Спортна БГ-Мамма – обща тема за коментари за всякакъв спорт

• 50 316
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Честит празник на дамите в темата!

Преди малко, имаме много радостна новина и за пръв път от 2000 година имаме европейски шампион в зала при мъжете. Победил е Фурлани, който е адски силен и си е в топ 3 в дисциплината в света, което е още по-радващо.

https://dsport.bg/evropeiska-titla-na-bozidar-saraboukov-1-santi … zlika~192155.html

Иначе, Милена с много силен спринт. С 10/10 в стрелбата завърши 8-ма, което е пореден топ резултат.

# 661
  • София
Приключи световното първенство по ски северни дисциплини (ски бягане, ски скокове и северна комбинация) в Трондхайм (Норвегия).

Норвегия доминираше и с 13 златни медала (общо 32) размаза конкуренцията.
Швеция остана втора с 6 златни медала, всичките спечели от фантастичния женски отбор в ски бягането и голямата изненада е малката Словения, която завърши на престижното 3 място с 4 златни медала.

Първо да похваля Владимир Зографски, който от нормалната шанца (известна и като малка шанца) завърши на 9 място, което е най-доброто българско постижение в историята на световните първенства. Simple Smile

Големия герой на първенството е Йоханес Клаебо от Норвегия, който пренаписа историята и спечели 6 златни медала от 6 възможни?! Това никой друг не го е постигал за повече от век история! 😮
4 индивидуални златни медала и 2 отборни.
Така Клаебо стана най-декорирания ски бегач в историята изпреварвайки легендата Петер Нордхуг.
Сега пред Клаебо има мисията да повтори упражнението догодина на зимните олимпийски игри в Милано и Кортина и така да пренапише и олимпийската история.
Другото нещо за отбелязване е изключителния шведски отбор при жените, който не остави шанс на норвежките да спечелят дори и един златен медал и въпреки завръщането на великата Терезе Йохауг. Впрочем Йохауг заяви, че окончателно спира със спорта след световното, т.е. да не я чакаме догодина на олимпиадата.

Прави впечатление и кризата в ски бягането в традиционни сили като Финландия, Германия, Италия, Австрия и Швейцария.

Трябва да спомена и за скандалното решение на ФИС да намали мъжката щафета в ски бягането от 4х10 км. на 4х7.5 за да е всичко равно между двата пола.
Това задължително равенство (идващо от натиска от МОК) е такава простотия, че няма накъде.
Няма по-велико нещо от мъжката щафета в ски бягането и прословутите, маркови 10 км. Така цял един век история отиде в кофата!
Защо не накараха жените да бягат 10 км. се питам? Така или иначе им дадоха и на тях 50 км. в последния ден от първенството. Преди бяха 30 км.
Недоумявам.
Целия ски елит настръхна срещу това решение и имаше много коментари, повечето са такива като моя, но за съжаление глас в пустиня. Така е когато се даде власт на разни бездушни чиновници.

В ски скоковете огромен провал за Австрия, която доминира световната купа, но на най-важния форум не успя да вземе нито един златен медал.
За мое съжаление Ройо Кобаяши, въпреки че влезе във форма точно за световното, така и не успя да вземе единствения трофей, който му липсва.
Словения и Норвегия доминираха в ски скоковете и останалите нации не можаха да вземат нищичко.

В северната комбинация легендарния Ярл Магнус Рибер от Норвегия, който както знаете се отказва от спорта в разцвета на силите си заради хронично заболяване доминираше тотално и спечели 3 от 4 златни медала, като не са 4 от 4 само защото съдиите дисквалифицираха Йорген Гробак в мъжката щафета на голямата шанца и 10-те км. за по-голям от допустимото гащеризон след скока от шанцата и въпреки, че реално норвежците останаха с трима от четирима за ски бягането завършиха втори със среброто?! 😮
Рибер вече стана ГОАТ в световната купа, където държи всички рекорди. Стана ГОАТ и на световните първенства, където също държи всички рекорди, но уви, така и ще остане без златен олимпийски медал...

С отказването от спорта на Йоханес Тингес Бьо и Ярл Магнус Рибер и при кризата в женското ски бягане, Норвегия е под много сериозна угроза да не спечели класирането по златни медали на олимпиадата догодина, което както знаем е въпрос на чест за тази велика и горделива северна нация.

# 662
  • София
Виждам, че вече има специална тема за художествена гимнастика. 😊
https://www.bg-mamma.com/?topic=1753199

Преди броени дни завърши Европейското първенство по лека атлетика в зала в Апелдорн, което може да бъде определено като едно от най-успешните за България в последните години.
Както знаете, Божидар Саръбоюков спечели европейската титла в скока на дължина, като това беше първо злато от такъв форум при мъжете за България от 25 години. В Гент' 2000 г. Петър Дачев спечели злато в същата дисциплина, а Илия Дживондов взе титлата на 400 м. Simple Smile

Освен титлата на Божидар, имаме 6 място на Пламена Миткова отново в скока на дължина.

'Ветеранката' Габриела Петрова завърши на 7 място в тройния скок.

Никола Караманолов отпадна на полуфиналите на 60 м.

Прави впечатление, че имаме 5 момчета само на 20 г. така че явно имаме добро бъдеще в царицата на спортовете.

#BGMлоялнапрограма

# 663
  • София
Невероятна Милена Тодорова!
Преди малко завърши втора в масовия старт в Поклюка за световната купа. Най-доброто постижение на Милена.
Прекрасен сезон за нашето момиче, втори неин подиум и ново най-добро постижение. Simple Smile

# 664
Страхотна! Вече е в елита на биатлона!
Да видим и останалите стартове, аз този го изпуснах поради хубавото време днес.

# 665
Милена е фурия! Страхотни резултати, и то все в тежки условия. Браво на нашето момиче. Пожелавам и да стъпи на върха и като гледам Милена е на път и това да постигне.

По-късно е масовият старт при мъжете. Големият глобус май вече се реши там. След адския дъжд онзи ден Йоханес е вдигнал температура и пропуска състезанието. Лаграйд ще натрупа стабилна преднина с едно класиране сред първите десетина, а остават още само три индивидуални старта до края на сезона. Ще му е много трудно на Йоханес да навакса разликата, още повече че конкурентът му е в добра форма и стреля отлично, докато той ще е изтощен от заболяването. Жалко за Йоханес, но пък и Щурла направи много добър сезон.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 21:09 от Дидичка

# 666
Страхотна Милена! Дано догодина и е най-силния сезон! Евала и правя, че след раждане е в най-добрата си форма!
Жалко за Йоханес наистина!

# 667
  • София
Да отбележим четвъртия пореден голям кристален глобус за Марко Одермат в алпийските ски и както е тръгнало, рекордът на Марсел Хиршер е под угроза.
Федерика Бриньоне пък спечели за втори път в кариерата си, големия кристален глобус за жените в аплийските ски.

В ски скоковете борбата между Чофелинг и Хьорл ще е до последно, но Даниел я заслужава много повече заради множеството си победи + четирите шанци, докато Хьорл е от онези, постоянните, които са нон-стоп в топ 10 и трупат ли трупат точки, но победите кът.

Ново шест. Терезе Йохауг най-вероятно ще се пробова за последно в Милано и Кортина догодина.
Ей, не се научиха някои хора, че срещу ЕГН-то не се върви. Не знам на какво разчита, шведките ще станат още по-силни.

Относно биатлона. Страшно ме е яд и съм много разочарован от сезона. Йоханес Тингес Бьо буквално подари глобуса на скучния Лагрейт. С незаинтересовани прояви след оттеглянето, а сега и този вирус.
104 точки изостава, но има 3 състезания. Спринта ще е ключов предвид преследването след него. Ако Йоханес спечели, което винаги е много вероятно, а Стурла остане извън топ 5 точките бързо могат да се стопят преди масовия старт.

# 668
  • Sofia
Голям фен съм на биатлона, следя кариерите на братята Бьо от самото начало, но имам усещането, че друга е причината за отказването им на крачка от олимпиадата.

# 669
Дано да ме опровергае, но аз не очаквам силно представяне от Йоханес само седмица след боледуване. По Коледа също е бил болен и резултатът се видя, януари месец записа някои по-слаби класирания, с които изпусна жълтия стартов номер.
Освен това Щурла все е в челото, така че не само Йоханес трябва да вземе и трите победи, но и конкурентът му да е минимум след 10-15 място, което ми се вижда невъзможно.

И на мен братята Бьо са ми слабост, още помня първата победа на Йоханес в Льо Гран Борнан. Излезе, бяга като змей, стреля като луд и смая всички. Можеше още да даде на спорта, но важното е той да е щастлив.

# 670
  • София
На състезанията по биатлон и ски бягане има ли екрани за публиката на стадиона, за да следи камерите на определени места и какво става по трасето?

# 671
  • София
Има, да, ама само на трибуната на финала на трасето/етапа.

# 672
  • София
Да отбележим все пак нещо историческо.
Вечната Стефка Костадинова беше свалена от власт. Имам чувството, че Стефка беше начело на БОК по-дълго от Тодор Живков, Иван Славков и Боби Михайлов взети заедно. 😂
Да живей, Весела Лечева! 😃

# 673
Като председател на БОК е 20г., но световния рекорд го държа 37г. - от 1987 до 2024.
Никак не е за пренебрегване!

# 674
Днес на 76 годишна възраст е починал Еди Джордан. Основател на екипа Джордан във Формула 1. Еди Джордан дава шанс през 1991 година на младият тогава Михаел Шумахер.

Еди Джордан е починал в Република Южна Африка в град Кейптаун.

Да почива в мир!

Общи условия

Активация на акаунт