Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 15

• 53 088
  • 799
  •   1
Отговори
# 600
Аурора не ти ли казаха, че при менопауза ендометриоза няма. Когато питах моята гинеколожка защо имам увеличени туморни маркери и дали не е от ендометриоза тя ми каза, че  изчезва в менопауза . Също и миомите изсъхват.
За прогестерона- доколкото знам за протичане на нормален цикъл е нужно приемането на 2-та хормона.  Не разбрах, ако се приема само прогестерона, макар и био цикъл ще има ли?

# 601
  • София
Мамологът ми каза “с ендометриозата да не приемам хзт в никакъв случай, че по цял ден се занимава с онкоболни жени, които са направили подобни грешки” (цитирам го).

С био-прогестерона засега цикъл нямам, просто нямам гадни симптоми от липсата му.

Ти защо си имала увеличен туморен маркер и това преди хзт ли?

# 602
Миомата изсъхвала, ендометриозата и тя, а полипите?

# 603
Здравейте, следя от известно време темата, но сега реших да пиша.
На 47г. съм, от 4 месеца нямам МЦ, последният ми беше юни месец, предизвикан с примолут нор. Следващия месец след закъснение от 20 дни, пих отново Примолут нор, но така и не ми дойде. Края на август правих изследвания, които ми назначи гинеколожката, тя ми пусна само LH и  FSH, /аз добавих още няколко/, каза да изчакам два месеца и да отида пак на преглед, като за нея решението е ХЗТ. Много се притеснявам от такава терапия, следя и групата на Рей Пийт, там  една дама сподели, че си е възстановила цикъла след мазане с прогестогел. Някой има ли опит с това, има ли някакъв шанс да си върна цикъла с по-щадящи средства от синтетични хормони. Нямам особени оплаквания по принцип, рядко имам горещи вълни, през нощта не спя особено спокойно, но като цяло е ок. Ще се радвам да споделите мнения. Слагам в скрит текст снимка на изследванията.
Скрит текст:

На твоята възраст съм и имах в началото на тази година едно прескачане на цикъла, което все още не мога да определя на какво точно се дължеше - васкина, стрес в работата, или сериозен сигнал за пременопаузата. Иначе "несериозните намеци" си ги имам от няколко години - скъсен и оскъден МЦ, събуждане посред нощ, нервност, чат-пат паникатаки, тежък ПМС, увеличена талия.... От изчетеното до момента по въпроса (не само тук), последно бих се подложила на ХЗТ. От 3 месеца съм на суперхрани и прогестеронов крем и (да не чуе дявола) овладях неприятностите. Определено продължавам по този начин. Спя нормално и се събуждам бодра. Не усещам кога наближава МЦ, който пък е като по часовник. Декември съм на контролен преглед при гинеколог, та ще чуя и неговото мнение. Околните твърдят, че съм станала много спокойна, а всъщност все по-малко са нещата, които могат да ме издразнят. За нетърсените ефекти пък съвсем няма да споменавам, че ще се изтълкува като реклама, но не се притеснявам да споделям удовлетворението и спокойствието си, което всъщност надявам се всеки може да постигне.

# 604
Аурора, и Гаврилов е много против хормони. Питала съм го и за разните му там добавки, и за тях няма добро мнение.
Не зная какво да ти кажа, може би да прецениш от кое по-малко те е страх, и да пробваш. Щом си решила за прогестерона, пробвай.
И ето, от една страна гинеколози ти казват - на ти това хзт, от друга страна мамолога ти казва - в никакъв случай, иди оправяй се.
Говори принципно, моя гинеколог никога не ми е предлагал хормони, за него процеса е нормален за годините ми, и не ми трябват такива неща.
Щях да ти казвам за Ксизала, дъщерята го пи няколко месеца, все кихаше и и течеше носа, унг и изписа кортикостероиден спрей за 40 кинта, но ѝ дразнеше стомаха. Накрая отиде при моето унг, та той и беше казал че Ксизал е старо лекарство, да не се занимава с него, изписа и Зиртек и после Зодак, на мен последният път само Зодак. Та ако искаш пробвай с него, вместо Ксизал.

# 605
Миомата изсъхвала, ендометриозата и тя, а полипите?
Предполагам важи и за полипите.
Имам увеличени туморни маркери(на йчниците)още от 3 години насам преди хзт- то явно, заради проблеми с червата, д-ра каза, че и заради миома може. Имах 3 , вече се вижда само 1 и то доста смалена. Гърдите са ми наред. Когато няма рак не се взимат под внимание тези т. маркери.
Може би и аз ще пробвам био прогестерона след време, засега ми е важно да имам цикъл.

# 606
  • В градината...
Ами високото ФСХ си върви с нисък естроген. Аз съм така от 38-та си година. Вече 10 години почти.

# 607
Даринандия, какъв прогестеронов крем ползваш?

# 608
Даринандия, какъв прогестеронов крем ползваш?

Муун райз

# 609
Даринандия, може ли да споделиш малко повече за режима си, какви точно са тези суперхрани, крема по колко пъти на ден  го мажеш, какво количество, по кои части на тялото и колко дни през месеца?

# 610
Не знам колко хора тук ползват английски. Но аз чета много и се образовам и ето едино такова място: https://www.balance-menopause.com/menopause-library/
Преди беше с друго име, но от вчера (денят на менопаузата) е с това име. Имат и приложение, където може да се следят много неща и да се чете.

# 611
  • Бургас
Нямам близки, за които да знам, че приемат ХЗТ, но понеже наскоро починаха братовчедка на 43г. и приятелка на 42г. от рак, научих, че рисков фактор за онкозаболяване при жените е ранно идване   и късно спиране на цикъла, т.е. колкото до по-късна възраст имаш цикъл, толкова по-голям е риска, така че лично аз не бих приемала ХЗТ, дори и да ми изчезне цикълът преди 50г., така или иначе това рано или късно става, не е голяма драма за мен ако стане някоя и друга година по-рано

# 612
  • София
Аз нямам драма, че започна да ми пропуска месец-два цикълът. Страхувам се от кръвоизливи. Ся, че ми е топло - топло ми е, но не е болка за умиране.
Всъщност тъпо е като не знаеш кога и дали ще ти дойде. Даже започвам да се притеснявам да не ми се случи кръвоизлив някъде в чужбинско. Реално под кръвоизлив имам предвид по-обилно кървене каквото преди никога не съм имала.

# 613
Нямам близки, за които да знам, че приемат ХЗТ, но понеже наскоро починаха братовчедка на 43г. и приятелка на 42г. от рак, научих, че рисков фактор за онкозаболяване при жените е ранно идване   и късно спиране на цикъла, т.е. колкото до по-късна възраст имаш цикъл, толкова по-голям е риска, така че лично аз не бих приемала ХЗТ, дори и да ми изчезне цикълът преди 50г., така или иначе това рано или късно става, не е голяма драма за мен ако стане някоя и друга година по-рано

От информацията, до която съм се добрала последните 3години по темата за менопаузата, не намирам за логична подобна констатация. Интересно ми е как точно тълкуваш това?

# 614
Същите притеснения имам и аз като Тонка за цикъла. Много е обилен. И като не съм сигурна дали и кога ще дойде направо ме е страх да тръгна да пътувам. Макар до сега само веднъж да ме пропусна. Докато бях на ХЗТ всичко беше ок. Но няма да пиша за това. Виждам че повечето сте против, а най-малко което искам е да агитирам за това. Само казвам че през тези години нямах никакви проблеми. Започнаха като спрях ХЗТ. Ама вече на 49 няма никакъв смисъл. Но ако бях на 40 бих постъпила по същия начин.

Общи условия

Активация на акаунт