Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 745
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofia
Е, добре де, като е такъв проблема с дерегистрирането, НЕ Е ли напълно законно за 5лв едно наториално заверено пълномощно, което съответната община да одобри като текст (описание), с което собственика да може да се отрегистрира, ако стане проблем след време?

# 676
Върни се в темите назад, изписани са много страници какъв е проблемът с адресната регистрация на наематели.

# 677
  • In the land of Never Never
Много зависи и какъв е чужденецът, в смисъл от коя държава.
Писала съм и преди - роднина имаше проблем с чужденец от онези от Близкия Изток - преводачката от Агенцията за бежанците замотала нещо пред роднината и той подписал в полицията и в общината. Чужденецът напуснал, но не се отписал. Защото няма отрегистриране, има регистриране на нов адрес, тогава предходната регистрация се заличава. Слава Богу, в един момент този човек се е регистрирал на нов адрес, в друг град. Но все още идвали писма от колекторски фирми. За сметки към мобилни оператори.
Ако следващият хазяин не се съгласи на адресна регистрация, може наемателят да си виси дълго на адреса.
При мен идваха сметки за телефон от колекторски фирми за жената на един наемател-чужденец, с която изобщо нямах договор, договорът беше с мъжа й.
Не бяха регистрирани на адреса, може би са го дали като адрес за контакти, не знам. На мен нищо не могат да ми направят колекторските фирми, в един момент престанаха да ми пращат, явно разбраха, че няма нищо да получат. То има и някаква давност за такива вземания.
Трябва да се отпише от този адрес, дали ще се регистрира на друг си е негов проблем, но трябва да отиде в общината, където се е регистрирал, и да се отпише. Това е отрегистрирането.

# 678
  • Sofia
Върни се в темите назад, изписани са много страници какъв е проблемът с адресната регистрация на наематели.
Не помня някой да е споменал, че е опитал и, че не може да стане с нотариално пълномощно. А иначе минусите ги знам за това какво може да стане ако всеки наемател си остава регистриран. Но не виждам причина наемодателя да не може да предостави пълномощно, което да е обвързано с дерегистриране в случай, че пожелае да оттегли самото пълномощно. Но не е лошо един нотариус да се изкаже дали това ще е достатъчно.

# 679
  Нашата наемателка е от страна извън ЕС. Има само нотариално заверен документ, че пребивава на адрес. Не се изисква регистрация в общината. Търсете хазяи, които не крият данъци от наем. Няма друго, което да ги затруднява да заверят такава декларация.

# 680
Цитат
[Не е баш в Младост това, ваканционен имот във Варна е. Simple Smile
https://bgstay.com/en-o-50302-apartment_bay_leaf_apartments/quote]
Само като видях бойлера,ми стана ясно,че е малко вероятно да е в Младост.Как не му омръзна на това посредническо племе да лъже и мами непрекъснато?

# 681
Точно това ми трябва, дано скоро се намери някой, склонен да помогне

Нашата наемателка е от страна извън ЕС. Има само нотариално заверен документ, че пребивава на адрес. Не се изисква регистрация в общината. Търсете хазяи, които не крият данъци от наем. Няма друго, което да ги затруднява да заверят такава декларация.

# 682
Ами да.Както са писали по-назад,предложете някаква сума депозит,платете таксата на нотариуса и има голяма вероятност наемодателят да се съгласи.

# 683
Много зависи какъв е чужденеца.

# 684
На мен нищо не могат да ми направят колекторските фирми, в един момент престанаха да ми пращат, явно разбраха, че няма нищо да получат. То има и някаква давност за такива вземания.
Трябва да се отпише от този адрес, дали ще се регистрира на друг си е негов проблем, но трябва да отиде в общината, където се е регистрирал, и да се отпише. Това е отрегистрирането.

Гликоза, няма как човек да остане без адрес. Просто регистрирането на друг адрес заличава предишната регистрация на предишен адрес. Регистрираш се на другия, следващ адрес, не ходиш в общината да се отрегистрираш от предишния. Това е редът.
Има теми в които дори нови собственици на жилище са се оплаквали, че са игнорирали писмата на колекторски фирми и други (топлофикация и подобни) за неплатени сметки на бивш наемател и в един момент на вратата им е звъннал съдия-изпълнител с полиция. За опис на вещите, заради дългове на предишен наемател/собственик. И се почва драма с доказване, че това лице не живее там, че телевизорът е твой, а не негов. Роднината е звънял на една колекторска фирма и им е казал, че човекът отдавна не е на този адрес. Но това не означава, че писмата са спрели да идват.

Не помня някой да е споменал, че е опитал и, че не може да стане с нотариално пълномощно. А иначе минусите ги знам за това какво може да стане ако всеки наемател си остава регистриран. Но не виждам причина наемодателя да не може да предостави пълномощно, което да е обвързано с дерегистриране в случай, че пожелае да оттегли самото пълномощно. Но не е лошо един нотариус да се изкаже дали това ще е достатъчно.

Прочети Закон за гражданската регистрация, там е описано каква е процедурата, няма такава опция за нотариално заверено пълномощно.  Нотариусът заверява, ще вземе парите за заверка и дотам. Собственикът не ОТрегистрира, наемателят просто се регистрира на нов адрес. Становище по закона нотариусът няма да даде, защото законът не му отрежда никакви задължения по този закон. Пусни на търсачка "отрегистриране на наемател/заличаване на адресна регистрация", ще ти излезе куп съдебна практика. Това ще ти обясни процедурата, както и това, че има определени условия за служебно заличаване на адресна регистрация, както и това, че общината може и да не го направи, след което трябва да минеш през дело срещу отказа на общината да заличи служебно адресна регистрация. Ако въобще се стигне до тази процедура - много, да не кажа повечето наемодатели не знаят за нея, но дори и от тези, които знаят, нищожен % ще тръгнат по нея, включително с обжалване пред съд на отказа на общината (кмета на общината).

Търсете хазяи, които не крият данъци от наем. Няма друго, което да ги затруднява да заверят такава декларация.

Роднината си плаща чинно всички данъци. Помагам с попълването на декларациите, така че знам със сигурност.

# 685
  • гр. Варна
А едва ли всички изгарят от желание да дават пари на държавата. Затова - момчето да предложи сума, покриваща и данъка. Преди гоини работех в турска фирма и само така можехме да регистрираме и да вадим работни визи на колегите от Истанбул - 200 лв наем и още 20 лв подмасово напр.

На наем 200лв дължимият данък е 18лв
Лица с нетрудоспособност с 50% и над 50% не дължат данък(нетрудови доходи) до 7920лв.
(не се подава данъчна декларация)
Месечен наем 733лв. 10% законово признати разходи 73лв. 733-73=660
12м X660лв=7920лв
Проблема е там, че моите родители не са в Пловдив, а и също нямат собствено жилище.
А вие на какъв адрес се водите?

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 08:00 от pkol

# 686
Водя се на адрес на общежитие

quote author=pkol link=topic=1360504.msg43819233#msg43819233 date=1637127085]
А едва ли всички изгарят от желание да дават пари на държавата. Затова - момчето да предложи сума, покриваща и данъка. Преди гоини работех в турска фирма и само така можехме да регистрираме и да вадим работни визи на колегите от Истанбул - 200 лв наем и още 20 лв подмасово напр.

Лица с нетрудоспособност с 50% и над 50% не дължат данък(нетрудови доходи) до 7920лв.
12м X660лв=7920лв
Проблема е там, че моите родители не са в Пловдив, а и също нямат собствено жилище.
[/quote]

12м X660лв=7920лв

# 687
аз обикновено пиша, че не връщам депозита, докато не покаже друга адресна регистрация. Но си мисля, че е малко един депозит като 'награда' ... , чужденецът може да си вдигне чуковете и да не се отрегистрира.

# 688
И българите също. Един наем се прежалва и вече си има необходимото по документ, пък къде е всъщност, няма значение.

# 689
   Пак пиша, че не е задължително чужденците да имат адресна регистрация в общината . Нашата квартирантка работи за голяма , световна компания. Всичко и е легално и на светло , няма адресна регистрация . Извадихме само  нотариално заверена декларация  , че има наето жилище , който и беше необходим за работната виза. Декларацията струваше около 5-6 лв.

Общи условия

Активация на акаунт