Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 15

• 53 202
  • 799
  •   1
Отговори
# 510
Перуника, за какво точно го е ползвала твоята позната Ентеросана?

# 511
Аз бях писала за ентеросан, че една позната ми го препоръча. Така и не го взех. Но явно трябва да пробвам. Много често български, евтини лекарства и добавки вършат чудеса.

Ентеросан е чудесен пробиотик. Малко аптеки го поддържат, защото е евтин, производителите не влагат в маркетинг (елементарна опаковка, недостатъчен марж за аптеките, липса на промоционални активности и т.н.). Освен това се съхранява в хладилник, което също е затруднение на фона на толкова много препарати, стабилизирани за престой на стайна температура. Много лекари и пациенти са изключително доволни от Ентеросан, но трябва да се спазват строго условията за съхранение, иначе ще е безполезен.

# 512
re_ge, беше писала, че приемаш лекарства за кръвно, дали няма връзка с вълните?
Аз, откак със спиралата съм почнала да вдигам кръвно без да усетя. Случвало се е и да имам и сърцебиене през нощта, и да се събудя. Но понеже цял живот съм била с ниско кръвно /и пия кафета, коли и ям шоколад, за да го вдигна/, и през ум не ми е минавало нещо такова.
Мъжът ми е с хипертония, и реших и аз да измеря моето - и бам горна граница над 150.
Взех си апаратче и всяка сутрин и вечер го меря, минах и аз на хапчета, нямам друг избор, за да я понижа тази граница, обмислям и посещение на кардиолог за по-обстоен преглед, че досега само с личната съм се съветвала.
Без хапче не става свалянето на горната граница. Бях писала в тема за Мирена, и други споделиха за проблем с високо кръвно, явно е индивидуално, и при някои и това се случва.

# 513
дописвам се за Дара
Дара вече не живеем в средновековието. Жена на 35 в менопауза е зле са самата нея. . Ако навлиза в този период като 48-50 е ок но според мен дори и на 44 е рано. Зависи какво се разбира и какво разбираш ти  под менопауза обаче. Те, първите сигнали за този период, могат да почнат и под 40 но това нищо не значи . Правят се изследвания, вижда се кое накъде и се помага на организма. Има много варианти растителни и лекарствени  - както писах на предната страница - контраценптиви, лепенки, мазила, хапчета. може да се опита  с растителни хормони, може и с лекарствени. Да кажем така. никой не казва че нивата на хормоните изчезват от раз. Има едно доста голямо колебание което може да продължи с години и ще се учудуш като минаваш през тези колебания за колко неща в организма ти са били отговорни тези хормони, всичко това ти разказва играта с неприятни усещания първо и второ се оказва разказва играта и на организма ти без да го усетиш- залага сърдечно съдови, остеопороза, деменция - все състояние за възрастта след менопаузата. В момента си объркана не си наясно - трябва да попрочетеш, трябва да понатрупаш малко знания, малко мнение и тогава да мислиш какво ще приемаш и какво ще отричаш.

Sanea
Аз ходих на кардиолог горе долу преди година ( заради сутрешното кръвно точно ) и този човек  , който е иначе много добър кардиолог не можа да стигне до извода от какво става с това вдигане точно сутрин и защо хапчето не го контролира ( накрая реши че е психосоматичино ) . Сутрин съм без вечерно хапче с 140-150 , а с вечерно хапче 130 - което за мен също е високо. Сменяхме лекарства, сменяхме схеми , разделихме приема на бетаблокер на сутрин и вечер , вечерната доза не може да се вдигне повече от 1/4 , че много ми пада кръвното посреднощ. Но както си е нормално уж докато спя , сутринта, малко преди алармата изведнъж получавам сърцебиене, шум в ушите и кръвното скача... и аз скачам и пия хапче. Имам вена близо до ушен нерв и качването на кръвно винаги го чувам като сърцебиене и шум. вълните обаче са друга бира нямат шумната екстра. Пък и пореднощ кръвното ми е фантастично нещо -  90-60 с пулс 40.  Тъй че върлните и крвното са различни екстри.
Иначе с Мирена съм станаха 9 години лятото, няма как допреди да съм нямала кръвно а сега да имам. Така че от хормоните ми е , това са сърдечно съдовите проблеми във връзка с менопаузата за които говорим. За възраст говорим и това няма нищо общо с Мирена. Всъщност като прочета заглавието на темата разбирам какво ми има и се чудя защо всъщност се чудя на тези неприятни промени.

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 12:33 от _re_ge

# 514
Сега отворих да прочета за ентеросан. Над 30 различни продукти са, кой от тях са ви препоръчали? В "основния" прочерох, че е упомената менопаузата, явно ще трябва всичките да разгледам.

# 515
А какво се случва, ако менопаузата започне, но не се приемат хормони? В смисъл се остави да си се развива. Освен неприятните усещания и липсата на цикъл, как се променя тялото?
За мен е непосилно да оставя естествения процес на менопаузата да си се развива на 40години.Аз също съм млада и ми спря цикъла и след това започнаха "бурите",  всичко се изменя драстично в негативна посока рязко надолу, супер депресии,  супер болки по цялото тяло, наченки на артрит, болки в кокалите, като седна е мъка да се изправя, а съм млада и финна. 🤣😂 По едно време не можех и да клекна дори, но сега се оправих, може и от хзт да е. Още не мога да си простя, че не започнах по рано хзт, а минаха 2 години в чакане и чудене. Пробвах и с билки и растителни илачи не ми помагат. Опитах различни контрацептиви, бяха ми силни, но накрая намерих за себе си най-доброто и никак не съжалявам. И лицето ми грейна. Каквото и да ти пишем трябва да вземеш решение. Вземи си поне по-мазен крем за лице, че от липсата на естроген се изсушават лигавиците и кожата, но ти ще усетиш.🙃
_re_ ge, а  аз мислех, че не приемаш хормони под някаква форма защото споменаваш постоянно за билкови чайове, явно и с тях си помагаш.

# 516
Някой от вас минавал ли е хистероскопия без упойка?

# 517
Даже не искам и да си го помислям.Dizzy Face
Едно време имах цветна снимка, така болеше. Боже защо се мъчат така хората в бг. Има вече толкова модерна апаратура. После ми направиха резонанс и всичко се видя до най-малката точка.

# 518
  • София
има и смелчаци които я изтърпяват и без упойка, но само да се огледа или нещо съвсем набързо да се махне.

# 519

Абсурд!Всъщност аз съм правила офис без-това се изтърпява,но ако ще се маха нещо....слагайте упойка,че на мен полип ми махнаха така и беше ужасно.

# 520
Аз имам 2 броя диагностични, за които пише Бамба. Неприятно е, но се преживява.

# 521
  • тук и там
Добре де,а по какво разбираш че ти е време за ХЗТ.Аз нямам нищо против да започна-ако се налага ,но не знам просто дали съм за такава..Напълнях много на корем предимно и трупам безобразно много мазнини вече, имам проблеми с паметта и концентрацията, честа смяна на настроенията и депресивни мисли .Цикълът ми е горе-долу редовен.Два-три  месеца ми идва, един прескочи -после пак редовен за следващите 3 месеца и  така..Кисти редовно имам на яйчниците, обикновенно се махат със менструацията..Вълни не съм имала до сега.На 47 съм.
Айде-на 40 е рано,но до кога е добре да се поддържаме с ХЗТ например?Не че някой ми е предлагал някога ХЗТ..
Само примолут нор са ми изписвали и  съм пила.

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 18:47 от Kaisia

# 522
Ами аз на 40 нямаше как да не разбера и с отсъствието на цикъла 2 години и последвалото разстройство на всички системи. После се появиха огромните проблеми. Не искам и да си помислям за бъдещето където в някой момент ще трябва да се разделя с "вълшебните хапчета"😂 Аз напълняването го туширам със суровоядство и не пълнея , а даже отслабвам. Всеки трябва да намери за себе си златната среда.
Дали да приемаш хзт може би ще се види от изследванията на полови хормони и каквото доктор прецени според състоянието ти.
На мен доктор ми каза че се приемат до 60г.
Има много леки контрацептиви с 0.003 мг които са толкова щадящи, че почти не се усещат. И отделно си помагам със естрогенов спрей върху кожата.
Някъде бях чела че прогестеронови препарати(примулит нор) се дават на млади момичета. Това което липсва при менопаузата е естроген.
Моите таблетки са О.К. 21 броя, когато почивам една седмица до следващата опаковка за 28 дневен цикъл изпитвам наново психически срив  и болки.

# 523
  • Швейцария
На мен ми бяха дали естрогенови лепенки, които сега ми ги спряха. Ще ми слагат спирала Мирена, за да оправи кръвозливите ми. И моята гинеколожка обясни, че прогестеронът е проблем при младите момичета. При нас е естрогенът. Големи проблеми започнаха, направо не им виждам края.

# 524
  • София
Ами аз на 40 нямаше как да не разбера и с отсъствието на цикъла 2 години и последвалото разстройство на всички системи. После се появиха огромните проблеми. Не искам и да си помислям за бъдещето където в някой момент ще трябва да се разделя с "вълшебните хапчета"😂 Аз напълняването го туширам със суровоядство и не пълнея , а даже отслабвам. Всеки трябва да намери за себе си златната среда.
Дали да приемаш хзт може би ще се види от изследванията на полови хормони и каквото доктор прецени според състоянието ти.
На мен доктор ми каза че се приемат до 60г.
Има много леки контрацептиви с 0.003 мг които са толкова щадящи, че почти не се усещат. И отделно си помагам със естрогенов спрей върху кожата.
Някъде бях чела че прогестеронови препарати(примулит нор) се дават на млади момичета. Това което липсва при менопаузата е естроген.[/u]
Моите таблетки са О.К. 21 броя, когато почивам една седмица до следващата опаковка за 28 дневен цикъл изпитвам наново психически срив  и болки.

Всъщност пременопаузата е характерна точно с намаляването на прогестерона. За това има скъсяване на разтоянието между циклите, зацапвания, ендометриоза и миоми. Когато няма овулация (а на тази възраст започва вече да прескача), не се произвежда достатъчно прогестерон, който също така е силно чувсвителен при стрес, тъй като кортизона и прогесторена се произвеждат от една и съща база в организма.
Според мен в периода между 40 и 50 год жените страдат много по-вече от естрегонова доминантност отколкото от нисък естроген.

Не знам каква ХЗТ приемаш, но според мен всички синтетични хормони повишават силно риска от хормоно зависим рак.

На мен ми бяха дали естрогенови лепенки, които сега ми ги спряха. Ще ми слагат спирала Мирена, за да оправи кръвозливите ми. И моята гинеколожка обясни, че прогестеронът е проблем при младите момичета. При нас е естрогенът. Големи проблеми започнаха, направо не им виждам края.

Еми спирала Мирена си е локален прогестерон

Общи условия

Активация на акаунт