Хитринки за всякакъв случай - 28

• 43 492
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Не знам дали не е за някоя готварска тема, но пък да споделя, ако някой е фен на спанак в смутито (аз не съм, но спанак вкъщи не се яде, а пък има някой-друг полезен компонент и се прежалвам) как действам с големите пликове спанак. За да се усвои по-добре и за да може да с замрази го запарявям, може и да се бланшира. Натъпквам го хубаво с лъжица във формичка за кексчета, изцеждам, каквото мога и мятам във фризера. Като замръзнат прибирам в зиплок. После като ми трябва си вадя шайбичка и пъхам в блендера Simple Smile Така с един пакет си изкарвам поне месец Simple Smile

# 421
Аз говоря за хладилник пълен с кутийки от сладолед и др. В една малко супа, в друга пържоли, в трета някакви мариновани чушки и т.н. Подправките са друго нещо. Ето така са ми организирани, тези които си стоят в пакетчета. По-често използвани са и някои са отворени. Имам и подобно за други неразпечатани, от които незнайно защо съм се запасила. Всичко в шкаф, не държа сухи подправки в хладилник. Сол, пипер , чубрица и т.н. са в бурканчета

# 422
В кутии от сладолед или сирене прибирам останали манджи. Няма смисъл да заема място цялата тенджера/тава, ако количеството е 1-2 порции. Също прибирам и и млечни продукти като масло, кашкавал... Редя една върху друга и има място.
А големият майтап е, че шикарните кутии 'за пред хора' ги мия по-трудно от РР кутиите от сладолед. А би трябвало да е обратното. Нямам обяснение на този феномен.

# 423
ММ предпочита да е в купичка или в чиния, ако е нещо останало малко за прибиране в хладилника. В кутия изобщо не се сеща да погледне. Навик си му е. Аз предпочитам кутия заради реденето. Но ако знам, че ще се изяде нещо още утре, ако ще да са две порции ще си стоят в хладилника  в тенджерата или тигана, защото така или иначе утре ще трябва да се стопли пак в нещо и само ще го мия два пъти. Ако не ми трябва съда за готвене СЕГА, де Simple Smile

А, като говорим за съхранение в хладилник - къде си държите морковите? В хладилника или не? Нашите са в хладилника, но са най-долу, в най-студеното чекмедже и май измръзват и стават чернички много бързо. В хладилника в квартирата нямахме такъв проблем, тук за седмица започват да почерняват -.-

# 424
Чекмеджетата най-отдолу не са най-студеното място. Може би има проблем самия хладилник. Традиционно там държа зеленчуците.

# 425
Скрит текст:
ММ предпочита да е в купичка или в чиния, ако е нещо останало малко за прибиране в хладилника. В кутия изобщо не се сеща да погледне. Навик си му е. Аз предпочитам кутия заради реденето. Но ако знам, че ще се изяде нещо още утре, ако ще да са две порции ще си стоят в хладилника  в тенджерата или тигана, защото така или иначе утре ще трябва да се стопли пак в нещо и само ще го мия два пъти. Ако не ми трябва съда за готвене СЕГА, де Simple Smile
А, като говорим за съхранение в хладилник - къде си държите морковите? В хладилника или не? Нашите са в хладилника, но са най-долу, в най-студеното чекмедже и май измръзват и стават чернички много бързо. В хладилника в квартирата нямахме такъв проблем, тук за седмица започват да почерняват -.-
Чекмеджето за зеленчуци не че е най-студеното място в хладилника, но е най-подходящата зона за съхраняване точно на плодове и зеленчуци, така е проектиран хладилникът. Някои имат опция да се регулира донякъде и влажността в него, ама това да кажем че е екстра и не винаги го има. Въпреки това, в хладилника няма по-подходящо място за зеленчуците, там си им е мястото.
За почерняване - не са ми почернявали моркови при съхранение там. Случвало ми се е да съм купила повече и да се застоят за дълго, тогава си се развалят естествено. Аз както ги и слагам с найлоновия плик, по него става и конденз отвътре и се намокрят и се развалят по-лесно така. Това ако престоят дълго, ако е за няколко дни са си ОК.
Щом сравнявате хладилника на предходно място и сегашния, предполагам че сегашният е от скоро, вижте в упътването му какво пише за тази му част, макар че то няма чак много неща дето могат да са специфични. Вижте и коментари из интернет за конкретния модел, дали и други се оплакват от същото.

# 426
Морковите и другите плодове и зеленчуци ги държа в кутиите най-долу, но никога в найлонов плик, или в хартиен или ги пък увивам с кухненска хартия.

# 427
Да де, това казвах и аз, при мен считам че като се застоят не са ОК заради плика, от който обикновено забравям да ги извадя.
Но пък щом в един хладилник са си били добре, а в другия не, предполагам че по един и същ начин ги слагат и в двата, та не ще да е от това.

# 428
Не са в плик, сроят си разхвърляни най-спокойно. Ще направя проба да сложа на две места по едно и също време и ще видя дали има разлика. Благодаря за съветите!

# 429
Моят хладилник има 2 чекмеджета - с нулева температура за месо и риба, и с функция "свежест" за зеленчуци и плодове.
Но ако сложа моркови в торбичка тя се изпотява и след 4 дни вече почерняват. Така става с всичко почти - в смисъл че плода/зеленчука става за боклука ако е стоял в найлонче в това чекмедже. В момента имам краставици, моркови и домати на почти 8 дни, които все са си останали свежи. И не преувеличавам!
А когато забрави ММ да махне найлончетата, и аз не съм погледнала, на четвъртия ден са за боклука.
Пластмасови кутии мия с вълнено парцалче с Тест и гореща вода за миене и изплакване. Проблеми не съм имала, въпреки че са купени от левчето. Дебела пластмаса са, за 3 години редовно ползване нищо им няма 😃
Свекърва ми подари едни скъпарски, на Тефал, които за 6 месеца придобиха някакво странно усещане при допир на външните стени. Беше като лепкава пластмаса... При положение че мия еднакво добре и отвън както отвътре, обяснението ми бе че самата пластмаса е някакъв странен вид. После прочетох за "матирана" пластмаса. За мен тази приумица е еквивалент на кадифени обувки - еднакво "добре и бързо се захабяват....😂
Редактирам се: inferya, пробвай да ги увиеш в хартия. И вестникарска или кухненска става.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 09:31 от Vicky_P

# 430
Където и да държа морковите, много бързо се развалят. Пробвала съм в хладилника, в шкаф, ами не става. След 3-4 дни омекват или почерняват. Затова от година някъде не купувам моркови. Ама и не ги обичам де.

# 431
До скоро замразявах дози в найлонови пликчета почистени и настъргани моркови. При готвене на супа, яхния, ориз или дори нещо печено на фурна, изкарвам и бухвам вътре при готвенето. Много е удобно. Но да, иска си половин час за почистване и стържене за едни 5-6 дози. Но пък после е толкова лесно. Запазил си е цвета и вкуса 😍

# 432
При мен морковите издържат доста. Държа ги в хладилник, най-отдолу. В плик са, но плика е отворен за да циркулира въздух

# 433
И при мен морковите карат месеци в плик в чекмеджето за зеленчуци, обаче имам проблем с хляба. В нас почти не ядем такъв, но се купува и мухлясва за 3-4 дена и айде в коша почти целия, и после пак така. Не знам къде вече да го държа - в камерата ли, в хладилника ли? Или ако има някакъв трик?

# 434
Аз държа в хладилник, ама на най- горен рафт.
 Моркови и повече от месец са седели в чекмеджето, краставици- също.

Общи условия

Активация на акаунт