Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 516
  • 757
  •   1
Отговори
# 645
Ашвагандата е противопоказна при Хашимото,това знам от групата Хашимото и приятели.Аз пия сибирски женшен като адаптоген.

# 646
Не съм го срещала това, благодаря за информацията!

Имам запаметена една статия за Ашваганда, погледнах я ...наистина стимулира имунната система, т.е. не е ок за Хашимото, но я дават добра за хипотиреодидизъм https://zdravivsekiden.com/ashwagandha-superbikka-adaptogen-niak … 5zqu2jP-cYv4621QA

# 647
Здравейте преди 6месеца ми поставиха диагнозата хашимото като на изследванията тогава тсх беше в норма а завишени тат и мат. Не ми беше предписано нищо причината че половината от щитовидната ми злеза била разрушена но тази която е останала работела добре и за момента нямало нужда от лечение и така до вчера когато си пуснах пак изследванията и това което видях ме шокира моля споделете вашето мнение и опит. Благодаря

# 648
Първо, както е посочено на първа страница, TSH винаги се изследва заедно с FT4 и FT3. Никога самостоятелно. Просто е безсмислено да се тества само един показател, защото трите хормона се тълкуват заедно. Дори и лекар да не те насочва, ти си ги пускай и трите. В момента изследването ти е непълно.
Второ, за тази половин година не се ли запозна поне повърхностно със заболяването, което ти поставиха като диагноза? Аргументът за "половината работеща ЩЖ" даже няма да го коментирам, защото звучи нелепо. И преди половин година вероятно си била, и сега си за хормон. Освен това, става въпрос за хронично заболяване, което налага да направиш определени промени в живота си - да се храниш балансирано, да спортуваш, да приемаш добавки (след като си се изследвала, за да видиш какви дефицити имаш), да спиш достатъчно, да избягваш стреса и др. Изобщо, тематиката е много обширна.

# 649
Здравейте, днес пуснах част от изследванията, (желязо, жск, тсх, тат, мат, глюкоза - 3 пъти и инсулин) утре кортизол.
1вия инсулин е над нормата.
На ехограф всичко е ок.
Състоянието ми почти същото. Малко повече енергия.
В четвъртък ще видим ендото какво ще каже.

# 650
 Покажи най-добре изследванията.

Кортизол - без кафе, без физическо натоварване преди вземането на кръв.

# 651
# 652
Привет!
Бременна съм в 5 месец. От началото на бременността тсх се вдигна до 2.6 и започнах хормон 25 еутирокс. Преди един месец го вдигнах на 50, защото тогава (в 4 месец) тсх беше 3.8.
Днес Тсх ми е 2.7, но виждам, че т4 е паднал много на 12.90 (стойност 12-22). Преди т4 винаги ми стоеше на 15. Чудя се защо пада така драстично? На ехограф жлезата е добре. Реално преди да забременея не съм имала проблеми с жлезата, въпреки това си ходих редовно на прегледи.
Прави ми впечатшение, че б12 ми е паднал също драстично - до 177. Преди три месеца беше над 350.
Чак петък съм на ендо, ще се радвам за съвети и насоки. Най-вероянто ще трябва да взимам и б12., но тогава няма ли да ми падне много желязото? (Което е 22 в момента, а предния месец беше 25). Не ям никакво месо, ако това има значение.

# 653
  • София
Здравейте, днес пуснах част от изследванията, (желязо, жск, тсх, тат, мат, глюкоза - 3 пъти и инсулин) утре кортизол.
1вия инсулин е над нормата.
На ехограф всичко е ок.
Състоянието ми почти същото. Малко повече енергия.
В четвъртък ще видим ендото какво ще каже.
Bibi, пусни задължително и гликиран хемоглобин утре. Той дава представа каква е била стредната стойност на КЗ за последните 3 месеца. Т3 също не видях или съм пропуснала?

# 654
Благодаря Skiorche но, няма да мога. Може другия месец😊(доста пари е всичко)
Т3 ще го пусна утре.
А тези изследвания как са?

# 655
  • София
Благодаря Skiorche но, няма да мога. Може другия месец😊(доста пари е всичко)
Т3 ще го пусна утре.
А тези изследвания как са?
Със сигурност нямаш Хашимото. ФТ4 от предните ти изследвания беше малко нисък, но ТСХ мисля, че е ОК.
Единственото притеснително за мен е инсулинът и странно, че е висок, а КЗ е ниска. Но тук най-добре да ти каже ендокринологът. И аз тепърва ще чета по този въпрос. Успех и пиши какво са ти казали!

# 656
ивка1986 да завишен ти е кортизола, не е много но е завишен. Пробвай с Ашвагандата ако искаш и ще видиш как се чувстваш, принципно повечето хора са доволни от нейн прием.
А Джерами казва, че като си правила обременяване с глюкоза, е трябвало и инсулин да се изследва трикратно както кръвната захар. Често сутрешния инсулин е добър, но на 60 или 120мин скача. А и е натоварващо изследване затова като се прави е добре да се пуснат и двете.

Ами явно ще чакам до май месец следващата година,защото сега не здравословно пак да се обременявам. Не знам защо не е направено това обременяване и за трикратен инсулин.
Освен това вените ми са пукнати след вчера,та и да искам друг вид изследване не мога да правя,поне докато вените не се възстановят.

Много се обърках(отново) с това тълкуване тук на резултатите от това изследване.
Тъкмо мислех,че всичко е в норма,а то....
Ще се чака за по-категоричен резултат,след ново обременяване. 😟😟😟

# 657
Защо пада т4 ? Приемам хормон, но с всеки месец т4 пада, сега е 12.90. Съвсрм на долна граница. Каква е причината? Бременна съм в 20г.с.

# 658
Гери75, нормално е да падат щитовидните хормони, а така както виждам, ТСХ също се е вдигнало. Според мен си за вдигане на хормона. Бебето "ползва" твоята щитовидна жлеза и до третия триместър ще имаш верояно все повече нужда от прием на хормон. Аз споделям от моя опит с еутирокс и бременност, следях всеки месец и всеки месец се нагагаше корекция на дозата. Аз стигнах до 0.75, като в осми месец вече се наложи да смъквам дозата, защото тогава вече жлезата на бебето явно започна да функционира. За б12 според мен се консултирай с хематолог.
Имай предвид, че ако не ядеш месо, хемоглобинът също вероятно ще падне. При мен се случи след 5 ти месец, но при мен б12 беше в норми, хематолог прецени, че ще пия само желязо. С първата бременност падна на 80, с втората го хванахме навреме и още на около 105 започнах да пия желязо.
Не знам защо пада т4, според мен може би организмите ви (твоя и на бебето) имат по-големи нужди. По мое мнение вероятно трябва да вдигнеш дозата. Но не съм специалист, пак казвам, при мен постоянно увеличавахме до 8 ми месец.

# 659
Brumm, аз съм в средата на 5 месец. В момента тсх е 2.7
T4 беше години наред на 15, а сега изведнъж пада.
За б12 ще се консултирам след два дни, но не знам дали с едното или да ходя и при хематолог. Ще го преценя. Хемоглобин и желязо са доста добре към момента, не много високи, но не са и ниски.

Общи условия

Активация на акаунт