Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 15

• 53 219
  • 799
  •   1
Отговори
# 435
Наистина много полезно и май си намерих решение на проблема с който се сблъсках и спрях противозачтъчните , а от там ме сполетяха всякакви премено-беди
Само искам да помоля някой за малко помощ  в превода, аз не съм много добра с руския.
Става въпрос за един отговор във видеото, който започва от 14.45-та минута някъде. Там се говори за прием на противозачатъчни и за кървене извън цикъла. Ако правилно си превеждам, такъв вид прокървяване не е притеснително и би трябвало да се продължи с приема на протиовз. въпреки него.
Ще бъда благодарна, ако някой има възможност да изслуша тази част и да ми потвърди/отрече това което разрбрах.

# 436
  • Бургас
Самоинициатива, оплакванията са от обилно потене и четох, че може да е от щитовидната, fr3, ft4, MAT TSH са добре, TSH e 1.610 при норма 0.35-4.94
Не в добре да са долни граници също, това знам. Лекарите гледат и някакви съотношения.

Сигурно е лека хиперфункция, от там и потенето.Не че е 100%, но е ориентир -ако си припряна, нервна, слаба , много дейна е хипер, ако си заспала, мудна, подута -хипо , там ТСХ е високо.Ниско Д също да води до потене.

# 437
Здравейте момичета, реших и аз да се включа в темата. На 49 години съм. Пет години пих противозачатъчни и ми идваше цикъла като по часовник. Последният път ги спрях и край. Нямам цикъл, т.е. вече 10 дена ми закъснява. Какво мислите, при положение че нямам никакви симптоми за менопауза.

# 438

Наистина много полезно и май си намерих решение на проблема с който се сблъсках и спрях противозачтъчните , а от там ме сполетяха всякакви премено-беди
Само искам да помоля някой за малко помощ  в превода, аз не съм много добра с руския.
Става въпрос за един отговор във видеото, който започва от 14.45-та минута някъде. Там се говори за прием на противозачатъчни и за кървене извън цикъла. Ако правилно си превеждам, такъв вид прокървяване не е притеснително и би трябвало да се продължи с приема на протиовз. въпреки него.
Ще бъда благодарна, ако някой има възможност да изслуша тази част и да ми потвърди/отрече това което разрбрах.

Абсолютно това казва дамата. Че постоянния непрекъснат прием на проривозачатъчни може с голяма вероятност да бъде съпроводен от нередовно кървене в което няма нищо страшно. Това се дължи честно на ниския естроген и приема на контрацептив едновременно и кървенето не е от удебеляване на лигавицата. Ако все пак гинеколога иска да намали възможностите за такова епизодично кървене  трябва да предпише схема на прием примерно 3 и по-скоро 4 опаковки Контрацептив  и след това не 7 а 4 дена прекъсване. Друга вариант е ако все пак кървенето е силно да спрете контрацептива за 4 деня за които кръвотечението ще свърши и после да почнете отново приема на контрацептив в непрекъснат режим.

# 439

Абсолютно това казва дамата. Че постоянния непрекъснат прием на проривозачатъчни може с голяма вероятност да бъде съпроводен от нередовно кървене в което няма нищо страшно. Това се дължи честно на ниския естроген и приема на контрацептив едновременно и кървенето не е от удебеляване на лигавицата. Ако все пак гинеколога иска да намали възможностите за такова епизодично кървене  трябва да предпише схема на прием примерно 3 и по-скоро 4 опаковки Контрацептив  и след това не 7 а 4 дена прекъсване. Друга вариант е ако все пак кървенето е силно да спрете контрацептива за 4 деня за които кръвотечението ще свърши и после да почнете отново приема на контрацептив в непрекъснат режим.

Много благодаря! Grinning

# 440
Сигурно е лека хиперфункция, от там и потенето.Не че е 100%, но е ориентир -ако си припряна, нервна, слаба , много дейна е хипер, ако си заспала, мудна, подута -хипо , там ТСХ е високо.Ниско Д също да води до потене.
С тсх 1.6, няма никаква хиперфункция.
Потене има и при хипото.
bur02, ами, ако искаш иди на едно, да видиш какво ще ти каже. Може да погледне жлезата на ехограф, или пък да реши да ти пусне и други изследвания.
Но, така или иначе няма да ти изпишат хормон, при това тсх.
Иначе, момичета в темата за Хашимото си гледат и фт3 и 4 къде са, не е добре да са ниски.

# 441
  • Бургас
С тсх 1.6, няма никаква хиперфункция.
Потене има и при хипото.
bur02, ами, ако искаш иди на едно, да видиш какво ще ти каже. Може да погледне жлезата на ехограф, или пък да реши да ти пусне и други изследвания.
Но, така или иначе няма да ти изпишат хормон, при това тсх.
Иначе, момичета в темата за Хашимото си гледат и фт3 и 4 къде са, не е добре да са ниски.

Аз знам, че за нашата възраст е около 2 -2 и нещо.1,6 не е ли малко ниско?

# 442
Моят лекар казва до 2.Последно ми беше 1.87

# 443
1.6 е чудесно.
Когато бях в хипер, тсх ми беше 0.005.

# 444
  • София
Момичета, идвам сериозно да помрънкам, че няма къде другаде.
Вече трето денонощие ми е ужасно горещо и се потя обилно, което за мен е нетипично. Нощем не мога да спя, а иначе съм като пън. Тениската ми плува в пот, косата също. Има някакви прозорци, когато съм ок, но като цяло положението е ад!
В момента пия кортикостероид - Преднизолон, заради проблеми с носа, които влача от дълги години. В страничните реакции на лекарството обаче не са описани подобни на моите, та надали е от него.
Дали е възможно нещо заради нарушена функция на щитовидната жлеза? Аз утре и без това ще ходя до личната лекарка, ще и кажа за проблема, но ще съм ви благодарна да споделите, ако имате подобен неприятен опит. Това безсъние ще ме погуби, не толкова горещината и потенето.

Боже, каква съм овца! Не съм чела последната страница, а вие точно за потене говорите. Явно ще пускам пакет за щитовидни хормони. То пък само и това ми липсва на главата.

# 445
  • Бургас
Тонка, какви проблеми имаш с носа?

Аз пък да питам възможно ли е преди цикъл ТСХ да се повиши? Имах стрес последния месец, но никога досега Тсх не ми е било толкова високо /над 4/, хемоглобина ми е паднал доста, но странно не се чувствам без енергия както се очаква при такова състояние.

# 446
  • София
Галчудо, епопеята с моя нос датира от 30 години. Ринит и алергия с неустановен произход, години наред ползване на ксилометазолин за отпушване. Лекарите вдигат рамене. През последната година вече трудно дишах дори и при ползването на спрей. Казах си, че е време да намеря моя лекар и да подходя сериозно. Посещавам д-р Катя Кирова. Правиха ми скенер и се оказа, че дълбоко в едната ноздра съм се сдобила и с полип с дължина 1.5 см. Лекарката е от старата школа и за нея операцията е най-краен вариант иначе всеки ден прави тежки такива. Лекува ме с кортикостероиди в момента, като само веднъж дневно си пръскам тайно ксилометазолина, защото все още носът ми се запушва напълно преди лягане. Писнало ми е един нос да го влача сакат цял живот. Кихавици, сърбежи, сополене, запушване нон стоп, пълна липса на обоняние. Такива ми ти екстри. Но вината си е в мен, че дълги години се оставих на течението и не предприех нищо по-сериозно.
Сега вече имам обоняние, като загори нещо на печката поне го усещам. Grin
И като прибавим и промените в цикъла през последните две години и всички съпътстващи ги екстри, нещо почнах да се поизнервям. Blush
Трябва да обърна внимание на текущите болежки, че с възрастта и нови ще се трупат и на 50 год. ще се окажа с куп болести, а хич не ми се иска да се предавам още на 45. Аз съм си млада по дух все пак. Sunglasses

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 08:41 от Тонка*

# 447
Тонка* ,ще пиша извинявам се ,че не е по темата.Преди години имах същата епопея с ксилометазолина-бях стигнала до шише на ден ,питаха майка ми в патеките къпем ли се с него.От тази употреба става все по-зле.На 16 ми направиха операция имах и изкривяване на преградата.Положението се подобри ,но не много,защото пак започнах капките.И на 18- втора.Имах атрофия на лигавицата и се наложи премахване на конхите.Е от тогава да чукам на дърво край с проблемите.Не знам защо не искат да ви я правят.Аз от тогава се родих направо!За мен кортикостероидите вредят повече особено дълго време.Помислете си и успех с решаването на този въпрос!

# 448
  • Бургас
Питам, защото и при мен има подобен проблем. Аз мисля, че изкарах някакъв вирус и оттогава ми остана алергичен ринит, който се активира есен и спира лятото, като последно време малко се размиха сезоните.Влага, студ, мръсен въздух, силни миризми ме дразнят.Аз обаче не съм ползвател на капки за нос, само в най-тежките моменти в началото, когато не знаех какво става и не можех да дишам.След това почнах с масала, шуслерови соли, сега хомеопатия.Антихистамин имам за всеки случай, ако се събудя по незнайни причини с алергична реакция, обикновено при резки температурни промени става, но в последно време се овладява и с хомеопатичното л-во.Така и не можах да разбера точно каква е причината, но имам и  проблеми с ЩЖ.По лекари и алерголози ходих в началото, но никаква категорична алергия не ми показаха тестответе, единствено реакция към плесен.УНГ бяха повечето категорични, че е алергичен ринит, един каза херпес.В интерес на истината след тези вируси тогава ми избива един херпес под носа, а никога през живота си не съм имала херпеси.Според мен е или вирус или нещо хормонално, защото и преди цикъл се усилват симптомите.Но от тогава носът ми не е същият, обонянието ми не е същото, дишането ми не е същото.

# 449
И аз имам подобни проблеми с носа, алергичен ринит, категорично е Унг-то, личало си по лигавицата. И мен са ме тестували преди години, като ми тръгна този проблем, нямаше нищо, но той казва, че не всичко може да се хване на тестовете. То и мен ме тестваха само за 10 - 20 неща. За жалост и аз доста години неглижирах проблема, и лигавицата не ми е в добро състояние.
Всъщност аз отидох заради едни гадни стрелкащи болки около ухото, а проблема се оказа ринита.
Антиалергични ми изписа, направи ми схема, и Тонимер гел локално в носа. Доволна съм, друг е въпроса, че през известно време трябва да пия ангиалергичните, а аз не го правя, и не подобрявам нещата.
Тонка, може да се потиш от пременопаузата.
Галчудо, тсх 4 говори за хипофункция, но трябва да се видят и другите щитовидни неща.

Общи условия

Активация на акаунт