Професия учител - 12

• 52 832
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте!
Пише ви една бъдеща колежка. В момента уча предучилищна педагогика втори курс. Интересът ми към тази професия се появи покрай грижите за моето собствено дете, като открих, че се чувствам истински щастлива, когато измислям игри и занимания за деца, творя и често се оказвам в компанията на няколко малки деца, покрай детето ми. Така на шега, на бъзик уж вече голяма за резки завои в кариерното развитие, реших, че искам да стана учител.
В момента, както казах, съм втори курс, и същевременно спешно се нуждая от работа, тъй като бях съкратена от бившия си работодател. Затова си позволявам, макар и все още незавършила, да се оглеждам и за работа по специалността - учител в детска градина.
А сега малко за моя профил:
На 27 години съм, живея в София, с 6 години трудов стаж, но в различна сфера. Майка съм на 2 и половина годишно момченце. Интересувам се от темите за развитието, детска психология (изчела съм томове още преди да имам свое дете) и обичам да правя детски книжки. Скромната ми мечта е да стана детски учител и да работя за хормоничното и позитивно детско развитие. Привърженик съм на позитивната педагогика. Нямам професионален опит с деца, но наистина влагам голямо усърдие в обучението си и за сега имам отличен успех.
Знам, че професията отново стана привлекателна и трудно се намират места за нови учители. Въпреки това вярвам, че съществуват ръководители, които биха дали шанс на младите и неопитните. Защото и ние трябва да се научим някога все пак. Simple Smile

# 421
Tanya M. Пожелавам Ви да съхраните позитивното си мислене, защото системата го убива. Ще се убедите сама след 1-2 випуска;) Не е като да гледаш твоето си любознателно и добро детенце....хах
 А иначе работа ще намерите.
На мен ми убиха мечтите и илюзиите точно за 2 випуска. Не съм се предала, но вече не си давам толкова  зор....За жалост.
А иначе може да погледнете обявите във вашето РУО https://www.ruobg.com/selectruo , в отдел-"Търсите работа" Също  и из детски центрове....

# 422
Таня М., съмнявам се, че бихте намерили работа като учител още във втори курс. В сайта на РУО има база данни за заместващи учители, но мисля, че студентите ако още не са завършили, трябваше да са последна година. Може да пробвате да се регистрирате там. Обявите се публикуват също там. Моят съвет е да потърсите работа като помощник-възпитател (това са леличките в детските градини) или като детегледачка (желателно на трудов договор). Въпреки, че не са педагогически длъжности, поне ще трупате някакъв опит в работата с деца. Ако имате късмет практиките да са ви присъствено, може там да ви харесат и да ви се обадят като има свободно място. Моя позната така започна работа в детска градина.
Момичета, аз да се оплача, че така и не си намерих работа и още търся и се надявам все някъде нещо да изскочи. Бях на много интервюта, на някои от тях предварително се е знаело кой е "нашият човек", някои даже си пролича, че са фиктивни. На други места откровено си казаха, че са избрали човек от същия квартал/село. Записах СДК география, платих таксата, сега с въвеждането на зеления сертификат, се оказва, че няма да мога да посещавам лекциите, тъй като не съм ваксинирана. Не знам какво ще се случи, и без това се надявах да ми признаят почти всички изпити от първия семестър.
Смятате ли, че ще въведат зелен сертификат и за учителите, казаха, че дават месец срок?

# 423
Дама от морето, за кой град става въпрос, ако не е тайна и в кой университет си записала СДК?
Аз също мисля да запиша СДК, но във ВТУ, а там е он-лайн.
Иначе аз си намерих работа в занималня - начален етап, както и исках. Нали много се чудих за ДГ или занималня. Е, оказа се, обаче че работата в ДГ ми носи повече удовлетворение, отколкото тази в училището. (понеже имам мин. опит в ДГ и мога да направя сравнение)
Ще изкарам тази година там, където съм, пък в началото на лятото може и да започна да се оглеждам отново за работа, но този път в ДГ.
След като започнах работа ми се обадиха от едно училище и две ДГ, така че не е толкова безнадеждно положението с намирането на работа.

# 424
Благодаря за обратната връзка!

Да, търся и в РУО-то, просто наистина има много кандидат-учители и шансът ми клони към нула. До сега съм работила в хубава сфера на хубава заплата, обаче не е моето. Знам, че системата убива и че ще има много разочарования, но бих искала да пробвам.

Tanya M. Пожелавам Ви да съхраните позитивното си мислене, защото системата го убива. Ще се убедите сама след 1-2 випуска;) Не е като да гледаш твоето си любознателно и добро детенце....хах
 А иначе работа ще намерите.
На мен ми убиха мечтите и илюзиите точно за 2 випуска. Не съм се предала, но вече не си давам толкова  зор....За жалост.
А иначе може да погледнете обявите във вашето РУО https://www.ruobg.com/selectruo , в отдел-"Търсите работа" Също  и из детски центрове....

Дама от морето, наемат и студенти. Доста мои колеги започнаха работа вече, голяма част ощев първи курс. Пък и да не мислите, че ни подготвят нещо съществено. Заради ковид пандемията са ни отменени всички практики, не влизаме в ДГ, нямаме никакъв досег до деца. Само пишем планове на ситуации и правим книжки и презентации. По-голяма подготовка получих за редактор, отколкото за учител. 😂 Това е ясно на повечето директори и затова, който държи да си обнови персонала, вече не гледа кой завършил, кой не. Да не говорим, че и вече завършилите семестриално си чакат по 2 години дипломата, понеже администрацията в този факултет работи адски зле.
Накратко убедих се, че това не е големият фактор по мои лични наблюдения. Обаче напливът е голям, отново се заформи сериозен интерес към професията. Всички мои колеги започнаха работа с връзки, чрез познати. Аз нямам такива.
До сега съм работила на 1400 лв нетна заплата и мога да се върна в същата сфера. Някак ми звучи налудничаво да стана помощник-възпитател за 600 лв само и само да вляза в ДГ. Просто не е разумно, все пак семейство имам и парите са фактор.
Но в крайна сметка, ако нещата не потръгнат и се върна в старата си сфера, където обаче работата е много, най-вероятно ще прекъсна.

Последна редакция: чт, 21 окт 2021, 11:13 от Анонимен

# 425
Да бъдеш учител е призвание, не само професия. За съжаление много хора стават такива само заради заплащането, а не защото наистина имат желание да работят тази професия. Във всяка една сфера има разочарования, ако се предаваме след няколко випуска, означава че тази работа не е за нас. Аз станах учител заради моите учители, които винаги ще уважавам. И разликата да отгледаш добро и възпитано дете и всеки ден да работиш с 26, които не са изцяло със същото възпитание е много голяма. Нямам нищо против младите майки, които искат да станат колеги, но отглеждането на тяхно собствено дете не ги прави добри учители ( винаги има изключения ). Просто атмосферата в класната стая не е както у дома. Съжалявам ако съм засегнала някого с мнението си, само споделям опит. Бъдете здрави!

# 426
Дама от морето, нямат ли вариант да сте онлайн, при записал се студент и платил такса, как в училище ги включват отсъстващите онлайн.....?

Таня, в  частни занимални пробвали ли сте?

За зеления сертификат, може и да го въведат, но ще има учители, които ще правят  антигенни тестове, или ще въведат и антитела да важат. Така си мисля.....
Който е решил да не се ваксинира, няма да го принудят с това.
Като цяло всичко е много смахнато и жалко. Дано минава бързо.

# 427
Tanya M., аз съм студентка в IV курс, НУПЧЕ. Още от II курс съм се регистрирала в сайта на РУО, но към момента никой от никъде не ме е потърсил. Директорите не желаят да ме вземат на работа, защото не съм изучила всички методики и нямам педагогическа квалификация.
Не знам как Ваши познати стават учители още в началото на педагогическото си образование, при положение, че нямат това право, защото нямат квалификация за учители. Най-вероятно по втория начин.
Не знам къде живеете, но аз съм в Пловдив и тук почти изцяло така се започва работа (чрез познати), изключително рядък е шанса да впечатлиш някой директор и да те наемат, но той (шансът) просто клони към нула ако си току-що завършил и нямаш стаж, камо ли ако си студент, и то във 2 курс. Абсурд.
Иначе се припознах в написаното от Вас, аз също записах да уча след като родих, защото осъзнах, че обичам децата.
В началото на седмицата мина и първият ми урок в училище, проведен самостоятелно и изцяло от мен (текущата практика). Много, наистина, много е хубаво.
Мислете начин да завършите образованието си, дори и работейки в друга сфера, не го прекъсвайте. Има ли желание, има и начин.
Желая Ви успех!

# 428
Галина, в кое училище сте на стаж?
А иначе Директорите вече предпочитат млади и без опит, хем заплатата е стартовата, хем си ги научават! Ще намерите и вие. Работа има, няма кой да работи даже.

# 429
Това сега се води текуща практика и беше еднократно преподаване на урок по английски в 3 клас. Беше ми за пръв път заради пандемията, понеже 2 и 3 курс ги изкарахме изцяло онлайн и нямаше как да бъдем допуснати на преподаваме в реална среда. Сериозната (по-дългата) практика ще е февруари-март и ще я карам в едно училище в Пловдив, ако, разбира се, не ми откажат предвид заформящата се ситуация.
Надявам се да не се стигне до това.
Иначе благодаря за окуражителните думи, дано сте прав и всеки, който наистина желае да се реализира в тази професия, да има шанса.

# 430
Това сега се води текуща практика и беше еднократно преподаване на урок по английски в 3 клас. Беше ми за пръв път заради пандемията, понеже 2 и 3 курс ги изкарахме изцяло онлайн и нямаше как да бъдем допуснати на преподаваме в реална среда. Сериозната (по-дългата) практика ще е февруари-март и ще я карам в едно училище в Пловдив, ако, разбира се, не ми откажат предвид заформящата се ситуация.
Надявам се да не се стигне до това.
Иначе благодаря за окуражителните думи, дано сте прав и всеки, който наистина желае да се реализира в тази професия, да има шанса.
ММ започна като учител преди да завърши официално. Беше предпоследен семестър и преди Коледа се появи място в едно училище на 40 км от вкъщи. Желаещи за учител по средата на учебната година и с договор до края ѝ нямаше, заплатата му беше като за нередовен учител, т.к. още не беше завършил семестриално дори, по онова време чисто едва бяха 300 лв, а той работеше на 4ч за 800 лв. На края на учебната година го бяха харесали и му пуснаха договор с изпитателен срок за новата учебна година вече като редовен учител, т.к. междувременно успя да завърши и да си защити дипломната работа. Изкара там 6 години като всеки ден пътуваше и паралелно си търсеше работа по-близо до вкъщи. 3 години му отне да ходи по интервюта в града, на места имаше яснота още от интервюто, че си имат техен кандидат, на други му обясняваха какво не му достига, на трети нямаше никаква обратна връзка. Преди няколко години отново в последния момент му се обадиха за място в града. През лятото беше ходил на интервю даже в същото училище, но не беше одобрен, но на първия учебен ден се оказват без учител и така започна, рискува с изпитателен срок срещу постоянен договор и си плати неустойката за липса на предизвестие. Мисълта ми е, че ако наистина искате да работите точно това, варианти има и без връзки, но  стартът не е задължително да е от Пловдив - голям областен град.

# 431
О, не ме разбирайте погрешно - аз изобщо нямам и намерение да търся работа в града, защото е абсолютно невъзможно начинание без минимум 3 години стаж. Селата около Пловдив, това ще ми е целевата посока в началото.

# 432
Да поясня, аз имам педагогическа правоспособност, учител по история. Записах география, за да имам втора специалност, защото в нашия град историци има много, университетът бълва кадри всяка година. Но на 52 години, с преквалификация и без почти никакъв опит е много трудна работа. А аз съм искала да бъда учител цял живот, но поради редица обстоятелства досега не можех да го осъществя. Някой ме пита по-нагоре, за Бургас става въпрос, нямам абсолютно никакви връзки, разчитам на късмет.
При нас дипломите на завършилите ги дават след шест месеца, явно сме късметлии. Днес получих имейл, че обучението ще бъде в електронна среда, така че поне тази грижа ми отпадна. Аз всъщност разчитам да ми признаят пет предмета от първия семестър, така че да останат само практиките и евентуално една избираема дисциплина. Преподавателите са същите, които ми преподаваха в магистърската програма. Куриозното е, че дипломите ще ги получим през декември и как съм щяла да докажа какви оценки имам, като повечето ги няма в студентската книжка заради пандемията и онлайн обучението?! Нищо, че университетът е същият.
По-нагоре една дама писа за съпруга си как е започнал работа. Това ми дава надежда да изчакам. На борсата съм почти до края на март, понякога се отчайвам и се замислям дали да не потърся някаква временна работа до август догодина, но съм решила да не бързам и да изчакам поне до нова година. За момента съм подала документи в едно училище за учител ЦОУД, но има и други кандидати и изобщо не смея да се надявам. А и имам притеснения относно длъжността учител ЦОУД, ако ме одобрят и особено ако е на седми клас, как ще се справям с математиката и английския, по другите предмети нямам проблеми.

# 433
Да бъдеш учител е призвание, не само професия. За съжаление много хора стават такива само заради заплащането, а не защото наистина имат желание да работят тази професия. Във всяка една сфера има разочарования, ако се предаваме след няколко випуска, означава че тази работа не е за нас. Аз станах учител заради моите учители, които винаги ще уважавам. И разликата да отгледаш добро и възпитано дете и всеки ден да работиш с 26, които не са изцяло със същото възпитание е много голяма. Нямам нищо против младите майки, които искат да станат колеги, но отглеждането на тяхно собствено дете не ги прави добри учители ( винаги има изключения ). Просто атмосферата в класната стая не е както у дома. Съжалявам ако съм засегнала някого с мнението си, само споделям опит. Бъдете здрави!

Някъде да съм казала, че това, че съм млада майка ми дава увереност, че ще бъда добър учител? Цял живот съм обичала деца, още много преди да се роди моето. И, съжалявам, но не, заплатата не ме блазни, както казах от 20-годишна взимах повече от учителите. Имам опит  в хубава сфера и единственото ми желание да сменя попрището са децата. А що се отнася до моето - то въобще не е лесен характер, така че дълбоко се заблуждавате, ако мислите, че с него ми е много лесно и затова, видиш ли, втезапно съм решила да стана учител. Човек има право да реши какво иска да опита и на 14 и на 40! Не ми е било детска мечта, но сега е, и не виждам нищо лошо в това. Коментарът ви е язвителен. Не знам каква е тази учителска ревност. Мислех си, че тук ще намеря хора, които да подкрепят малките, изплашени неопитни студенти, а не да се опитат да им смачкат желанието.

Както и да е...

Всъщност влязох да се похваля, че вече съм поканена на две интервюта - в частна и в държавна детска градина. Условията и заплащането са сходни, затова исках да се допитам до по-опитните коя си заслужава повече, в случай че ме одобрят и на двете места?

Може и да не ми отговаряте. Не получих каквото търся тук. Благодаря на всички за отделеното време! Simple Smile

И един мъничък съвет само ще си позволя - не съдете хората, без да ги познавате.

Galina 198, всъщност не една малка част, а доста мои колеги започнаха работа още през първи курс и сега. Около двайсетина човека поне. Но да, по втория начин станаха при тях нещата. Яд ме е само, че познавам неграмотни и (с извинение за думата) доста простовати сред тях, които вече водят свой клас в училище. Как ги допускат не знам. То бива връзки, връзки, ама железни ли са тези връзки?! Една от въпросните колежки беше написала"стутинки" в груповата ни работа. И не говоря за писане на телефон/клавиатура, където в бързината може да отиде една буква, или пък не гледаш къде слагаш запетайките, понеже си в движение... Примерно. Говоря за групов курсов проект, който е минал през чернова, редакция и се е сглобявал от няколко човека. Това е трагичното.    Затова донякъде разбирам директорите в твоя район. Ако два, три пъти са отишли такива пишман учителки, вече не смеят да наемат хора без опит и препоръки.
Все пак нямаме практики в момента, заради пандемията, стажовете също са кът, поради същата причина (просто никой не иска да пуска външни хора в градината по време на пандемия). И така който е съвестен и си следва специалността с желание и любов, иска да се развива в тази сфера и осъзнава нейните предизвикателства, много трудно може да се докосне до реалната обстановка. Няма нито как, нито къде да натрупа опит. Пък после като завърши няма да го искат, пък защото няма опит. Получава се един порочен кръг, за жалост.

В момента извадих късмет, защото търсят помощник-учители и от двете градини, където съм поканена и затова не държат на правоспособността толкова. Но пък подразбрах, че са поканили още студенти. Така че може и да не ми е много голям шанса, ако другите са 3-ти, 4-ти курс. Но ще се пробвам, не губя нищо.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 13:56 от Анонимен

# 434
Таня, за мен е по-добре в държавна, защото работиш по-малко часове и, ако в частната отпуската ти е 25 дни, то в държавната ти е около 60 дни, ако си член на синдикатите. Плюса при частната е, че децата са по-малко. Ти прецени кое е за теб. Насреща съм, ще се радвам да помогна, пиши на ЛС. ♥️

Общи условия

Активация на акаунт