Завръщане или не от чужбина в България?

• 22 806
  • 414
  •   1
Отговори
# 225
Пакистанци и бангледеши има много в ИТ-та.
Какъв инженер е ИТ и икономист? Питам преди да коментирам.

# 226
  • France
Хвърлих едно око на въпросното градче. Пише в уикито, че е с много добра пътна мрежа, включваща и 3 лентова магистрала. И в мапса дават Бросар - Монреал център с кола 22 мин срещу 50-60 мин с ГТ, с който сменяш няколко линии. Странно ми се вижда при това положение да избереш ГТ. Естествено не знам къде точно е живял Танграта, нито къде е работил. А 500CAD са 340 евро. За парижките стандарти ми се вижда без пари. Също не разбирам защо млад мъж, без семейство, се е забутал на майната си в събърбията. Аз живея в предградие, защото имам 2 деца и имам нужда от м2, но ако нямах щях да наема апартамент в Париж. Нещо ми се губи логиката в целия разказ.

# 227
Фил, логика няма кой знае каква, като чета, но попитах нещо конкретно преди да коментирам.

# 228
Фил, логика няма кой знае каква, като чета, но попитах нещо конкретно преди да коментирам.
Без да говоря от името на Топ 10 Танграта, в България всички компютърни специалисти завършили в МЕИ (Технически университет) слагат "инж." пред името си. Даже много държат на това и се сърдят, ако не им го напишеш. 😄
Икономиката може да е второ образование в друг университет или пък втора специалност в същия, като се учи по-малко, а откакто студентите станаха по-малко от местата, можеше и магистратура да се изкара различна от основната специалност, само че за малко повече месеци.
Само давам пример как това е възможно и то от България, защото до преди 5 години бях добре запозната с образователната система там.
Какъв е случаят на Тангра не знам.
Както и защо е тичал по заледеното да гони автобус. Малко след дъжд качулка, ама да си беше взел карта за фитнес близо до дома си,  вместо да тича по поледицата. Живея в Чикаго, където студ, сняг и лед виждаме дълго и по много, така че знам за какво говоря. Не е приятно, но с малко нагласяне на квартира, работа и хубав квартал, гърчът през зимата е минимален.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 23:57 от Opossum

# 229
  • София
Хвърлих едно око на въпросното градче. Пише в уикито, че е с много добра пътна мрежа, включваща и 3 лентова магистрала. И в мапса дават Бросар - Монреал център с кола 22 мин срещу 50-60 мин с ГТ, с който сменяш няколко линии. Странно ми се вижда при това положение да избереш ГТ. Естествено не знам къде точно е живял Танграта, нито къде е работил. А 500CAD са 340 евро. За парижките стандарти ми се вижда без пари. Също не разбирам защо млад мъж, без семейство, се е забутал на майната си в събърбията. Аз живея в предградие, защото имам 2 деца и имам нужда от м2, но ако нямах щях да наема апартамент в Париж. Нещо ми се губи логиката в целия разказ.
Не виждам защо темата трябва да се върти около мен, но от 11 години прекарани в Канада, 10 бях под наем в хубави квартали и близки до центъра. Последната година знаех вече, че ще си отивам и свих лактите максимално, за да спестя пари и да накупя имоти в София. Съответно последната 1 година прекарах при роднини в БросарД.
Ако живееш в безвреме и харчиш всичко, което изкараш, тогава няма да са проблем 400$ за паркинг.
Когато виждаш, че със старши инженерна заплата преливаш от пусто в празно и след данъци и задължителни разходи не ти остават почти никакви доходи (а си продал 120кв апартамент на безценица при преместването в Канада); също и когато този празен живот не те удоволетворява, си организираш нещата така, че да се разкараш от това блато и тундра. Съответно 400$ за 2ри гараж започват да те събарят. Като бях под наем плащах и за наема, и за гараж при блока ми. Този в центъра щеше да е 2ри. Опитах го за 2-3 месеца. Видях, че са грешни пари, които мога да употребя по-добре и прекратих.
Данъците са брутални. Освен това, първите години бях и младши инженер и с по-ниска заплата. А най-първите 4 години учих 3то висше.
Та не е така проста работата, както вие хвърляте с лека ръка 500$ тук, 500$ там.
2000$ са абсолютно БАЗОВИ разходи, наем, гараж, отопление, осветление, интернет, телефон, транспорт (градски + средна кола), храна.
Оттам нататък самолетни билети, екскурзии, по-скъпи коли, неплатена част от здравеопазване, резерви за черни дни, и тн и тн. Отделно студентски заеми, събиране на сума за даунпеймънти и тн и тн.
Примерно 50к е средна заплата, приблизително с такава започнах като младши IT инженер, вече бях на около 33г. След данъци е точно 36к, което е точно 3к на месец.
Т.е. като извадиш базовите разходи от 2к и остава 1к за зор-заман, дрехи, електроника, пътуване до бг и екскурзии, неплатени здравни. И грубо, да кажем 500$ от тях да се спестяват.
И вие предлагате, да ги дам и тях за гараж и на 33г възраст да преливам от пусто в празно и да си плащам храната и подслона и да бъда РОБ на системата!?

И кога ще живея? Кога ще имам време за семейство?
Учудвам се, че хора, които живеят в чужбина не могат да направят рационално сметката. Май сте свикнали мъжете ви да носят парите и да комбинират с вашата заплата. В което няма лошо, но няма как да предлагате вашето за единствено.

Едит:
Аз не ходя просто на някакъв си фитнес, че да си взимам близо до вкъщи.
Освен това "Близо до вкъщи" няма. Това е жилищна зона, най-близкият фитнес е на няколко км с автомобил. А трафикът е КОШМАРЕН.
Освен това, от 9 съм на работа.
"Фитнесът" ми е точно до работа, през 50 метра. Отивам директно там.
А и не е точно "Фитнес", а огромен луксозен комплекс-клуб MAA https://www.clubsportifmaa.com/en/. Към 150$ беше абонамента, покриваше ни го фирмата, на няколко етажа, с баскетболни, скуош, бадмингтон, волейболни игрища, басейн, фитнес, зали за кардио, кафе, ресторант и тн. И подир всеки трениращ върви по 1 негър с хавлия да бърше.
Мисля, че след като се прибрах в България решиха да го съборят и да построят жилищен комплекс. Което е жалко, това беше сграда на повече от столетие. Старинна, каменна архитектура. Преди да ходя там ходех по YMCA веригите. Също ми бяха любими, като изреждах часове подред бойни изкуства, спортове, йоги, баскетбол, каквото падне.

Пакистанци и бангледеши има много в ИТ-та.
Какъв инженер е ИТ и икономист? Питам преди да коментирам.
Не знам дали мен питаш, но факултетът, който завърших и специалността включваше Engineering.
Всичките ми длъжности, сменил съм вече около 6-7 фирми се водят "Инженер". Не си го слагам пред името, но Софтуерните инженери са "инженери", без да членуват в орден и без да си го слагат пред името.
Имам 3 пълни висши образования, които са съответно икономика, бизнес статистика и софтуерен инженер. Не съм скатавал по нищо и не съм минавал за кратко и съкратено.

22 мин е до Монреал без трафика.
При -40, след като е валял поредния сняг (вали точно през 2 дена) само докато се качиш на магистралата може да откъртиш 15-20 минути в трафика. Отделно да минеш по моста, после пак магистрала, после излизаш от магистрала и обикаляш улички и накрая ще станат 40 мин. И накрая се бъркаш и за гараж до работа. Щото в центъра не можеш да си вземеш колата под мишница, а фирмите не осигуряват паркинг като в София.

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 00:26 от Танграта

# 230
Мерси за уточнението. Просто все се свързват други специалности с инженер.

За другото. Прав си, трудно е, данъците са големи, студът е голям, но ако правиш бизнес си струва, а и за децата е по- добре от обучение и израстване в България. Поне за нас, а както се оказва и за много други хора,.

# 231
Танграта как ги помниш всички тези неща не знам. Аз в момента идея си нямам колко струват точно сметките за спорт на вски от семейтвото .
За Монтреал и аз май не бих издеянила там. На всяка крачка някой ти подава чашка за кафе да му пуснеш паричка. А джбчиите повече от тези в София и то през тъмните и най-крадливи години , май преди около 10 г. беше. Сега няма такова нещо. Ориентирали са бизнеса из ЕС и в България само къщите си оправят с каквото са си донесли. Много добре даже.
До кога ЕС ще издържи на тази и други работи не ми е ясно.

# 232
И аз съм като Тангра. Знам всяка стотинка за какво съм похарчила. За мен обаче 50000 годишна заплата за Канада е малко, за бг е идеално.
В бг като цяло климатът е по-приятен, а и е близо до много туристически дестинации, до Дубай, до Гърция, до Испания, до Тунис. Реално можеш да се скъсаш от пътуване за без пари, ако не си претенциозен. От Канада е евтино само до Куба или Флорида. Всички друго дестинации са си цифра. Според мен при избора на местожителство, основното което трябва да се гледа е качеството на живот, такова каквото го разбира съответния индивид. На мен пътуванията и забавленията са ми от първостепенно значение.

# 233
Кристина Канада е голяма, разнообразна и страшно красива дъжрава . Може да пробваш да я разгледаш например. Няма да ти е скучно. Особено ако си падаш по природа и приключения/

# 234
  • София
На 50к бях първите 2г. 3тата и 4та на 60 и 70, но трябваше да сменя фирмата и старшинството, иначе няма повишение.
А преди това пък имах стажове по 14$ на час.

Имаше и переспектива за 80-90-100к тогавашни пари, ако бях останал в Монреал, но и с тях сметката не излиза, и не се чувствах комфортно в тоя град и държава. Дори и с по-висока заплата си е едно преживяване и прехрана. Което не ме устройва. Би устроило някой, който ги е нямал в България.
Освен това, отпуските са по 2-3 седмици, които се заявяват по 6-8 месеца предварително. От януари си букваш билети, екскурзийка за по 5-10 дена някъде през лятото, и трябва да си много щастлив и доволен. И да трепериш дали ще уцелиш хубаво време. Не е моето.
Може би в САЩ, Флорида, Калифорния щях да съм ок. Но там се пътува още повече в трафик, финансово нещата пак са на кантар, отпуските са още по-малки, работата е повече (колеги от офиси в САЩ споделяха, че остават до 9 вечерта редовно), а и животът ми не е безкраен, да се местя като кукувица през 5 години и да пилея още години. Затова се прибрах в БГ. Най-голямата ми грешка беше, че изобщо заминах (в чужбина). Втората по значимост беше, че не се върнах по-рано.

# 235
  • France
На 50к бях първите 2г. 3тата и 4та на 60 и 70, но трябваше да сменя фирмата и старшинството, иначе няма повишение.
Ам тъй кажи, де! 5цифрена заплата, ама годишна. Малко са ти били парите, не са ти стигали, върнал си се за да покачиш стандарта. Ще те разберем. Но да ни разказваш басни как си бил в 10% най-най...
И btw мапса калкулира и трафика. Бях го сложила за 8 и 15 сутринта. Но явно твоята цел е оправдавала мизерстването.

# 236
Не винаги пестеливостта е мизерстване. Може пък да е имал други цели, отколкото да си даде всичките пари обратно където ги е получил под формата на какви ли не такси. Аз познавам доста хора, които умишлено живеят без кола. Макс да наемат кола за ваканция ил разходка надалече. До принципи в живота е , не е до мизерстване.

# 237
Аз не мога да шофирам, но отделно от това предпочитам да ползвам градски транспорт. Едно, че е по-евтино, второ, че е по-екологично и трето, шофирането ще ми създаде допълнително стрес.

# 238
  • София
Ам тъй кажи, де! 5цифрена заплата, ама годишна. Малко са ти били парите, не са ти стигали, върнал си се за да покачиш стандарта. Ще те разберем. Но да ни разказваш басни как си бил в 10% най-най...
И btw мапса калкулира и трафика. Бях го сложила за 8 и 15 сутринта. Но явно твоята цел е оправдавала мизерстването.
Ти май четеш както ти отърва.
50к бях първите 2 години. Много ясно, че годишна и бруто. Така се мери в чужбина.

Преди да напусна бях минал 70те к, и в същия град имах скорошна переспектива за 80-90к в близките 1-2 години.
Като това е един от градовете с най-ниски заплати в Северна Америка.
СЕГА съм вече с още + 6-7 години стаж на тогавашното положение и с лекота СЕГА бих взел 100к + (годишни) в ДРУГИ градове в Канада, а в САЩ, евентуално Калифорния и  120-150к.
А 100к според ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА е топ 10%.
Аз дори и в София 5 години бях на над 100к лв НЕТО заплата с бонусите (годишна).
Не е много трудно за четене, схващане и разбиране, недоумявам защо се заяждаш.

Парите не са ми били малко, просто мисълта да имам в семейството си друга нация, или още по-зле друга раса ми е меко казано антипатична. Другото е, че бял стрейт мъж от източна Европа си остава не 2ра, а 3та ръка човек. Завинаги. Независимо какво му е образованието, работата и парите. Това е причината, заради която се върнах.

Мапса няма как да ти го даде с точност, дава рейндж.
И 22минути е минимума, т.е. без трафик. Без плоски лъжи, моля.
И тоя рейндж не включва непрекъснатите ремонти и затваряния, освен това, сега е сух сезон.
Зимата като започне да вали по 50 санта сняг, трафикът става друг. Редовно съм пътувал в работни дни И с кола, за да знам. Не е като да се уча от гугъла.

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 11:17 от Танграта

# 239
Автобусите са много еко, понеже…особено в Бг! Не е полезно да се обобщава и да се сочи с пръст. Това прави тангра-мангра. Няма как твоите неуспехи и грешки да ги причисляваш към останалите, решили да живеят различно. И изказването, че жените тук чакали на мъжете си и не си правили сметката, може да го изрече много голям глупак. И така да е, проблем ли е? Или харесваш еманципирани лоши мъжки каки с топки в гащите?
На мен грам не ми стана жал, за някой, събрал някой лев в ДРУГА държава и решил да ги влага в Бг. И да говори колко е гадно ТАМ! Не е правилно. Бъди благодарен!
Мнения като твоите, няма да направи Бг по-хубаво място за живеене с ЧУЖДИ пари, нито “чужбината” по лоша.
Да добавя, че едва преброиха 3млн и нещо, топи се прогресивно, от хубав живот…

Общи условия

Активация на акаунт