Професия учител - 12

• 52 904
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Колеги, можем ли да заложим в правилника за устройство и дейността на училището учениците да бъдат с включени камери по време на ДО, освен ако родител не е заявил обратното? Нарушаваме ли някакъв закон, наредба...?

# 211
  • Пловдив
Има възпитател като длъжност - в общежитията и интернатите и длъжността изисква висше педагогическо образование.

Ани, мисля, че засега не можем да ги задължим.

# 212
  • European Union
Не ви ли бави връзката ако всички ученици са с включени камери?

Аз не ги карам да си включват камерите. И без това постоянно споделям учебник, презентация, нещо друго. Няколко пъти ми се случва да влезе директор в часа и аз да не разбера, дотолкова не ми остава време да гледам списъка с учениците.
Вече толкова им е писнало на децата, че с камери или без - мотивация за работа в ДО няма никаква. Но ще се мъчим някак си, не е като да имаме избор. За мен е важно, ако някой иска да учи, аз да му дам най-доброто, което мога и на мен да ми е чиста съвестта. Който не иска да учи и с пусната камера ще се ослушва.

Има възпитател, има и старши възпитател, които са различни от учителите в занималните. Но "учител ЦОУД" се пише и изговаря по трудно от "възпитател", в неформален разговор на всеки е ясно за какво се говори.

# 213
Някой има ли учебник по ЗБУТ за 9 клас? Иска ми се да видя съдържанието на някой.

# 214
  • София
Здравейте. Искам да попитам по закон колко години поредни има право директор да назначава на 1-годишен договор? Ще съм благодарна ако някой знае, да пише и кой нормативен акт да погледна?

# 215
  • при моите деца .....
Някой има ли учебник по ЗБУТ за 9 клас? Иска ми се да видя съдържанието на някой.
Аз имам
Мога и в електронен формат да изпратя.
Ето съдържанието на учебника по ЗБУТ на БГ Учебник

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 21:00 от * Боби *

# 216
  • Пловдив
Здравейте. Искам да попитам по закон колко години поредни има право директор да назначава на 1-годишен договор? Ще съм благодарна ако някой знае, да пише и кой нормативен акт да погледна?

Няма право. Задължен е да назначи на постоянен договор, като има опция за изпитателен срок.

# 217
  • София

Няма право. Задължен е да назначи на постоянен договор, като има опция за изпитателен срок.

Ок, но явно не е точно така.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 00:19 от nimfi4ka

# 218
  • Ямбол
Няма точка в закона, която да определя учителската работа като сезонна, следователно няма право да ви пуска срочен договор. Можете да се обърнете към инспекция по труда и към синдикатите.
Явно някои директори все още наглеят и си играят с подчинените си.

# 219
Има право да сключва срочен договор за 1 година 2 пъти. Пише го в закона. Като изключение. Няма право за по-малко от 1 година да сключва срочен договор, освен при съгласие от самия служител.

# 220
  • Ямбол
Но в същия закон е посочено, че срочен договор може да се сключва, когато:
" за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни
работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в
несъстоятелност или в ликвидация предприятия."
А учителската работа е с постоянен характер.

Ето това писмо може също да ви е от полза:
https://www.nus-bg.org/docs/MON-po-dogovori_s_uchiteli.pdf

# 221
  • София
Здравейте, как водите първия учебен час за годината, независимо по кой предмет? Още от първия час ли започвате с материала за преговор или си говорите с учениците как е минало лятото и т.н?
Опитвам се да си направя план как да стартирам, децата не ме познават, нито аз тях, аз ще се чувствам много по-неловко от тях 😒 Още повече ако директор или главен учител реши да влезе в часа, направо не знам..

# 222
  • Бургас
Едва ли някой ще влезе още първия час. Ще се представите, ще запознаете учениците най-общо с това, с което ще се занимавате през учебната година - какво ще учат, как ще ги оценяте, изисквания  и пр. Неформалното общуване е важно, но не прекалявайте. Излъчвайте позитивност и увереност. Ако са по- големи ученици и се покажете плаха и несигурна, забравете да Ви възприемат като авторитет. Не е нужно да съобщавате, че за първи път ще преподавате. Поискайте да се представят, да Ви кажат миналата година какво са учили по предмета и той часа, кажи- речи, ще свърши...

# 223
  • Майничка
Ако сме си нови - запознавам се, очертавам рамките за работа - какво ново ще вземем, какво ще преговорим, докъде трябва да стигнем, евентуално тетрадки, помагала, виртуална класна стая, как очаквам да работят, на какво поставям оценки, комуникационни канали за консултация - такива работи. Не че половината от това не го дублирам и в мейл до всички, но ми е важно да им видя очите и реакциите в началото.

# 224
Тази година 15.09 е сряда, което означава, че същинското преподаване аз ще започна от понеделник.
На 16 и 17 /четвъртък и петък/ ще имам часове с всичките си класове. Планирам да се запознаем. Да кажа по какъв план ще вървим, колко контролни ще имаме, кога горе-долу ще е класното, как ще ги оценявам, какви са ми правилата в часа, на какво държа и т.н. ...
Ако остане време ще започна с преговор. Или въпроси миналата година какво са учили, кое им е било трудно, а кое лесно.
Моите са 6. клас и очаквам да са бая приказливи. Отдвлно смятам да ги помоля всяко дете да се представи /не ги познавам/ и да каже кой му е любимият учебен предмет, какво хоби има... нещо такова.

П.П.
По тематично разпространение първият ми час се пада в понеделник. Общо учебните ми часове се броят от понеделника. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт