Професия учител - 12

• 52 931
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
Правоспособен безхаберен и неправосопособен - млад, ентусиазиран, с желание за работа... ми аз предпочитам втория за децата си.
Не знам колко е в разрез със закона, когато директорката-буквоядка в кварталното училище умишлено назначава незавършили, за да им плаща по-малко (сама ми го каза, когато ме убеждаваше да започна при тях все още незавършила). Сигурно има някаква "вратичка", защото тя е от хората, които много се пазят. МОже пък да няма правоспособни кандидати... (за София става въпрос).
Моите ученици гимназисти наскоро ми мрънкаха - не може ли да имаме по-млади учители. Мнозинството от колегите са 60+. Ми децата си искат млади хора...
В частния бизнес избираме и оставяме на работа кадърните, работливите, отдадените. Вече и аз съм част от системата, но за тази втора година още не мога да си сменя мисленето и да не ме дивят хиляди неща - колежката с 20годишен стаж, която си отбелязва за месец напред в кои точно дни ще е болнични, веднага щом мине бройката дни за диференцираното и др.подобни.
И да допълня кое ме "сдуха" в началото, макар че бях много подготвена психически - заплащенето не е съизмеримо с положения труд - аз може да се скъсвам да работя допълнително с децата, да правя консултации, да участвам в училищната дейност, а другата дори учебници не е избрала, но взима двойно на моята заплата, защото аз нямам никакви класове и нито една година стаж в сферата, а тя е с 20-годишен стаж, старши учител и поне едно ПКС...(та май и с ТЕЛК, както и половината колеги Persevere).
Та... не е лошо да се влее малко свежа кръв с по-адекватно отношение към работата, а не само да се робува на закона.

Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 15:43 от aniK

# 496
  • Пловдив
Ани, вероятно зависи от специалността. В ПУ чувам, че през последните няколко години почти няма желаещи да учат математика.  За сметка на това примерно бълват кадри ПУП и НУП.

Вече 16 години съм в системата и абсолютно съм на мнение, че това млади/стари и кои са по-добри няма никакво значение. Преди няколко години дойде една девойка директно от скамейката. Макар че напусна преди две години, още продължавам да се чудя старият ми шеф как я търпя.

Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 17:07 от tonitabrandtner

# 497
  • Пловдив
Правоспособни безхаберни и неправосопособни амбицирани има и млади, и стари. Това не зависи от възрастта, уверена съм, че всички сте убедени в това.

В този ред на мисли - как бихте реаграли, ако в болница вземат студент по медицина вместо дипломиран лекар?

# 498
  • Sofia
Ако се назначават навсякъде неправоспособни какъв ще ни е стимулът да учим? Всеки, който има желание, ще тръгне да си прави експеримент с децата да види става ли или не, без достатъчна подготовка.

Е, става въпрос за хора поне поучили малко от специалността. Още повече не могат да ги държат 5 години незавършили - наемат с уверение от университета, но в някакъв момент трябва да донесе диплома.
Аз например "завършвам" една злополучна магистратура начална педагогика, която изобщо не ми е трябвала, но късно стана ясно. "Завършвам", защото още през март приключих с всички изпити, с нетърпение и добре научила чаках държавните, насрочени за 28ми и 30ти октомври и на 22ри октомври ги отмениха за неопределено време. Не знам кога ще завърша. Мен не ме касае много, но колеги работят вече и стоят на 70-80% от заплатата. Пък запознаването с образователен процес, методики, закони, практика се сведе до самообучение от нахвърляните онлайн купища материали и писане на план-конспекти на имагинерни уроци ("практика") до полуда. Това в СУ, другаде може да е по-добре.
Било е някога да подготвят добре в университета, затова бих заложила повече на ентусиазма и желанието за работа. Който иска да е добър в това, което прави, ще учи, ще чете, ще пита колеги и т.н.
Друг въпрос се засегна тук за неграмотността на новозвършващите. В пълен потрес съм от мнозинството от младите колеги в магистратурата. Знам, че всички ще минат и ДИ и просто пак се връщаме на чуденката - дали нови и млади неграмотни или пенсионери, изчерпани откъм желание, но пък грамотни Confounded

Edit: Писала съм, когато сте публикували последните мнения. Съгласна съм с всичко написано. Темата е необятна, има си за и против за всичко, а и аз още не се чувствам толкова учител, колкото родител с потърпевши деца. Просто си се ядосвам ежедневно и в двете роли.

# 499
  • София
Ако зависеше от мен със сигурност бих избрала някой, завършващ сега или след година, но по-подходящ и с желание.
И задължително да се въведат някакви тестове за грамотност. Завърших преди 4 години и повече от половината ми колеги пишеха неграмотно и то с елементарни грешки.

# 500
  • Добрич
Правоспособни безхаберни и неправосопособни амбицирани има и млади, и стари. Това не зависи от възрастта, уверена съм, че всички сте убедени в това.
...

Напълно споделям това мнение!
Около мен, като учител и родител  има достатъчно примери за грамотни/ неграмотни и креативни/отбиващи номера, и пр. независимо от възрастта и годината на дипломиране.

# 501
Ние в курса сме 40 човека и няма да ви казвам за каква липса на елементарна езикова култура и неграмотност иде реч, нямам думи. Дори някои си позволяват да говорят на "ти" с преподавателите...
А търсенето да им се пращат постоянно наготово материали, лекции, план-конспекти, реферати и т.н. изобщо няма да го коментирам.
"Да се минава" е мотото на курса.
И тези хора утре ще учат нашите деца...мъка.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 14:57 от Galina198

# 502
В тази връзка и аз в момента уча Сдк ,,учител по английски", от 23 човека в курса 10 сме добре с езика, от останалите има такива, които никога не са го учили, не знаят нищо, разполагат със запас от думи околи 200 и това е. Те граматически не са наясно с езика. Как ще го преподават не знам. На всичкото отгоре и не влизат в лекциите, не уважават труда на преподавателите изобщо,  но пък се уговарят точно върху какво да бъдат изпитани.

# 503
И аз съм на същото мнение като Вела и ЗлаВещица
Ще дам конкретни примери с правоспособни. 1. В ФБ група на учители от конкретна КОО се поставя конкретен въпрос свързан с наредба 11 и тълкуването. Отговаряме няколко човека, ами колегата тропа с краче като малко дете, че не може така. Ами питаш отговарят ти вместо благодаря отговор "Ама не може така.... "
2. Прясно прясно от вчера нанесена оценка от входяща диагностика по предмет, която е направена в срок.... Добре че предмета се изучава за последна година.

# 504
  • оттам, откъдето започва България
Вела, но това не означава, че трябва да се наеме някой, който не е завършил, за сметка на този, който е с нужното образование.

И преди казах, че не работя в системата на образованието, но забелязвам такава нагласа и в други сфери: да се назначават млади хора (нищо лично против младите), но с липсващо (макар и средно) образование за конкретната професия (посочено като изискване и в обявата за работа), ама пък имащи висше образование (макар и да не е това, което се изисква).
Мъка ми е, че хора работят определена работа само защото имат връзки и висше образование, но нямат възможностите и специалните изисквания за това, което работят. Ама нали сме в БГ. Станахме държава на висшисти, но... Worried

# 505
  • София
Зависи и какви са били дипломираните кандидати. Ако са били плачевни, по-добре младото момиче. Както се каза вече, има много завършили ей така, но с диплома. Да, ама не дипломата прави човека, а човекът е важен.

# 506
  • Пловдив
Само че в сферата на образованието все още се изисква съответната диплома за ВИШУ.

# 507
  • Пловдив
За щастие. То оставаше и учителите да се назначават ей така,  като продавачки. (да уточня, че нямам нищо против продавачките, имам предвид образование и квалификация)

# 508
  • Пловдив
Миме, както казва моят зам.-директор - "Хартията е по-важна от човека".

# 509
  • Пловдив
Ами така си е.

Който иска да стане учител - да учи, да получи хартията и да става.

Ако е некадърен - не е задължително да работи като такъв. Има си изпитателен срок, за 6 месеца в повечето случаи може да се прецени какъв е и да се задържи или да отлети от работното място.

Общи условия

Активация на акаунт