Истанбул [тема 55]

• 66 051
  • 826
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря Ви!
Какво представлява този формуляр за пътуване в Турция и необходимо ли е да се попълва за всеки член от семейството? Също така бихте ли ми обяснили какво представлява този HES код и от къде мога да си го извадя?

Последна редакция: вт, 09 ное 2021, 17:45 от Не се сърди, човече

# 361
  • на Мелмак
В цитирания от вас пост има отговор, както и на първа страница!

# 362
Скрит текст:
За границата - сетификар за ваксина; ПСР; или антигенен тест, направен до 48 часа. Установих, че и с тест за работа /антигенен/, тоест по-евтиния между за работа и за пътуване по лабораториите също става, на границата не правят разлика.
За Истанбул последните ми наблюдения са от края не Септември и всичко си беше нормлано.
Трябва ви освен сертификат и HES код, който е за посещение на молове и други закрити обекти. Трябва да го носите със себе си постоянно, защото може да Ви го поискат навсякъде.

Телефони, които биха Ви били полезни.

Благодаря Ви!
Какво представлява този формуляр за пътуване в Турция и необходимо ли е да се попълва за всеки член от семейството? Също така бихте ли ми обяснили какво представлява този HES код и от къде мога да си го извадя?

Бланката за попълване на стикера е една и се попълва от един от пътуващите, логично е да е шофьора, но не е задължително.
Хес кода е вид сертификат да го наречем, техен си - Турски. На снимата с номерата има линк, напишете го и там ги попълванете. Попълва се за всеки един член от семейство. Може да си го отворите на английски - попълват се имената, дата на раждане, номер на паспорт, къде ще отседнете, адрес и телефон на мястото за настаняване.

Последна редакция: вт, 09 ное 2021, 17:45 от Не се сърди, човече

# 363
Изключително съм Ви благодарна за споделената информация! 😊
А самото зареждане на този стикер за магистралите къде и как се случва - в пощите в момента на закупуване ли? Също така каква сума е най-добре да се въведе и колко време отнема, колко струва таксата до Истанбул и също така отделно ли се плаща преминаването по моста до Азия? Каква сума би била най-подходяща и разбира се, достатъчна за престой в Истанбул около 2 седмици? Благодаря!

Последна редакция: вт, 09 ное 2021, 17:46 от Не се сърди, човече

# 364
В момента в който го купувате и го зареждате. Смятам, че 200 лири ще са напълно достатъчни. Нищо отделно не се плаща - мостове, магистрали всичко влиза.

Последна редакция: вт, 09 ное 2021, 17:46 от Не се сърди, човече

# 365
  • Бургас / UK
Да допълня, че стикера се залепя точно зад огледалото за задно виждане на предното стъкло. Май на самия стикер е показано , но аз да си кажа 😊 Мостовете и магистралите се плащат , но има различни цени както и тунела за автомобили под Босфора, той също е платен.Цените зависят от къде ще се качите и къде ще слезете от магистралата( по принцип) ако остане някаква сума в картата , тя си стои за следващо пътуване.

# 366
И задължително се минава през изхода , на който е написано HGS, защото , ако се мине през другия  няма да таксува от картата и ще виснат задължения.

# 367
Благодаря много на всички за помощта!
В някакви форуми бях чела че се зареждало 30 или 50 лири - такава сума за какво би стигнала?
След зареждането и пристигане в Истанбул и после минаване по моста към Азия, а след това минаване по моста към европекската част и после отново към Азия ще се начисляват ли някакви такси?
А за изходите където пише HGS, те ясно ли се виждат като обозначение, за да не се объкраме случайно?
Също така бих искала да Ви попитам за Истанбулкарт - какво представлява, колко струва, къде се купува, колко члена от семейството могат да използват 1 Истанбулкарт и също така струва ли си?

# 368
  • Димитровград
Вие прочетохте ли първа страница? Има отговори на всичките ви въпроси.

# 369
По принцип една карта - един човек, когато картата е свързана с ХЕС кода.
Има и варианти без свързване, макар че много не разбрах за тях. От тях може няколко човека с една карта. Ние бяхме 4 човека и човекът от входа на метрото ни препоръча точно този вариант, обаче ние сме  отговорни и си взехме 4 карти, които свързахме с ХЕС кода и си ги ползвахме.

# 370
  • София
Благодаря много на всички за помощта!
В някакви форуми бях чела че се зареждало 30 или 50 лири - такава сума за какво би стигнала?
След зареждането и пристигане в Истанбул и после минаване по моста към Азия, а след това минаване по моста към европекската част и после отново към Азия ще се начисляват ли някакви такси?
А за изходите където пише HGS, те ясно ли се виждат като обозначение, за да не се объкраме случайно?
Също така бих искала да Ви попитам за Истанбулкарт - какво представлява, колко струва, къде се купува, колко члена от семейството могат да използват 1 Истанбулкарт и също така струва ли си?
Обикновено сумата за HGS не е по желание, особено при първа покупка. Има минимална сума (май последно бях чела за 60 лири). Едно време заредената сума стигаше за 3-4 отивания и връщания. Сега не знам как е, но със сигурност е за повече от едно пътуване. На мостовете се плаща само в едната посока. Пак системата сама отчита като прихваща HGS-а на стъклото. Не се спира никъде.

За другите неща - всичко пише в първи пост. Единствено за свързването на ХЕС кода с Истанбул картата е новост от пандемията и не знам дали е отразено. Може да са променили нещо (имам предвид написаното от delia за семействата), но миналата година имаше съфорумка, която не можеше да мине през турникета на ферибота, защото са били 3-ма възрастни (единият пораснало дете) само с 2 карти. По-добре купете карти за всеки и ги свържете с ХЕС кодовете. Само за малки деца не трябва.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 22:21 от Тaня67

# 371
Няма минаване с карта, на която не е закачен твоят ХЕС код. Сега пробвахме с една приятелка, дадоха й карта на човек, който беше в БГ, и която беше вързана с ХЕС код, не  мина. Как я отчете машината  не знам, вероятно цялата система е свързана и с гранична полиция.
Освен това като свържеш картата с твое име, тя завинаги остава на твое име.
Добре е, че на автогарата имаше гише и се оправихме.
На Тюнел долна спирка опашката за карти и кодове беше поне 30 човека...

# 372
80лири в стикера два пъти ходене до Истанбул, с частично връщане по безплатният път и ими оставаха вчера 9.75. Сложих още 70лири, сега проверих баланс, за Одрин-Истанбул още не е дръпнато нищо. Ще напиша после колко точно, че ще ходя и до Азиатската част днес с колата.  И една котка за добро Истанбулско утро на всички.

пп. "на човек, който беше в БГ, и която беше вързана с ХЕС код, не  мина. Как я отчете машината  не знам, вероятно цялата система е свързана и с гранична полиция." -  съмнявам се, по- скоро е свършил срока за който е изваден HES кода.

# 373
  • Пазарджик
Здравейте, момичета! Имаме намерение да пътуваме до Истанбул на 10.12 или около тази дата. Кое според вас е най-добре - с агенция, автобус или кола. По принцип мислехме с колата, като вариант е да я оставим някъде на паркинг и от там с градски транспорт. Все още нямаме програма. Ще не нужен н тест на връщане. Дали има къде да си пуснем бърз тест в Истанбул или Одрин?

# 374
  • на Мелмак
Ние винаги сме с кола, тестове правят на границата.

Общи условия

Активация на акаунт