Спортна БГ-Мамма – обща тема за коментари за всякакъв спорт

• 50 888
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Днес може да имаме българка носителка на световна купа по шах. 🙂
Говоря за 20 годишната, Нургюл Салимова, която тръгва от село Крепча, а е на път да победи 2-та в света, рускинята Александра Горячкина. Нашето момиче е номер 29 в света. Визирам ранглистата на ФИДЕ.
Дали сме намерили новата или дори по-добра от нея, Антоанета Стефанова идните години ще покажат, но Нургюл играе изключително разчупен и модерен шах.

Днес проследих пряко почти целия близо 5 часа и половина мач между финалистките. Нургюл и Алекс завършиха наравно в събота и днес нашето момиче беше с белите фигури и с голям шанс за титлата. Имаше първоначално предимство, но за жалост не го доразви. Впоследствие Горячкина имаше по-добра позиция с фигурите на дъската, но като цяло ремито витаеше във въздуха. В крайна сметка така и стана след 118 хода. Така ново реми вчера и днес ни чака тайбрек за купата.
Все пак Нургюл имаше и проблеми с контролното време, тъй като много по-дълго време обмисляше ходовете си, така че в крайна сметка може да се приеме и че се измъкна от неприятна ситуация към края на мача.

Начало на мача: 12:00 или 14:00 ч. българско време.
Мачът с картина може да се следи тук:
https://www.youtube.com/@FIDE_chess/streams
-
Може да се следи всеки един ход със схема и подробности и оставащо време за ходовете на двете ето тук:
https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-womens-world-cup-2023/7/1/2
-
Както и тук:
https://worldcup2023.fide.com/en/live

Започва се с два тайбрека с времеви контрол 25 минути плюс 10 секунди добавка на всеки ход. Ако след тези две партии няма победител се преминава към два тайбрека с 10+10 време, ако и тогава няма резултат се пристъпва към нови две с времеви контрол 5+3. В краен случай се прбягва към решителна партия 3+2, докато се излъчи победител.

Още със стигането си до финала Нургюл се класира и за турнира на претендентките за световната титла. Надпреварата представлява турнир между осем състезателки, които трябва да определят претендентката за мача за най-ценната титла срещу китайката Джу Уенджин през 2025 година. Битката за мястото на претендентката ще се проведе през април 2024. Настоящата Световна купа осигурява три места за турнира и едно от тях вече е за Нургюл Салимова. 😊

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 01:05 от Diavolo

# 436
  • in Wonderland
Точно се чудих как никой тук не отрази постиженията на това прекрасно, младо момиче, и ето Дяволо с много подробен и интересен обзор. Благодаря.
Не играя шах, знам основните правила, но и аз от няколко дни гледам с интерес партиите на Нургюл, макар и почти нищо да не разбирам.
Много силно ѝ стискам палци днес, дано има ден и късмет и надделее над доста по- опитната си опонентка.
Февруари Нургюл е била в рубриката на БНТ Аз съм....., предавана за млади надежди в спорта- https://bnt.bg/news/az-sam-nurgyul-salimova-314692news.html
Много красиво, умно и целеустремено момиче.

Иначе от сряда започва 40тото Световно първенство по художествена гимнастика във Валенси, Испания.
Ще ни представят 3те ни топ гимнастички- Боряна, Ева и Стилияна и ансамбъл жени. Боряна ще се бори за втора олимпийска квота, която ще се разиграва в квалификациите и ще играе 4 съчетания. Стили, която вече спечели първата квота за ОИ Париж на миналото СП в София, ще играе 3 съчетания и Ева ще видим само с лента.

Ето и пълната програма:

Скрит текст:
Пълна програма (‼️часовете са в българско време)
🗓Сряда - 23-ти август
⏰️10.30 - 12.30 Квалификации обръч и топка - група А
⏰️13.00 - 15.06 Квалификации обръч и топка - група B
⏰️16.00 - 18.12 Квалификации обръч и топка - група C 🇧🇬
⏰️18.30 - 20.30 Квалификации обръч и топка - група D
⏰️21.15 - 21.45 Церемония по откриване на състезанието
⏰️22.00 - 22.35 Финал индивидуално обръч
⏰️22.47 - 23.22 Финал индивидуално топка
⏰️23.22 - Церемония по награждаване финали обръч и топка 🥇🥈🥉
🗓Четвъртък - 24-ти август
⏰️10.30 - 12.36 Квалификации бухалки и лента - поток B
⏰️13.00 - 15.00 Квалификации бухалки и лента - поток A
⏰️16.00 - 18.00 Квалификации бухалки и лента - поток D
⏰️18.30 - 20.42 Квалификации бухалки и лента - поток C 🇧🇬
⏰️22.00 - 22.35 Финал индивидуално бухалки
⏰️22.47 - 23.22 Финал индивидуално лента
⏰️23.22 Церемония по награждаване финали бухалки и лента 🥇🥈🥉
🗓Петък - 25-ти август
⏰️17.00 - 18.36 Многобой ансамбли (5 обръча + 3 ленти +2 топки) - поток А
⏰️19.00 - 20.36 Многобой ансамбли (5 обръча + 3 ленти +2 топки) - поток B 🇧🇬
⏰️ 20.36 Церемония по награждаване многобой ансамбли и отборен шампион  🥇🥈🥉
🗓Събота - 27-ми август
⏰️16.00 - 18.09 Индивидуален многобой - група B (класирани от 10 до 18 място)
⏰️18.45 - 20.54 Индивидуален многобой - група А (класирани от 1-во до 9-то място)
🗓Неделя - 27-ми август
⏰️17.00 - 17.43 Финал ансамбли 5 обръча
⏰️18.00 - 18.43 Финал ансамбли 3 ленти + 2 топки
⏰️18.43 Церемония по награждаване финали ансамбли 🥇🥈🥉
⏰️19.30 Гала спектакъл и Церемония по закриване на състезанието

БНТ 3 ще излъчва само финалите, които могат да се проследят поне на още три канала:

Олимпийският канал: https://olympics.com/en/sport-events/
FIG YouTube (геоблок): https://www.youtube.com/c/gymnasticschannel (с геоблок)
RTVE ES (геоблок): https://www.rtve.es/play/internacional/portada/
Колкото до квалификациите, възможно е да има лайвстрийм (частичен или пълен) от YouTube канала:
https://www.youtube.com/@rhythmicgymnasticteamwcpes2567.

Програма БНТ:

Преки предавания от световното първенство по художествена гимнастика:

23 август /сряда/ 22:00-23:50 финали /обръч, топка/ БНТ 1

24 август /четвъртък/ 22:00-23:50 финали /бухалки, лента/ БНТ 1

25 август /петък/ 17:00-18:40 ансамбли /многобой/ БНТ 3

19:00-21:00 ансамбли /многобой/ БНТ 1

26 август /събота/ 18:40-21:15 индивидуален многобой БНТ 1

27 август /неделя/ 17:00-19:10 ансамбли /финали на уредите/ БНТ 1 и БНТ 3

Нека вярата, силата и късмета бъде с всички наши спортисти през идните дни! Flowers Four Leaf Clover

Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 09:03 от ~ Dee_Dee ~

# 437
Феноменална Салимова. Страхотно изигра първата партия по ускорен шах в тайбрека срещу много по високо ранкираната Горячкина на финала на световната купа при жените. Размениха си две ремита в класическият шах и днес ще рашат кой ще спечели световната купа при жените с ускорен шах. Продължава чудеса да прави новата ни звезда в шахмата. А и изключително интересно играе. Треньорът и казва че нейни партии трябва да влязат в учебниците по шахмат. Първата партия която наблюдавах беше една от най вълнуващите които съм гледал. С голямо въображение, нестандартни ходове и жертви на фигури, аутсайдерът в предварителните прогнози за финала Салимова постигна голямо предимство с белите, но за съжаление времето не и стигна да нанесе решителният удар срещу фаворита Горячкина и да измъкне победата, отново реми. Накрая Салимова играеше без време, беше го израходила цялото и действаше само с 10-те секунди за ход. Ако имаше повече време щеше да е победи. Доминираше тотално през цялата партия. Но това е бързият шах. Но от начина по който играе срещу най добрите в света шахматистки си личи че вече имаме нова голяма звезда в шаха, с бъдещи големи успехи.

Във втората партия за момента Горячкина с белите има материално предиство от пешка в повече. Позицията за момента не изглежда тревожна, но заради пешката в повече в по голяма опасност в тази партия ще бъде Салимова. Дано успее да стигне до реми, за да запази шансовете си да стане най младата шахматистка в цялата история на шахмата печелила световната купа. Това казаха коментаторите преди малко, ако Салимова направи сензация и победи много по високо ранкираната Горячкина ще стане най младата шахматистка в историята печелила световната купа.

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 17:05 от Никола Тесла

# 438
  • София
Загубихме Sad
Рускинята се измъкна по терлици с черните в първия тайбрек гейм за реми и сега при втория с белите получи ранно предимство (още с първите ходове) и майсторски го разви. Тази пешка повече в крайна сметка си каза думата. И това номер 2 в света не е случайно. Така рускинята вече официално е Грандмастър.

Но само суперлативи за нашето прекрасно момиче, което играе много агресивен и нестандартен шахмат и определено бъдещето е пред нея. Simple Smile

# 439
За съжаление не успя да стане най младата шахматистка печелила световната купа Салимова. Успя Горячкина тая пешка в повече да я реализира накрая. Позицията беше равностойна без видима голямо опасност за Салимова. Обаче накрая когато и двете си бяха изхабили цялото време и трябваше да действат много бързо, без време за мислене и партията почна ход за ход за секунди да се играе, Салимова допусна грешка. След един нейн ход с офицера в ендшпила (3 пешки и кон за белите срещу 2 пешки и офицер за черните) когато Горячкина се мъчеше да реализира пешката в повече компютъра подскочи че е грешка този ход и белите получават голямо предимство, въпреки че човешкото око и мозък в началото без време за мислене, не се виждаше това като  голямо предимство, след този ход Горячкина наистина успя да реализира победа в партията благодарение на проходна пешка срещу която вече Салимова нямаше какво да направи заради грешката с офицера. Но така е, определено бързият шах е съвсем различна игра от класическият, нещо подобно като разликата между футболният мач и дузпите, съвсем различни неща въпречки че са част от един и същи спорт. Тя отново между другото Салимова първа си изхаби времето, което показва че бързият шах не и е силата в сравнение с класическият, има нужда от време за мислене.

Но въпреки това ние си имаме вече нов страхотен шахматист в елита на този спорт, който според мен тепърва ще се развива и големи успехи ще постига. На футболен език Салимова загуби финала при дузпите, но определено класата и е много голяма. Със сигурност ще е в играта през следващите 10, 15 години дори за световната титла.

# 440
  • София
Ден 3 от СП по лека атлетика, което май само аз гледам... 😮

Най-накрая злато за американката, Ша'Кари Ричардсън.
Шакари е супер талант, за която се заговори още преди 2 години, но заради употреба на канабис (по-точно на марихуана като продукт) бе наказана (само да вметна, че това не е допинг) и не участва на олимпиадата в Токио.
Шакари винаги е имала някакви проблеми извън пистата или все и се случва нещо в серии и пр. Ето и сега на полуфинала заспа на старта и ако не бе в такава страхотна форма можеше и да пропусне финала, което щеше да е катастрофа. За капак и се падна супер неудобния 9-ти коридор. И пак не беше убедителна на старта, но и не изостана с много. Като за нея, сравнително добър старт. Но това което направи след 60-ия метър беше впечатляващо. Направо задмина топ ямайките като малки гари.
Шакари записа и рекорд на шампионатите и 5 време в историята на спринта! 🙂
При един по-добър старт и ако се фокусира само върху бягането и да не вдигар ъце на финала, според мен има реални шансове да атакува брадясалия световен рекорд на Флорънс Грифит-Джойнър.

Това бягане на 100 м. тотално засенчи разочаровалото мъжко такова.
Станахме свидетели на най-великите 100 метра на СП.
Рекордни резултати за: 1, 2, 3 и 4 място!
И цели 7 под 10 секунди!

Шерика Джаксън остана втора, а с първи бронз на световни първенства се окичи легендата, Шели-Ан Фрейзър-Прайс, която спечели 15-ти медал! 10 златни медала ; 4 сребърни и 1 бронзов.

На 110 м. с препятствия очакван триумф за абсолютния властелин при хърделите, Грант Холоуей от САЩ.
Трета поредна световна титла за Холоуей, който обаче има една голяма мисия и тя е златния олимпийски медал след провала в Токио.
Олимпийският шампион от Токио, Хенсъл Парчмънт (Ямайка) остана със среброто.

На троен скок при мъжете, логично донякъде злато за Фабрис Занго от Буркина Фасо. Фабрис е световен рекордьор в зала.
Така, Занго вече има бронз, сребро и злато от СП + бронз от ОИ.
Сребро и бронз за кубинците Мартинес и Наполес и много жалко за младия супер талант от Ямайка, Джейдън Хибърт, който победи в квалификацията и е настоящия световен рекордьор за юноши. Хибърт се контузи още при 1-ия си опит и приключи състезанието.
Все пак да отбележа, че португалецът, Педро Пичардо (европейски, световен и олимпийски шампион) го няма в Будапеща заради контузия.

Голямото шоу беше обаче в сектора за мятане на диск за мъже, където тежкоатлетите се скъсаха да си сменят позициите както в тройката така и на върха. Всеки един мини кръг беше супер интересен, а златото буквално се реши с последните два опита. Истински трилър! 😎
В крайна сметка злато за мощния швед Даниел Стол и то с рекорд на шампионатите!
Втора световна титла за олимпийския шампион от Токио.
Среброто остана за словенеца, Кристиян Чех, а бронза за едва 20 г. Миколас Алекна (син на легендата, Виргилиус Алекна) от Литва, който е най-младия медалист в диска след среброто от Орегон' 2022 г. Алекна е и ЕШ и голям талант.

Значи драмата бе пълна. Чех или известен като Хари Потър в последния си 6-ти опит с 70.02 изпревари Стол и шведа беше изправен пред гилотината. Буквално. И Стол не само се събра от шока, но изпрати диска на 71.46 м.

# 441
  • MJF
Eee, дискохвъргачите са се старали. Повече от симпатичен пиедестал се е получил. Satisfied

Като почнах да те чета за тройния скок мъже взех да се чудя "Чакай малко , а къде е Педро?!" , ясно значи отсъства.

Късите бягания ще ги видя на записи- то секунди работа Smiley . Големи рекорди от дамите , голяма работа.

За мързеливите като мен:
Women's 100m Final
Men's 110m hurdles Final

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 10:26 от Шошулчо

# 442
  • София
Diavolo, и аз гледам... Даже съм в Будапеща. Стадионът е огромен... Но таблата са малки и недостатъчни за толкова голям стадион. Първият ден направо си следяхме резултатите на телефоните - нищо не се разбираше на място. После се организираха и пооправиха нещата. Много драми и обрати... паданията на Сифан и Бол, отпадането на Кърли, Джейкъбс и Симбине и т.н. Не знам дали ще дисквалифицират Вархолм за неправилното преминаване на препятствието. Не съм фен на хвърлянията, но финалите на чук и диск бяха супер интересни, а и нашите места са точно до тях. Чакаме с нетърпение какво ще направи Божидар утре. За съжаление, ако се класира за финал, няма да го гледаме в четвъртък на живо.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 15:26 от elita

# 443
  • MJF
Eеее сега ви завидях за местата на стадиона като почитател на хвърлянията. elita, мерси за включването от място. Стадиона нов и ако ще правят поне да е като за сегашните времена, мда. Тепърва ще трябва да се отплаща така да се каже. Както има няма с водните спортове сме в Будапеща и сие, сега и тоз стадион ще трябва ....
Wink

Подкокоросана от Diavolo си наруших реда на гледане и видях финала мъже диск. Симпатична и очаквана челна тройка се получи. Достойни резултати. Освен първото трио ми хареса как хвърляха Денни и Дакрес този път. В общи линии нямаше много фалове. Доволна.

# 444
Не мога да следя Световното, колкото ми се иска, но все пак хванах някои неща:

Много се радвам, че Ивана Шпанович-Вулета най-после спечели голяма титла на открито след толкова години. Още помня как през 2017 скочи за титла в последния опит, но номерът и остави следи по-назад в пясъка и така остана 4-та. Даже след това коригираха номерата, за да не се повтаря това.

Буркина Фасо взеха първа титла в историята, а Занго събра пълен комплект медали от шампионатите в тройния скок.

Леко изненадващи за мен титли на Лайлс и Ричърдсън. Шели-Ан Фрейзър-Прайс с пореден медал. В началото на кариерата и не я харесвах, но сега я уважавам, защото остана последна от великата ера шампионки от първите две десетилетия на века. Все пак съм доволен, че няма да подобри рекордът по медали/титли на моята all-time любимка и за мен категоричен GOAT на женската атлетика - Алисън Филикс.

Дано Вархолм не бъде дисквалифициран. Ако остане, ще има велик финал на 400 с препятствия, заедно с Бенджамин, Дос Сантос и Макмастър. При жените, при липсата на Сидни Маклафлин, Фемке Бол не би трябвало да има проблеми, ако издържи психически. Очаквам да ги бие с около 1.5-2 секунди и да компенсира загубеното злато в смесената щафета. Двете с Клавер имат потенциал да вземат медал в женската щафета. Самата Клавер има реален шанс за медал на 400 метра, където Паулино е фаворит.

# 445
  • София
Шошулчо, финалът на диск при жените също изненада всички. Гледай го!
Информацията за бяганията за зрителите днес почти липсваше на таблата на стадиона. Много е зле в това отношение организацията.
А Вархолм си е за дисквалификация, не знам какво ще решат. Правилата са за всички.

# 446
  • MJF
Браво. Радвам се че имам интересени неща за гледане в запас. Satisfied

Ако почна да коментирам снимането ще се отплесна и .... снимачите не заслужават. Diavolo знае че съм чувствителна на тази тема, но докато във фигурното пързаляне да речем, макар и трудно, мога да преглътна такъв непрофисионализъм , то тук в леката атлетика и то на такива "телевизионни дисциплини" като скачанията и хвърлянията да не знаеш къде "да си сложиш камерите" е пълно .....

Аз видях дългия скок жени
Всичко показаха тези 12 финалистки.
Това което направиха съдиите със Смит беше толкова ненужно. Силно ми напомниха и за онзи момент, който Titanbg напомни, за Ивана Шпанович-Вулета и за онова с флагчетата в Токио 2021 при Уолш в гюлетата  мъже. Добре  че поне ѝ дадоха шанс за четвърти опит на Смит ама колко телефонни разговори и мотане....Tired
Но защо ѝ разрешиха да продължи да скача до края?! Омотаха се ....като  пате в кълчища . Пълен цирк. Frowning
Първите 4 в  класирането счакаха най-технично, аз и такова скачане харесвам. А не просто  силен спринт и както се получи в пясъка. Много от "младите газели" скачат именно така , коментаторката ги оправдаваши нон-стоп, с което не ми и хареса но това е друга тема, но трудно гледам такива комични гледки каквито се получиха особено в първи рунд - и плонж и какви ли не криви пикирания.
В първия рунд "бях заета" почти до края му и  да пуфтя на дивана пред екрана как гледам СП а нямам кадър от стартовата дъска, включиха повторение от нея чак в края на пърия рунд и не бих казала че гледката ѝ/дизайна ѝ ми хареса. Neutral Face
Онзи ден като прочетох тук за дългия скок се зачудих "А къде е Михамбо?" и проверих и се оказа че има старт 2023, сега от коментатора разбрах че е контузена.
Ивана направи 3 много добри скока, първия беше фал, но след това го повтори един вид а последния 7,14 достоен се получи. "По пътя към Токио" се готвеше добре , гледах я как набира форма в сезон 2021 и беше от атлетите на които по-силно стисках палци на О. И колко жалко че не се получи пиедестал там.
Много се радвам за този ѝ златен медал от СП.
Браво на Брюме за шесте поредни опита без фал.
Браво на Ротару- Котман, чудесен последен скок и размести класирането до момента. Честит ѝ бронз от СП.
Браво на "отговорничката за публиката" Тара направи добро състезание, може и повече. Честит и първи сребърен медал от СП. Пожелавам ѝ още.

В отсъствие на Михамбо шанса за всички бе по-голям, знаеха го и дерзаха, рискуваха...Аз доволна.

# 447
Световното по художествена гимнастика във Валенсия вече започна.
Живи и здрави да са испанците, излъчват тук:
https://allgymnastics.tv/live?id=6332381852112
Резултати на живо и стартови списъци тук:
https://gym.longinestiming.com/2023/Rhytmic-16307/en-us/Default? … kmERUFSLlTJP1_E2o

Групата на нашите момичета започва в 16:00. За България ще се състезават Стиляна Николова и Боряна Калейн, Ева Брезалиева също ще участва, но утре, само с едно съчетание.
Италианките и израелките, които са сред основните ни конкуренти, играят от 13:00. Ще гледам колкото мога от квалификацията, извън фаворитките има прекрасни и много интересни момичета с красиви композиции.
Финалите на обръч и топка са от 22:00 и БНТ ще ги излъчат.
Състезанието днес и утре е квалификция не само за многобоя, а и за квотите от олимпиадата в Париж. Боряна Калейн ще преследва втора българска квота.
Квалификациите продължават и утре, а многобоят е в събота.
При ансамблите многобоят, който се явява квалификация за Париж, е в петък, финалите са в неделя.
БНТ 1 и 3 ще излъчи индивидуалните финали днес и утре, едната група в индивидуалния многобой, както и многобоя и финалите при ансамблите.

Да стискаме палци на нашите момичета. Подготвени са много добре и направиха хубава тренировка.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 20:50 от Дидичка

# 448
  • София
Винаги съм харесвал сутрешните сесии, не знам защо не се долюбват много, много...
Има достатъчно време д се обърне внимание на всичко и всеки...

За съжаление Божидар Саръбоюков остана на 21 място на квалификацията на скок на дължина със 7.74 м. Далеч от онези 8.22 които бе постигнал, но все пак това е дебют на СП за нашето младо момче. Дано кариерата да му се развие подобаващо, защото ние имаме големи традиции във всички скокови дисциплини и при мъжете и при жените.
Иначе, невероятна квалификация се получи в дългия скок. До последно драма и високи резултати. Истински ШОК са тези 8.54 на Пинок от Ямайка, който подобри с 18 см. личния си рекорд. Последните години изключително рядко се скача над 8.50 м. Цели 12 състезатели скочиха 8 или повече метра и точно те се класираха за финала. Топ 2. Хех. Това досега не се беше случвало. И обикновено резултати от 7.91-7.96/7 стигаха за класиране. Но не и днес. Така двама с 7.99 изгоряха (двамата топ австралийци), а изгоря и американецът Лоусън с личен рекорд 8.58 м. Както и вторият индиец, Срешанкар, който е втори в света за 2023 г. (8.41) а днес остана само с 7.74 като нашето момче, но остана на 22 място, след него. Другият индиец, Олдрин се класира именно с 8.00 като последен 12-ти. А той беше водач в света с 8.42 преди феноменалния скок на Пинок.
В овчарския скок нищо изненадващо, всички фаворити продължиха напред. Очаквам поредното шоу на Дуплантис, особено след като американецът Кей Си Лайтфут втрещил света с 6.07 по-рано през сезона не успя да се класира в топ 3 на прословутата и така дискутирана американска квалификация и пропуска световното!
Знаете, държавното първенство на САЩ и малкото световно първенство. Цяла книга може да се изпише за този феномен и за железните правила там, които казват, ако не си в топ 3 си АУТ. Ако ще да се казваш и Карл Луис или Майкъл Фелпс.
С тези 6.07 м. Лайтфут е трети в света за всички времена след легендите Дюплантис (6.21) и Бубка (6.14).

Без изненади в сериите на 200 метра при жените и мъжете.
Всичко най-добро продължава към полуфиналите.

Ден 4 на СП, 22.08 вторник

Италианецът Джанмарко Тамбери отново открадна шоуто както и преди 2 г. на олимпиадата в Токио. Любимецът на публиката направи типично си шоу след края на дисциплината, а иначе се получи оспорвано състезание, но както винаги след ерата на Сотомайор с ниски резултати (разбирайте под 240 см.).
Тамбери скочи пръв 236 см. а американецът ДжуВан Харисън ги скочи от втория опит и това реши всичко.
Така Тамбери вече има всичко. Олимпийски шампион, двукратен европейски и сега и световен.
Харисън обаче е бъдещето в дисциплината, като специалистите прогнозират, че той може да застраши дори резултатите на легендарния кубинец. Да напомня, че Харисън е успешен състезател и на скок на дължина и един от малкото в света, които упражняват и двете дисциплини.
Великия катарец, Мутаз Есса Баршим остана трети и така не успя да влезе в историята с 4-та поредна световна титла!

Големия ШОК от деня дойде на финала на диск жени, където супер фаворитката и направо да си кажем непобедимата Валери Олман от САЩ, която има изключителна техника и с нея печели, а не с някаква физика. Ако някой я види едва ли ще каже, че е дискохвъргачка. Валери има 71.46 м. което е 15-то постижение в историята, но да си го кажем, че е най-доброто, защото всичките пред нея са от т.нар. 'зомби ера' в леката атлетика. 😉
Когато отдавна не е тайна по какъв начин се постигаха високите резултати...
Олман обаче сякаш е орисана да се проваля на световни първенства. Две участия и два провала, защото за нея всичко освен 1-то място е провал. И докато в Юджийн си загуби логично с оглед формата и тогава, то снощи беше истински шок, защото победителката. Американката от Хаваите, Лаулауга Таузага подобри личния си рекорд с 4 метра (?!?!) и стана най-шокиращата световна шампионка досега на това първенство.
Бронза остана за великата Сандра Перкович от Хърватия - двукратна олимпийска, двукратна световна и 6-кратна европейска шампионка (и с 16-ти резултат в историята веднага след Валери).

Кенийското чудо в световната атлетика, Фейт Кипиегон спечели най-ясния златен медал на това световно (заедно с мъжкия овчарски скок). Цяла галактика я отделя от конкурентките и на 1500 м.
Да напомня, че по-рано през сезона, Кипиегон подобри цели 3 световни рекорда! На 1500 м. / 1 миля / 5000 м.
Това бе трета световна титла за Кипиегон, с което тя става най-великата жена в историята на тази дисциплина. Тя е и двукратна олимпийски шампионка и забележете е едва на 29 години. Феноменално!
Сребро за етиопката Дирибе Велтеджи и бронз за нидерландката Сифан Хасан. И тук без никакви изненади.

Програмата завърши със супер класиката в световната атлетика, 3000 м. стийпълчейз за мъже.
Там се очакваше много здрав сблъсък между крал Суфиане Ел Бакали от Мароко и новия световен рекордьор (от тази година), етиопецът Ламеча Гирма. Така и стана, но великия мароканец много по-технично преодоляваше препятствията и дърпаше на етиопеца с няколко метра при последната обиколка и накрая преднината му стана огромна. Втора поредна световна титла за олимпийския шампион Ел Бакали. А Гирма отново остана с празни ръце.
Голямо геройство на кениеца, Абрахам Кибиот, който падна много лошо, но успя да стане, да се събере и въпреки това финишира трети и взе бронза. Помогна му и факта, че бе дръпнал сериозно, но все пак, това което направи не се вижда всеки ден.

# 449
  • MJF
Хм, даже не съм забелязала това геройство на Лайтфут този сезон, голямо браво на него. Но си признавам че този сезон за първи път гледам лека атлетика на този именно старт.
Брей какви интересни неща са се случили на квалификацията на дълъг скок. Да видим на финала какво ще покажат след такива геройства.
Сега като те прочетох явно пак ще "разбъркам" реда на гледане и като следващо ще видя финала на висок скок мъже Satisfied
Пак ли Олман и Перкович без златен медал. Брей какъв герой Таузага.
SmileySmiley последния кадър горе. Завидях му как се разхлажда в тази жега.

Аз изгледах финала мъже чук
Аз този Кацберг не помня и въобще да съм го гледала до сега. Ама какво нещо правят мустаците понякога. Реших че надписа на екрана за възраст е сгрешен ама коментаторката не та не, 21 години и това е . А аз го определям поне на 31. Както и да е. Изненада ме тоз младеж. А каква ротация има Simple Smile - имах чувството всеки път, че гледам хубав двоен скок- много добра групировка и скорост на въртене -  във фигурното и аха , аха ще скочи. Прелест направо, браво. Олишампиона остана втори, серията на Fajdek със световни злата спря  и остана без подиум на това СП. Halász се събра пред родна публика. .....Въбоще младежта напира Smiley

Да проследя от начало до края състезание е моето, т.е. и квалификациите - предимно в сутрешните сесии но ......време трябва за това а то е кът. Та така въпреки заетостта намирам време за финалите и то докато правя и друго нещо.

Видях скока на височина мъже сега. Каква радост за Тамбери!
5-ма скочиха 2,33 м . Двама 2,36. Аз доволна.
Започнаха с прегръдка Башир-Тамбери и може да се каже , че завършиха с такава , ако не броим Башир- младши на тепиха и "опита" на 2,40 след целия купон. Mr. Green
Стараха се и останалите, браво.
Колко е приятно в публиката в сектора да се виждат такива големи имена съответно, както този път Javier Sotomayor
Харисън значи се е съсредоточил на височина. Но се вижда към момента , че скача и дължина, ще трябва още да се нагажда. Честит му първи медал от СП. Пожелавам му още. Той е един от по-младите атлети които следя по-отдавна.
Luis Enrique ZAYAS окрилено си направи pb.
На Тобиас също браво.
У и Акамацу всеки път ми се ще да ги премеря на височина, но то и Харисън там. Туй на фона на баскетболикта Макуин, двамата украйнци, Старк и т.н. Wink
Финалния купон беше на ниво, въпреки мърморенето от човека с тюркоазената фланелка Smiley , който ме подсети за онзи в Лондон дето си искаше настойчиво палката от щафетата от Болт.
Липсваше му този златен медал на Тамбери, искаше го силно и дълго и ...го получи. Напълно заслужено. Двама големи в този сектор на линия и вече и двамата с пълен комплект. Аз удовлетворена. Напълно.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 21:44 от Шошулчо

Общи условия

Активация на акаунт