Лобелия или кампанула

• 2 543
  • 2
  •   1
Отговори
  • волно калдъръмче
Допитвам се до опитните цветари във форума, за да реша кое растение да сложа на терасата си следващата пролет.

Имам опит с петунии и тази година се радвах на калибрахоета. Водопади от листа и цветове, но много проблеми. Първо листни въшки и третиране през две седмици с препарати в дъждовния период. Тъкмо се закрепиха, дойдоха жегите - поливки сутрин и вечер. Отминаха жегите и след последния як цъфтеж виждам, че голяма част от стъблата са вдървени. Разравям туфите - много сухи клони и листа, от които са поникнали нови зелени клонки без особена сила и желание за цъфтеж.

Обмислям да сменя догодина, но се чудя кое да избера, лобелия или кампанула. Терасата ми е с източно изложние. Сутрин докъм 11 часа е огряна от слънце. Растенията са на шарена сянка. На обед и следобед няма пряка слънчева светлина. Идеални условия за отглеждане на цъфтящи.

Приемам и други предложения. Държа да изглеждат атрактивно във висящи кошници, защото нямам много място за саксии.

# 1
Кампанули има много видове, но не съм ги виждала по висящи кошници, не знам как се спогаждат с другите цветя. У нас имам едни полу-висящи, сами се гледат и търпят всякакви условия, но не са особено кичести като за кошница. Лобелията вече е много кичеста, стояща, висяща, каквато искаш, затова се ползва много, лесно запълва. Друго хубаво за кошница са бегониите, особено от онези с големите цветове дето приличат на роза, както и оксалис, при който и листата са интересни, цветът е по-малко. Фуксии също са хубави в кошница и дълго цъфтят, както и теменужки. Ако ще комбинираш няколко различни цветя може бакопа, вербена, биденс, лизимахия.

# 2
Обожавам кампанули. Тази година ги гледам на западен балкон, но под тента, не директно на слънце. От както ги изкарах април на балкона се скъсаха да цъфтят, зимата ги прибирам на стълбището в блока на прозорец. Но, да ти кажа трудно ги захванах. Поне два броя купени ми умряха през години, докато успея да ги отгледам. Искат веднага пресаждане.
Петунии също много обичам. За съжаление имам точно като твоя опит. Бурен растеж след като ги купих около месец и сега са на умиране, съхнат. Не съм успявал повече от едно лято да ги задържа, не успявам нещо.

Общи условия

Активация на акаунт