Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 518
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
Много ви благодаря момичета, утре ще ги пусна и тях!😊

# 616
На мен би ми било интересно на каква възраст изследвахте децата си за пръв път?

# 617
Много ви благодаря момичета, утре ще ги пусна и тях!😊

Не забравяй да е на гладно и жадно, без да си приемала медикаменти, пила кафе или пушила (в случай че имаш този навик).
Желателно е да отидеш в лабораторията възможно най-рано. Simple Smile

# 618
Здравейте, извинявам се за личния въпрос, но Хашимотото влияе ли ви негативно на сексуалния живот? Аз съм млад човек, на 28г, но от около година-две, изобщо нямам желание за секс. Една брутална хронична умора, от която искам само да спя. Отдавам го на състоянието, но искам съвет, дали да търся другаде решение на проблема?

# 619
  • София
Има много писано по въпроса. Да - проблемът ти е свързан с Хашимотото.
Виж тук, например:
https://thyroidpharmacist.com/articles/low-libido-and-hashimotos/
Все пак, мисля, че нещата не са непоправими.

# 620
  • Столичанин ама не в повече :D
Момичета,
благодаря за препоръките и информацията за Баховите капки. Започвам да чета и да се образовам.
Jerami, мерси за окуражителните думи относно понижаването на антителата! Понякога човек се лута с диети, добавки, прави грешки, връща се в изходно положение или си докарва още по-големи бели. Затова е изключително полезно, че всеки тук споделя опита си.
Относно хранителния режим - не бих казала, че спазвам нещо конкретно, освен, че не консумирам глутен, захар, олио и всякакви млечни (освен малко козе мляко в слабо кафе и саламурено козе сирене). Не следя кога ям въглехидрати, но 1-2 пъти дневно присъстват в менюто ми под формата на безглутеново мюсли, картофи, ориз, елда, безгл. овесени ядки. Кафе не пия на гладно никога.
Вчера за късмет успях да се доредя за преглед при препоръчан от форума ендокринолог ( д-р Димитрова от Софиямед) и ще споделя впечатления, ако мога да бъда от полза на някого.
1. Много мила и внимателна, изслуша ме, записа си всичко, насърчи безмлечната и безглутеновата диета, прегледа ме доста детайлно с ехографа. До тук добре.
2. Опитах се да й покажа сериозния спад на антителата, НО тя само се позасмя и ми каза, че това няма никакво значение и само си давам парите излишно да ги меря. Веднъж има ли ги - проблемът си бил завинаги, независимо от стойността им:(. "Един стрес и ще хвръкнат пак". Имах ужасен стрес покрай лечението на баща ми от Ковид в болница през април, пък антителата са ми спаднали още. С това ме ме загуби:(
Хормоните ми били почти идеални и нужда от изк. хормон нямало за сега.
3. Каза, че 10 капки вигантол са много и ги намали на 7. Казах й, че взимам Б12 от 1000 и това я ужаси. Каза, че всеки човек си има свои стойности на Б12 и когато те се в норма, не трябва да се форсират. Обърна ми внимание, че този витамин стимулира деленето на клетките и ако има и "лоши" клетки да си направя изводите... Rolling Eyes Тук ме накара да се замисля.
4. За кръвната захар (5,58) и гликираният хемоглобин 5,5% каза, че били идеални (видя и инсулина), но при положение, че имам фамилна обремененост да си меря захарта на 4-5 месеца. Няколко пъти я попитах, дали не отивам към ИР и т.н. Направо предизвиках смях:). Каза ми да си гледам живота, да не гладувам и да не се лишавам от въглехидрати. Обременяване с глюкоза се правело на 50+.
5. Изписа ми Тирохелп за 3 месеца. Чудя се, дали има смисъл да го взимам, при положение, че пия селен, вит. Д, а мога да включа и цинк и Л-тирозин. И в тази връзка да попитам някой пил ли е Л-тирозин и има ли ефект от него?
Гледам този на Солгар от 500 мг. (препоръчва се по 1 табл. дневно). На Natural Factors същата дозировка (освен ако аз не пропускам нещо) 6 таблетки дневно. Съвсем се обърках...
Извинявам се, че стана дълго. Усмихнат ден на всички!
Окуражителните думи са и за подобряването на щитовидните хормони, относно кръвната захар и гликирания хемоглобин картофите, мюслите и овесените ядки би трябвало да се изключат от менюто ти (кафяв пълнозърнест ориз може отвреме навреме, също киноа и елда), това за неглижирането на антителата е нормално отношение на ендокринолозите, разбира се изобщо не е така,  10 капки вигантол не са много, чак когато го вдигнеш над 40, тогава може да ги намалиш примерно на 2-3 пъти седмично, относно б12 нещата са така донякъде, но при открит проблем, а не без причина, за добавките с тирозин не мога да дам съвет, в общи линии не е сигурно дали не е възможно всъщност да влоши нещата, така както ако се приема йод (защото както и тирозина, йода също участва в образуването на щитовидни хормони, но пък при прием на добавка с йод може да се получи обратния ефект, в общи линии като на една кола, която се движи с бензин да и сипем бензин, но докато е обхваната от пламъци).
Здравейте, извинявам се за личния въпрос, но Хашимотото влияе ли ви негативно на сексуалния живот? Аз съм млад човек, на 28г, но от около година-две, изобщо нямам желание за секс. Една брутална хронична умора, от която искам само да спя. Отдавам го на състоянието, но искам съвет, дали да търся другаде решение на проблема?
Може да се проверят железен панел, инсулин, глюкоза и гликиран хемоглобин, при хашимото много често кръвната захар е нестабилна, което неминуемо повишава хроничната умора, и разбира се другото важно е добро на фт3, защото това е активния хормон при негово ниско ниво пак ще има симптоми включително повишена умора. Също може да се провери дали няма някаква хронична бактериална инфекция.

# 621
  • София
Jerami, мерси още веднъж! И хормоните са по-добре, да:)
Притеснява ме, че няма какво да свалям повече от себе си с тези 54 кг. при ръст 170. Повечето хора с повишена КЗ имат и наднормено тегло и една нисковъглехидратна диета им е добре дошла, ама аз нямам никакви запаси  по себе си - кожа и кокали:).  Много се дразня като срещна познат, с когото не сме се виждали скоро, когато ми каже: “Ама стига си отслабвала повече, че
ще изчезнеш! “:( Ако махна съвсем картофи и ориз няма ли да отслабна още? Мога ли да “скипна” закуската изобщо и да ям два пъти дневно, но по-обилно? На обяд с повече въглехидрати, после движение и вечер нещо по-леко? Сутрин почти всеки ден изяждам и един банан с мюслито. Да го разкарам ли?
Иначе по съвет на Bongo започнах със силовите упражнения! Дано да има ефект!

# 622
На мен би ми било интересно на каква възраст изследвахте децата си за пръв път?

Аз съм казвала, говорили сме тук на тази тема. На моя син първите изследвания му пуснах на 5г

33hope влияе да, аз почти през целия си живот съм така.

# 623
При мен първите изследвания бяха на 12г. и до ден днешен!

# 624
  • Столичанин ама не в повече :D
Jerami, мерси още веднъж! И хормоните са по-добре, да:)
Притеснява ме, че няма какво да свалям повече от себе си с тези 54 кг. при ръст 170. Повечето хора с повишена КЗ имат и наднормено тегло и една нисковъглехидратна диета им е добре дошла, ама аз нямам никакви запаси  по себе си - кожа и кокали:).  Много се дразня като срещна познат, с когото не сме се виждали скоро, когато ми каже: “Ама стига си отслабвала повече, че
ще изчезнеш! “:( Ако махна съвсем картофи и ориз няма ли да отслабна още? Мога ли да “скипна” закуската изобщо и да ям два пъти дневно, но по-обилно? На обяд с повече въглехидрати, после движение и вечер нещо по-леко? Сутрин почти всеки ден изяждам и един банан с мюслито. Да го разкарам ли?
Иначе по съвет на Bongo започнах със силовите упражнения! Дано да има ефект!
Мне изобщо не препоръчвам нисковъглехидратно хранене, дори и без проблеми с щж това е вредно хранене за дългосрочно време, което може да причини много проблеми и натоварва бъбреците и черния дроб, въглехидратите служат за енергия (както и мазнините при нужда, но това е друга тема), протеините служат за изграждане на тялото, така че виж колко белтъчини приемаш, обикновено при жените съществува проблема с прекалено малкото количество храна, а като се изключат и определени групи храни още повече намалява, консумацията на растителен протеин е много препоръчителна, защото не вдига инсулина така както месото, и категорично е най-полезния протеин включително за щж, яж боб, леща, нахут (за мен най-доброто), от месата евентуално говеждо и риба, яйца (но на едно ядене или растителен или животински протеин, никога и двете), относно скипването на закуската, по-обилното хранене с въглехидрати на обяд последвано от движение и лека вечеря е много добра ориентация от твоя страна, сутринта мюслите всъщност са по-големия проблем отколкото банана, би могла да замениш със накиснати от предната вечер сурови семена и ядки и примерно шепа сурови горски плодове (замразени има винаги). Силовите тренировки също са добра идея.

# 625
Здравейте! На 21.10 си направих изследвания: TSH- 4.11, FT4- 10.08, Anti - TPO- 828.6. Ендокриноложката ми изписа еутирокс от 25мг по 1/2 на ден. Приемам и селен. Пия ги от 12години. Обаче наблюдавам често сърцебиене и студенина, т.е постоянно чувство за студ, ръцете ми са потни и все едно непрекъснато се притеснявам. Нормално ли е?
В средата на м. Декември отново ще пускам изследвания и ще ходя на лекар!

# 626
"Нормално" е. Дозата на хормона ти е много ниска за това тсх и почти липсващото фт4. Няма да е лошо да си пуснеш и едни антитела за Базед (ТРАК) предвид симптомите. Как така пиеш селен от 12 години🙄? Той е опасен при предозиране.

# 627
Селен сега започнах да пия. По предписание на лекарката.

"Нормално" е. Дозата на хормона ти е много ниска за това тсх и почти липсващото фт4. Няма да е лошо да си пуснеш и едни антитела за Базед (ТРАК) предвид симптомите. Как така пиеш селен от 12 години🙄? Той е опасен при предозиране.

# 628
А какво пиете от 12 години? Не разбирам. И все пак. По-правилно е преди прием на селен да се изследват стойностите му. Тя го е изписала заради високите антитела, но не очаквайте чудеса.

# 629
А какво пиете от 12 години? Не разбирам. И все пак. По-правилно е преди прием на селен да се изследват стойностите му. Тя го е изписала заради високите антитела, но не очаквайте чудеса.

Предполагам е дни Simple Smile и сигурно става въпрос за хормона и селена, изписани са сега

Общи условия

Активация на акаунт