Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 640
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Първо вижте нивата на ФТ3 и ФТ4. Те са показателни, дали имате хипофункция. Тогава можете да прецените как да процедирате.
Направете си ФТ3 И ФТ4 в същата лаборатория. Ако искате всичко наведнъж на по-ниска цена, влезте в Оmed. Там има промо-пакети - ЩЖ всичко за 42 лв.
Има и пакети за витамини. Разгледайте!

# 436
Благодаря! Ще ги пусна. Лек ден!

# 437
В коя лаборатория е най-добре да се пуснат изследванията за Щитовидна според вас? Аз в два поресни дни при тсх в рамус и тсх в цибалаб получавам два съвсем различни резултата. На кого ли да вярвам :/

# 438
Субективно е малко това с лабораториите. Но за Рамус специално във всеки град реномето май е зле. Аз правя в Цибалаб, защото в града ни тази се води най-добра.

# 439
Здравейте!

С хипофункция съм и притеснения от риск за Хашимото .
От миналата година проследявам хормоните на щитовидната жлеза и антителата. При разчитането им ползвах темата тук и помощ от denis от форума, защото личният лекар не отчете да има проблем.
Първият ми преглед при ендокринолог беше пак тогава и той също заключи, че нямам проблем и лекото завишение в стойностите на антителата е незначително. Предписа ми Л тироксин като ми каза да го пия само, ако целя забременяване, иначе - не. И аз не съм приемала.

Сега през септември пак правих изследване и резултатите са следните:

Скрит текст:

ТСХ се покачва - миналата година беше 2.75
ФТ3 спада - миналата година беше 5.39

Миналата седмица бях при д-р Нончев в Пловдив, защото искам да взема мерки. Видях, че е от лекарите, от които сте доволни, в списъка на първа страница от темата.
Той видя всички изследвания.
При ехографския преглед не се установиха изменения - нормална форма, гладка повърхност, нормоехогенна и хомогенна структура без повлекла и псевдовъзли, нормални размери и заключение: Нормален ехографски образ на щитовидна жлеза и структури на предна шийна област. Не се налага лечение. След две години ТСХ.

И сега не знам какво да правя - трето мнение ли да търся. Все пак това са специалисти и нали разбират от работота си. Чувствам се сякаш търся някой да ми изпише лекарство, защото чета разни неща в интернет. Никога не се доверявам изцяло на написаното в мрежата и винаги търся мнение от лекар.

Моля за коментар на изследванията по-горе. Ще ви бъда благодарна!

# 440
Хипофункцията ви е видима от тсх. Антителата за Хашимото са налице. Вероятно сте съвсем в началото все още и е въпрос на време, за да се видят измененията в жлезата (година, две, три?). Фт3 е много ниско. Очаквайте скоро и фт4 да спадне, съответно тсх ще се повиши. За ниска доза хормон сте, но все пак първо опитайте с попълване на дефицитите. Вит Д е нисък, феритин също. Вижте желязото как е покрай този феритин.

# 441
Благодаря за отговора!

Приемах желязо и витамин Д за около месец.
Днес правих контрола - витамин Д вече ми е на горна граница, но с желязото и феритина стават бавно нещата. Феритинът е станал 20.3, желязото е 14.8. Продължавам пак с прием на желязо.

Като попълня дефицитите и евентуално влязат в норма има някаква вероятност да се подобрят показателите на щитовидната жлеза ли?

# 442
Да, напълно възможно е тсх да спадне. Но пускайте винаги заедно с фт3 и фт4.

# 443
bongobongo, благодаря за отзивчивостта!
Ще следя и ще правя контроли, и последно - молба за препоръка за ендокринолог, който би обърнал внимание на тези резултати.

# 444
  • Пловдив
Impatiens, какви симптоми имаш?
И защо настояваш да пиеш хормон, просто ми е интересно.

# 445
Да, така излиза наистина, че искам, а пък не ми предписват Grinning
Въобще не държа да пия хормон, ако не се налага, но когато съм споделяла резултати от изследвания тук, съм получавала съвет - Вземи мерки.
Стремя се да попълвам дефицитите на витамини и други показатели. Това мога да направя аз. Другото лекар го преценява.

Симптомите са най-общо казано лесна уморяемост, понякога лоша концентрация, чувствителност към студ, сърцебиене - не е често, но пък и не е толкова рядко, че да не ми направи впечатление. И са на периоди тези усещания, т.е. не ми е ежедневно това състояние.
Повечето от тях бих отнесла и като последствие от дефицита на желязо, защото се припокриват.

И отделно и не на последно място е притеснението да не изтърва нещата.

# 446
Какво мислите за ваксините при Ковид и нарушена функция на щитовидната жлеза? Има ли риск да се влошат хормони, показатели, антитела при ваксиниране?

# 447
  • София
Какво мислите за ваксините при Ковид и нарушена функция на щитовидната жлеза? Има ли риск да се влошат хормони, показатели, антитела при ваксиниране?
Тук много сме писали по въпроса - имало е и ЗА и ПРОТИВ. Има ваксинирани като мен, напр., преболедували или изчакващи. Всеки е взел някакво решение за себе си и децата си.
Това интервю с  проф. д-р Доброслав Кюркчиев от УМБАЛ "Свети Иван Рилски", началник на лаборатория по Клинична имунология, ми направи добро впечатление. Може да е от полза за някого:
https://www.vbox7.com/play:80c6f12c74

# 448
Сутринта по един от тв блоковете, говори някакъв ендокринолог.За жалост, само периферно слушах, но чух мнението му, че синдромът на Хашимото бил едва ли не в 50% от случаите само козметично заболяване, в останалите 50%  успешно се регулирало всичко с лечение. Как ме е яд, че забравих къде го гледах..

# 449
БТВ, беше този проф.ендокринолог, който за мен е платен от някоя фармацевтична компания, и му пожелавам едно козметично заболяване на него и на семейството му, и после да говори глупости по БТВ.

Общи условия

Активация на акаунт