Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 661
  • 757
  •   1
Отговори
# 450
БТВ, беше този проф.ендокринолог, който за мен е платен от някоя фармацевтична компания, и му пожелавам едно козметично заболяване на него и на семейството му, и после да говори глупости по БТВ.

Проф. Михаил Боянов.

# 451
БТВ, беше този проф.ендокринолог, който за мен е платен от някоя фармацевтична компания, и му пожелавам едно козметично заболяване на него и на семейството му, и после да говори глупости по БТВ.

Ох,  таман се хванах за думите му и се успокоих..Disappointed Relieved То друго и не чух де, но това ми изнася така да го мисля и го запомних.

# 452
Дори на шега такива думи не се казват, камо ли да се пишат и да остават. Извнявам се за непоискания съвет, много рядко давам такива, но лошо не пожелавайте никому, а най-вече на деца, не знаете къде и как ще отидат такива "пожелания".
Всъщност наистина зависи от гледната точка. Аз също смятам, че Хашимотото ми е бял кахър на фона на други заболявания, които имам в семейството ми и има вероятност да се проявят и при мен някой ден. Спомням си думите на ендокринолога като отидох първия път разтревожена "Няма да умреш от това." Така че, от моя гледна точка, съм съгласна с този професор, наистина това е леко заболяване, щом мога да си пия хапчето и да живея нормално, защото има много други заболявания, при които не само има строги рестрикции, ами няма и терапии, които да помагат.

# 453
Impatiens, специално по повод хашито и хипофункцията, аз не очаквам нищо специално от ендото. Ходя 1 път в годината да види жлезата на ехограф и това ми е достатъчно, защото хормон и витамини сама си регулирам. Та, всеки може да я следи жлезата с ехо. Вече, ако целиш бременност, търси наистина добър, който да гледа комплексно на хормоните в тялото. Но не мога да препоръчам никой, лично аз.

# 454
  • София
Проф. Боянов не е някой шарлатанин, а едно от най-наложилите се имена в бълг. ендокринология. Горният цитат за “козметичното заболяване” е изваден от контекста и “благословиите” към човека бяха доста грубички.
Ето едно интервю с него в друга медия от миналата година, в което използва същите думи за заболяването. Който иска да се чувства тежко болен и обречен с Хашимото си е негово право. И да - на фона на други заболявания, Хашимотото си е “бял кахър”.
https://zdrave.to/pitay-spetsialista/prof-mikhail-boyanov-dmn-ti … i-zaedno-s-diabet

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 19:36 от Skiorche

# 455
Скрит текст:
Абсолютно същото мога да кажа за моят син. Даваме му хапчето сутрин рано, много далече от храна, редовно, но дозата расте ли расте. Вече минаваме 100 мг. Пробвах и аз с витамини ц. Не. Щяхме да ходим пак на гастроентеролог, но се отказах за момента. Чета 0ак някакви статии, има си връзка със стомаха и черния дроб. Преди ми се смееха на изследвания за цьолиакия, последно лекарката тихомълком му пусна тя самата. Рови жената, не ни неглижира. Но засега нищо. При дъщеря ми вдигането на тсх веднага дава отражение- цикъл, подпухналост, спане. А при него нищо. Расте ли расте, сякаш няма изявени симптоми, но просто постоянно расте. Отделно мат е извън скалата, а тат вече почти в норма. Изследвала съм фецес в лаборатория и нищо, но в последствие четох, че има значение в коя лаборатория, след колко време и как изследват и сега вече естествено не вярвам на изследването,а и нещата са динамични.
Извинявам се, че стана дълго, но се впечатлих Sad
Хе-хе, с твоя син сякаш сме астрални близнаци, що се касае здравословното ни състояние. Simple Smile
По повод килограмите, понеже виждам, че сте коментирали по-назад - в рамките на последните 2 г. отслабнах с около 20 кг., но въпреки това сега май ще ми се наложи да вдигам дозата, та явно и това не е от решаващо значение при мен.

И отделно и не на последно място е притеснението да не изтърва нещата.
Чак да "изтървеш нещата" е много малко вероятно. Simple Smile Все пак, това заболяване е хронично, бавно протичащо. В повечето случаи отнема години, за да усетиш реалната разлика в състоянието си. Аз съм споделяла и друг път, че според мнението на всички лекари, които посетих, съм си носила Хашимото-то в продължение на цяло десетилетие, без да знам, че страдам от това. В такова лошо състояние ми беше жлезата преди 5 г., когато ме диагностицираха.
Но със сигурност е важно да направиш правилните стъпки сега, в настоящия момент, и да следиш накъде се движиш занапред. Дори и да не стартираш с хормона веднага, е наложително да направиш сериозни промени в живота си - да започнеш да се храниш здравословно / съобразено със състоянието си, да попълниш всички дефицити на витамини и минерали (ако имаш проблем с това), да спортуваш, да не се лишаваш от сън, да избягваш стреса. Това е един перманентен план, начин на съществуване, който трябва да съблюдаваш. Ако, обаче, тези мерки не дадат желания резултат в рамките на следващите 6-8 месеца - на твоя място, бих почнала хормон.

# 456
  • СОФИЯ
Здравейте,за пръв път ще пускам изследвания на хормони .днес ми е първи ден от месечния цикъл .има ли значение за изследването?извинявам се ако въплоса ми е "глупав" ,но се изгубих по темите и не помня дали сте коментирали.благодаря

# 457
Здравейте,за пръв път ще пускам изследвания на хормони .днес ми е първи ден от месечния цикъл .има ли значение за изследването?
Зависи кои хормони. TSH, FT3, FT4  почти навсякъде съм чела препоръки да са на чист ден т.е. да не е по време на МЦ.

# 458
  • СОФИЯ
Здравейте,за пръв път ще пускам изследвания на хормони .днес ми е първи ден от месечния цикъл .има ли значение за изследването?
Зависи кои хормони. TSH, FT3, FT4  почти навсякъде съм чела препоръки да са на чист ден т.е. да не е по време на МЦ.
да ,също ТАТ и МАТ .На първа страница ррочетох ,че тези трябва да изследвам

# 459
По въпроса за глутена... извинявам се ако е обсъждано и преди... Ендокриноложката ми каза, че спирането/намалянето на глутена няма да ми смъкне антителата и нямало човек с Хашимото, който да се е излекувал така. Аз се старая само да го намаля, защото смятам, че всяка крайност не е полезна. Какъв е вашия опит с глутена? От лекарите чувам, че само ако имаш непоносимост се спира, иначе няма смисъл. Струва ли си да си направя тест за непоносимост и къде? Тук където живея има само Рамус и Здраве.

# 460
Те много обичат да се изказват крайно.
Аз по принцип не го консумирам в огромни количества, но преди няколко години бях решила дя го спра. Направих си експеримент за половин-една година(вече не помня). Специално при мен имаше пренебрежима разлика в антителата и преустанових, но в темата много пъти са споделяли за положителен ефект.

# 461
Б12 385 pmol/L
Fol 31.11 nmol/L
Ft3 5.63 pmol/L
Ft3 18.9 pmol/L
TSH 6.61ulU/Ml

# 462
  • София
Моят съвет е да прочетете някоя от книгите на Изабела Уенц и без да изпададе в крайности да започнете с автоимунния протокол, който включва и спиране на глутена. Покрай глутена се изключват (най-малко за две седмици, аз го направих за два месеца) и много други храни, които после се въвеждат обратно в хранителния режим. След два месеца ще станат две години, откакто не съм консумирала глутен.
При последнито ми изследване на антитела (през март), едните вече бяха в референтни граници, а другите доста спаднали. Скоро пак ще ги проверя. Но завдно с глутена има и периоди, в които не съм консумирала и млечни. Сега си позволявам само козе сирене и козе мляко в кафето.
Със спирането на глутена свалих трайно 6 кг. и сега се чувствам доста по-подвижна, макар че спортувам основно през уикендите.
Според мен си струва да опита човек. А за еднокриноложката — жалко, че не Ви е насърчила.

# 463
Моят опит с глутена в следния- аз имам Хашимото, бе да съм била в хипофункция никога. При безглутенов режим се чувствам прекрасно, свалям кила, структурата на жлезата се подобрява. Антителата не ми изчезнаха.  При останалите от семейството- с хипофункция и Хашимото, никой показател не се промени, но вероятно е имало забавяне на прогреса. Не са отслабвали или усещали нещо особено. Тоест глутена не е панацея, но си струва да се пробва и да види човек как се чувства и как се движат показателите. В момента не спазваме безглутенов режим, но се храним предимно с домашно приготвена сезонна храна.

# 464
Дени, няма смисъл от изследване за глутенова непоносимост:
Според изследване на Харвардския медицински институт "все повече хора попадат в т. нар. „сива зона" - не страдат от глутенова ентеропатия, но не успяват да преработват правилно глутена".Тези хора не реагират на изследванията за глутенова ентеропатия, но изпитват облекчение при избягването на глутен. Харвардският медицински институт стига до заключението, че "голяма част от хората наистина имат проблеми с преработването на този протеин, без да подозират за това".
http://www.center-balance.com/gluten-neponosimost

Можеш да го изключиш за няколко месеца, и след това да следиш за реакция при включването му.
Аз го спрях, защото в началото започнах нв-вмх режим, че качих килограми, и не се вписваше в него. Но пък установих, че без него корема и най-вече червата ми са в много по-добро състояние. Включвала съм го два пъти през годините и веднага ме удря в червата.

Общи условия

Активация на акаунт