Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 15

• 53 089
  • 799
  •   1
Отговори
# 570
Понеже прочетох, че и други като мен си патят от извънменструално кървене, да ви кажа как стопирах моето. Чай от полски хвощ. Спомних си, че  и преди ми е помагал и така сега  на втория ден след като го започнах, кървенетото се стопира.
И още нещо нещо, преди години моя приятелка не можеше да забременее дълги години. На преглед в Турция лекаря и казва да пие  по 15 дни в месеца отвара от лук. Вари се 5 Мин. Това  нямало да позволи на цикъла и да прекъсне, да навлезе рано в менопауза.
И наистина е вярно. От  няколко месеца цикъла ми закъсняваше най-редовно. Започнах отварата и цикъла ми се възстанови напълно. Даже подранява със седмица. Пиша това за тези, които смятат, че още им е рано за менопауза.
Действително помага!

На колко години сте? Това с лука подходящо ли е за жени към 50 или е за по-млади? Как се приготвя и как се пие?

# 571
Ето това съм си запазила аз, от страницата на Айдън Мустафов:
Скрит текст:

# 572
За отварата от лук, в групата на Айдън Мустафов съм чела, че има противопоказания гастрит, и ако не се лъжа и колит.
Да, намерих:

# 573
Благодаря за споделеното. Това което не трябва според мен да се пропуска е че е за раннА менопауза. И всеки сам си преценява кое е ранна и кое не.

_re_ ge, а  аз мислех, че не приемаш хормони под някаква форма защото споменаваш постоянно за билкови чайове, явно и с тях си помагаш.

И не само чайове. Като се погледне цялостната картина :
1. Имам хормонална Мирена с локален хормон.
2. Пия според ситуацията за определен удължен период някои от растителните хормони заместители  - Фемикур, ремифемин.
3. Ако не пия тях и имам неразположение (болки в яйчниците, болки в гърдите) пия и чайове.
 Но имам оплаквания които го налагат  защото показват че все още имам процеси, не е затихнало всичко макар да съм така да се каже на подходящата възраст.

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 08:45 от _re_ge

# 574
Здравейте, следя от известно време темата, но сега реших да пиша.
На 47г. съм, от 4 месеца нямам МЦ, последният ми беше юни месец, предизвикан с примолут нор. Следващия месец след закъснение от 20 дни, пих отново Примолут нор, но така и не ми дойде. Края на август правих изследвания, които ми назначи гинеколожката, тя ми пусна само LH и  FSH, /аз добавих още няколко/, каза да изчакам два месеца и да отида пак на преглед, като за нея решението е ХЗТ. Много се притеснявам от такава терапия, следя и групата на Рей Пийт, там  една дама сподели, че си е възстановила цикъла след мазане с прогестогел. Някой има ли опит с това, има ли някакъв шанс да си върна цикъла с по-щадящи средства от синтетични хормони. Нямам особени оплаквания по принцип, рядко имам горещи вълни, през нощта не спя особено спокойно, но като цяло е ок. Ще се радвам да споделите мнения. Слагам в скрит текст снимка на изследванията.
Скрит текст:

# 575
  • София
Опитай с Прогестогел, но вероятно ще е много малка дозата, две мерителни линии са 50 мг прогестерон, но колко се усвоява от него не е ясно.

# 576
  • В градината...
Ronda, а на ендокринолог ходи ли? Спази ли изискванията за изследване на пролактина, понеже е много висок?

# 577
  • тук-там
FSH е в небесата. Класическа премено. А защо ХЗТ, след като нямаш кофти симптоми и други отклонения като миоми, кисти, полипи и т.н.?

# 578
  • Бургас
Ronda, а на ендокринолог ходи ли? Спази ли изискванията за изследване на пролактина, понеже е много висок?

По този повод се подсетих за моя пролактин-извън цикъл е висок, над нормата, а по време на цикъл е нисък.Странно ми е защо при висок пролактин имам обилен цикъл, нали уж спира цикъла и как така пада после.Тъкмо си мислех, че малко съм се е пооправила и хайде пак подранил цикъл и теч  по 10 дена.На моменти завиждам на тези, които не им идва.И хемоглобина ми е паднал доста.Едно известно време не пих никакви добавки да видя дали с храна ще е всичко наред и  мисля, че е това е резултатът.

# 579
Не съм ходила на ендокринолог. Реших, че щом нивата са в референтни граници, няма нужда да ходя Confused
За пролактина, какво имаш предвид дали съм спазила изискванията ?
FSH е в небесата. Класическа премено. А защо ХЗТ, след като нямаш кофти симптоми и други отклонения като миоми, кисти, полипи и т.н.?
Гинеколожката смята, че  с ХЗТ ще отложим негативите, които ще настъпят след спирането на цикъла и ще се чувствам " млада" още няколко години Simple Smile
Миомен възел имам от около 20 години, следя го, засега не ми е правил проблем.

Честно казано, не съм психически готова още да приключа с МЦ, искам си го още няколко години. Disappointed Relieved

# 580
  • Бургас
Преди изследване на пролактин не трябва да си правил секс, да не са докосвани гърдите, да си наспан,  да си полежиш в покой 10-15 мин. преди взимането на кръвта т.е никакви вълнения, емоции  и преживявания, които го повишават, още от вечерта преди изследването важи.

Аз съм забелязала винаги сутрин когато отивам за изследване съм тревожна, не знам защо така става и пролактина винаги ми е над нормите.Последния път дори седях в покой, но то отвътре като ми трепти не ми е спокойно.

# 581
Преди изследване на пролактин не трябва да си правил секс, да не са докосвани гърдите, да си наспан,  да си полежиш в покой 10-15 мин. преди взимането на кръвта т.е никакви вълнения, емоции  и преживявания, които го повишават, още от вечерта преди изследването важи.

Аз съм забелязала винаги сутрин когато отивам за изследване съм тревожна, не знам защо така става и пролактина винаги ми е над нормите.Последния път дори седях в покой, но то отвътре като ми трепти не ми е спокойно.
Това доколкото ми беше възможно го спазих, да, за тревожността само не съм сигурна, защото аз съм си тревожен човек като цяло, но силни емоции не съм имала преди изследването.

# 582
Алиса, пия преднизолон за 20 дни.
Една от близките ми приятелки, която е аптекар, беше леко възмутена, че  лекарката ми е предписала евтин кортикостероид, но каквото - такова. Поне имам вече обоняние, което е направо страхотно!

Тонка,а как ти се отразява приема на преднизолона? Защо ти го изписана? И на мен ми казаха,че е добре да го започна,още мисля и събирам мнения...

# 583
  • София
И аз бях на ендокринолог днес, твърдо е за ХЗТ терапията при ранна менопауза, за да се избегне остеопороза, напълняване, вълни и тн
До към 50 ми каза, че е добре да е на ХЗТ.
Аз много се страхувам от хзт😳

# 584
И аз утре съм на ендокринолог. Ще видим какво ще изследва .

Общи условия

Активация на акаунт