Професия учител - 12

• 52 800
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, бих искала да попитам какво е заплащането на учебен час на нередовен учител, който не е завършил висше образование?

# 556
  • Ямбол
Колеги, имам един синдикален въпрос. Понеже регионалният нещо не можа да ми даде отговори, та ако някой от вас знае, ще съм благодарна. Става дума за кампанията на КНСБ "Не си сам". Имам колега, преболедувала в болница и имам заявление и епикриза, но не знам къде да ги изпратя за да получи колегата подкрепа. Някой от вас наясно ли е?

# 557
  • European Union
Аз не мога да помогна, но мисля, че ако пишете на имейла на СБУ ще отговорят. Няколко пъти съм писала и сравнително бързо реагират.

Миналата година имаше подобна кампания на СБУ, но после прочетох, че парите са свършили. За КНСБ не знам нищо.

# 558
СБУ е към КНСБ

# 559
  • Ямбол
Ще го изпращаме по пощата. Така работят КНСБ.

# 560
  • European Union
Само че кампаниите им за подпомагане на преболедували са отделни.

# 561
  • под тепетата
Не знам дали правите застраховки в училище. Вижте , ако имате такива, дали е включен и Ковид в тях.

# 562
Аз все още търся работа и съм много възмутена от няколко дни. Видях се с позната, която, като разбра, че още търся работа, ми каза: "Аз имам много връзки, и в РУО, и с директори на училища, само да кажеш, ще те уредя... срещу 50 процента от първата заплата". Вероятно съм я изгледала доста втрещено, защото побърза да уточни, че парите не били за нея, а това била обичайната тарифа. Питам се дотам ли сме я докарали и да си призная, доста ми е болно.
Кандидатствах по проект за учител за ограмотяване на възрастни. Обаче изминаха две седмици, а не са ми се обадили, чудя се дали все още има шанс да се обадят, при положение, че директорката чакаше да разпишат проекта. Чакаше също и разрешение за присъствено обучение, защото е ясно, че там нещата няма как да се случват дистанционно. Все още си стискам палци да има обаждане. Но там пък друго ми направи впечатление. Кандидатствам за учител по история, питах дали не търсят и по география, директорката каза: "Ами аз си мислех да се обадя на Х., той ако може да поеме часовете". Да, ама въпросния Х. аз го познавам, много свестен човек е, страхотен учител, обаче работи в три училища едновременно. Как тогава ние, останалите, да си намерим работа?!

# 563
  • Ямбол
В момента има много възможности за друга дисциплина. Който иска да работи, намира начин.
Връзки има там, където има много кандидати. Все още в нашия град има нужда поне от 5-6 учители по математика, физика и информатика, доста по чужди езици и скоро ще има недостиг и по биология и химия. Но пък иначе историци, географи и литератори има предостатъчно.

# 564
В момента има много възможности за друга дисциплина. Който иска да работи, намира начин.
Връзки има там, където има много кандидати. Все още в нашия град има нужда поне от 5-6 учители по математика, физика и информатика, доста по чужди езици и скоро ще има недостиг и по биология и химия. Но пък иначе историци, географи и литератори има предостатъчно.
Лиляна, а как човек да разбере какви възможности има в дадения град? Миналата година се търсеха много историци, аз не бях завършила още. Тази година за историци нямаше почти никакви обяви, а имаше доста голямо търсене за учители по география. Записах география като втора специалност, имам възможност да запиша и трета и се чудя каква да е. Математиците са най-търсените, но на мен математика и физика не са ми опция, просто там съм зле. За чужди езици искат филология, нямам това време вече. Биолози и химици също има много в града. В нашия град май за всички предмети има много кандидати, само математици се намират по-трудно.

# 565
  • Ямбол
За възможностите може да се гледат обявите в РУО, но и възрастта на учителите по училищата. Моя позната е завършила химия. Проучи си какви са ѝ шансовете да си намери работа. Преди година - нямаше търсене за учител по химия, успя само да замества веднъж. Проучи дали, ако запише и биология, ще може да се реализира. Нямаше големи надежди и при този вариант. Тогава ѝ казах, че в момента търсим най-много по математика, поне 5 училища търсят и все още търсят, защото са назначени компромисни - пенсионери или не достатъчно квалифицирани или просто са разпределени часовете между другите колеги, както вече е поредна година при нас. Тя реши и записа математика и информатика. Не беше и все още не е достатъчно на ниво, но веднага я взеха в едно училище, още не си беше защитила дипломата. Надявам се, че с времето ще се научи и ще бъде добър учител, че математиката наистина не е за всеки.
Друг пример имам със себе си. преди няколко години имахме нужда от учител по физика и не можехме да намерим, както и от учител по втори чужд език. Тогава предишната ми директорка ми предложи да запиша физика и понеже имам завършена езикова гимназия, ако може и немски. Е, отказах, прецених, че математиката ми към момента ми е достатъчна с възможност за информатика и ИТ. Но ако нямах достатъчно часове, може бих предприела една физика, която също не ми е силна, но бих.
С това не казвамк, че три трябва да направиш същото, просто ти давам различни примери. Може да помислиш за друг вариант. Виж дали могат да те включат в базата на РУО за заместващи учители, така, ако те извикат някъде да заместваш, хем ще се запознаят с работата ти, хем ще видиш как стоят нещата с кадрите по училищата.

# 566
Предстои възобновяване на присъствените занятия на горен курс и се чудя - мога ли да откажа да тествам учениците и аз като кл. ръководител ако не го направя, кой ще го направи? Също да ви попитам имате ли информация до коя дата ще продължи това тествате?

# 567
Fiona1, нямам отговор на въпроса ти. В нашето училище ще отговаря за извършване на тестовете учителят, който има първи час, а не класния ръководител. Т.е. и на мен ще ми се наложи. Никак не се чувствам комфортно, вярвам че и повечето колеги също. Но никой не ни пита, просто ни натресоха неспецифична дейност и ни оставят да се справим. Не мисля и че директорите имат ясна представа какво точно ще се случи в понеделник сутринта.

# 568
  • Ямбол
По принцип може да откажете. Не знам каква е организацията при вас. при нас дръпнахме часа на класа първи и тогава всеки класен ще отговаря за тестването. Не мисля, че е чак толкова непосилно и имам особено мнение за колеги, които отказват. Чак толкова, ... , да, не е нещо приятно, но и не е нещо, скоето да не можем да се справим, а и все пак даваме пример, че това са нещата от живота и трябва да се премине през това за да имаме качествено образование.

# 569
Да, не е нещо особено, но така или иначе постоянно ни слагат още задължения към длъжностната характеристика. Докога ще приемаме всичко с усмивка? Не сме лаборанти, не сме и опитни мишки. Точно защото трябва да даваме пример в обществото.

Общи условия

Активация на акаунт