Дъжд навън вали - по вода да ни върви!!! 23.10-29.10

• 16 008
  • 325
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Валенце, според мен тя лъже за да си оправдава действията Sad Как ще нервничи Буби като й харесва там и не иска да си ходи. Ами те 1 година може така да я държат. Какво стана с другата детска градина, в която има шанс да я преместиш? Там май ще й е по добре.  Hug

# 211
  • София
Нищо не става с другата градина-там старшата сестра е казала,че за "такова" дете пе най-добре в сегашната ни градина,където си има специалисти.Това без да я е виждала Буби го е казала.

# 212
Благодаря ти Дороти
това е
помня че беше нещо с Р името на дамата ама не бях сигурна личното или фамилното  newsm78   Embarassed
 Hug  bouquet

# 213
  • София
Нищо не става с другата градина-там старшата сестра е казала,че за "такова" дете пе най-добре в сегашната ни градина,където си има специалисти.Това без да я е виждала Буби го е казала.

Уф, жалко. Тогава изчакай още малко - дай им седмица- две затишие и пак атакувай, първо директорката. Не знам, дано има добро развитие.  Praynig Hug  bouquet

# 214
Валенце, така ме е яд! Ето това имам предивид, когато си говорим с Логопед Зара. Тя непрекъснато твърди, че стига да се обърнеш към когото трябва, всичко ще е наред. Ами, ето че не е така! Какво не направи както трябва? И в крайна сметка във всичките разпоредби, закони и т.н. пише ли някъде нещо за почасово посещение на детска градина? Каква интеграция, какви 5 лева? Възмутена съм за пореден път! И се плаша като знам, че и нас това ни чака. Tired

# 215
  • София
въпрос към софиянци - къде е 25 поликлиника, Младост, как се стига? Трябва да нося утре акита там.

# 216
въпрос към софиянци - къде е 25 поликлиника, Младост, как се стига? Трябва да нося утре акита там.
Малко след Патиланци от лявата страна.... (леле как го обясних Embarassed) Мисля, че Кауфланд е точно преди поликлиниката.

# 217
  • София
Какво не направи както трябва?
И аз си задавам този въпрос.Ето това направих:
-след преместването ни в Плевен се поинтересувах коя градина ще е най-подходяща за Буби-оказа се,че е точно до нас-Оздравителна градина Теменуга-масова градина с програми и специалисти за работа и с проблемни деца
-подадох молба в градината,занесох всички документи ,които имам от лекари
-явих се на комисия с детето-решението на комисията беше,че детето трябва да посещава точно тази градина,като се започне постепенно,докато се достигне посещение за цял ден
-поради проблемите,които ми създават с това "постепенно привикване" се обърнах към инспектор от РИО,който е разговарял с директорката конкретно за нашия случай
Кажете ми къде какво изпускам?
Говорим си сега с мъжа ми,че единственото,което можем да направим ,е да се надяваме директорката да има наистина добри намерения с това "постепенно привикване".

# 218
Ето какво пише в Закона за интеграция на хората с увреждания в глава "Образование и професионална подготовка" (направи ми впечатление, че всичко е написано с много малко думи, кратко и ясно, т.е. не предполага витиевати обяснения от страна на директорки и т.н.):

Раздел II
Образование и професионална подготовка

Чл. 16.

(1) Към регионалните инспекторати на Министерството на образованието и науката се създават екипи за комплексно педагогическо оценяване и интегрирано обучение на децата с увреждания.

(2) За подпомагане на интегрираното обучение на децата с увреждания се създават ресурсни центрове за интегрирано обучение към Министерството на образованието и науката.

Чл. 17. Министерството на образованието и науката осигурява:

обучение на децата с увреждания от предучилищна и училищна възраст в училищата по чл. 26, ал. 1, т. 1-10 от Закона за народната просвета и в детските градини по чл. 18 от същия закон;
подкрепяща среда за интегрирано обучение на децата с увреждания;
ранна слухово-речева, логопедична и психологична рехабилитация и рехабилитация на незрящи и слабовиждащи деца;
учебници, учебни помагала, съвременни технологии и технически средства за обучение на децата с увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средното им образование;
професионална подготовка на децата с увреждания.
Чл. 18. Министерството на образованието и науката създава възможности за обучение на деца, които имат специални образователни потребности и не са интегрирани в обща образователна среда.

Чл. 19. Лицата, получили увреждане след 16-годишна възраст, имат право на допълнително безплатно обучение по програми за общообразователно и професионално образование и обучение за възрастни, както и на начална рехабилитация по специфични програми за формиране на основни умения.

Ето го и удебеленият от мен по-горе член от Закона за народната просвета:

Чл. 18. (1) (Изм., ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.

А ето и още нещо за нашите деца от същия Закон за народната просвета:

Чл. 21. (Изм., ДВ, бр. 90 от 2002 г.)
(1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.
(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.
(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.
(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците.

Какво повече има да се коментира и говори!!! Close

# 219
  • София
Йепе,благодаря ти за това,което си намерила! Hug
Да,обаче аз и да и занеса на директорката всички възмжни закони,мисля,че ефект положителен няма да има.Проблема според мен е следния-тя идея си няма от това какво чувства детето ми и как си изразява чувствата.Говоря за следното-според нея детето се изнервя след около 20 минути.Няколко пъти им обясних,че Буби се радва подскачайки и помахвайки с ръце-това са така наречените стереотипни движения-детето не говори и изразява радостта си по този начин.Обаче те не ме чуват въобще-според тях така тя нервничи.Те ли ми познават детето или аз?Проблеми като нашия няма да се решат със закони,просто я няма тръпката в някои хора да работят с деца,не им идва отвътре.
И друго-къде ги тия ресурсни центрове?!Ами в плевен такъв център засега съществува само на книга,освен това се занимават с деца само в училищна възраст,а моето не е в училищна...и не се знае дали въобще някога ще ходи на у-ще,защото като гледам ще си стоим вкъщи.

Последна редакция: чт, 26 окт 2006, 21:52 от Валенцето

# 220
Е, какво от това? Дори и така да е, дори да се изнервя, къде пише в закона, че ако детето се изнервя на 20-тата минута, не го интегрираме? Айде, моля! Това е несериозно, безобразно и в крайна сметка - ПРЕСТЪПНО!  #Cussing out

Последна редакция: чт, 26 окт 2006, 23:00 от Ieppe

# 221
  • София и там където не се пуши
Малко събрах сили да пиша. Учителката на моя син направо си го отсвири. Тя не може да работи с такива деца. Остави си го на последния чин, не му преглеждаше какво работи, не ни казваше какви са домашните, разчиташе на него.

Днес аз го преместих в друго училище.

За съжаление Валенце обучение на нашите деца, зависи само от нас. Доста учители са просто независими - не зависи нищо от тях за образованието на децата ни.

А не знам дали съм писала, учителката на синът ми вече бившата е плевенчанка. Днес други учители ми казаха, че плевенските учители са по-особени, знаело се това между тях. Нека се включат някои учители да кажат. 

# 222
Сладурчета, утре имаме ли  newsm78рожденик, да казва от сега? Hug!

# 223
  • София / Пловдив
.....................

Днес аз го преместих в друго училище.

За съжаление Валенце обучение на нашите деца, зависи само от нас. ................. 

Дороти, успех на новото място!  Peace Дано там нещата потръгнат!

................Проблеми като нашия няма да се решат със закони,просто я няма тръпката в някои хора да работят с деца,не им идва отвътре.
....

Е, това е най - лошото. Хора, които работят на такива места, трябва да имат и призванието да го правят.
  Валенце, защо не вземеш да събереш моля другарките с директорката, да си кажат пред теб детето спокойно или изнервено е след престой в градината, по - дълъг от 20, 30 или дори 40 мин.? Да ги видим тогава на кого ще прехвърлят топката...

# 224
  • The new Earth
Rosoneri ,абе какво става днес бе,жено...цял ден ходя след теб и ти местя мненията от старата в новата седмична тема! hahaha Joy Joy

Вале,така се ядосвам,като чета за перипетиите ти.Ще се опитам да намеря повече информация и евентуално познати и да се опитам да помогна с каквото мога.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт