Професия учител - 12

• 52 811
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
  • Плевен
Здравейте! Само да попитам ако се работи на две места и имаш 2 дни болничен за месеца, отпада ли на едното работно място сумата за водене на документация? При единия работодател имам начислена сума, а при другия не.

# 511
Всяка година е практиката по принцип, която трябваше да имаме, ама нямаме. А и първите 2 години се набляга повече на предучищна, последните години на начално училищна, т.е. няма как в една година хем да ходим в детски градини, хем в училища. Ще отиде 1 месец в практики само.

Вярно, че вече и аз съм динозавър, но практиката по принцип не е ли през последната година? Мисля, че в ПУ май смъкнаха нещо в трети курс преди години, но частично.

Имахме такъв казус преди началото на учебната година. За две места се явяват трима кандидати, като едната все още е неправоспособна. Тя реално учителска правоспособност имаше, ама по друг предмет, но тепърва щеше да вземе за предмета, по който търсехме кадри. Вероятно щеше да е по-читава от единия човек, който взехме, но той си беше абсолютно правоспособен - и бакалавър, и магистър.

# 512
Съгласна съм, че това, дали един човек става за учител, не зависи от възрастта. Аз започнах днес моята СДК - учител по география. Лекциите са ни онлайн в момента, работим в тиймс, днес имаше едно момиче, което погрешка си включи микрофона и камерата, докато в същото време говори по телефона и изобщо не можеше да разбере откъде да ги изключи, накрая се наложи преподавателката да ѝ заглуши микрофона. Това е нещо абсолютно елементарно.
Имах колеги в магистърската програма, които си изкараха двете години все на косъм и само с тройки. Накрая на държавния изпит всички са преписвали и го взеха, а човек, който по принцип учи и има знания и богата обща култура, беше скъсан.
Да кажа за СДК, че от това, което видях дотук, мисля, че ще остана доволна. Въвели са и нов предмет "Обучение в електронна среда" или нещо такова беше, радвам се, че реагират бързо и ще научим неща, които предвид обстоятелствата в момента, ще са полезни.

# 513
  • София
Здравейте, учител  по Технологии и предприемачество, какво образование трябва да има? Дали с диплома по ИИ мога да поема часове по технологии и предприемачество?

# 514
  • Някъде по Дунава
Здравейте, учител  по Технологии и предприемачество, какво образование трябва да има? Дали с диплома по ИИ мога да поема часове по технологии и предприемачество?
Колежки с изобразително преподават ТП, но мисля че имат изкарана допълнителна СДК за учител по ТП.

# 515
  • Добрич
Здравейте, учител  по Технологии и предприемачество, какво образование трябва да има? Дали с диплома по ИИ мога да поема часове по технологии и предприемачество?
При налични (50%+1) час от годишния норматив за правоспособен учител, катедрата може да се допълва с предмети, за които няма квалификация и това не се отразява на заплатата.

В.малките населени места, където са слети паралелки, обикновено 3-ма учители преподават всички предмети от 5.  до 7. клас. Там така се сформират катедрите.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 20:15 от Вела

# 516
  • Ямбол
При нас заместник-директорката с диплома за някакви трактори води часове по ИИ, а преди като имахме и по-малки ученици, водеше и ТП. Та не е като да не може. Не знам как ѝ ги плащат обаче, понеже са ѝ лекторски, а тя се води непедагогически персонал.

# 517
  • Sofia
Колеги, дали е възможно някой ученик в Тиймс, докато съм със споделен екран (без да съм дала права на когото и да било, за каквото и да било) да успее да ми хаква екрана например. За втори път ми се случва в един и същи клас изведнъж мишката да започва да се движи неконтролируемо, прелиства страници от електронния учебник, върти ми екрана на различни страни... Имам подозрение и кой точно ученик го прави, но все ми се струва невъзможно, ако не си супер хакер.

# 518
  • Ямбол
Може да не си дала права, но ограничила ли си да представяш само ти?

# 519
  • Sofia
Може да не си дала права, но ограничила ли си да представяш само ти?

Да. Когато трябва да презентират, специално разрешавам на този, който ще презентира, иначе не могат.

# 520
  • Ямбол
Т.е. имаш настройката от допълнителните настройки срещу "Кой може да представя" си избрала "Само аз"?
Ако я имаш, никой друг не може да представя, съответно по твоя споделен екран действаш само ти.

# 521
Учениците задължително ли трябва да получават стипендиите си по банкова сметка, когато учат онлайн?
Класна съм на 12-ти клас и вече щом имат 18 години навършени, ще им удържат месечна такса и такса на банкомата.

# 522
  • Ямбол
Не съм срещала такова изискване.

# 523
  • Sofia
Т.е. имаш настройката от допълнителните настройки срещу "Кой може да представя" си избрала "Само аз"?
Ако я имаш, никой друг не може да представя, съответно по твоя споделен екран действаш само ти.

Така е - само аз. Всичко съм проверила. Освен да е някакво случайно съвпадение и мишка/клавиатура ми се бъгват точно в този клас два пъти.

# 524
  • Майничка
Моята мишка прави такива самостоятелни изяви, когато й е изтощена батерията.

Общи условия

Активация на акаунт