Спортна БГ-Мамма – обща тема за коментари за всякакъв спорт

• 50 311
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Да почива в мир Еди Джордан!

Обаче Лечева е толкова куха…..

# 676
  • София
Уникално!
Нашето дете чудо в сноуборда, Тервел Замфиров, преди броени секунди спечели световната титла в паралелния слалом!
Сензация Simple Smile
Така нашето момче след световната титла при юношите вече има световна титла и при сеньорите.

# 677
Браво на нашето момче! Да е жив и здрав да печели още призови класирания и медали.

Йоханес Бьо загуби големия кристален глобус. Лаграйд беше безапелационен на стрелбището днес и спечели състезанието, генералното класиране и малкия кристален глобус в преследването. Получи се едно своеобразно предаване на лидерството в норвежкия отбор, от старшия към младия. Желязна психика и стабилност показа Лаграйд и напълно заслужи глобуса. Жалко за Йоханес, но и противникът му направи страхотен сезон.

# 678
  • София
Ами честито на Лагрейт, но не мога да го харесам. Много ми е безличен някак си. Но пък добра стрелба има.
Много ме е яд за отказването на Йоханес Тингес Бьо. Можеше да запише още много победи, титли и рекорди, но човека е от друга мая, не му е до тези неща. Твърде малко са само 5 големи глобуса, но това е положението.

Голямата драма обаче беше при жените, където преди последния масов старт вчера, Лу Жанмоно водеше с 5 точки на Франциска Пройс.
И двете щяха да направят нечуван финален спринт за да решат коя ще спечели големия кристален глобус (досега не е имало финален спринт при жените, който да реши сезона) и французойката се препъна на завоя, падна и всичко отиде по дяволите.
Каква драма.

Но се радвам за Пройс.

# 679
Мен Жанмоно ми е любимка и много ме е яд за нея! Кофти я притисна Пройс на завоя и за да не отстъпи падна.
Йоханес и Тарей много ще липсват! И като състезатели и като характери. То едни усмивки, наслада от спорта, постоянство, спортсменство. Йоханес можеше да отвее всички рекорди, но той просто няма тази амбиция на всяка цена. Затова и го харесвам много повече от други спортисти, които са за рекордите и победата на всяка цена, като Хамилтън например от Формулата. Ето, Кими Райконен(и той от скандинавците) и една титла му стигна и се върна за спорта и адреналина. Хамилтън и Верстапен буквално ще прегазят другите, за да са първи.

# 680
  • sofia
Съдът е спрял вписването на Весела Лечева като председател на БОК.

# 681
Наистина беше много оспорвано при жените и жалко, че едно падане реши спора.

Последното състезание на братята Бьо се превърна в истинки празник. Изпратиха ги с почести, като крале, получиха много поздрави и послания, а самите те благодариха на екзалтираната публика с една последна обиколка.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 01:49 от Дидичка

# 682
  • София
Голям скандал се завирхя във федерацията по кикбокс и муай тай.
Някои от вас знаят, че този спорт ми е любим. Познавам много хора не само в България, които са големи имена в спорта.
Председателят на конфедерацията е самозабравил се човек.
Силно се надявам да лъснат всичките му простотии. Защото в момента излага държавата.

# 683
Съдът е спрял вписването на Весела Лечева като председател на БОК.
Не мога да разбера защо са тия циркове в БОК?! Кой какво ще постигне?

# 684
  • Пловдив
Пореден сеир за някои и срам за обществото...

# 685
  • София
Нека отдадем заслужено на Даниел Чьофениг, новата голяма австрийска звезда в ски скоковете, който тръгва по стъпките на Грегор Шлиренцауер и Щефан Крафт. Като в лицето на Ян Хьорл ще има съперника, който ще го тика напред (и обратното разбира се).
И като добавим моя самурай, Ройо + словенците (поляците зациклиха), то мисля, че този спорт го чака добро бъдеще. Но крайно време е да имаме и по-адекватно рефериране и по-адекватни решения на техническите лица по време на самите състезания. Тези компенсации не работят за мен. А журито е меко казано страхливо и много често опорочава самите състезания.

Напълно заслужена победа на Чьофениг в генералното класиране за световната купа. Най-много победи за сезона, победа в чегтирите шанци, най-много места в топ 5 и в топ 10 и т.н.

Но вчера на любимата ми Планица, станахме свидетели на нов нечовешки световен рекорд за най-дълъг полет, дело на Домен Превец (254.5 м.), който счупи брадясалия рекорд на Крафт от 2017 г. във Викерсунд.

Simple Smile

Не знам дали гледахте, но през последните две седмици протече и световното първенство по Фристайл дисциплините в сноуборда и ските.
Успях да изгледам почти всичко, като съм доволен от това което видях. Няма и 1 година преди олимпиадата, най-добрите са във форма и готови за шоу.
А тук имаме и реален шанс за медал в лицето на Тервел Замфиров, който успешно продължава традициите на българския сноуборд крос.

Първенството се проведе в Енгадин' Швейцария и домакините спечелиха класирането по медали, малко изненадващо за мен, защото очаквах люта борба между Япония, САЩ и Канада с превес за японците. Японците и американците обаче се провалиха в някои коронни техни дисциплини.

Като цяло много силен зимен сезон за България, изхождайки от постиженията на Алберт Попов, Милена Тодорова, Владимир Зографски (най-силния сезон в кариерата му) и Тервел Замфиров.
Определено имаме шансове за нещо по-така в Милано и Кортина' 2026. Simple Smile

# 686
  • София
До зимната олимпиада в Милано и Кортина остават грубо 10 месеца.

Реално зимния сезон свърши. В момента тече световното по кърлинг за мъже (при жените титла за Канада) и през месец Май (традиционно) ще се проведе световното п-во по хокей на лед. Но то няма да е меродавно, защото за олимпиадата догодина, НХЛ ще спре и всички професионалисти ще могат да играят за своята родина. Договорът между МОК и НХЛ засега е за олимпиадите през 2026 и 2030 г.

Приключиха сезоните в световните купи + световните първенства във всички останали зимни спортове (всеки един олимпийски зимен спорт тази зима/пролет имаше своето световно първенство), така че ще се опитам (колкото и рано да е) да направя една прогноза за това кои страни ще се борят в класирането по медали догодина и коя страна е моят фаворит към момента.
Сега е много по-трудно да се правят прогнози, защото тепърва тази есен ще започне новия зимен сезон 2025/2026 и изобщо не е ясно, кой в каква форма ще е, дали случайно някой няма да се контузи (дано не, разбира се) или пък нещо друго няма да се случи.

Има индикации и то силни и обективни, че войната между Русия и Украйна (по-точно инвазията на Русия) ще приключи това лято (дано) и ако двете страни подпишат мирен договор, то няма да се учудя ако МОК реабилитира Русия, което също ще промени много прогнозите, особено във фигурното пързаляне и ски бягането.

За основните зимни спортове писах обзори. Не съм писал нищо за шорттрека (тотална доминация на Канада, която има супер поколение в момента), бързото пързаляне с кънки (Нидерландия отново смазаха конкуренцията), бобслея и шейните (традиционна германска доминация), защото няма особен интерес, а и от опит знам, че тези спортове основно се гледат веднъж на 4 г. по време на олимпиадата. Благодарение на един прословут руски тракер и ютюб аз все пак успях да изгледам тези първенства, разбира се с превъртане, защото времето е кът. Но видях всичко важно.

И така според мен ще има четири страни, които ще се борят за топ 3 и това са:
Норвегия, Германия, САЩ и Канада

Коя ще е нацията изненада?
За страна изненада залагам на Италия. Ще има бум и сериозен ръст на златата според мен.
Да, Италия, не само защото са домакини (а знаем всеки домакин се надскача), а и защото са много силни в доста от спортовете (ски алпийски дисциплини, фристайл дисциплините, бързото пързаляне с кънки (там имаме истински бум), шорттрека, евентуално биатлона).
Италия ще се бори с Япония, Нидерландия, Франция, Швеция, Швейцария, Австрия, Република Корея и Китай за петото място и изобщо за местата от 5 до 10 място.
Като три от тези страни ще са излишни за финалния топ 10? Кои? Ами според мен това ще са азиатците. Китай, Корея и сензационно и шокиращо, но –> Япония!

Основната борба ще е между Норвегия, Германия, САЩ и Канада. Зимните олимпийски игри по традиция са много по-оспорвани и трудни за прогнозиране. При летните олимпийски игри вече е лесно. САЩ срещу Китай и това е. За третото място, Великобритания, Австралия и Япония. +/- някой домакин.

Тук обаче всяка една от изброените четири страни има своите реални шансове за крайната победа.
Като на 5 място може да е всеки между другото.
Нидерландия и Швеция имат потенциал дори за 3 място в крайното класиране по медали. Австрия и Швейцария също имат супер отбори.

Големия фаворит си остава Норвегия до доказване на противното. На хартия обаче. Ако бях буки, сигурно щях да им поставя най-ниската ставка. Страх лозе пази както се казва. Норвегия е и шампиона от последните 3 олимпиади все пак!
НО, за мое голямо съжаление мисля, че този път ще се провалят. Защо? Ами заради отказването на Йоханес Тингес Бьо, Ярл Магнус Рибер и заради кризата в женското ски бягане. Дори и Терезе Йохауг да участва (въпреки нейните странни изказвания и действия, аз съм сигурен, че ще участва), то не мисля, че ще успее да пребори ЕГН-то и много силните шведки.
Не мисля и че този път Норвегия ще успее да изкопчи злато във фристайла, а ски скоковете и кънките са под сериозен въпрос.

Изключително трудно ми е обаче да преценя коя страна ще победи.
Ако Норвегия се издъни, то е логично Германия да спечели. Имат Винценс Гайгер в северната комбинация, Франциска Пройс в биатлона + почти гарантирани поне 7/8 златни медала от улея (шейни, бобслей и скелетон), евентуално да ударят нещо във фигурното (спортните двойки), фристайла и алпийските ски.

САЩ също имат огромен потенциал, но все нещо не им достига и се провалят непрекъснато на зимните олимпиади. Сега обаче имат много компактен отбор. Мика Шифрин + Фигурното пързаляне (поне 2/3 сигурни златни медала) + скелетона + бързото пързаляне с кънки (това ще е ключа от портата) + фристайл дисциплините разбира се.

Канада се провали с гръм и трясък в Пекин и сега ще реагират като ужилени.
Значи за Канада имайте предвид, че имат почти сигурни 2/3 (може и суип) златни медала в хокея на лед и кърлинга, а в момента са много голяма сила във фристайла и водеща сила в шорттрека.

Според мен нещата ще се решат на границата на 13/15 златни медала. Там някъде ще е зоната на здрача...
На сляпо, само на настоящата картинка и с оглед традиции и психология аз бих заложил на победител Германия.
1. Германия
2. САЩ
3. Канада
4. Норвегия

Да, любимата ми Норвегия дори няма да е в топ 3. Изключително смела прогноза. И много рискована. Направо скандална.
Като изключим България, аз от дете винаги си подкрепям Норвегия и Канада, така че ако не е Норге, то ще стискам силно палци на кленовите листа.
Все пак Норвегия и Канада са родините на 90% от всички олимпийски зимни спортове.

Simple Smile

# 687
Четох те ли...Йосиф Миладинов се отказва от спорта, само на 21 години... Щом го е обявил пред БНТ, предполагам не е фалшива новина....А момчето има талант и потенциал.

# 688
Много жалко! Голям потенциал имаше Йосиф. Дано е здрав и не е заради тежка контузия!

# 689
  • София
За мен това не е нормално.
Това момче се оказа без спортна воля и хъс.
Дай всички спортисти да се откажат и да станат инфлуенсъри примерно.
Сега следват Игри на волята, а после Къщата на инфлуенсърите.

Общи условия

Активация на акаунт