Професия учител - 12

• 52 843
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
И нашите са веднъж седмично, но ние сме малко училище и не ни карат да висим, когато нямаме реални консултации.

# 361
  • Майничка
И в гимназия си висим. От миналата година сме се разбрали с хлапетата, ако са каталясали и ни приемат, ни предават, пускам от 4-5 часа една онлайн със запис, питат, обяснявам, накрая качвам записа в класната стая и могат да си го въртят като "Бързи и яростни", колкото искат. И тези със спорт, изкуство, пътуващи, кормуващи и т.н. също могат да го гледат.
Аз също имам доказателство, че не се скатавам, а си ги провиждам.

# 362
  • Ямбол
Ние пък почти винаги си ги караме консултациите. при нас самите деца искат да ги консултираме, особено по моя предмет.

# 363
И аз имам консултации, и си идват учениците. И понякога в повече от един ден, когато е необходимо. Не съм си мислила да откажа.
Работа винаги има за вършене, не го приемам за висене, най -малкото  задачите за следващия ден да погледна ако няма ученици.

# 364
Здравейте 💐 Длъжно ли е училището да заплаща на учителя, който поема часове по заместване на болен колега?
В нашето училище (нова съм) имало практика нарочно да се избират за заместници учители- неспециалисти за да не се плати. А имаме много отсъстващи колеги и се очаква от мен да замествам всеки ден.
Благодаря ви за отговорите ❤️

# 365
Здравейте 💐 Длъжно ли е училището да заплаща на учителя, който поема часове по заместване на болен колега?
В нашето училище (нова съм) имало практика нарочно да се избират за заместници учители- неспециалисти за да не се плати. А имаме много отсъстващи колеги и се очаква от мен да замествам всеки ден.
Ако на съвет сте гласували работа по програмата "Без свободен час", дават една Декларация, с която "доброволно" се съгласявате да замествате колега, който отсъства. Заплащането не е зле, ако сте специалист, аз съм начална и от моя гл т казвам, мисля, че и по-нагоре е така, първите 3 дни на отсъстващия е по програмата.

# 366
  • Някъде по Дунава
По принцип трябва да се плати - на специалист лекторският е повече, а на неспециалисти по - малко. В нашето училище, обаче, тази година когато заместват неспециалисти нямало да се плаща. Така най - прецакани са учителите ЦДО прогимназиален етап, защото обикновено те заместват. Вярно, че класовете са ни на минимум, но да работиш и да не се плаща не е честно.

# 367
На мен ми се случи миналата година да замествам два пъти колежката ЦДО, първия път ми платиха по програмата "Без свободен час", втория път не ми се плати допълнително. Вземала съм и други часове на колеги, които преподават на моя клас - ТП (допълва норматив колежката от втори клас с моя час) и Модула ФВС, но не са ми ги плащали... Според мен не е редно да заместваш колега, дори и за 1 час да е, и той да не ти се заплати, но уви...

# 368
Здравейте колеги! Млад учител съм, особено с преподаването по математика. Тази година имам ученик на индивидуална форма на обучение, който е 12 клас. Не съм се срещала още с него, но от колеги зная, че е аутист и на ниво детска градина. Имам притеснения. Не съм работила с такива деца и не зная как да подходя. Моля за съвети и идеи! Благодаря ви предварително!

# 369
Yellowflower, да допълня и аз с моя опит. Две учебни години се налагаше продължително да замествам колежката по АЕ. Плащаше ми се като на неспециалист (7лв. вместо 8.50). Замествала съм и други колеги, но не ми се е плащало единствено когато е било нещо спешно.

# 370
  • European Union
При нас тези замествания са уредени с училищния колективен договор. За заместване от специалист - лекторски час, за неспециалист - по-малко. И то е логично. Но именно това е работата на синдикатите. Не знам защо всички очакват Янка Такева да им реши проблемите и постоянно мрънкат, че синдикатите нищо не правят. А лостовете са налични на училищно ниво, но трябва някой да се заеме сериозно.

Аз също приемам консултацията като напразно "висене". Ако ученик ме помоли за консултация в четвъртък, не му казвам "ела във вторник". И се получава реална консултация в четвъртък и губене на време във вторник. Но някои неща трябва да се преглътнат. Това, което ме побърква, е, че напоследък са десетки.

# 371
Аз съм член на СБУ, както и колегите. Но въпреки това ми бе обяснено че практиката на училището е да заместват неспециалисти, и то нарочно с цел да не им се заплащат заместванията. Не съм подписвала нищо, с което да покажа съгласие... Тази "политика" е от преди да започна работа в училището. Учител по АЕ съм, не преподавам ЦДО..

# 372
  • European Union
Да, ясно ми е, че е така. На всеки директор му се иска да пести пари. Въпросът е, да му се даде отпор по законен начин. Това е ролята на училищната организация на сбу. Натискайте го за училищен ктд, вътрешни правила за работната заплата - изобщо всякакви такива документи се съгласуват със синдикатите. Вашият председател да започне да се опъва, вместо да подписва всичко, което му дадат.

# 373
  • Някъде по Дунава
Вашият председател да започне да се опъва, вместо да подписва всичко, което му дадат.
Как да стане това, като назначиха жена му на работа като учителка!? Разбира се, че ще си кротува.

# 374
  • София
Здравейте,
лекторите имат ли право да ползват болнични?

Общи условия

Активация на акаунт