Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 15

• 53 098
  • 799
  •   1
Отговори
# 555
Колко се радвам, че не обичам шоколад и , че нямам толкова апетит, че не знам и мен къде ще ме тласне.

# 556
Изчетох си чинно всичко, което бях пропуснала до момента...
Закачих се обаче най-вече за няколко споделени мнения за проблеми с носа. Също ми направи впечатление, че има откъслечни мнения относно ваксинациите и съмнения, че може да са причина за някои гадости.
За цикъла чак не ми се говори, че ми се умира... цели 16 дниииии, няма спиране... И това с невероятната пауза от 12 дни между двата цикъла...

За носа ми е най-вече на мен мъката... , че за другото имам и една екста таблетка (патка =аз) която вероятно е помогнала ...
Как точно го усещате това - задръстено и като все едно има секрет, ама не излиза, и в носоглътката едно такова -  задръстено?? ... Някак... не е да ти текне носа, ами  - наникъде.
Може ли пък тая екстра да е свързана с хормоните?
По принцип не от вчера си имам ядове с тая област и  признавам -  не съм си обръщала кой знае какво сериозно внимание, но съм и пушач и често съм си казвала - а, това е от цигарите... Да, ама не... Май май... Защото сега е от отвратително по-отвратително... Sad

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 20:16 от alisa97

# 557
За носа - задна хрема? Стича се в гърлото и дразни? Такова нямам сега, но съм имала доста проблеми с носа преди.

# 558
За носа - задна хрема? Стича се в гърлото и дразни? Такова нямам сега, но съм имала доста проблеми с носа преди.
Възможно е?
Нямам идея. Опитвам се да навържа нещата..

# 559
Да споделя защо имам такова отрицателно отношение към хормоните. Няколко пъти в живота ми се е налагало да пия. Малко след първия път ми оперираха гърдата, защото се появи образование, за щастие се оказа доброкачествено. А в последствие имам и две конизации на шийката на матката заради карцинома инситу. Няма как да докажа връзката, но вътрешното ми усещане е, че я има. Винаги, когато съм била на хормони съм се чувствала ужасно - гадене, тревожност, напълняване. А последния път ужким ми бяха изписали от най-леките.
Предполагам, че си е до организъм и има значение и от хормона, но това е моето лично преживяване.
Не съм против тази терапия, особено ако е необходима, но бих подходила внимателно и ако има някакви природни алтернативи бих ги предпочела.
А иначе днес си говорих с майка ми и тя ми сподели, че и при нея тази история е започнала някъде към 37-38. Според нея има значение и това, че и на двете цикълът ни е дошъл рано, някъде в към 11-годишни.
Аз имам малко дете и някакси това будене постоянно през нощта го приемах за естествено, и дори не бях осъзнала, че той вече си спи спокойно, а аз продължавам да се будя по 100 пъти на нощ. За другите симптоми също не си давах сметка какво означават - колебаещ се цикъл, депресивност, напълняване. Но това с горещите вълни просто нямаше как да ми убегне, буквано на всеки час, че и повече, денонощно.
Възнамерявам да посетя и психолог, мисля, че е много важно в такива периоди да помислим не само за физическото си здраве, но да потърсим и психическа подкрепа. Всеки бих насърчила също да си обърне това внимание.

# 560
  • София
Алиса, на мен ми се получава като "тапа" в носоглътката, заради която нощем понякога здраво похърквам. В момента може би заради кортикостероидите нямам задръстване и съответно не хъркам.

Против хормонални терапии съм, но си пих чинно дуфастона заради цикъла. Когато се загаджих с мъжа ми преди цели 20 г, в продължение на година пиех противозачатъчни и напълнях с 20 кг! От слабо, фино гадже станах свинкя. След хапчетата успях да отслабна с 12 кг и си бях идеално, понеже изначално бях доста слаба. За килограмите в момента няма да отварям дума. От утре съм режимна.

# 561
Алиса, на мен ми се получава като "тапа" в носоглътката, заради която нощем понякога здраво похърквам. В момента може би заради кортикостероидите нямам задръстване и съответно не хъркам.

Тонка, наясно съм, че не бива така да питам, но все пак -- какви са кортикостероидите ако не е тайна? Аз съм и със синдром на Рейно, все още бягам от кортико, но май ще трябва....Събирам мнения...

# 562
Алиса , а унг какво казва?

# 563
Алиса , а унг какво казва?
Нищо конкретно . Няма нищо според него, едно мазило за нос, което нищо не помага и това е.
Ще търся и друго УНГ , то е ясно.

# 564
  • София
Алиса, пия преднизолон за 20 дни.
Една от близките ми приятелки, която е аптекар, беше леко възмутена, че  лекарката ми е предписала евтин кортикостероид, но каквото - такова. Поне имам вече обоняние, което е направо страхотно!

# 565
  • тук-там
https://www.google.com/amp/s/blitz.bg/article/34856/amp
Има още доста статии по темата хормонален ринит в нета.

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 21:48 от mtz

# 566
  • София
Специално моят ринит датира от 30 години, на алергична основа е и няма общо с хормоните. Просто съм изтеглила късата клечка. Ще се мъча още малко, защото съм леко скептична да се оправя с лекарства и ще легна под ножа.

# 567
И моя проблем с носа е от много години и не мисля че е хормонален.
Ще се изтрепем с ММ. Все му е студено. Радиаторите на 6. Викам му, какво ще правиш зимата не знам. То сега и времето не е студено много още. Днес докато готвих вода течеше от мен. Излизах на терасата да дишам. Но не са вълни като вълни, да ме блъснат изведнъж. Просто почти постоянно ми е топло. За сега продължавам да пия игликата и феминорм дуо. Малко ми остава да го допия и мисля да си купя феминорм лека нощ. Дано пък да спя по-добре с него. Ако не, пак 10-15 дни микгама н. С нея най-добре спях.

# 568
  • Пловдив
Това с топлото...и аз съм така цял живот. Винаги ми е топло, хората с тънки якета, аз по тениска. Изобщо и не ми хрумва още да пускам отопление. Даже по цял ден оставям вратата към терасата широко отворена. Ама не са вълни. Така съм от дете. И на сина ми винаги му е топло. Simple Smile

# 569
Понеже прочетох, че и други като мен си патят от извънменструално кървене, да ви кажа как стопирах моето. Чай от полски хвощ. Спомних си, че  и преди ми е помагал и така сега  на втория ден след като го започнах, кървенетото се стопира.
И още нещо нещо, преди години моя приятелка не можеше да забременее дълги години. На преглед в Турция лекаря и казва да пие  по 15 дни в месеца отвара от лук. Вари се 5 Мин. Това  нямало да позволи на цикъла и да прекъсне, да навлезе рано в менопауза.
И наистина е вярно. От  няколко месеца цикъла ми закъсняваше най-редовно. Започнах отварата и цикъла ми се възстанови напълно. Даже подранява със седмица. Пиша това за тези, които смятат, че още им е рано за менопауза.
Действително помага!

Общи условия

Активация на акаунт