Почивка на Малдивите /Тема 5/

• 66 892
  • 780
  •   2
Отговори
# 660
Здравейте и от мен, най-накрая успяхме да направим резервация и ние за Малдиви. Тъй като имахме определен бюджет в който трябваше да се вместим, пиша тук за самата организация и цените, просто като вариант за хора, които търсят по-бюджетен ризорт. Резервирахме през сайта на DERTOUR за дата 02.03, за шест нощувки, ризорта е Oblu xperience ailafushi, ол инклузив на човек 1233евро. Билетите ги купих самостоятелно, а не през фирмата и с Флай дубай излизат 1380лв. Общо всичко излезе по 3800лв на човек. Не знам какъв е ризорта, четох отзиви пише, че е нов. Като цяло след всичко прочетено мисля, че цената е добра. Дано да съм помогнала на някой. Прекрасни пътешествия ви желая и ми стискайте палци всичко да е наред с почивката, защото Малдиви са ми много стара и желана мечта. Дойде време да я сбъдна Simple Smile
Тази цена за Облу със трансфер ли е? Ако е така, мисля че е супер, а пък и Облу са много добра верига. Приятно изкарване!

Да включен е транфер, но ризорта се намирал на около 15мин с лодка от летището и в сайта на ризорта е обявен, като безплатен

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 09:42 от bubu1978

# 661
  • Sofia
Извинявам се предварително, но е хубаво да знаете:

http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80

# 662
Трансферните лодки по разписание тръгват в 10:30 сутринта (само в петък са в 9:00) и в 16:30 следобед. За тези, които пристигат по обяд и следобедната лодка им е далеч, могат да ползват така наречената private boat. Цените са около 650-700 долара. Ако сте група 10+ хора, то цената е почти същата, като стандартната speedboat.

# 663
Издирвам да прочета какви са забранените за внасяне неща (лекарствени) ме интересуват, но не откривам, на някой да му е попадало скоро?

# 664
Лекарства си взехме от аналгин до хапчета против разстройство, никой не ги е проверявал и не ни е питал.
Даже литър водка носехме, за който има забрана. Не ни я конфискуваха Simple Smile

# 665
  • София
Издирвам да прочета какви са забранените за внасяне неща (лекарствени) ме интересуват, но не откривам, на някой да му е попадало скоро?
Не го мислете толкова. По цял свят за обикновени лекарства не правят поблем, за Малдивите също се отнася.
Ако за лекарството се изисква специална рецепта - носете си я, но става дума за по-особени лекарства.

# 666
Бях споделил линк към Фейс-група, където се обсъждат много неща свързани с почивка на Малдивите, но се оказа, че това е нарушаване на правилата на форума и затова споделянето ми бе премахнато.
Добре. Поне за мен това не е проблем - нямам абсолютно никакъв комерсиален интерес - просто се чувствам добре, като помагащ на хората в това, в което аз съм се лутал преди да се реша за Малдивите - дали, как, къде, колко и т.н.

Този пост го пиша само защото почти всеки ден имам на лични запитвания и са почти едни и същи (свързани с горните въпроси).

Реших да направя копи-пейст на някои от моите публикации в групата, но без да споделям линкове. Ако и това е нарушение, казвайте овреме Simple Smile

Ето публикацията за "Видове острови на Малдивите."

Цитат
Островите на Малдивите са около 1200, разпределени в 26 атола (групи). Населени са само около 200 острова, а още 100 са превърнати в резорти – острови без местно население, изцяло пригодени за почивка. Разстоянието между островите в повечето случаи е такова, че не може от един остров да се види друг. Архипелагът е разположен върху екватора, като по-голямата част е на север от него. Времето е топло през цялата година (30 градуса през деня, 25 през нощта). Най-подходящ период е декември-март. През останалото време също е ок, но през лятото има по-голяма вероятност за валежи.
Допреди няколко години на Младивите е можело да се почива само и единствено в резортите, но преди 14г. вече и местните имат право да посрещат туристи.
За резортите опитът ми е много беден и е натрупан предимно от споделени мнения на познати и приятели. Все пак, ще споделя каквото знам. Досега не съм срещнал доволен почиващ на Малдивите, ако го е направил в ниския ценови клас за резорт (под 300-400 долара на вечер). Или по-точно казано, ако е бил доволен, след като сравним преживяванията и се оказва недоволен 😊. Имам познати, които посещават резорти на цени от 10 хил долара на вечер и нагоре, но такъв вид почивка и разход вероятно никога няма да проумея.
Почивката, заради която направих тази тема и споделям опит е почивка на „local island” – остров, който всъщност си е местно село с натурални малдивци. Както казах, правителството е разрешило това като практика през 2008-а. Някои острови започват бързо с тази дейност и за кратко се превръщат в топ дестинации (Маафуши, Гули, Хулхумале, Тулусдоо, Маибадоо и др.). Други се включват по-късно, а има и много такива, в които все още не е започнал. Според мен има острови, които не са подходящи по следните причини
- Пренаселено и шумно - тук попадат най-ранните острови (написал съм някои от тях по-горе). Работят отдавна и видът на плажовете не е това, което би трябвало. Шумно е, заведенията работят и като дискотеки, мръсно е. Последните 2-3 години чета, че са започнали опити за подобряване на тези неща, но така или иначе според мен това не е добър избор. Въпреки, че на тези острови с лекота могат да се намерят цени на нощувки около 20-30 долара.
- Прекалено отдалечени. Полетите до Малдивите стигат до столицата Мале. От там придвижването до даден остров става основно по три начина: с лодка (обикновено са 50 местни), хидроплан и вътрешен полет с местна авиокомпания. Най-евтино и лесно е със SpeedBoat лодка. Трансферът с лодка излиза около 30-50 долара на човек, а времето за достигане до островите, които предлагат такъв достъп е в рамките на час-два (рядко повече). Няма таксуване за повече или по-тежък багаж. Тук са острови в обхват около 100 мили. Трансферът с хидроплан е приятно преживяване и така може да се достигнат доста по-отдалечени острови, но цените са доста високи – 300-400 долара на човек (не мога да разбера защо е толкова скъпо). Също така, хидропланът не каца до местни острови и ще ви остави на резорт, откъдето пак ще трябва с лодка да се придвижите до крайната дестинация (но цената е включена в хидропланния билет). А пък могат да ви изненадат с цена за свръх багаж (по-тежък или по-голям от някакви параметри). И третия начин е вътрешен полет със самолет. Почти същото като хидропланния транспорт е, но е малко по-евтин – мисля че е под 100 долара, зависи от дестинацията. Но, това е единствения начин, ако искате да стигнете далечен остров (например под екватора). А, сетих се и трети транспорт, това е така нареченото Фери – голяма лодка с капацитет 200-300 души, която едва-едва пъпли между островите и се ползва основно от местните, които за никъде не бързат. Цената е около 5 долара, но не познавам някой, който заради ниската цена е прежалил 10 часа за транспорт 😊
- Недоразвити острови – това са острови, които си имат всичко, за да са добри за посещение, но все още нямат добри хотелчета, нямат ресторанти и всъщност, не са готови. На тези острови и самите хора все още не са готови – не знаят как да се държат с туристите, понякога това се възприема като негостоприемност, не знаят какво да предложат като атракция и т.н.
- Острови с неудобни рифове. Да се плажува на Малдивите е прекрасно само по себе си, но ако плажът има и риф, тогава нещата стават истински. За мен плаж без риф си е.. ами не е добре 😊Всеки остров има риф, който го заобикаля. Но сравнително малко от рифовете са така разположени, че могат да са достъпни с лекота. Например, има рифове, които са на около 300+м от плажа, което прави достигането им с плуване доста уморително. Или пък рифове, чиито корали са прекалено плитки и реално не могат да се преминат дори плувайки, за да се влезе в самия риф. А има и рифове, които са ок по горните условия, но например са откъм наветрената страна на острова и често вълните смущават шнорхелирането.
Може да изглежда прекалено капризен моят избор на остров, но въпреки, че океанът, времето, слънцето, духът на Малдивите са еднакви и за всички острови, в крайна сметка почивката зависи и от описаните неща по-горе.
В други постове ще опиша хотели, храна, атракции и т.н.
Особено ще се радвам и се надявам на споделени мнения.

# 667
Здравейте, някой вземал ли е екшън камера под наем от някъде? Не ми се иска да купувам нова за една почивка. Търся и съвет за евтина и читава нова камера, ако не намеря изгодно под наем. Благодаря!

# 668
За емнайсти път на Малдивите и продължавам да се впечатлявам, като за първи път Simple Smile

# 669
Великолепно изкарване, Манферд!

# 670
Kак завиждаааам!
Наслаждавайте се!

# 671
И аз все гледам, гледам други дестинации и утре ще платя за Малдиви за април 🤣. Никакво въображение, даже ще отидем на същия остров, този път без деца - синът ми е седмокласник и със свито сърце ми каза, че априлската ваканция била много важна за подготовката му, голямата е с гадже, но си направи устата, но решихме справедливо да си се гледат двамцата, а ние да си починем преди НВО-то през юни 😂.

# 672
  • Бургас
BoeL, Kuramathi ли? Мерак ми е. Триумя се между Лили Бийч, Курамати и Мирихи. Лили Бийч обаче са вдигнали безобразно-брутално цените, Като сме двама се преглъща, ама с двамцата ми идва задъхващо. Отделно така ме е яд, че плащам ол инкл, а ядат през цялото време макарони с доматен сос.

# 673
  • Sofia
И аз все гледам, гледам други дестинации и утре ще платя за Малдиви за април 🤣. Никакво въображение...

Чудих се и аз, избирах, четох ... Сейшели, Мавриции, до вишните в Япония даже стигнах и накрая май пак ще отидем да си полежим на спокойствие.

# 674
Имам нов фаворит 😄 - миналата година ходихме с децата на Atmosphere Kanifushi и много ни хареса, ММ хареса много Ayada, обаче до там е вътрешен полет, после 45 мин с лодка, а аз имам клаустрофобия и в тези хидроплани повече от 20-30 минути не мога да издържа. До Атмосферата е 20 минути и почти не го усетих  зад пилота.
В Лили бийч има риск да те настанят в нереновирана вила, четох в Трипадвайзър негативни отзиви - плащат еднакви пари, а някои имат късмет, други - не.

Общи условия

Активация на акаунт