Хитринки за всякакъв случай - 28

  • 42 163
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 7 223
Как готовите, че миризмата да изчезва така бързо? ....  основно пека във фурната
За печене във фурната ползвам йенска тава с капак. Ако знам точно колко ще пека и не трябва да го наблюдавам, обикновена тава покрита с алуминиево фолио. Аз го правя с кулинарна цел, но съм забелязала, че миризмата намалява значително.

# 631
  • Мнения: 43 316
Уви, няма значение как и с какво обезмирисявате или проветрявате докато готвите. Проблемът с миризмите е и докато ядете. Пусках слоукукъра на терасата. Така у дома е чисто и без мирис. Обаче, като извадя зелето от тенджерата и го сервирам в кухнята пак всичко потъва в ужас. Не съм намерила решение. Паля ароматни пръчки и проветрявам. Знам, че спрейчетата се пръскат върху крушките, за да може от топлината да се усили аромата.

# 632
  • Мнения: 9 390
Добро утро Simple Smile
Да ви питам аз за аспиратора, пускам го и отварям прозорец близо до него, но мм току ми подскаже, че не се прави така.
Донякъде се съгласявам защото на затворен прозорец издърпва парите от обема на помещението, а като отворя прозорец, обемът се променя, а и парите къде отиват не е ясно.
Та как правите вие?

Аз отварям лекинко прозореца отгоре, иначе създава вакум - кухничката ми е малка, а аспираторът е мощен Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 08:21 от pticasprujina

# 633
  • Мнения: 6 749
Аз отварям прозорец в срещуположната на аспиратора страна. Т. е. той изтегля въздуха от стаята. Ако отворя прозореца до самата печка, аспираторът дърпа и чистия въздух и този от стаята. Не че не мирише, но за себе си съм преценила, че е най-ефективно.

# 634
  • София
  • Мнения: 10 991
Уви, няма значение как и с какво обезмирисявате или проветрявате докато готвите. Проблемът с миризмите е и докато ядете. Пусках слоукукъра на терасата. Така у дома е чисто и без мирис. Обаче, като извадя зелето от тенджерата и го сервирам в кухнята пак всичко потъва в ужас. Не съм намерила решение. Паля ароматни пръчки и проветрявам. Знам, че спрейчетата се пръскат върху крушките, за да може от топлината да се усили аромата.
Това доста непонятно ми идва...
Как се очаква да ядем храна БЕЗ НИКАКЪВ мириз? И нали е докато се храним. Колко да остава тази миризма след хранене? И на храна, прясно сготвена, мирише, не на застояло, гранясало, мръсно и пр.

Ето, хитринки. Не търсете проблем, където го няма.

# 635
  • Мнения: 5 759
Единствено повече от ден миризма вкъщи е имало, когато за първи и единствен път по препоръка пекохме наденички във фурната. Тази мазнотия нямаше отмирисване с дни. А ние готвим много, за събирания сме готвили и по цял ден и на следващия всичко си е ок само с абсорбатора и малко проветряване.
Задължително отварям поне малко балконската врата, която е в другия край на помещението, иначе дърпа въздух от всякъде и започва да мирише на канал в банята Joy отне време да намерим взаимовръзката.

Принципно имаме филтър за въздух в холокухнята, но в момента не е пуснат. Иначе зимата задължително, защото сме близо до Симеоново и там хората се отопляват на твърдо гориво, а и Софийските миризливи мъгли са пословични. Има филтри, които са специално за кухня, ако някой има чак такъв проблем може да се поразчете Simple Smile (тялото е същото, само филтъра се сменя с нужния тип)

# 636
  • Мнения: 2 162
Със сигурност е друга причината. Никой производител на разчита на интелекта на потребителя или на това, че е запомнил...
Може да имат нова формула, още по- разграждаща се. Друго обяснение аз поне не виждам.

И да, пише си, че могат да се изхвърлят в ТЧ.

Но както и да е, да не става спам, само исках да кажа, че не на всички я има тая картинка.

Миризма "чистя" с оцет в паничка оставен за през нощта.

Може би на влажната хартия ХХЛ не слагат символ за броя кърпички които може да се изхвърлят в тоалетната...именно защото на продукта в редовен асортимент си има обозначения и се предполага, че човек не купува за първи път и е наясно...

# 637
  • Мнения: 31 747
Честно казано, и аз не разчитам на интелекта на производителя. 😃 Колко му е да пропуснат един символ на ХХЛ опаковка. Aз лично не бих разчитала, че има нова, чак толкова по-разграждаща се формула. Случвало се е и с други продукти ХХЛ опаковката да не е "пипната" точно като тази на артикулите от редовен асортимент.
Относно миризмата в кухнята...на нас ни е приятно да мирише на готвено. Чак за такива неприятни миризми от готвене не се сещам, не пържим принципно. Е, ако има развалена храна или нещо изгоряло мирише неприятно...Но готвена храна да мирише натрапчиво и неприятно с часове или дни не се сещам...Не ми харесват миризми на бобови и някои други когато се усещат в другите стаи.

# 638
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 507
Сега, ако се втелявам за всяка миризма И при ядене, то да затварям кухнята направо и да се храним само навън!
Апартаментът е отворен план, от външната врата се влиза в антре, което преминава в салона, който пък е едно с кухнята. Пека, пържа, задушавам, готвя за семейството си и изобщо не се впечатлявам от някакви остатъчни миризми понякога. И риба пържа, и чушки пека, за ужас на перфектните домакини.
Обаче, вратата на терасата е отворена 360 дни в годината по 24 часа в денонощието. Сигурно и това оказва някакво влияние.

# 639
  • Мнения: 8 410
Как готовите, че миризмата да изчезва така бързо? Аз пускам аспиратора още докато режа зеленчуците напр, отварям прозорец и действам като скоростен влак - повдигам капак бързо, отварям фурната за секунди... Всяко готвене ми е като състезание с парите и миризмите. За мое съжаление, все те ме побеждават... Палила съм свещи, клечки и всякакви масла и пак се усеща храна във въздуха. Давайте трикове и тайни, които действат при вас, всички ще пробвам!
П. С. Не пържа, не задушава често изобщо,  основно пека във фурната, на котлона супи и толкова. Не правя засукани ястия, не използвам супер миризливи продукти... Ядем основно салати с мръвки за мъжете, крем супи.. и всичко ми сърди на храна...

Ама 1:1 съм с теб Grinning

И аз винаги пускам предварително аспиратора с леко отворен в горна позиция прозорец.
Не знаех, че не е добре да е близко разположен прозореца, ще го имам предвид.

# 640
  • Мнения: 31 747
За мен миризмата на печени чушки е приятна, а не неприятна! 😍

# 641
  • Мнения: 43 316
Това доста непонятно ми идва...
Как се очаква да ядем храна БЕЗ НИКАКЪВ мириз? И нали е докато се храним. Колко да остава тази миризма след хранене? И на храна, прясно сготвена, мирише, не на застояло, гранясало, мръсно и пр.
В смисъл? Дадох пример с манджа със зеле. Има и други такива ястия- примерно пържен праз с яйца, праз със свинско, кисело зеле, скумрия....Няма шанс да мирише само докато се храним. Миризмата остава доста по- дълго и ме вбесява. Искам да ми мирише на чисто постоянно, но е мисия невъзможна. Не очаквам да ядем без никакъв мириз, а след десетина минути да не мирише на готвена храна.

# 642
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 232
Аз съм луда на тема миризма, признавам си, но наистина полудявам, като усетя в дома ми храна "във въздуха"!
Сърми, зеле, чушки и подобни ароматно ястия не готвя, не ям и не сервирам. Когато майка ми прави Чушки с кайма или сарми, винаги праща за ММ и сина ми, но аз такова нещо не близвам.
След готвене на нещо, проветрявам стабилно с течение и чак след това" се успокоявам".
Ще пробват трика с обелки от цитруси и плодове във вода, дано сработи при мен.
Най-ефикасен метод ми е да не готвя, признавам си Simple Smile

# 643
  • Мнения: 9 225
Обичам да готвя, обичам да ям и миризмата на готвено не ми пречи. Има миризми, например на домашен хляб, на печени чушки и други, които дори ми харесват. Готвя, проветрявам и готово. Голяма драма.

# 644
  • Мнения: 10 568
При мен е същият проблем с миризмите, макар че готвя всякакви миризливи храни.
Освен проветряване с течение, съм опитвала какво ли не да туширам малко усещането
за готвено. Зимата варих и борови връхчета. Доста освежаващо се усети в стаите, но
не знам защо започнах усилено да кашлям. Иначе тези връхчета се препоръчват като запарка
за леко отхрачване след прекарани бронхити, но аз май прекалих или просто не ми понесе.

Общи условия

Активация на акаунт