години, като се има предвид, че кварталът не е престижен.
Може би просто трябва да изхвърлим старите мебели, може би да го боядисаме, и да го обявим за продажба? Как бихте постъпили в този случай?

Grinning приятел, изобщо нямада отидат много пари за ремонт. Повечето инвеститори само за да стигнат до вашето ниво са със -100к евро назад за да купят имот и то с ипотека! Не че рентиерството е панацея, но вие си решавате според вашите нужди и желания. Ако ви трябват пари за друго, сега е много добър (според мен отминаващ вече) момент за продажба. Ако не ви трябват пари а бихте се радвали на месечни печалби, то давайте под наем. Ако не ви се занимава, продавайтв и YOLO.
На кратко, решете какво да правите според личните си желания и приоритети.

Според мен доста от горните съвети не са ОК. Необзаведен е голяма глупост, хем по-малко наематели като таргет, хем зажълти стотинки. Направо си е много шум за нищо.
А съвета за купуване на магазинчета и офисчета - голяма грешка, дребния бизнес умира. Масовото печатане на пари крепи големите бизнеси и убива малките. Има огромна консолидация. Дребните бизнесчета умират, ас тях и наемните помещения.

# 623
  • Варна
......
Според мен доста от горните съвети не са ОК. Необзаведен е голяма глупост, хем по-малко наематели като таргет, хем за жълти стотинки. Направо си е много шум за нищо.
А съвета за купуване на магазинчета и офисчета - голяма грешка, дребния бизнес умира. Масовото печатане на пари крепи големите бизнеси и убива малките. Има огромна консолидация. Дребните бизнесчета умират, ас тях и наемните помещения.

Болднатото е глупост. Необзаведените квартири са незначително по-евтини. С 50 - 100 лв макс в сравнение с аналогичен обзаведен. Нужно е само да има настилки, баня и кухня. Както е в примера.

Но наистина аз не бих се набутвала в договорни отношения с роднина. Първо че има риск да се скарате, второ че ако отдадете под наем, като си делите наема, наистина почти никакви пари няма да вземате и няма да си струва.

Ок, да не е търговска площ, в пъти по-добре е да купи гараж на ключово място, или дори студио някъде, но да знае, че си е само нейно и да си го оперира както си иска.

# 624
Aз не бих бързала да продавам, ако нямам спешна нужда от кеш.
Този имот няма да се обезцени, цената му ще държи. Да не говорим, че все още има необоснован ръст.
Моя съвет е, да се изнесат боклуците, боя, и под наем. В София винаги ще има търсене на достъпни квартири.
И каква орташка работа, ако си имат договор за наем и си делят 50 на 50 наема?
То е ясно, че няма да забогатеят, но поне ще си защитят капитала.
Ако дойде ден в който единия е на зор, другия ще му наплати дяла. Брат и сестра са все пак.

# 625
  • Бургас
Откакто съм в тази тема, а то е бая години, не си спомням Gogo1979 да е споделил, че е ремонтирал, купил или отдал нещо под наем. Бих взела съвета му предвид от чиста любезност, но бих сондирала и други мнения, и то не само във форума. Не знам кое е "няма да е много пари ремонтът", но:
Ремонт завършвам в момента в София на студио 30 кв. Баня, боя, винилова настилка, кухня с вградени уреди от Ирим и обзавеждане тип Икея - спалня, фотьойл, етажерка, шкаф за пералня, антре и скрин. Ремонтът е възможно най-бюджетен, но без компромиси откъм качество на материали и труд.
Стойността му ще е 14 000 лв.
Във вашия случай, освен ако не влагате труд сами, на тази квадратура, без да пипате банята, но с нова кухня - поне 6000 лв. ще отидат. В момента масово цените скачат не само на имоти, но и на материали, труд, мебели също.
И не бих продавала, ако няма да влагам парите в нещо друго.

# 626
Потвърждавам че е скъп ремонта.
Аз, в дълбок прованс, подменях само плот, гръб, нова батерия и мивка, и долни шкафове в боксчето, близо 1000 лв ми стъпи.

# 627
  • Варна
.... Ремонтът е възможно най-бюджетен, но без компромиси откъм качество на материали и труд.
Стойността му ще е 14 000 лв.
.....

M? Tова не е никак възможно най-бюджетно... Grinning

Възможно най-бюджетен беше моят ремонт, на тристайния, който пуснах под наем тази година. Беше почти тотал щета, ужасно мръсен и занемарен. Излезе ми точно 1782 лв - боя (на стени, тавани, врати, дограма, шкафчета),  някои нови мебели и супер мега гига основно почистване, по-скоро реставриране. И разбира се шест месеца личен труд, който не е сложен в сметката. Добре че разбирам от доста неща.

# 628
Аз съм против продажбите, ако не е с някаква определена цел. Готови пари лесно се харчат, ако не са предвидени за нещо или да трябват спешно.
И аз бих го дала необзаведен под наем. Първо, не мисля, че плюс/минус 100 лева са голяма разлика; второ, няма да се губи време и средства в обзавеждане; трето, като няма много мебели и техника, има по-малко възможност за нанесени щети. Аз мисля, че е хубаво да капе по нещо отнякъде, ако има как.
Ще се съглася обаче с Диди, че орташките работи с роднини са голяма предпоставка за сътресения и конфликти и най-бързия път към разваляне на отношения. Аз имам наследствени имоти с други хора и честно казано, по-добре да ги нямах - само дето им плащам данъците.

# 629
  • София
Зависи от хората, може пък да се разбират и да са задружни.
По мои впечатления Гликоза е разумен наемодател, предполагам и брата.
Аз имах реституирани имоти с роднини - ами винаги сме били на едно мнение, мъчили сме се да намерим наематели. Кой каквото може да помогне. А и бяхме упълномощили 1 от братовчедите да преговаря и подписва. Накрая единодушно разпродадохме и всеки си получи частта.

Общи условия

Активация на акаунт